Vad är den bästa webbläsaren för Windows 10?

Microsoft missar inte chansen att märka Edge som den bästa webbläsaren för Windows 10. Det skulle vara det snabbaste, säkraste, mest energieffektiva och mycket mer. Men användningsstatistik målar bilden av en webbläsare som inte alls lyckas. Det är galet. För om det verkligen var den bästa webbläsaren för Windows 10, varför används inte Edge mycket mer? Det finns bara en sak kvar att göra: testa om Edge verkligen är bättre än sina konkurrenter: Chrome, Firefox, Internet Explorer och Opera.

Valet av en webbläsare är viktigt av flera skäl. Till att börja med beror det numera på valet av en smartphone. De som väljer Android använder ett Google-konto för att synkronisera saker från Android. Det motiverar dig att välja Google Chrome direkt, eftersom det till exempel låter dig hålla dina favoriter synkroniserade. Kanske den låga marknadsandelen för Windows-telefoner spelar också en roll i Edge: s måttliga popularitet. Globalt använder 64 procent av besökarna Chrome, Safari (Apple) ligger på andra plats med 13,6 procent, Internet Explorer och Edge delar tredje plats med sammanlagt 8 procent.

säkerhet

Förutom bekvämlighet spelar naturligtvis säkerhet också en roll. Säkerhetsföretaget Symantec säger att webbläsaren till och med är första försvaret mot cyberattacker. År 2016 såg säkerhetsvakten 229 000 attacker per dag från en webbplats. Angripare använder så kallade zero-day svagheter i olika webbläsare för att skicka skadlig programvara som ransomware direkt med det begärda innehållet. Symantec såg en minskning av antalet offentligt meddelade svagheter i Internet Explorer (IE) 2016. Inte förvånande, för ingen ny version av IE släpptes samma år och användningen av IE minskade också betydligt, enligt Symantec - till förmån för Edge. Detta erbjuder fördelar, eftersom Edge använder bättre den uppdaterade säkerhetsarkitekturen i Windows 10.

Det verkar som goda nyheter för Microsoft. Det erbjuder Edge som den mest energieffektiva, snabbaste och framför allt säkraste webbläsaren. Tyvärr visar sig övningen vara mer orolig. Under den årliga Pwn2Own-hackartävlingen kom Edge ut ur striden som den minst säkra webbläsaren. Denna hackingstävling kommer att hållas under CanSecWest-säkerhetskonferensen och lag vinner priser över 100 000 dollar för framgångsrika attacker. Edge hackades inte mindre än fem gånger. Från en virtuell maskin togs det faktiska systemet över och med ett annat fel fick du kontroll över Windows-kärnan från Edge. Firefox hackades en gång under detta evenemang och Safari tre gånger. Google Chrome kom igenom tävlingen helt oskadd för andra året i rad.

Att testa

En tredje faktor som är mycket viktig för webbläsare är hastighet. För att få mer inblick i detta har vi släppt ett antal riktmärken i webbläsarna. Alla riktmärken kördes på (samma) standardbärbar dator med en Intel Core i3-processor. Se rutan "Benchmarks used" för en beskrivning. De olika riktmärkena kördes i följd. Under testets gång övervakade vi batteriet med BatteryInfoView. Detta ger oss ett intryck av användningen av de olika webbläsarna under annars identiska omständigheter.

För vårt test valde vi 'de tre stora': Chrome, Firefox och Edge. För att komplettera bilden av webbläsare har denna kandidatlista kompletterats med Internet Explorer och Opera. Internet Explorer, vi skulle vilja veta skillnaden mellan Edge och IE och Opera eftersom utvecklaren av denna webbläsare har kunnat överraska oss med smarta innovationer tidigare. Safari ingick inte i testet eftersom Apple inte har erbjudit en ny Windows-version av sin webbläsare på ett antal år.

Benchmarks används

Följande riktmärken användes för mätningarna.

HTML5-test

Poängen för detta riktmärke anger hur bra webbläsaren stöder HTML5. Testet närmar sig inte alla HTML5-möjligheter utan försöker inkludera en representativ mängd alternativ. Ju högre poäng, desto fler funktioner stödjer utvecklarna.

JetStream

JetStream är ett JavaScript-riktmärke som testar mer avancerade webbapplikationer. Testet upprepar sig tre gånger och ger ett genomsnittligt poäng. Ju högre, desto snabbare är webbläsaren.

Cracking JavaScript-riktmärke

Kraken är ett riktmärke utvecklat av Mozilla som använder JavaScript för att mäta webbläsarens hastighet baserat på olika riktiga applikationer och bibliotek. Resultatet ges i millisekunder, en lägre poäng betyder att webbläsaren är snabbare.

Octane 2.0

Även om Octane 2.0 gick i pension i april i år inkluderade vi fortfarande testet i vår översikt. Octane innehåller 17 olika arbetsbelastningar för att testa webbläsarens kraft. Ju högre Octanes slutresultat, desto bättre klarade webbläsaren testet.

Fredsbevarare

Fredsbevararen har nu officiellt lyckats, men kan fortfarande användas för vårt test. Det simulerar bland annat hastigheten på webbvideo, sociala medier och online-shopping. Ju högre Peacekeeper-poängen är, desto snabbare går webbläsaren.

WebXPRT

WebXPRT fungerar utifrån sex olika tester som främst kräver mycket av webbläsarens grafiska prestanda. Detta ger en poäng som är högre ju snabbare webbläsaren kör.

SunSpider Javascript-riktmärke

SunSpider Java Script Benchmark är officiellt en antikvitet och utgör bland annat grunden för Kraken. Testet går dock så fort att vi tog det ändå. Vi får poäng i millisekunder. Lägre är bättre.