Vilken smartphone tar de bästa bilderna?

Medan smartphones verkar förnya mycket lite och priset på en toppenhet ibland till och med överstiger tusen euro, är smarttelefontillverkare (och deras marknadsföringsavdelningar) desto mer engagerade i kameran. Om kameran är en avgörande faktor vid köp av din smartphone vill du veta vad den bästa enheten är. Vi kommer att testa det!

Det är en ihållande missuppfattning att du ska välja en iPhone om du vill ha den bästa smarttelefonkameran. Detta framgår av ett årligt återkommande test, som upprepade gånger har visat att Samsung alltid dyker upp som testvinnaren. Men Apple kommer ikapp och närmar sig närmare, de andra smartphonesna följer på lämpligt avstånd.

Under tiden har ytterligare ett år gått och många nya modeller har dykt upp på marknaden, varefter frågan åter uppstår: vilken smartphone har nu den bästa kameran? Efter att vi individuellt diskuterat enheterna i en recension kunde vi minska svaret på denna fråga till två enheter: iPhone X eller Galaxy S9 +. Detta test planerades därför ursprungligen som iPhone X kontra Galaxy S9 +. Fram till nyligen uppstod Huawei P20 Pro och de tre (!) Sensorerna plus linser på baksidan visade sig vara mer än bara tom marknadsföring under testningen. Tar iPhone X de bästa bilderna, är det Samsung igen som nu vinner med S9 + ... eller är det den "mörka hästen", Huaweis P20 Pro den här gången?

Testmetod

Under testet gick vi ut med smartphones för att ta bilder under olika (ljus) förhållanden. Bilderna tas med en egen kameraapp. Samma fokuspunkt användes i automatiskt läge och (även automatisk) hdr användes vid samma tidpunkter. Kamerorna testades på olika sätt. I mörka inomhusmiljöer eller inomhus med bakgrundsbelysning, utomhus mot solen eller med solljus. Det finns också mångfald när det gäller objekt: till exempel porträtt, landskap och makrofotografering. Vad sägs om rörliga föremål under olika ljusförhållanden? Vi håller oss här vid kamerorna på enhetens baksida. IPhone X och Galaxy S9 + har en dubbel kamera,medan P20 Pro har tre och ser bäst ut på papper.

Apple iPhone X - Enkel att använda iPhone

IPhone Xs kameraapp (uttalad tio) tar hand om allt automatiskt för dig. Ett professionellt kameraläge där du manuellt ställer in allt eller en del är fortfarande inte tillgängligt. Saker som slutartid och ISO-värde är därför oåtkomliga om du inte installerar en tredjepartsapp.

Högst kan du påverka belysningsbeteendet och fokusera genom att taktiskt knacka och svepa på skärmen. Tack vare den dubbla kameran kan du växla mellan en (riktig optisk) förstoring på 1x och 2x med ett tryck på en ikon. I stående läge används de till och med samtidigt för att simulera ett foto med kort skärpedjup. Det är synd att du inte kan aktivera kameran direkt från låsposition via en fysisk knapp.

iPhone-foton (till vänster) har konsekvent de mest naturliga färgerna. Mellan Samsung, höger Huawei.

Bildkvalitet iPhone X

IPhone X ger de mest verklighetstrogna färgerna. Bilderna ser därför lite coolare ut än de andra enheterna. Till exempel är himlen realistiska blå och gräs är naturligtvis grönt. Här och där finns en antydan till buller och artefakter skapas genom brusreducering. Dessutom är särskilt mörka fotodelar lite fläckiga och kontrasterna kring detaljerna är ganska hårda, vilket gör att det ser rörigt ut. I minskande ljus kan ett foto oväntat bli suddigt eftersom appen verkar föredra en något långsammare slutartid än ett högre ISO-värde.

När det är mycket lite ljus kan iPhone X knappast se någonting längre.

