Du borde veta detta om din PC-kylning

Optimal kylning av din stationära eller bärbara dator är viktigt, det säkerställer att komponenterna i ditt system inte blir för heta. I den här artikeln förklarar vi vilka delar som är viktiga för god luftcirkulation och vilka som är användbara produkter för att förbättra prestanda för din PC-kylning.

Tips 01: Hur håller du dig cool?

Med en bärbar dator har du vanligtvis inte möjlighet att själv anpassa något till systemet, du måste bara anta att tillverkaren har gjort sitt bästa för att utforma kylsystemet så bra som möjligt. Ändå går det ibland fel, till exempel, efter ett år visar det sig att den termiska pastaen som används inte längre fungerar, vilket gör att processorns temperatur skjuter upp under normal användning. En välkyld bärbar dator blir ett allt viktigare tema eftersom tillverkare vill tillverka tunnare bärbara datorer, vilket leder till att det helt enkelt inte finns tillräckligt med utrymme för korrekt kylning av komponenterna. Med en stationär dator är ett sådant problem mycket lättare att lösa, du kan sedan byta en fläkt om den inte längre fungerar ordentligt eller ta isär och byta ut en CPU-kylare. I den här artikeln fokuserar vi på stationära datorer,eftersom du har fler alternativ här för att ändra det själv. Vi ger dock också några allmänna tips om hur du kan förbättra luftflödet, hur du själv kan byta ut termopasta och vilka program som kan hjälpa dig att registrera och bättre reglera kylningen.

Om den termiska klistra inte längre fungerar kommer temperaturen på din processor att stiga

Tips 02: Luftflöde

Det finns ett viktigt ord som har att göra med kylningen i ditt PC-skåp: luftflöde. Det handlar om hur snabbt och effektivt den heta luften kan avledas från de delar som snabbt kan värmas upp. Den del som producerar mest värme är CPU: n. Vid normal användning är det mellan 45 och 60 grader Celsius. Om du spelar ett spel eller är upptagen med andra intensiva processer kan temperaturen snabbt stiga till 80 grader. Din processor kan också lätt nå 90 till 100 grader, men när det blir så varmt sparkar fansen in och du får ett fenomen som kallas termisk strypning. Processorn körs sedan med lägre frekvens, vilket resulterar i att din dator inte längre fungerar som du förväntat dig. Termisk strypning är ett koncept som många MacBook Pro-användare är alltför bekanta med.Till exempel tappade Apple en söm i sökandet efter en ännu mer kompakt MacBook Pro-bärbar dator. Värmegas där orsakades av ett dåligt utformat luftflöde i kombination med den termiska pastan som förlorade sin funktion över tiden.

Tips 03: Miljön

Det kan vara självklart, men om du inte vill att din dator ska bli för varm på insidan, bör utsidan också vara snygg och cool. Under de kalla vintermånaderna är det naturligtvis mycket lättare än när det är nära trettio grader på kontoret. Först och främst, se till att datorn inte är direkt i solen, men leta efter den coolaste platsen i rummet. Det är också viktigt att luften kan cirkulera ordentligt. Om du installerar en dator i ett stängt skåp kan det fungera som ett slags växthus. Se till att du inte blockerar några lufthål genom att sätta något mot dem. Dessa ventiler är vanligtvis placerade på baksidan av ett PC-fodral. Det är också smart att inte placera andra enheter som genererar mycket värme nära datorn, eftersom kylningen i din dator måste arbeta mycket hårdare.eftersom det också har att göra med varm luft utifrån. Om du märker att din dator har svårt på riktigt varma dagar kan du alltid rikta en fläkt mot datorn, detta kan göra skillnad för CPU-funktionen. För bärbara datorer är det viktigt att du huvudsakligen använder dem på en plan, stabil yta. Om du täcker lufthålen på en bärbar dator genom att till exempel hålla enheten i knät under en längre tid kan den bärbara datorn inte längre tappa värmen.Om du täcker lufthålen på en bärbar dator genom att till exempel hålla enheten i knät under en längre tid kan den bärbara datorn inte längre tappa värmen.Om du täcker lufthålen på en bärbar dator genom att till exempel hålla enheten i knät under en längre tid kan den bärbara datorn inte längre tappa värmen.

