Detta kommer att komma in i Windows felsäkert läge

Säkert läge är den avskalade Windows-miljön med minimala drivrutiner. I flera år har tryck på F8 varit ett snabbt sätt att komma in i säkert läge. Men det tricket fungerar inte på alla datorer som kör Windows 8.

Varför

Säkert läge ger en visuellt oattraktiv Windows-miljö med begränsad funktionalitet och låg upplösning, vilket är användbart för diagnostik och reparation. Du vill inte göra en PowerPoint-presentation i säkert läge, men om något går fel kan det vara ett praktiskt läge att använda. Om du till exempel inte fortsätter att avinstallera ett program kan det lyckas i säkert läge. Läs också: 19 tips för Windows 8.1.

En av sakerna som Standard Safe Mode inte kan göra är nätverk. Men eftersom vissa diagnostiska uppgifter kräver nätverk och internetåtkomst - som skanning av skadlig kod och drivrutinsuppdateringar - ger Windows också en alternativ miljö i säkert läge med nätverk.

Hur

Det konventionella sättet att gå in i felsäkert läge fungerar fortfarande i Windows 7 och Vista och på vissa Windows 8-datorer. Starta datorn och slå F8 ett par gånger . När menyn Avancerade startalternativ visas kan du välja Säkert läge eller Säkert läge med nätverk .

I menyn kan du välja mellan olika versioner av säkert läge.

Om det inte fungerar, här är något specifikt för Windows 8:

1. Håll ned Skift medan du väljer alternativet Starta om från avstängningsmenyn. Detta fungerar med inställningscharmen och - i Windows 8.1 - genom att högerklicka på Start- knappen.

Om du håller ner Skift kan du starta Windows i säkert läge.

2. Välj Felsökning> Avancerade alternativ> Startinställningar> Starta om på skärmen Välj ett alternativ som visas .

3. När menyn Startup Settings visas, skriv 4 för felsäkert läge eller 5 för felsäkert läge med nätverk.

Det finns ett sätt till säkert läge, och det fungerar i Windows 7, 8 och Vista:

1. Skriv msconfig i sökfältet på Start-menyn eller i Sök-charmen i Windows 8 och öppna programmet som visas.

2. Klicka på fliken Boot .

3. Markera alternativet Säker start .

Det andra sättet låter dig gå in i säkert läge via Safe boot.

4. Välj ett alternativ nedan. Säker start tar dig till standard säkert läge. Med nätverk gör precis vad du förväntar dig.

5. Klicka på OK och sedan på Starta om .

Det finns dock ett problem med den senare metoden. När du är klar och startar om Windows tas du tillbaka till säkert läge. Så - medan du fortfarande är i säkert läge - måste du öppna msconfig och avmarkera alternativet Säker start.