Allt om gigabyte: vad kan du göra med dina data?

Letar du efter en ny prenumeration med databunt för din smartphone? Då är det bra att veta vad du exakt kan göra med en gigabyte. I den här artikeln kan du läsa allt om gigabyte: hur mycket kostar en gigabyte och vad betyder det för att lyssna på musik, titta på filmer, surfa och mer? Vi kommer naturligtvis också att ge dig några tips för att spara data.

Tips 01: 1 Gigabyte

1 gigabyte. Giga låter som mycket, mycket. Och en enorm mängd är mer än mycket, men mindre än mycket. Även om vi ännu inte har stött på databunt med terabyte. En databunt med din mobilabonnemang varierar vanligtvis mellan 1 och 5 gigabyte, med toppar upp till 10 gigabyte. Du använder ditt datapaket för alla dina internetaktiviteter utanför hemmet. En gigabyte motsvarar 1024 megabyte. Där det är extremt mycket för en aktivitet är det lite för en annan aktivitet. Det är därför det är bra att ta en titt på vad en gigabyte betyder exakt för dina aktiviteter. Vi kommer att presentera dig för olika aktiviteter och berätta vad din gigabyte är.

Det finstilta indikerar vanligtvis hur snabbt din operatörs nätverk är

Tips 02: 1 Hastighet

Många gigabyte data är trevligt, men när du är på väg är det trevligt om du också har snabbt internet. Numera har ett 4G-nätverk (LTE) installerats i nästan hela Nederländerna, teoretiskt betyder det att du kan uppnå nedladdningshastigheter på 10 till 20 megabyte per sekund. I praktiken är detta ibland lägre, men det är fortfarande mycket snabbare än 3G. Hos de flesta leverantörer måste du söka, men det finstilta anger vanligtvis hur snabbt nätverket för den aktuella leverantören är. Dessutom är det viktigt att veta vad som händer när du tar slut på din databunt. Många leverantörer låter dig fortfarande använda mobilnätet, men det är ofta lika långsamt som en gammal fjärranslutning. Om du bor på landsbygden kanske du inte har tillgång till ett 4G-nätverk alls.I så fall, se om du kan få ett billigare 3G-paket med fler gigabyte.

Tips 03: Lyssna på musik

En av de saker du gör med din smartphone är att lyssna på musik. Uppenbarligen, om du har musik lagrad på din enhet som en MP3-fil, kommer detta inte att kosta en enda byte av ditt databunt. Så snart du använder en streamingtjänst som Spotify, Deezer eller Apple Music slurpar du byte från din databunt per låt. Lyckligtvis är ljudfiler inte så stora, hur stor beror på komprimeringen av en ljudfil. Låt oss ta Spotify som ett exempel. Med ett Premium-abonnemang kan du välja mellan tre kvalitetsinställningar: Normal , Hög och Extrem. Normalt motsvarar det cirka 96 kbit / s. Ungefär, eftersom komprimeringen av MP3-filer inte är konstant. Om det finns tysta passager kan en MP3-fil komprimeras mer. Därför kan du inte säga exakt hur många megabyte en tre minuters låt är i denna inställning. En uppskattning kan göras, om du antar i genomsnitt 720 kilobyte per minut är en låt ungefär 2,5 megabyte stor. Med inställningen Hög kostar en låt ungefär 4 megabyte och med inställningen Extreme kan en sång på tre minuter enkelt vara mellan 7 och 8 megabyte. Lyckligtvis erbjuder nästan alla streamingtjänster möjlighet att spara låtar offline. I Spotify trycker du på Spara för ett albumvarefter musiken lagras krypterad på din smartphone. På det här sättet förbrukar du ingen data när du lyssnar på musik när du är på språng.

Tips 04: Titta på filmer

Där musiken fortfarande handlar om megabyte kan du snabbt skjuta in gigabyte med filmer. Video är en enorm datakonsument, även om du också måste hantera olika kvalitetsinställningar här. Videor som du tittar på via YouTube eller Facebook är ofta extremt komprimerade och kostar mindre megabyte per minut än en HD-film som laddas ner från iTunes eller Google Play. Antag att vi börjar från YouTube, en 720p-video på 5 minuter kommer att kosta cirka 60 megabyte av ditt databunt. Om du tittar på en så rolig kattvideo oftare kan det vara ganska dyrt. Men när du tittar på en sådan video i 1080p-kvalitet kan det snabbt ta upp 300 megabyte, vilket är en enorm dränering på ditt paket. Netflix är lite mer ekonomiskt med dina data, men du tittar ofta på detta under en längre tid.Lyckligtvis låter Netflix dig nu också spara avsnitt för offline-användning. För att göra detta, tryck på nedladdningsikonen bakom ett avsnitt. Du kan ändra Netflix skärmkvalitet påAppinställningar / Bildkvalitet . Netflix säger själv att en film i standardkvalitet kostar cirka 700 megabyte per timme.

