Så här gör du din dator till en retro-spelemulator

Spel har förändrats fenomenalt under de senaste 25 åren. De aktuella spelen kan vara mycket trevligare, bättre och snabbare än tidigare, vi människor är nostalgiska varelser. Med andra ord: de här spelen från det förflutna är jättekul att spela igen. Men hur gör du det? Installerar du en emulator för varje spelkonsol i historien? Nej, du gör din dator till en stor retro-spelemulator.

I den här artikeln visar vi hur du installerar och konfigurerar programvaran för att spela retrospel på din dator. Installationen är ganska besvärligt, men helt värt det, eftersom det säkerställer att du har en emulator som uppfyller alla dina nostalgiska spelbehov på nolltid. Läs också: Super Mario Run - överraskande långvarig.

01 RetroArch och EmulationStation

För att kunna spela spel från till exempel Super Nintendo, Nintendo 64, PlayStation etc. i en miljö krävs två program på din dator: RetroArch och EmulationStation. Innan vi förklarar hur vi kommer igång är det viktigt att veta vad dessa program står för. RetroArch är programvaran som tar hand om den faktiska emuleringen av de olika konsolerna. Det är enbart kraften under huven, men det saknar ett gränssnitt som låter dig starta emulatorer och spel grafiskt. Det skulle innebära att du måste ange en separat kommandorad för varje emulator och spel, vilket naturligtvis inte är bekvämt. Av den anledningen installerar vi också EmulationStation. Om RetroArch är motorn är EmulationStation resten av bilen du styr motorn med.Det ger det grafiska gränssnittet med vilket du kan starta alla emulatorer och spel utan att ditt tangentbord behövs.

02 Installera och konfigurera programvara

Installationen av programmen är inte så komplicerad, konfigurationen tar lite mer arbete, mer om det i steg 3. Du laddar ner RetroArch här. Ladda ner filen RetroArch.7z och packa upp den här filen i en mapp (kom ihåg var), till exempel med WinZip på 7-Zip. Du kan ladda ner EmulationStation här genom att klicka på Installeroch följ sedan stegen i installationen. Om du sedan försöker konfigurera RetroArch utan förklaring kan det vara väldigt frustrerande. När du klickar med musen i gränssnittet händer något men inte vad du förväntar dig. Anledningen till detta är att RetroArch inte stöder en mus, navigering sker med tangentbordet (pilarna och Enter). Om du vill spela dina spel med en kontroller (till exempel en gammal kompatibel SNES-kontroller eller en XBOX One-kontroller, ska det fungera nästan utan problem utan att du behöver göra någonting (så du kan också styra menyn med den) Om inte, kan du enkelt konfigurera detta själv genom att navigera (med tangentbordet) till Inställningar / Input / Input User 1 Binds / Bind All. Du kan sedan själv bestämma vilken funktion du vill associera med vilken knapp.

03 RetroArch - Videoinställningar

När du har konfigurerat handkontrollen (vilket är valfritt kan du också styra spel med tangentbordet) är det dags att justera videoinställningarna. Det här är inställningar som du knappast kan ta reda på själv, lyckligtvis har andra redan gjort det åt dig. Det är inte mycket vettigt att undra varför vissa inställningar ska vara som de är, du kan helt enkelt anta att det här är de perfekta inställningarna. Navigera i RetroArch till Inställningar / Driver och se till att alternativet GL är valt under Video Driver . Navigera sedan till Inställningar / Video och aktivera alternativet VSync . Se också till att Hard GPU Sync är aktiverat.

RetroPie

I den här grundkursen kommer vi att lära dig hur du gör din dator till en riktig emuleringsmaskin. Det är naturligtvis väldigt trevligt, men du har "tappat" hela din dator till den. Så om någon måste arbeta på datorn kan du inte spela. Om du vill förhindra det är RetroPie ett intressant alternativ. Principen är nästan densamma som vad vi gör i den här artikeln, med skillnaden att du inte installerar den på din dator utan på Raspberry Pi, en superkompakt installation. Om du är lite behändig kan du till och med ta insidan av ditt gamla SNES eller Sega Master System och sedan bygga in en Raspberry Pi och ansluta den till din TV. På det sättet bygger du naturligtvis den coolaste retrokonsolen någonsin.

04 Ladda ner spel

Innan vi fortsätter med konfigurationen ser vi först till att det finns ett eller flera spel på vårt system. Emulatorer använder så kallade ROM-skivor. Internet är full av webbplatser som erbjuder dig (gratis eller betald) möjlighet att ladda ner ROM-skivor. Det är viktigt att vara försiktig och ha bra antivirusprogram. När du söker med Google på rom i kombination med plattformen du väljer är den vanligaste sökningen vanligtvis redan träffad.

Spara de spel du vill spela på din dator. Det spelar ingen roll var du skapar mappen som innehåller ROM-skivorna, så länge du vet vilken mapp det är. I det här exemplet har vi skapat ROM-mappen på C-enheten. För att hålla en översikt är det också användbart att skapa en mapp per emuleringsplattform. Så om du har ROM-skivor för en PlayStation, skapa en mapp PlayStation i ROM-skivor och lägg filerna för PlayStation där. På så sätt förhindrar du att det blir en stor soptunna över tiden.

Är ROM-skivor lagliga?

Nuförtiden kan du enkelt skaffa ROM-skivor, även för relativt nya spelkonsoler som PlayStation 2 och Nintendo GameCube. Det betyder dock inte att nedladdning av ROM-skivor är lagligt, även om du äger originalspelen. Företag som Nintendo ser framväxten av ROM-skivor som ett hot mot spelutvecklarnas upphovsrätt och säger att nedladdning, kopiering och distribution av spel är en upphovsrättsintrång. Om du vidtar försiktighetsåtgärder och laddar ner äldre ROM-skivor i liten skala anser vi inte chansen att du får böter för detta. Det finns dock inga garantier för att du är säker. Du är säkrast om du skapar ROM-skivor från dina spel, det finns många användbara sätt att göra detta på internet. Eller så använder du homebrew-spel.Dessa är icke-kommersiella spel gjorda av hemutvecklare som du kan spela lagligt och gratis.