Så här skapar du en återställningsenhet i Windows 10

Windows är mycket mer stabilt än för några år sedan. Det kan dock fortfarande vara så att Windows av någon anledning inte längre vill starta. Vad gör du då? Att skapa en återställningsenhet på ett USB-minne är en lösning.

Tidigare kunde du läsa på den här webbplatsen hur du startar Windows 10 i säkert läge. Detta är användbart om vissa delar av Windows inte längre fungerar och du vill återställa det. Men det kan också vara så att Windows är så skadad att operativsystemet inte längre vill starta alls. Läs också: Gör en dubbel säkerhetskopiering säkert och snabbt.

I sådana fall blir du glad om du har skapat en återställningsenhet. Förresten, om du läser detta medan Windows redan är dött, kom ihåg att du också kan skapa en återställningsenhet på någon annans system och sedan använda den på din egen dator.

Skapa en återställningsenhet

Det är väldigt enkelt att skapa en återställningsenhet i Windows. Se till att du har ett tomt USB-minne på minst 8 GB till hands. USB? Gör vi inte det längre med en DVD? Detta är tekniskt möjligt, men i jämförelse är USB-minnen mycket billigare idag och de passar också i fickan. Klicka nu på Start och skriv sedan Recovery . Klicka på det hittade alternativet (Återställning i Kontrollpanelen).

I fönstret som visas, högst upp ser du det alternativ du borde ha: Skapa en återställningsenhet . Du blir sedan tillfrågad om Recovery Media Creator får göra ändringar i ditt system. Svaret på det är ja . Ett fönster visas nu där du klickar på Nästa . Windows kommer nu att skanna, det kan ta några minuter.

Installera om Windows

Windows anger sedan vilka enheter du kan använda som återställningsenheter. Du kommer omedelbart att få en varning om att allt innehåll på enheten (i detta fall USB-minnet) kommer att raderas. Klicka på Skapa för att starta processen. Windows raderar nu allt innehåll från USB-minnet och installerar Windows-systemfilerna på det.

När det är klart kan du starta Windows med USB-minnet även om Windows på din dator inte längre visar några tecken på liv. I värsta fall kan du använda återställningsenheten för att installera om Windows från grunden.