Med 1 gigabyte kan du titta på Netflix i standardkvalitet i 1,5 timmar.

Att titta på en YouTube-video i 1080p-kvalitet är en enorm dränering för ditt paket

Videosamtal

Videosamtal kan ta mycket megabyte om du ringer i HD-kvalitet. Ett videosamtal i lägsta kvalitet kan kosta cirka 1 megabyte per minut. Ett samtal i HD kan snabbt nå 10 megabyte per minut.

Tips 05: Kontrollera Facebook

Med Facebook är det inte klart hur mycket konsumtion är, för det beror helt på vad du gör på Facebook. Om du chattar med någon i en halvtimme kan du bara använda en halv megabyte, men om du spelar alla typer av videor i ditt nyhetsflöde kommer din användning att se väldigt annorlunda ut. Kort sagt kan du säga att en bild på Facebook kostar cirka 100 till 200 kilobyte och att en minut med videoklipp sparar cirka 7 megabyte av ditt paket. När du tänker på att du på en halvtimme med Facebooking tittar på ungefär fem videor på en minut vardera, chattar med tre personer och ser ungefär femtio bilder som passerar, en snabb beräkning visar att du snart kommer att ha förbrukat cirka femtio megabyte . Naturligtvis gäller olika regler för andra sociala medier.Instagram är mycket mer fokuserat på bilder och videor, så Instagramming en halvtimme kostar mer data än Facebook. Med Snapchat skickar du foton och videor och det kommer förmodligen att vara den högsta förbrukningen.

Med 1 gigabyte kan du spendera 10 timmar på Facebook.

Tips 06: Surfing och e-post

Surfing och e-post behöver inte kosta mycket data. Men också här beror det väldigt mycket på ditt internetbeteende. Om vi ​​antar att du spenderar mest tid på att läsa e-post, kontrollera nyheter och svara på användarforum finns det mycket du kan göra med en gigabyte. Textfiler kostar nästan ingenting, du pratar om några kilobyte data. Naturligtvis kostar de grafiska elementen på en webbplats lite mer data, men på de flesta webbplatser är bilder optimerade för webben, så att de använder så lite data som möjligt. Webbplatser som automatiskt spelar upp videor laddar in en sådan video i webbläsarens cache i förväg. Med detta konsumerar de lite mer data, men det är fortfarande obetydligt när man lyssnar på musik, tittar på Netflix och Facebook.

Hur mycket data du faktiskt använder med bara surfing och e-post, har vi testat oss själva. Att läsa nyheterna på NOS.nl i fem minuter kostade oss 4 megabyte, att läsa, skicka och svara på e-post tog knappt några kilobyte. Om vi ​​konverterar dessa aktiviteter till en timme, skulle du i genomsnitt bara spendera cirka 25 megabyte per timme på en halvtimme med surfing och en halvtimme med e-postarbete.

Med 1 gigabyte kan du enkelt surfa och mejla i 40 timmar.

Även om du spelar ett spel 24/7 i en månad använder du bara en bråkdel av ditt datapaket

Tips 07: Spela spel

Att spela de flesta spel kräver inte mycket av din databunt, även om det beror på vilken typ av spel du spelar. Ett enkelt pussel använder högst din internetanslutning för att indikera att en uppdatering är tillgänglig eller för att visa reklam. Även om du skulle spela ett sådant spel 24 timmar om dygnet, 30 dagar i månaden, skulle du fortfarande bara ha använt en bråkdel av ditt databunt. Det är annorlunda när ditt spel har sociala komponenter, till exempel när du spelar online mot andra användare. Men även här kommer det främst att handla om chattar och små filer. Det finns också spel som tar lite plats i början, men som gradvis laddar ner sina delar från internet, till exempel när du har nått en ny nivå och du vill fortsätta spela.

Du kan spela spel i flera dagar med 1 gigabyte.

Tips 08: Letar du efter WiFi

Ett mobildatapaket är extremt användbart, men om du är en gigabyte-guzzler, ska du se till att du har tillräckligt med WiFi-nätverk när du är på väg. Lyckligtvis är detta lätt att göra nuförtiden. Till exempel har nästan alla caféer ett WiFi-nätverk som du kan använda som gäst och även på semester kan du vanligtvis gå till ett Starbucks, McDonalds eller lokala turistbyråer för några gratis megabyte. Om du inte kan hitta en plats med gratis WiFi finns det också appar som kan hjälpa dig. En praktisk app för iOS är till exempel Café Wifi. I större städer runt om i världen kan du se var gratis Wi-Fi-nätverk erbjuds. Användare rapporterar hastigheten och du kommer att se detta i sökresultaten. Du kan också läsa databasen genom att navigera till webbplatsen www.cafewifi.com.För Android kan du ladda ner WiFi Finder.