17 tips för att rengöra din Windows-dator grundligt

I början går en ny dator fortfarande smidigt, men när åren går och du har installerat fler program kan en dator bli lite långsam. I den här artikeln kommer vi att täcka 17 tips som gör PC-rengöring till en lek.

Känns Windows långsamt, har du ingen översikt över dina filer eller tar det lång tid för din dator att starta upp? Då är det hög tid för en grundlig rengöring! Du behöver inte nödvändigtvis följa alla tips i den här artikeln för att optimera din dator. Gör de punkter som har irriterat dig ett tag. Vissa optimeringar och rengöringsåtgärder kan ta mycket tid första gången, men kan utföras snabbare eller ännu mer rutinmässigt i framtiden så att du alltid håller ditt system i toppskick.

Innan du rensar är det också klokt att säkerhetskopiera dina viktiga filer. Om något går fel med den stora rengöringen kommer du verkligen inte att förlora det.

Tips 01: Gratis eller betala?

Om du vill ha en snabbare dator kan du köpa alla typer av kommersiella program för detta. För att komma direkt till saken: detta är inte nödvändigt. Med verktyg som levereras som standard med Windows och några gratisverktyg kan du snabbt befria din dator från onödig röran och förbättra prestanda. Vissa kommersiella lösningar är till och med skadliga. Regeln "om det inte fungerar, då skadar det inte" gäller verkligen inte rengöringsprogram och optimeringsverktyg. Alla program i den här artikeln är säkra att använda så länge du inte ignorerar sunt förnuft och inte utför saneringar eller optimeringar som du inte känner till.

Tips 02: Vad man inte ska göra

Alla tips i den här artikeln är säkra att följa. Vi har medvetet utelämnat några uppgifter som du kan förvänta dig i en rengöringsartikel. Till exempel kan rengörings- och optimeringsprogram för Windows-registret orsaka allvarliga skador och förhindra att din dator startar.

Defragmentering av ett lagringsmedium kan ha varit användbart i vissa situationer vid tiden för Windows XP, men nu ger det inte någon betydande hastighetsförbättring. Defragmentering rekommenderas inte för personer med en SSD eftersom det kan orsaka extra slitage och fel.

Dyk djupare in i Windows 10 och anpassa operativsystemet med hjälp av vår Tech Academy. Kolla in onlinekursen för Windows 10 Management eller gå till Windows 10 Management-paketet inklusive teknik och övningsbok.

Putsa fönster

Tips 03: Ladda ner CCleaner

Om du vill hålla din dator i gott skick har ett grundläggande program varit viktigt i många år: CCleaner. Vi kunde nämna alla typer av andra (ofta mindre bra) program, men det är till ingen nytta för dig. CCleaner är fortfarande det bästa programmet för att snabbt bli av med onödigt skräp från ditt system. Ladda ner CCleaner här. Vi kommer att diskutera några av programmets expertinställningar nedan. Om CCleaner inte börjar med det nederländska språket, välj detta under Inställningar / språk .

Tips 04: Analys och rengöring

För den snabbaste rengöringsåtgärden, starta CCleaner och klicka på Rengör . Programmet söker och rensar bland annat tillfälliga filer från Windows och din webbläsare. Efteråt kan du se hur mycket diskutrymme som har frigjorts. Vanligtvis får du tillbaka många GB på en gång, till exempel för att alla typer av tillfälliga filer raderas och din överfulla papperskorg töms.

Klicka på Analysera först om du vill se hur mycket som släpps. Detta kostar ett extra musklick, men gör det möjligt för nybörjare att förhandsgranska de delar som rengörs.

Se upp för systemplatser

En extra varning gäller vid manuell rengöring av filer: radera aldrig filer eller mappar som du inte vet vad den är till för. Till exempel, med ett verktyg som TreeSize kommer du att stöta på stora mappar på systemplatser som C: \ Windows. Lämna dessa och andra systemmappar i fred, förutsatt att du är 100% säker på vad du gör. Experimentera med systemfiler resulterar vanligtvis i en allvarlig Windows-krasch med dataförlust.

Rensa upp webbläsaren

Tips 05: Töm cache

Din webbläsare lagrar mycket information när du surfar på internet. Vissa kakor är väldigt irriterande när de används för ”återmarknadsföring”. Dessa säkerställer att du jagas av samma annonser under lång tid. Använd tangentkombinationen Ctrl + Skift + Del i din webbläsare och svep kvasten genom sparad information. Tangentkombinationen fungerar i alla kända webbläsare, utom i Safari (som använder tangentkombinationen Ctrl + Alt + E ). På den här webbplatsen hittar du information om hur du rensar cachefiler.