En av syndarna i överhettningsdatorer är ett fläkt som slutar fungera ordentligt

Tips 04: Öppna skåpet

En av de största syndarna i överhettningsdatorer är ett fläkt som slutar fungera ordentligt. Öppna därför ditt skåp en gång i månaden och se om det har samlats mycket damm i fläkten. Du kan enkelt rengöra din fläkt med en bälg. Från insidan sprutar du luft från bälgen i fläkten, vilket får den att snurra och blåsa ut dammet. Gör aldrig detta från utsidan, av den enkla anledningen att du sedan blåser in allt damm. Du kan också använda en flaska tryckluft, men den innehåller kemikalier som kanske inte är bra för vissa delar av din dator. Dessutom kostar en sådan flaska en hel del pengar och i nittio procent av fallen uppnår du samma resultat med en bälg.

Om du märker att din dator har problem med luftcirkulationen och därför blir mycket varm, tro inte att du hjälper din dator genom att ta bort fodralet. Ett bra PC-skåp är utformat så att det kan cirkulera luften så effektivt som möjligt. Om du tar bort fodralet tar du hela cirkulationssystemet till knapparna och datorn kan inte längre skicka kall luft till rätt delar.

Du ska ha ett tunt lager av den nya pastan på processorn

Tips 05: Termisk pasta

Förutom luftflödet använder tillverkare andra sätt för att kyla de olika elementen på din dator. Den termiska klistra, till exempel, för din CPU och GPU. I ett färdigt system eller en bärbar dator smörjer tillverkarna detta ledande ämne på en CPU eller GPU för att säkerställa att värmen kan ledas så effektivt som möjligt till ett kylelement ovanpå. Den här kylflänsen kallas en kylfläns och är utformad så att den enkelt kan leda bort värme från processorn till fläkten. Vissa kylflänsar som du köper i datorbutiken har en fläkt ovanpå.

Termisk pasta kan förlora sin funktion över tiden. Om du känner att så är fallet med din dator kan du se om du kan använda den här klistret igen. Det är mycket viktigt att du vet exakt vad du gör, speciellt om du vill göra det med en bärbar dator, eftersom du ofta måste ta bort en hel del delar från fodralet för att nå processorn. Kontrollera under alla omständigheter att din dator är avstängd och att du är urladdad statiskt innan du öppnar fodralet. Innan du applicerar ny termisk pasta måste du ta bort eventuella rester av den aktuella termiska pastaen. Gör detta med en dammfri trasa eller ett kaffefilter som du kort har doppat i isopropylalkoholen, 90% är bättre än 70%. Se till att all gammal pasta har tagits bort,du har torkat processorn torr och att du inte vidrör andra delar med trasan. Applicera sedan försiktigt det termiska fettet på processorn. Det är mycket viktigt att du inte smetar andra delar med ämnet. I slutändan är avsikten att du har ett tunt lager av den nya pastan på hela processorn. Det finns ett antal videor på YouTube som förklarar processen, den här är en av de bättre. I våra köptips i slutet av den här artikeln visar vi dig en termisk pasta som vi tycker är ett av de bästa alternativen.Det finns ett antal videor på YouTube som förklarar processen, den här är en av de bättre. I våra köptips i slutet av den här artikeln visar vi dig en termisk pasta som vi tycker är ett av de bästa alternativen.Det finns ett antal videor på YouTube som förklarar processen, den här är en av de bättre. I våra köptips i slutet av den här artikeln visar vi dig en termisk pasta som vi tycker är ett av de bästa alternativen.

Tips 06: Större fläkt

Om du köper ett färdigt system kanske tillverkaren inte har tillhandahållit den bästa fläkten för din CPU. Lyckligtvis kan du enkelt uppgradera din CPU-fläkt. Detta är inte bara en fläkt, i de flesta fall köper du ett komplett kylsystem till din processor, som består av en kylfläns med en fläkt ovanpå. För att ta reda på om en CPU-kylare är lämplig för ditt system måste du kontrollera specifikationerna för kylaren på den.