I svagt ljus hanterar iPhone X fortfarande vitbalansen ganska bra. Som ett resultat förblir färgerna igen även på mindre anständigt upplysta platser. Beroende på blandningen av artificiellt ljus kan en liten färggjutning ses här och där. Speciellt med släta ytor visar artefakterna tydligt att bullret har rensats avsevärt. Fotoet ser också lite platt ut och föremål sticker inte ut lika bra. Det finns fortfarande lite buller att se och kanterna längs föremål är slarvigt färdiga här och där. När det är väldigt lite ljus, som i en svagt upplyst trädgård, kan iPhone X knappast se någonting.

Apple iPhone X

Övergripande betyg 3,5 av 5 stjärnor

Pris € 1039, -

Kameralinser Vidvinkel, teleobjektiv

Fokus Fas Detection

Stabilisering OIS

Primär kamera 12 megapixel, 1 / 1,3-sensor, 1,22 µm pixelstorlek, bländare f / 1,8

Sekundär kamera 12 megapixel, 1 / 3,6 sensor, 1 µm pixelstorlek, bländare f / 2,4

Webbplats www.apple.com 7 Poäng 70

Samsung Galaxy S9 + - Fickle Samsung

Traditionellt har denna Samsung Galaxy S9 + en omfattande professionell monter. Du kan justera bländarvärdet, slutartiden, isovärdet och mycket mer själv, så du har mycket inflytande över (specifika) fotosituationer. Enheten har också två kameror på baksidan, vilket möjliggör 2x optisk förstoring. För foton med en suddig bakgrund av programvaran kan du själv ställa in styrkan - i förväg och även efteråt. Du kan starta kameran mycket snabbt genom att trycka på på / av-knappen två gånger.

P20 Pro (höger) och iPhone X (vänster) visar mest information. Samsung utgör konstiga mönster som inte borde vara där.

Bildkvalitet Samsung Galaxy S9 +

Samsung är känt för sina ofta mycket mättade färger, och det är fallet idag. Tänk på intensiv blå himmel och väldigt fräscha gröna träd och buskar. Bilderna ser ibland väldigt lätta och lite platta ut, särskilt om HDR används. Du kan fortfarande se detaljer i både ljusa och mörka fotodelar. De sammanfaller lite med bakgrunden. Buller borstas noggrant bort och det är här och där på bekostnad av detaljeringen. Ibland förekommer konstiga mönster som inte borde vara där, eller områden sprids för mycket. I minskande ljus kan appen fortfarande välja att använda den minsta bländaröppningen (huvudkameran har två bländarinställningar). ISO-värdet höjs sedan i onödan så att ett foto bara har mer ljud.

I svagt ljus är foton av Samsung Galaxy S9 + återigen för varma och särskilt mycket orange. Bullret har borstats bort mer bestämt än med iPhone X, vilket är på bekostnad av detaljeringen och också resulterar i suddiga ytor. Ändå ser fotot ganska rent och snyggt ut. Kanter längs objekt ser också stramare ut. Du måste titta noga på för att upptäcka eventuella antydningar till buller. Objekt sticker ut och har mer djup än med iPhone X. Även i extremt svagt ljus lyckas Samsung fortfarande dra ut ett mycket anständigt foto.

Samsung Galaxy S9 +

Övergripande betyg 3,5 av 5 stjärnor

Pris 949 €, -

Kameralinser Vidvinkel, teleobjektiv

Fokus Fas Detection

Stabilisering OIS

Primär kamera 12 megapixel, 1 / 2,55-sensor, 1,4 µm pixelstorlek, bländare f / 1,5 eller f / 2,4

Sekundär kamera 12 megapixel, 1 / 3,6 sensor, 1 µm pixelstorlek, bländare f / 2,4

Webbplats www.samsung.com 9 Poäng 90

Huawei P20 Pro - Huawei gör fotografering extra kul

Med Huawei P20 Pro trycker du två gånger på volym ned-knappen direkt till kameraprogrammet. Han kan då omedelbart ta ett foto åt dig. Kamera-appen kopieras till stor del från iPhone, men Huawei har ett professionellt läge för manuell drift. AI ('artificiell intelligens') är aktiverat som standard. Det betyder att programvaran försöker känna igen vad du fotograferar och väljer de bästa inställningarna för det. Att känna igen det är bra, men i praktiken leder det främst till mycket övermättade foton. Lyckligtvis kan du också stänga av den.

