På detta sätt tittar du i 4K

Den som någonsin besöker en elektronikbutik vet att 4K-tv är standarden idag. Logiskt eftersom de är överkomliga och erbjuder knivskarp bildkvalitet. Det är fortfarande mer att spela 4K-bilder än att bara köpa en kapabel TV. Var kan du till exempel hitta lämpligt videoinnehåll och hur spelar du sedan upp dessa strömmar eller filer?

Tillverkare använder flera namn för att ange upplösningen på sina tv-apparater, nämligen 4K, ultra hd, uhd och 2160p. De betyder alla samma sak, nämligen en skärmupplösning på 3840 × 2160 pixlar. Faktum är att namnet 4K för detta är felaktigt, eftersom denna term ursprungligen var tänkt som en biostandard med en motsvarande upplösning på 4096 × 2160 pixlar. Eftersom tillverkarnas felaktiga användning av 4K nu har blivit vanligt använder vi vanligtvis också denna term i Computer! Totaal. För övrigt är 4K efterträdaren till Full HD med exakt fyra gånger så många pixlar. Hur spelar du bäst videor i den här skyhöga upplösningen?

01 Skärmdiagonal

Att titta på i 4K är bara vettigt om skärmstorleken är tillräckligt stor. Om du går för en liten tv, är skillnaden med Full HD knappast synlig. Kort sagt behöver du en TV med en skärm på minst 55 tum (140 cm) för att göra full rättvisa till 4K-bilder. Ta också hänsyn till ett relativt kort betraktningsavstånd för att uppleva tillräckliga detaljer. För att göra detta, använd följande tumregel: multiplicera skärmen diagonalt i centimeter med en faktor på 0,8 för att bestämma det perfekta visningsavståndet. För en 55-tums TV är det 140 gånger 0,8, vilket motsvarar 112 centimeter. Ett betraktningsavstånd på drygt en meter är naturligtvis inte realistiskt i praktiken. Du kan öka avståndet till maximalt cirka tre meter, även om detaljnivån minskar gradvis.Om du vill njuta av 4K-bilder optimalt är det bäst att köpa ett mycket stort bildrör. På så sätt ökar du det perfekta visningsavståndet och antalet observerbara detaljer ökar.

02 Smart miljö

Den kortaste vägen för att spela 4K-bilder är genom din TV: s smarta miljö. Nuförtiden kan du lägga till alla typer av applikationer i nästan vilken modern TV som helst, till exempel för att strömma filmer och titta på TV-program. Vissa av dessa appar stöder visning av 4K-bilder under vissa förhållanden. Anslut helst smart-TV: n till internet via en nätverkskabel och undvik att använda en trådlös nätverkssignal. Strömning av 4K-bilder tar mycket bandbredd, så en kabelanslutning föredras. På så sätt förhindrar du bildstammar 4K-strömmar från Netflix använder cirka 25 Mbit / s bandbredd, så det är inget problem för de flesta trådbundna nätverksanslutningar. Förutom Netflix stöder appar från YouTube, Amazon Prime Video och Videoland även visning av 4K-innehåll.Tyvärr är Videolands 4K-erbjudande begränsat till vissa Samsung-tv-apparater. Amazon Prime Video kräver en ny TV från Samsung, Sony eller LG.

03 Netflix-appen

Netflix ligger i framkant av 4K-videoinnehåll i filmbranschen. Det amerikanska företaget har spelat in egenproducerade filmer, serier och dokumentärer i 4K sedan 2014. Det finns nu ett brett utbud av mer än 150 titlar. Välkända serier som House of Cards, Orange is the New Black och Narcos kan ses i hög upplösning. Sådana titlar är också kända som Netflix Originals. Dessutom köper multinationella 4K-innehåll från andra filmföretag, som Breaking Bad och The Blacklist. De allra flesta tv-apparater med en 3840 × 2160 pixelskärm visar Netflix i 4K. Endast de första 4K-TV-köparna kan ha problem. Vissa enheter saknar nödvändig h.265 / hevc-kod för att spela upp bilderna i högsta upplösning.Ibland löser tillverkare detta problem genom att göra en firmwareuppdatering tillgänglig. Sök i Netflix-appen på din smart-TV efter söktermerna 4K, UltraHD eller uhd för att hitta lämpliga titlar. Senaste smarta TV-apparater har vanligtvis en separat rad med 4K-titlar. Detta är termenUltra HD 4K listad. Har du en Netflix Premium-prenumeration (se ruta) och kan du inte spela 4K-strömmar? Uppspelningsinställningarna kanske inte är korrekta. Surf här och se till att dataanvändningen per skärm är inställd på Automatisk eller Hög . Bekräfta med Spara .