Du kan enkelt automatisera rengöringen av webbläsarens cache och andra tillfälliga filer med CCleaner. Starta CCleaner, gå till Alternativ / Inställningar och markera kryssrutan Rensa automatiskt datorn vid start . En ytterligare fördel med denna inställning är att städningarna slutförs snabbt eftersom de utförs regelbundet.

Tips 06: Ta bort verktygsfält

Webbläsartillägg kan vara användbara om du väljer dem själv, men ibland installerar de precis så (utan din vetskap och tillstånd) och kan till och med vara en olägenhet. Tänk på ett modifierat sökfält eller extra verktygsfält i något program. Vissa tillägg håller till och med ett öga på ditt surfbeteende. Du kan ta bort tillägg och verktygsfält via din webbläsare, men det är svårt eftersom inställningarna ofta är dolda för djupt.

IObit Uninstaller har ett praktiskt alternativ ombord för att enkelt ta bort tilläggen. Alternativen finns på fliken Verktygsfält och insticksprogram . Obs! Vissa tillägg krävs för att din webbläsare ska fungera korrekt. Tänk på Java, ditt säkerhetsprogram eller ett verifieringsprogram för internetbanker. Ta inte bort delar du inte känner till.

Tips 07: Auslogics Browser Care

IObit Uninstaller stöder endast tillägg av Internet Explorer och Firefox. Förmågan att hantera webbläsarens tillbehör verkar vara en sidofunktion i detta program. Auslogics Browser Care är specialiserat på detta! Programmet stöder Internet Explorer, Chrome och Firefox. Stäng din webbläsare innan du börjar med Auslogics Browser Care. Kontrollera vilka tillägg som är installerade per webbläsare. Klicka på papperskorgen för att ta bort tillägget. Om detta inte är möjligt markerar du rutan och inaktiverar tillägget med knappen Inaktivera valt .

Tips 08: Extra programvara?

Programmen som diskuteras i den här artikeln har testats utförligt och är säkra att använda. Tyvärr, eftersom vi ser mer och mer, buntas program med extrafunktioner som du inte behöver. Tyvärr gäller detta också för programvaran i den här artikeln. Om du inte är uppmärksam installerar du av misstag en testversion av ett kommersiellt paket från programvarutillverkare. Det onödiga tillbehöret är lätt att undvika genom att alltid vara alert under installationen.

Ta en titt på vilka delar som är bockade och därför installeras eller byts ut. Ta bort bockarna som du inte håller med. Är du ombedd att acceptera något med knappen Acceptera eller Godkänn ? Läs noga vad du accepterar och vägrar (via knappen Avvisa ) om du inte håller med.

Rensa upp personliga filer

Risken är begränsad när du rensar tillfälliga och onödiga filer från program och avinstallerar programvara och appar som du inte längre använder. Detta är inte fallet med dina egna filer, som dokument, foton, musik och filmer. Vi diskuterar några smarta knep för att komma igenom detta eller åtminstone skapa ordning i överfulla mappar.

Tips 09: Ladda ner TreeSize gratis

Vi börjar med att hitta stora filer. Till exempel har du en gång experimenterat med ett videoredigeringsprogram för att skapa en DVD. Du kanske har sparat många GB-projektfiler obemärkt. Den exakta platsen är okänd, var börjar du din sökning? Med programmen SpaceSniffer, WinDirStat och TreeSize Free får du snabbt inblick i det utrymme som dina filer tar upp.

TreeSize Free är vår favorit eftersom översikten är lite bättre. Låt en mapp eller disk undersökas. Mapparna sorteras automatiskt efter storlek. TreeSize Free rensar inte dina filer, du kan göra det själv via Utforskaren.

Tips 10: Diskrensning

Windows har ett standardverktyg ombord för att rensa onödiga filer. Delen kallas Diskrensning och finns i Windows 10 via sökfunktionen. I tidigare Windows-versioner, se Start / Alla program / Tillbehör / Systemverktyg . Rensningsalternativen är mindre omfattande än specialiserade program, men du behöver inte installera någonting.

Du kan per del ange vad du vill ha rensat. Windows visar sedan hur mycket diskutrymme du får tillbaka med inställningen. Med System Files Cleanup ger du kvasten genom gamla återställningspunkter och skräp rensas från Windows Update i Windows 10. Du kan hitta liknande alternativ i Windows 7 bakom fliken Fler alternativ .

