Så här skapar du en nätverksskrivare

Med rätt instruktioner kan du göra till och med den enklaste USB-skrivaren till en mångsidig nätverksskrivare. Praktiskt, för du kan starta ett utskriftsjobb från andra datorer och mobila enheter inom ditt nätverk. Använd delningsfunktionen i Windows 10, Google Cloud Print-tjänsten eller USB-porten på din NAS för detta.

Tips 01: Varför dela?

USB-skrivare kan anslutas direkt till en bärbar dator eller PC via en kabel. Du kan då bara skriva ut från den här datorn. En nackdel, för du kan också regelbundet använda en surfplatta, smartphone eller annan dator. Om du vill skriva ut något kan du bara göra det via det system som USB-skrivaren är ansluten till. Lyckligtvis har de flesta nya skrivare en WiFi-modul och / eller en trådbunden nätverksanslutning, så att du enkelt kan dela skrivaren med andra enheter i ditt hemnätverk. Har din (gamla) skrivare bara en USB-anslutning? Oroa dig inte, för tack vare smarta tips kan du fortfarande göra detta till en nätverksskrivare.

Tips 02: Dela skrivaren

Windows 10 har en skrivardelningsfunktion så att du kan börja skriva ut jobb från andra datorer och bärbara datorer. En nackdel är att denna metod inte fungerar för smartphones och surfplattor. Dessutom måste datorn som USB-skrivaren är ansluten alltid vara på. Klicka på Start / Inställningar (ikonen med kugghjulet) / Enheter / Skrivare och skannrar och kontrollera om du ser namnet på USB-skrivaren. Klicka på den och välj Hantera . En ny dialogruta visas via menyalternativet Skrivaregenskaper . Nu kan du öppna fliken Delning , då du väljer den här skrivaren delarkolla upp. Du justerar det så kallade aktiens namn efter eget gottfinnande; detta är nätverksnamnet som identifierar skrivaren på andra Windows-maskiner. Bekräfta sedan med OK . Öppna den Kontrollpanelen objekt via Start / System . I det övre högra hörnet skriver du Nätverks- och delningscenter och klickar på delen med samma namn. Välj nu Ändra avancerade inställningar för delning och under Privat nätverk (aktuell profil) aktivera alternativet Aktivera fil- och skrivardelning vid behov . Avsluta med Spara ändringar .

Tips 03: Åtkomst till skrivaren

Du kan nu komma åt den delade skrivaren från andra Windows 10-maskiner. Villkoret är att du använder den här datorn under samma användarkonto som systemet som USB-skrivaren är ansluten till. Du kan enkelt lägga till skrivaren till en annan dator. Navigera till Start / Inställningar / Enheter / Skrivare och skannrar och klicka på Lägg till en skrivare eller skanner . Nätverksnamnet på den delade skrivaren ska nu visas. Klicka på det här namnet och välj Lägg till enhet . Windows 10 kommer automatiskt att få rätt drivrutin i de flesta fall. Testa anslutningen till skrivaren genom att skriva ut.

Använd en delad USB-skrivare från andra Windows-system utan problem

Tips 04: Google Chrome

Google erbjuder också en smart lösning under namnet Cloud Print för att göra utskrifter från olika enheter. Du kan till och med göra det utanför ditt hemnätverk! Dessutom är denna metod också mycket lämplig för smartphones och surfplattor. För att lägga till en USB-skrivare till Google Cloud Printer behöver du webbläsaren Chrome. Besök www.google.com/chrome om det behövs för att ladda ner det här programmet. Efter installationen loggar du in med ett Google-konto (eller med en Gmail-adress). Har du inget konto ännu? Gå i så fall till //accounts.google.com för att registrera dig själv.

Tips 05: Google Cloud Print

Nästa steg är att registrera din USB-skrivare med Google Cloud Print. Öppna Chrome och skriv chrome: // enheter i adressfältet . Tryck sedan på Enter för att öppna inställningarna. Under avsnittet Klassiska skrivare för att lägga till skrivare . Google Cloud Print söker nu efter den anslutna utskriftsenheten. Du kan till och med se flera resultat, till exempel när en virtuell skrivare är installerad på din dator. Du sätter en bock framför rätt skrivarnamn, varefter du bekräftar med den blå knappen Lägg till skrivare .

Tips 06: Skriv ut med en dator

Du kan nu använda vilken dator som helst som är ansluten till internet för att starta ett utskriftsjobb. Villkoret är att systemet och USB-skrivaren som är ansluten till det är påslagen. Surfa till www.google.com/cloudprint med valfri webbläsare och logga in med ditt Google-konto. Välj den röda utskriftsknappen längst upp till vänster och sedan Ladda upp fil för att skriva ut . Via Välj en fil på min dator kan du till exempel välja ett Word- eller PDF-dokument. När du har angett rätt skrivare visas vissa utskriftsinställningar på skärmen. Ställ in önskat antal utskrifter och pappersstorlek, bland annat. Du kan också aktivera dubbelsidig utskrift och välja orientering. Slutligen, väljSkriv ut . På nästa skärm kan du se hur utskriftsjobbet fortskrider.

