Var passar en M.2 SSD?

Om du vill ha den snabbaste SSD, vill du ha en PCI-express NVMe SSD. Den traditionella SATA SSD har nu nått det maximala som kan erhållas från den föråldrade SATA-bussen, och PCI-Express SSD-enheter kan uppnå svindlande hastigheter tack vare NVMe-protokollet. Men hur vet du om du också kan lagra en sådan SSD i ditt system? Vi kommer att förklara det för dig.

Men först: när vill du ha en så snabb SSD?

Alla datoranvändare med en SSD kommer överens om att bytet från mekaniska enheter till SSD-enheter har varit det viktigaste de senaste åren om du bryr dig om en trevlig och smidig PC. Men när vill du verkligen ha det snabbaste och när räcker en SATA SSD som Samsung 860 EVO?

Om du bara är bekymrad över en lättstartad dator eller om du inte gör mer med din dator än att skicka några e-postmeddelanden behöver du inte leta längre än en SATA SSD, då är de märkbara prestandaskillnaderna små. Men om vi tittar på tyngre uppgifter, som foto- och videoredigering, erbjuder en NVMe SSD som Samsung 970 EVO tydligt mervärde inom olika områden. Dessa SSD-enheter kan läsa och skriva de stora filerna som du måste hantera som kreativ professionell många gånger snabbare - en faktor på sex är inget undantag - vilket gynnar produktiviteten.

Hur vet du om det passar?

PCI-Express, som dessa SSD-enheter använder, är inte nytt, men har varit standard i praktiskt taget alla datorer i flera år, vilket gör det ofta inget problem att använda dessa snabba enheter. De flesta moderna enheter som Intel NUC, bärbara datorer med medelstora och höga segment och till och med prisvärda stationära datorer har nu också den specifika M.2-anslutningen som vi hittar på Samsung 970 EVO.

Det är dock möjligt att din enhet har en M.2-kortplats, men inte kan hantera en snabb PCI-Express SSD, eftersom det också finns M.2-kortplatser som endast stöder SATA-protokollsSD-skivor. Detta är en relativt sällsynthet, men det är viktigt att kontrollera. Du gör detta genom att leta efter specifikationerna för din enhet, där M.2-anslutningen normalt följs av ett uttalande om "PCIE" eller "PCI-Express", till exempel "PCIE 3.0 x4", vilket innebär att Samsung 970 EVO borde fungera i ditt system. Ett omnämnande av NVMe är också tillräckligt. Endast om det bara finns S600 eller SATA600 bakom M.2-platsen i specifikationerna är du begränsad till långsammare SSD-enheter.

Om ingenting listas kan du ofta formatera det baserat på SSD som för närvarande finns i din enhet. En liten sökning på modellnumret avslöjar snabbt om det är en PCI-Express SSD och kan därför ersättas med en snabbare modell.

För stationära datorer utan M.2-kortplats är det ofta också möjligt att uppgradera till en så snabb SSD. PCI-Express-kortplatserna på moderkort som bland annat traditionellt används för grafikkort kan också användas för snabba SSD-enheter, båda är trots allt PCI-Express. Med en PCI-Express - M.2-adapter (tillval) kan du placera snabb SSD i en av dessa traditionella PCI-Express-kortplatser utan att påverka prestandan.

Varför Samsung 970-serien?

Frågan varför är lätt att svara på. I det oberoende stora SSD-jämförelsetestet för Computer! Totalt juli / augusti 2018 var slutsatsen klar: Samsung dominerar marknaden för Solid State-enheter i både SATA- och PCI-Express SSD-enheter och gick med priset '' bäst testad '' hus i båda kategorierna. Det finns helt enkelt ingen snabbare PCI-Express SSD. Samsung 970 EVO kallades "mycket stark". Även om du redan har en PCI-Express SSD från ett annat varumärke kan det gå ännu snabbare.