Tips 11: Arkivmapp

Att ta reda på personliga filer och mappar, till exempel i mappen Dokument eller på skrivbordet, är ett tidskrävande jobb. Du har antagligen samlat dussintals om inte hundratals kataloger. Om du kan kasta bort något, släng det. Men gör det bara om du är 100% säker på att du kan missa det! Vid minsta tvivel har vi ett bra tips. Skapa en arkivmapp med namnet C: \ Archive. Här dumpar du allt du stöter på, vill inte ta bort men behöver inte längre (ofta).

Tänk inte på en snygg mappstruktur i C: \ Archive. Har du tappat något? Med Windows-sökfunktionen eller ett program som Allt kan du snabbt hitta det du letar efter. Tack vare arkivmappen tappar du ingenting och du får fortfarande snabbt en översikt i dina personliga mappar.

Tips 12: Rensa nedladdningsmappen

Din webbläsares nedladdningsmapp samlar allt du har hämtat. Som ett resultat kan den här mappen innehålla en mycket stor mängd filer. Till exempel kommer filerna från e-postbilagor (webbmail) eller program som du någonsin har installerat. Mappen heter Nedladdningar och kan öppnas snabbt. Använd Windows-tangenten + R-tangentkombinationen och utfärda kommandot% USERPROFILE% följt av Enter. Öppna nu mappen Nedladdningar.

Om du aldrig har tittat här är förmodligen kaoset komplett. Du kan välja allt på en gång med tangentkombinationen Ctrl + A. Ta bort alla filer och mappar med Del-tangenten. Om du är osäker flyttar du alla filer till arkivmappen från föregående tips så blir din nedladdningsmapp tom igen.

Tips 13: Kör Windows-uppdateringar

En ren dator eller bärbar dator är till liten nytta om systemet inte är säkert. Ta tillfället i akt med din sanering för att kontrollera om all Windows Update har installerats och att din säkerhetsprogramvara fortfarande är uppdaterad. Du kan se den senare via Kontrollpanel / System och Säkerhet / Åtgärdscenter eller naturligtvis via själva säkerhetsprogramvaran. Du kan manuellt kontrollera Windows Update via Kontrollpanelen / System och Säkerhet / Windows Update . Ladda ner alla uppdateringar, starta om datorn och kontrollera igen tills alla uppdateringar är installerade.

Andra uppgifter

Tips 14: Starta automatiskt

En Windows-sanering kommer ofta att tänka på om filer och diskutrymme, men automatiskt starta program är också värda att kontrollera. Vissa program som startar automatiskt är nödvändiga, till exempel din säkerhetsprogramvara och molntjänster som Dropbox och Google Drive. Du kan vanligtvis inaktivera andra program säkert.

Windows 10-användare förses med tangentkombinationen Windows-tangent + Skift + Esc. Kontrollera fliken Start och högerklicka inaktivera det du inte behöver. Inaktivera inte program som du inte vet vad det är till för. Behöver du fler alternativ? Försök sedan med Autoruns-verktyget, som också fungerar på äldre versioner av Windows.

Tips 15: Uppdateringar

Fler och fler program uppdateras automatiskt via Internet. På det här sättet har du alltid den senaste versionen till ditt förfogande, men du drar också nytta av fasta säkerhetshål. Du kan också låta dina program granskas av en automatisk uppdaterare, till exempel Secunia PSI eller FileHippo App Manager. Dessa programvaruhjälpare kontrollerar om det finns föråldrade programversioner i ditt system, varefter du snabbt laddar ner uppdateringarna.

Tips 16: ögonblicksbild

Du kan avsluta rengöringen av din PC eller laptop perfekt genom att ta dig tid att göra en bra säkerhetskopia. Går något fel med ditt system från och med nu? Då kan du gå tillbaka till den här rena, städade datorn. Allt du behöver är ett externt lagringsmedium, till exempel en USB-hårddisk, och ett gratis program som Paragon Backup & Recovery Community Edition eller EaseUS Todo Backup Free.

Tips 17: Duplicera filer

Vi har medvetet utelämnat sökning och rengöring av dubbla filer i den här artikeln. Vi har ännu inte stött på ett program som låter dig göra detta utan risk. Om du inte uppmärksammar ett ögonblick och av misstag fattar fel beslut kan du lätt förlora data. Detta är särskilt irriterande med fotofiler. Om du fortfarande vill komma igång med detta kan du prova CloneSpy eller Duplicate Cleaner, men försiktighet rekommenderas.

Ny dator?

Om du har köpt en ny dator är det viktigt att komma igång. Därför har vi också samlat några tips som förhindrar att din dator snabbt blir mycket långsam. Till exempel genom att ta bort några program som du inte behöver när du installerar Windows 10. Läs mer om detta i den här artikeln.