Vad är VPN och varför behöver du det?

Du kanske har hört talas om VPN och om inte, bör du definitivt läsa vidare. För även om du inte regelbundet laddar ner filmer eller musik kan ett VPN vara viktigt för dig. Vi svarar på de tio viktigaste frågorna om VPN.

Vad är VPN?

VPN står för Virtual Private Network och kan ses som ett privat nätverk inom ett större nätverk. Vanligtvis är detta en krypterad anslutning mellan två andra nätverk via offentliga nätverk (internet). Tänk på ditt hemnätverk och din arbetsgivares företagsnätverk. VPN hjälper dig att skapa någon form av privat tunnel eller rörledning mellan dessa två nätverk.

Varför ska du använda en VPN?

Stor fördel med VPN: inga snoopers. Eftersom anslutningen är krypterad kan någon som också har åtkomst till samma nätverk inte avlyssna din VPN-anslutning. Tänk på ett hotell, tåg, restaurang eller någon annan plats med öppen WiFi. Tack vare VPN ser sniffare (avlyssnare) ingen meningsfull information. Mycket trevligt om du ordnar din bank eller andra privata frågor.

När ska du använda en VPN?

Traditionellt har VPN använts i företagsmiljöer för att ge anställda över hela världen åtkomst till företagsnätverket. Under de senaste månaderna / åren har VPN också blivit intressant för privatpersoner. Särskilt där regeringen och andra tjänster i allt högre grad tittar på vad du gör på internet. Dessutom kan vissa tjänster inte enkelt blockera dig om du kommer från ett visst (för dem oönskat) land, för med en VPN-tjänst kan du se till att du kommer från ett annat (önskat) land.

Är jag verkligen anonym med VPN?

Nej, du är aldrig riktigt anonym på internet. Din internetleverantör vet vem du kontaktar, till exempel din VPN-tjänst. Din VPN-tjänst vet vad du gör, men håller normalt inga loggar över den. Ändå är det bara någon som behöver placera en kran och du ses. Lyckligtvis är det inte möjligt, det är inte ens för en regering, underrättelsetjänst eller annan skadlig person.

Vilket VPN-protokoll kan jag använda bäst?

De vanligaste protokollen är PPTP, L2TP / IPsec och OpenVPN. De flesta VPN-tjänster och VPN-programvara stöder dessa tre protokoll. PPTP är det minst säkra och relativt lätt att knäcka. Så använd inte! Det bästa och snabbaste är OpenVPN, men inte alla enheter stöder det. Om du inte kan få OpenVPN att fungera väljer du L2TP / IPsec.

Hemma eller externt?

Vill du särskilt förhindra att ingen kan se din internetanvändning när du är på väg? Då kan du enkelt skapa en VPN-anslutning med ditt hemnätverk. Detta kan göras via din router eller NAS, eller via en dator hemma som du alltid lämnar den på. Med detta går all internettrafik på din smartphone via din internetanslutning hemma och du kan säkert gå vidare i offentliga WiFi-nätverk. Se till att du har en snabb internetuppkoppling hemma, helst via kabel eller fiber. Om du också vill hindra människor från att veta vad du gör online hemma, använd en VPN-tjänst.

En betald eller gratis VPN?

Gratis VPN-tjänster har begränsningar i hastighet, datamängd, antal anslutningar eller en kombination av dessa. Om du bara vill kontrollera din e-post på din smartphone eller surfplatta på ett säkert sätt när du inte är hemma, erbjuder TunnelBear en gratis prenumeration som låter dig använda 500 megabyte per månad. Om du vill ha mer måste du betala.

Vilka är de bästa VPN-tjänsterna?

Vi gjorde ett jämförelsetest förra året, där Expressvpn kom ut på toppen. Prestanda för och skillnader mellan VPN-tjänster är dock mycket varierande. Det är också mycket beroende av platsen, hastigheten på internetanslutningen som används och datorkraften för den använda utrustningen. Dessutom är det svårt att ta reda på om VPN-tjänsterna inte förmedlar privata data. Vi har också goda erfarenheter med VyprVPN, Private Internet Access (PIA) och NordVPN.

Vad sägs om min hastighet?

Om du använder en VPN kommer det alltid att gå på bekostnad av din hastighet. Din begäran om en viss webbsida eller annan internetinformation går inte längre direkt till den webbservern, utan först till servern för din VPN-tjänst, sedan till den webbservern, tillbaka till din VPN-tjänst och sedan till dig igen. Och det fortsätter kontinuerligt. Om du har en snabb kabel- eller fiberoptisk anslutning behöver du knappast märka det. Du har också den extra datorkraft som kryptering kräver. Inget problem för en tjock dator, men du kommer att märka det på vissa mobila enheter. Om du är en spelare är en låg ping mycket viktigt och de extra mellanstegen i en VPN-tjänst bidrar inte till det. I alla fall: testa först om VPN-tjänsten är tillräckligt snabb för dig. Många tjänster erbjuder testpaket.

Alternativt kan du använda verktyget nedan för att testa din nuvarande internethastighet:

Finns det några alternativ till VPN?

Ofta nämnda alternativ till VPN är Tor och en anonym proxy. Det senare används för att kunna se regionalt innehåll från Netflix, Hulu, BBC iPlayer och Uitzending Gemist på en annan plats. Många anonyma ombud gör bara inget för din integritet, de delar faktiskt denna information med andra. Hos Tor, ett nätverk där du kan surfa anonymt, är din integritet i princip väl organiserad, men också här finns ibland '' infiltratorer '' och hastigheten är ofta en svag punkt.

Kom igång med VPN själv

VPN har uppenbarligen mer att erbjuda än att tillhandahålla säkerhet i offentliga nätverk och omdirigera din internettrafik. I den här artikeln har vi gett en viss inblick i fördelarna med ett VPN, men om du vill veta mer kan du ta den här kostnadsfria kursen från Tech Academy.