Tips 07: Skrivbordsprogram

En drivrutin för Windows finns tillgänglig under namnet Google Cloud Printer. Bra, för det gör att du kan börja skriva ut uppgifter från dina favoritprogram på vanligt sätt, som Word, Outlook eller Adobe Reader. Surf här och klicka på Ladda ner / acceptera och installera Google Cloud Print . Du dubbelklickar sedan på exe-filen för att slutföra installationen. Skriv nu ut ett dokument från valfritt program och välj Google Cloud Print som skrivare . Webbmiljön för Google Cloud Print visas nu. Logga in vid behov med ditt Google-konto och välj rätt skrivare. Slutligen bekräfta med Print .

Tips 08: Mobil utskrift

Du kan också använda Google Cloud Print från en smartphone eller surfplatta. Använd Cloud Print för detta på en Android-enhet. När du har installerat den här appen från Play Store kan du enkelt skicka utskriftsjobb från appar som Galleri, Gmail, Chrome och Word. Vill du till exempel skriva ut ett snyggt foto från Galleri? Tryck på knappen med tre punkter längst upp till höger och välj Skriv ut . Tryck på Välj skrivare högst upp vid behovför att identifiera rätt enhet. Du anger bland annat antal kopior, pappersstorlek och färg. Tryck äntligen på den gula ikonen för att starta utskriftsjobbet. Ett villkor är att du använder samma Google-konto för både Android-enheten och Cloud Print-tjänsten. Ägare av en iOS-enhet vänder sig till PrintCentral Pro för att köra utskriftsjobb via Google Cloud Print. Denna app kostar 6,99 euro för iPhone, medan iPad-användare betalar 8,99 euro.

Med Google Cloud Print kan du skicka utskriftsjobb från vilken smartphone eller surfplatta som helst

Tips 09: Dela Cloud Print

Du kan dela en USB-skrivare som du registrerar med Google Cloud Print med andra personer. Praktiskt om andra familjemedlemmar också vill använda skrivaren från olika enheter. Öppna Chrome och skriv chrome: // enheter igen i adressfältet. När du har tryckt på Enter klickar du på Hantera bakom skrivarnamnet . Välj den gröna Dela- knappen högst upp för att bjuda in en eller flera personer att använda den här skrivaren. Du fyller i e-postadresserna längst ner. Förslag från kontakter visas när du skriver, så du behöver vanligtvis inte ange fullständiga adresser. Klicka slutligen på Dela. Nu får alla inbjudna ett e-postmeddelande. Detta säger att de kan använda den delade skrivaren omedelbart. De bestämmer själva om de vill acceptera denna begäran.

Anslut till routern

Har din router en USB-port? Det betyder goda nyheter, för du kan antagligen ansluta en USB-skrivare direkt till den. Datorer i ditt hemnätverk kan komma åt skrivaren direkt via routerns skrivarserver. Fördelen med denna metod är att det inte finns något behov av en dator för att kontinuerligt bearbeta utskriftsjobb. Funktionen skiljer sig åt per router. De bättre modellerna känner automatiskt igen en ansluten USB-skrivare så att du inte behöver göra något annat. Vissa routrar kräver å andra sidan en firmwareuppdatering. Du kan behöva lägga till USB-skrivaren manuellt. Öppna inställningarna för detta via routerns IP-adress. För exakta instruktioner, se handboken för denna nätverksenhet.

Tips 10: Dela via nas

En nas fungerar bra som en skrivarserver, så att alla datorer kan använda en USB-skrivare via hemnätverket. Vi visar hur du delar en skrivare med en Synology NAS. Anslut först USB-kabeln till skrivaren till en ledig USB-port och öppna användarmiljön på din NAS (i ​​vårt fall DiskStation Manager). Det är viktigt att du är inloggad som administratör. Navigera till Kontrollpanelen / externa enheter / skrivare och se om nätverksenheten känner igen den anslutna skrivaren. Så snart du klickar på skrivarnamnet väljer du Printer Manager / Printer Setup högst upp . Välj Nätverksskrivare högst upp och bekräfta med Spara. För att lägga till den här helt nya nätverksskrivaren till en Windows-maskin behöver du programmet Synology Assistant (www.synology.com/en-gb/support/download). Klicka på fliken Skrivarenhet i detta program och följ de återstående instruktionerna.