Mycket trevligt att spela med är de speciella kameralägen som Huawei har levererat på sina telefoner i flera år. Detta gör det enkelt att ta bilder med långa slutartider under dagen utan ND-filter. Att fånga stjärnspår fungerar också bra. Stjärnprickorna slås automatiskt samman i stjärnleder, så du behöver bara placera telefonen någonstans stabil ett tag. Det mycket användbara nattläget är nytt, men mer om det senare.

Som nämnts har P20 Pro inte mindre än tre kameror på baksidan. En vanlig, en monokrom variant och en med 3x optisk förstoring, som kan ökas digitalt till 5x. Du kan ta porträttbilder med suddig bakgrund av programvara och det finns ett läge där du kan ställa in ett simulerat bländarvärde före eller efteråt. Beroende på situationen och helt efter programvarans bedömning används kamerorna separat eller i kombination.

Bildkvalitet Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro gillar också mättade färger. Då och då finns det till och med en stor outlier. En orolig himmel är då ännu mer intensivblå och löv går farligt mot giftgrönt. Detta händer främst när AI är på, men du kan stänga av det eller så kan du trycka bort meddelandet. Buller och detaljer varierar lite. Ibland finns det mycket detaljer att se, mer än med andra enheter. Vid andra tillfällen är detaljeringen något nedslående.

Den här enheten har tre kameror på baksidan och mycket händer under huven. Då och då visas meddelandet att du måste hålla enheten stabil ett tag eftersom fotot skärps. Ibland är det helt klart en hdr-scen, men det förekommer också i vad som verkar vara en genomsnittlig situation. Av okända skäl beslutar appen att slå samman foton, kanske från flera kameror. Så det handlar inte så mycket om slipning utan om att justera (bitar av) bilden.

Bilderna på Huawei P20 Pro är också för orange när du fotograferar i konstgjort ljus. Ljudreduceringen är dock mer effektiv än med iPhone X; mer ljud har försvunnit och ännu mer detaljer behålls än med Samsung Galaxy S9 +. Bilden ser också renare ut och föremål är rena och verklighetstrogna. Om du aktiverar AI ändras resultatet. Du kan också få ett alltför polerat foto med ett starkt plastutseende. I mycket svagt ljus fungerar Huawei anmärkningsvärt bra, precis som Samsung, vilket gör det mer märkbart hur mycket iPhone X misslyckas här.

Samsung och Huawei (mitt och höger) visar också många detaljer i minskande ljus. IPhone presterar redan mindre här; många detaljer går förlorade.

Objekt- och scenigenkänning P20 Pro

P20 Pro med (vänster) och utan filter. Kameran kände igen solnedgången och kunde polera upp den avsevärt.

Nattläge

Som nämnts tidigare: Huawei har ett speciellt nattläge. Du håller enheten stilla i ungefär fyra sekunder medan kamerorna tar en serie bilder och slås samman automatiskt. Det fotot ser anmärkningsvärt ljust och vackert ut. Lite buller, några artefakter här och där, men också mindre skarpa och detaljerade än en vanlig nattscen. Det måste finnas en touch av ljus (även om du ofta inte ens ser det själv), men det är vettigt. Du kan göra riktigt vackra nattbilder med detta. För en smartphone då. Och det utan stativ.