Netflix Premium

Om du vill strömma filmer och serier i 4K från Netflix-servrarna behöver du ett Premium-konto. För detta betalar du 13,99 euro per månad. Det är trevligt att Premium-prenumerationen tillåter fyra strömningar samtidigt. Perfekt för stora familjer. Surf här för att se din nuvarande prenumeration och ändra den vid behov.

04 YouTube-app

YouTube använder en annan codec för att spela upp 4K-bilder än Netflix, vp9. Praktiskt taget alla smarta TV-apparater som säljs efter 2015 kan spela upp dessa videor med den tillgängliga appen i den smarta miljön. Förvänta dig inte fullfjädrade serier och filmer i högsta upplösning på YouTube. Du stöter på vloggar, naturvideor, musikklipp och filmtrailrar i 3840 × 2160 pixlar. I så fall hittar du en 4K-logotyp någonstans runt titeln. Använd som nyckelord 4K och uhd för att hitta lämpliga videor. Vill du kontrollera de faktiska uppspelningsinställningarna för YouTube-appen? På de flesta smarta TV-apparater, navigera till Fler alternativ / Statistik för nördar under videouppspelning och den aktuella upplösningen och uppdateringsfrekvensen visas.

05 Mediaspelare

Den första generationen av 4K-tv är nu ungefär fem år gammal. Även om stora partier som Netflix och YouTube stöder sina applikationer för smarta TV-apparater under lång tid, finns det också en chans att videoappar inte längre fungerar (ordentligt) över tiden. Detta kan också bero på brist på firmware-stöd från TV-tillverkaren. I så fall erbjuder en 4K mediaspelare en lösning. Annars i det här numret kan du läsa ett omfattande test av sådana enheter. Till skillnad från smarta TV-apparater kan en mediaspelare också spela alla typer av egna 4K-filer på grund av ett brett filstöd. Tänk till exempel på olagliga kopior på nedladdningsnätverk och hemgjorda videor. Vissa mediaspelare har sin egen hårddisk, ibland ansluter du en extern lagringsbärare med mediefiler via USB.Förutsatt att hemnätverket erbjuder tillräcklig bandbredd kan du också streama 4K-filmer över ett trådbundet nätverk till mediaspelaren. Praktiskt när din filmsamling lagras centralt på en NAS eller PC. Var dock försiktig med Android-baserade mediaspelare. Även om dessa enheter är tekniskt kapabla att spela 4K-strömmar, har de ofta inte en Netflix-licens. Detta håller Netflix-appen fast vid en upplösning på 720p. Vissa mediaspelare med en utmärkt smart miljö för 4K-videoinnehåll är Apple TV 4K, Google Chromecast Ultra och Nvidia Shield TV.de har ofta inte en Netflix-licens. Detta håller Netflix-appen fast vid en upplösning på 720p. Vissa mediaspelare med en utmärkt smart miljö för 4K-videoinnehåll är Apple TV 4K, Google Chromecast Ultra och Nvidia Shield TV.de har ofta inte en Netflix-licens. Detta håller Netflix-appen fast vid en upplösning på 720p. Vissa mediaspelare med en utmärkt smart miljö för 4K-videoinnehåll är Apple TV 4K, Google Chromecast Ultra och Nvidia Shield TV.