Det finns också en fläkt på baksidan av ditt PC-skåp, detta är huvudfläkten som säkerställer att den varma luften transporteras från ditt skåp. Denna fläkt är också lätt att byta ut. Även här bör du dubbelkolla om den nya fläkten du tänker på passar din typ av skåp.

Du kan enkelt byta ut den här fläkten om din fläkt inte längre fungerar ordentligt

Tips 07: Programvara

Om du är nyfiken på hur varm processorerna i din dator är, installera programvara som kan övervaka detta åt dig. Också användbart för att spåra eventuella programfel. Det kan vara så att en viss process eller ett program plötsligt får temperaturen att stiga. Om du vet vad som orsakar en ökning kan du bekämpa överhettningen genom att installera en uppdatering, avinstallera programmet eller utföra en nedgradering. Ett bra program för både Windows och macOS är Intel Power Gadget. Du hittar den här. Naturligtvis är det här programmet bara användbart om du har en Intel-processor i ditt system. Ett annat program är HWiNFO. Detta verktyg övervakar inte bara temperaturen på din CPU, det kan också visa dig all annan relevant information. Du hittar den på www.hwinfo.com.

Kyl med vatten

Kyl med vatten? En vattenkylare är ett smart sätt att kyla din dator om den traditionella fläkten inte längre fungerar. Jämför det med luftkonditionering. Du placerar en del av vattenkylaren på din CPU till vilken kallvatten sedan leds. Det varma avloppsvattnet leds till en fläkt på baksidan av ditt system och lämnar ditt skåp här som varm luft. Ingen ånga släpps ut, eftersom vattensystemet är ett helt förseglat system.

Det finns fans i läget som säkerställer att ytan på din bärbara dator kyls

Tips 08: Kylplatta

Om du har en bärbar dator som värms upp mycket snabbt och du vågar eller inte vill byta ut termopastaen själv kan du välja en kylplatta. Detta är ett ergonomiskt stativ där du kan placera din bärbara dator. Det finns fans i läget som säkerställer att ytan på din bärbara dator kyls. Funktionerna hos kylkuddar varierar mycket, vissa kuddar hjälper till med vissa bärbara datorer, andra kombinationer av kylkuddar och bärbara datorer ger nästan ingen förbättring. Det är därför tillrådligt att leta efter recensioner eller åsikter från användare innan du köper eller att google kombinationen av den specifika kylplattan och din bärbara dator. Vissa kylplattor kan anslutas till uttaget, andra fungerar med en USB-anslutning.

Köptips

Den här gången, inte tre jämförbara produkter i olika prisklasser, men tre produkter som kan förbättra kylningen på din PC eller bärbara dator. Vi har valt den bästa CPU-kylaren för ditt skrivbord, vi visar en termisk pasta för din processor och du kan läsa vilken fläkt som är billig och kan avleda värmen från ditt skåp.

Noctua NH-D15

Pris : 89,99 €

Noctua NH-D15 är den perfekta CPU-kylaren för din stationära dator. Kylflänsen består av sex torn som leder värmen bort från din CPU så optimalt som möjligt. Mellan kylelementen hittar du två fläktar som gör nästan inget ljud, inte obetydligt om du vill ha en välkyld dator. Elementet som du säkrar kylaren passar olika moderkort.

Thermal Grizzly Kryonaut

Pris : 7,99 €

Thermal Grizzy Kryonaut är en av de bättre termiska klisterna som du kan använda för att förbättra värmeledningsförmågan för din CPU eller GPU. Den termiska pastaen säkerställer att det finns så lite luft som möjligt mellan processorn och kylflänsen. Den medföljande spateln är användbar för att sprida pastan över processorn så bra som möjligt.

Corsair Air Series AF120

Pris : 12,75 €

Corsair-fans är nästan alltid ett bra val, men vi föredrar den här modellen eftersom den är väldigt tyst. Fläkten finns i fyra färger och kan monteras i nästan alla vanliga PC-skåp. Om du älskar färgade lampor finns det till och med en RGB-version med färgade LED-lampor tillgängliga.