Du kan skicka stora filer på dessa sätt

Om du vill skicka stora filer är ditt e-postprogram inte alltid det bästa alternativet, för med många program får du bara skicka ett maximalt antal MB-filer. Lyckligtvis finns det olika tjänster som du fortfarande kan skicka stora filer med. Vi listar de bästa.

Vi överför

En av anledningarna till att bli upphetsad över WeTransfer är att gränssnittet är så enkelt att vem som helst kan förstå det. Du klickar helt enkelt på knappen Lägg till filer , ange din e-postadress, mottagarens adress och naturligtvis motsvarande meddelande så är du klar. Mottagaren kommer att få en länk med vilken filen (eller filerna) kan laddas ner under en period av tio dagar. De raderas sedan från servern. Läs också: Skicka filer snabbt med Infinit.

Med WeTransfer kan du skicka upp till 2 GB filer åt gången gratis. Mer är också möjligt (samt en längre lagringstid), men du betalar för det.

DropSend

Ett alternativ till WeTransfer är DropSend. Denna tjänst är nästan identisk med den ovan nämnda tjänsten, med skillnaden att du får dubbelt så mycket kapacitet, nämligen 8 GB. Dessutom sparas filerna lite längre (nämligen 14 dagar). Gränssnittet är lika enkelt, du behöver bara ange en säkerhetskod. Naturligtvis inte ett stort hinder. Vad som är en nackdel är att det finns en gräns för fri användning av denna tjänst. Du måste dock skapa ett konto för att kunna använda den här tjänsten. Du kan bara skicka filer gratis fem gånger i månaden. Om du vill ha mer måste du ta ett betalt konto.

SendAnywhere

En annan tjänst för att skicka stora filer, men på ett helt annat sätt, är SendAnywhere. Med SendAnywhere behöver du inte ange en e-postadress, och det finns ingen gräns för storleken på filerna du kan skicka. Nackdelen? Dina filer förblir online i upp till tio minuter, varefter de raderas om du inte använder 24-timmarsalternativet. När du laddar upp en fil får du en kod. Alla som har den koden kan ladda ner filerna. Men du borde inte vänta länge, för du har bara några minuter.

Dropbox

Dropbox är mycket mer än bara en plattform för att skicka filer, men det glöms ofta att det är en av möjligheterna. Grundversionen av Dropbox ger dig 2 GB lagringsutrymme. Om du vill lagra fler filer online kan du välja mellan två prenumerationer som kostar mellan 10 och 15 euro. För detta får du 2 TB eller till och med 3 TB lagring till ditt förfogande.

Det är en praktisk webbplats som har appar för Windows, Android, iOS och OS X, så att du alltid kan komma åt dina filer på vilken plattform som helst.

Skapa ett gratis konto på dropbox.com genom att klicka på Registrera och fylla i dina uppgifter. Då kan du välja att ladda ner Dropbox som ett program, men du kan också fortsätta använda webbversionen. Ladda upp en fil genom att klicka på ikonen för ett pappersark med ett plustecken. När filen laddas upp ser du den i rätt mapp. Genom att hålla muspekaren över filen och klicka på Dela till höger kan du dela filen. Du kan välja att ange mottagarens e-postadress via Dropbox eller kopiera länken manuellt och skicka den till exempel via Facebook. Mottagaren behöver bara klicka på länken för att visa eller ladda ner filen.

Som standard upphör nedladdningen efter 24 timmar. Om du har ett Professional-konto kan du ändra utgångsdatumet genom att klicka på kugghjulet.

TransferXL

TransferXL är en tjänst som mycket liknar WeTransfer. Även webbplatsens utseende påminner lite om sin konkurrent, även om det är små skillnader i hur den fungerar. En stor fördel med TransferXL är att du, precis som med WeTransfer, inte behöver ett konto för att skicka filer. Och sist men inte minst, även den gratis versionen av TransferXL har ingen filstorleksbegränsning.

Gå till transferxl.com och klicka på Lägg till filer mitt på skärmen . Välj filen på din dator och klicka på Öppna . Genom att hålla ner kontrolltangenten (eller kommandot på Mac) medan du väljer kan du ladda upp flera filer samtidigt. Du kan gå igenom samma steg här som med WeTransfer (egen e-postadress, mottagarens e-postadress, eventuellt ett meddelande), men du kan också välja att dela filen via Facebook eller Twitter, eller kopiera länken och det slumpmässigt skickas till mottagaren. Kvittot är detsamma som med WeTransfer: klicka på länken och ladda ner filen.