06 Blu-ray-spelare

Om du inte har ambitionen att spela dina egna 4K-filer kan du också köpa en så kallad uhd blu-ray-spelare istället för en mediaspelare. Detta låter dig spela 4K Blu-strålar. Fler och fler tillverkare kommer med lämpliga spelare på marknaden, som Sony, Samsung, LG och Panasonic. Detta är fördelaktigt eftersom detta sänker inköpspriserna. Om du söker noga hittar du en lämplig spelare från cirka 150 euro. Intressant är att de flesta blu-ray-spelare också har en smart miljö så att du kan spela 4K-innehåll via Netflix- och YouTube-apparna.

07 Köpa 4K-filmer

Förutom erbjudandet på strömmande plattformar och olagliga nedladdningsnätverk kan du naturligtvis också köpa 4K-filmer. Fler och fler produktionsföretag spelar äntligen in nya filmer och serier i hög upplösning. Om du har en lämplig uhd blu-ray-spelare är det självklart ett måste att köpa 4K Blu-strålar. Istället för de välkända blå rutorna kan du känna igen dessa titlar med en svart färg. I de flesta butiker är 4K Blu-strålar separata och kostar mer än vanliga Blu-strålar. Erbjudandet växer stadigt. Onlinebutiken Bol.com har för närvarande nästan fem hundra titlar i sitt sortiment. Ett plus är att 4K Blu-strålar inte innehåller regionskod, så du kan också beställa dessa skivor från internationella (webb) butiker utan problem. Det lagliga strömmande erbjudandet av separata 4K-filmer är tyvärr under genomsnittet.Endast Apple erbjuder med iTunes Store en plats där du kan hyra eller köpa titlar i hög upplösning. Du kan känna igen dessa filmer med 4K-logotypen. Förresten behöver du en lämplig Apple-enhet för detta, till exempel en Apple TV 4K eller nyligen iPad Pro. Eftersom den amerikanska gruppen endast gör 4K-filmer tillgängliga som en ström måste internethastigheten också vara tillräckligt hög. Ibland är detta ett problem, särskilt med trådlösa enheter.Ibland är detta ett problem, särskilt med trådlösa enheter.Ibland är detta ett problem, särskilt med trådlösa enheter.

08 Spelkonsoler

Det finns för närvarande tre spelkonsoler som kan spela 4K-innehåll, nämligen PlayStation 4 Pro och Xbox One S eller X. Jämfört med mediaspelare finns det begränsningar, eftersom dessa enheter inte spelar alla lokala mediefiler i högsta upplösning. Det fungerar bra för att spela 4K-bilder via Netflix- och YouTube-apparna. Ett missat tillfälle är att den befintliga Blu-ray-spelaren på PlayStation 4 Pro inte kan visa 4K-skivor. Xbox One S / X har en lämplig blu-ray-spelare ombord.

KPN 4K-prenumeration

Tillgången på 4K-TV-sändningar är fortfarande i sin linda. Lyckligtvis finns det redan utveckling. Till exempel erbjuder KPN en musik-, sport- och naturkanal i en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Med den dyraste Internet- och TV-prenumerationen (71,50 euro per månad) får du två 4K-mottagare för detta. Med detta kan du också strömma Netflix-innehåll i högsta upplösning.