Huawei P20 Pro

Övergripande betyg 3 av 5 stjärnor

Pris € 899, -

Kameralinser RGB, svartvitt, teleobjektiv

Fokus Fas Detection

Stabilisering OIS

Primär kamera 40 megapixel, 1 / 1,78-sensor, 2 µm pixelstorlek, bländare f / 1,8

Sekundär kamera 20 megapixel, 1 / 2.27 sensor, 1,55 µm pixelstorlek, bländare f / 1,6

Tertiär kamera 8 megapixel, 1 / 4,4 sensor, 1,55 µm pixelstorlek, f / 1,6 bländare

Webbplats www.huawei.com 8 Betyg 80

Slutresultat

Sammantaget är bilderna på alla tre enheterna av utmärkt kvalitet under dagen. Du måste verkligen zooma in kraftigt för att upptäcka bristerna vi hittade. Vid normal användning (visning, utskrift, delning) märker du det knappast. Med de foton som tas i minskande ljus märks skillnaderna bara när du zoomar in avsevärt. Först så snart det finns mycket konstgjord eller bakgrundsbelysning eller brist på ljus kan det ses zoomat ut för ett erfaret öga. Att skjuta i svagt ljus är akilleshælen på smartphones på grund av de mycket små sensorerna.

Under dagen tar alla smartphones vackra foton. Högst tilltalar färgerna dig mer eller mindre. Du ser bara skillnader i skärpa, brus och detaljer när du zoomar in.

I alla fall fungerar iPhone X bäst när det gäller färg. Färger ser sanna ut mot naturen, men därför också lite coola. När det gäller skärpa, brus och detaljer förlorar iPhone snabbt de andra två telefonerna. Särskilt i svagt ljus blir mörka områden mycket fläckiga och det finns artefakter, mycket suddiga områden och kvarvarande ljud. I mörkret ser enheten knappast någonting. Denna enhet är särskilt ett bra val om färghastighet är viktig, eller kameratappen med låg tröskel.

Samsung Galaxy S9 + gör bilderna alldeles för heta och de är ofta lite på den platta sidan. Brusreducering säkerställer utsmetade ytor, särskilt i svagt ljus, och ibland uppstår konstiga mönster på platser med fina detaljer under dagen. Telefonen fungerar anmärkningsvärt bra i mycket svagt ljus. Du kan fortfarande fotografera där en iPhone X knappt ser något. Sammantaget erbjuder denna smartphone den bästa och mest konsekventa bildkvaliteten. Åtminstone så länge du kan leva med de för varma färgerna, eller korrigera detta efteråt genom att arbeta i RAW.

Huawei P20 Pro gillar också övermättade färger, särskilt när bild- och objektigenkänning är på. Foton kan vara mycket detaljerade under dagen, men ibland är de inte. Den här telefonen fungerar också mycket bra i svagt ljus. Ljudreduceringen är något mindre aggressiv, föremål sticker ut och behåller sitt djup. Samtidigt har det mesta av bullret försvunnit och ytorna ser rena ut. Om du slår på AI kan ett överdrivet plastutseende uppstå. De speciella fotolägena är roliga att experimentera med och det nya nattläget är ett välkommet tillskott. Slutresultaten är därför blandade, men det här är en mycket intressant telefon ur fotograferingssynpunkt. Det kan vara ett bra alternativ till testvinnaren Samsung Galaxy S9 +.

Slutsats

Skillnaderna mellan smarttelefonkamerorna beror främst på personlig smak. IPhone X-kameran är den mest verklighetstrogna, men har svårt med lite eller svårt (bak) ljus. Huawei P20 Pro har de mest intressanta extrafunktionerna, som nattläge, men gör ibland att bilderna ser lite plastiska ut. Galaxy S9 + tar i allmänhet de bästa bilderna; speciellt om det är lite (eller knappast något) ljus, gör denna enhet skillnaden. Endast foton är ibland lite för levande.

Dubbel kamera

De testade smartphonesna har alla flera kameror. Du kan använda detta för optisk zoom, men också för en djupfälteffekt i porträttfoton. Motivet känns igen av programvara och bakgrunden är suddig.

Porträttfotoet till höger togs med Galaxy S9 +, med bakgrundssuddet i inställningarna maximerat.

Text och foton görs i samarbete med Kees Krick.