09 Anslut korrekt

Det är viktigt att ansluta en mediaspelare, blu-ray-spelare eller spelkonsol korrekt för korrekt 4K-uppspelning. För optimal överföring av bild och ljud använder du HDMI-kablar. I ett idealiskt scenario ansluter du uppspelningsenheten direkt till en mottagare eller soundbar via HDMI. Ljudenheten skickar sedan 4K-bilderna till smart-TV: n med en andra HDMI-kabel, medan ljudet skickas vidare till de anslutna högtalarna. En förutsättning är att den här mottagaren eller ljudfältet är tillräckligt kapabel för att sända 4K-bilder. Det kräver minst en HDMI1.4-port. För bästa bildkvalitet är HDMI 2.0 perfekt eftersom det möjliggör överföring av bilder med hög uppdateringsfrekvens och HDR-videor. Är din mottagare eller soundbar några år gammal,då är det osannolikt att denna ljudenhet överför 4K-bilder. I så fall ansluter du mediaspelaren, Blu-ray-spelaren eller spelkonsolen direkt till 4K-TV: n via en HDMI-kabel. Vissa Blu-ray-spelare har två HDMI-utgångar, så du kan lägga en HDMI-kabel till mottagaren eller soundbar för ljudöverföring. Uttrycket "endast ljud" eller "för ljud" anges vanligtvis på baksidan av spelaren för en HDMI-utgång. På en mediaspelare eller spelkonsol kan du alternativt använda den optiska eller koaxiella S / PDIF-utgången, även om denna digitala anslutning inte överför surroundformat till förstärkaren förutom DTS och Dolby digital. Användningen av s / pdif är också en utmärkt lösning om mottagaren eller soundbar inte innehåller en HDMI-anslutning.Blu-ray-spelare eller spelkonsol direkt till 4K-TV: n via en HDMI-kabel. Vissa Blu-ray-spelare har två HDMI-utgångar, så du kan lägga en HDMI-kabel till mottagaren eller soundbar för ljudöverföring. Uttrycket "endast ljud" eller "för ljud" anges vanligtvis på baksidan av spelaren för en HDMI-utgång. På en mediaspelare eller spelkonsol kan du alternativt använda den optiska eller koaxiella S / PDIF-utgången, även om denna digitala anslutning inte överför surroundformat till förstärkaren förutom DTS och Dolby digital. Användningen av s / pdif är också en utmärkt lösning om mottagaren eller soundbar inte innehåller en HDMI-anslutning.Blu-ray-spelare eller spelkonsol direkt till 4K-TV: n via en HDMI-kabel. Vissa Blu-ray-spelare har två HDMI-utgångar, så du kan lägga en HDMI-kabel till mottagaren eller soundbar för ljudöverföring. Uttrycket "endast ljud" eller "för ljud" anges vanligtvis på baksidan av spelaren för en HDMI-utgång. På en mediaspelare eller spelkonsol kan du alternativt använda den optiska eller koaxiella S / PDIF-utgången, även om denna digitala anslutning inte överför surroundformat till förstärkaren förutom DTS och Dolby digital. Användningen av s / pdif är också en utmärkt lösning om mottagaren eller soundbar inte innehåller en HDMI-anslutning.Uttrycket "endast ljud" eller "för ljud" anges vanligtvis på baksidan av spelaren för en HDMI-utgång. På en mediaspelare eller spelkonsol kan du alternativt använda den optiska eller koaxiella S / PDIF-utgången, även om denna digitala anslutning inte överför surroundformat till förstärkaren förutom DTS och Dolby digital. Användningen av s / pdif är också en utmärkt lösning om mottagaren eller soundbar inte innehåller en HDMI-anslutning.Uttrycket "endast ljud" eller "för ljud" anges vanligtvis på baksidan av spelaren för en HDMI-utgång. På en mediaspelare eller spelkonsol kan du alternativt använda den optiska eller koaxiella S / PDIF-utgången, även om denna digitala anslutning inte överför surroundformat till förstärkaren förutom DTS och Dolby digital. Användningen av s / pdif är också en utmärkt lösning om mottagaren eller soundbar inte innehåller en HDMI-anslutning.

10 Båganslutning

När det gäller en traditionell hemmabioinstallation är alla audiovisuella källor anslutna till en mottagare eller soundbar, till exempel en blu-ray-spelare och en spelkonsol. Denna mottagare eller soundbar skickar bilder till TV: n via HDMI och behandlar själva ljudöverföringen. När du använder en smart miljö är den smarta TV: n den audiovisuella källan. Naturligtvis vill du också spela upp ljudet från Netflix eller YouTube-appen via förstärkaren och anslutna högtalare. Detta kan till exempel göras genom att lägga en optisk s / pdif-kabel från 4K-TV: n till mottagaren eller soundbar. Det finns också en mer elegant metod som inte kräver en extra sladd. När allt kommer omkring är förstärkaren redan ansluten till TV: n via HDMI för att sända bilder.Om så önskas kan du skicka tillbaka ljudet till ljudenheten via samma kabel. Denna teknik kallas arc (audio return channel), där det är ett villkor att både smart-TV och förstärkare stöder detta protokoll. Bågen måste aktiveras i inställningarna för båda enheterna.