Så här gör du en bärbar installation av Windows 10

Vill du faktiskt inte installera Windows 10 på din dator, till exempel för att du alltid vill kunna växla mellan Windows och Linux? Då kan du överväga en bärbar installation av Windows 10. Du installerar Microsoft-operativsystemet på ett USB-minne.

Tips 01: stick eller skiva

Du kan köra Windows från ett USB-minne. Detta alternativ ger dig flera fördelar. På så sätt har du alltid din egen Windows-miljö till hands och du är mindre beroende av vilken dator du kör Windows på. Principen är förresten enkel: du startar inte datorn från den inbyggda hårddisken utan använder ditt USB-minne (eller extern hårddisk) för att starta från. Du behöver lite teknisk kunskap för att förverkliga den bärbara installationen. I den här artikeln ger vi dig det; med rätt verktyg är du där på nolltid. För vår steg-för-steg-plan behöver du ett USB-minne (använd minst 16 GB kapacitet).

Typ av USB-minne avgör starkt hur snabbt du kan installera Windows på det och köra det. Välj därför helst ett höghastighets-USB-minne av typen USB 3.0 eller högre. Du kan också använda en extern hårddisk, till exempel en snabb SSD-enhet, som du ansluter via USB. Lagringsmedia med USB-C-port är naturligtvis också tillräckliga. Tänk på att inte alla system redan har denna relativt nya anslutning. Allt innehåll på enheten raderas om du använder det för en bärbar version av Windows, så se till att data på lagringsmediet är skyddade. Så gör en säkerhetskopia av data på USB-minnet eller disken som du vill använda, eller använd ett nytt lagringsmedium.

Istället för ett USB-minne kan du också använda en extern hårddisk, där du placerar den bärbara installationen av Windows. För resten av processen spelar det ingen roll vilken du använder: du behöver bara ansluta pinnen eller disken till den dator du vill använda och välja den som startmedium. Fördelarna med en extern enhet är hur snabbt Windows fungerar i praktiken och den generellt större kapaciteten jämfört med ett USB-minne.

Tips 02: Vilka versioner

I princip kan du använda de relativt moderna Windows-versionerna (Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 och Windows 10) i ett bärbart läge. Det finns dock begränsningar för Windows 7, eftersom detta operativsystem inte kan göras helt bärbart. Speciellt inom drivrutinsstöd kan Windows 7 orsaka problem i en bärbar installation. Du kan också bara utföra den bärbara installationen via en USB 2.0-port, eftersom Windows 7 inte har inbyggt stöd för USB 3.0 eller högre. Dessutom slutar stöd för Windows 7 snart. Om du väljer en bärbar installation, försök att använda Windows 8.1 och Windows 10. Vi antar en bärbar installation av Windows 10.

Med rätt verktyg är en bärbar installation enkel

Tips 03: ISO-fil

För att använda Windows från ett USB-minne behöver vi en giltig installation av Windows (se ruta). Snart använder vi WinToUSB, vilket hjälper oss att skapa pinnen. Detta program behöver en "källa" som du kan skapa stick: en Windows-installation. Det finns tre alternativ för att tillhandahålla den här källan: baserat på en fil (t.ex. en iso-fil), baserad på en installations-DVD och baserad på en hårddisk. Vi väljer en iso-fil. Microsoft har lagt Windows 10 ISO-filen online. Du kan ladda ner detta via ett verktyg. Gå till Microsofts webbplats och klicka på knappen Ladda ner verktyget nu . Starta programmet och klicka på Nästa. När du har godkänt användarvillkoren väljer du Skapa installationsmedia (USB-minne, DVD eller ISO-fil) för en annan dator i nästa skärm . Klicka på Nästa .

Tips 04: Välj version

På nästa skärm anger du vilken version av Windows du vill ladda ner. Verktyget i sig har redan valt standardalternativen. Om du vill välja själv avmarkerar du alternativet Använd de rekommenderade alternativen för den här datorn . Ange önskad språkversion på Språk och välj 32- eller 64-bitarsversionen på Arkitektur . Vi väljer 64-bitarsversionen. Nöjd med urvalet? Klicka på Nästa . I fönstret nedan bestämmer du att Windows ska laddas ner som en ISO-fil. Välj därför det andra alternativet - ISO-fil - och klicka på Nästa . Ange en lagringsplats för filen och välj Spara. Du behöver platsen för att ange WinToUSB var Windows är tillgängligt. Windows-versionen laddas ner och sparas som ISO.

Skaffa en licens

Se till att du har en giltig Windows-licens som du kan använda för installationen på USB-minnet. Windows-versionen på USB-minnet räknas som en fullständig Windows-installation, vilket kräver en giltig licens.

Tips 05: Andra ISO

Du kanske inte vill använda Windows 10, men en tidigare version som Windows 7 eller Windows 8.1. En utvecklare har skapat ett program som låter dig snabbt ladda ner rätt ISO-filer. Detta Windows & ISO-nedladdningsverktyg håller översikter över ISO-filerna och låter dig enkelt välja önskad version via programmet. Gå till heidoc.net och få den senaste versionen. När du väl har installerat och öppnat visar verktyget några flikar till höger. På den första fliken - Windows - väljer du vilken Windows-version du vill installera, till exempel Windows 10. I fönstret till vänster väljer du önskad utgåva, varefter du klickar på Bekräfta . Välj också språket för Windows-versionen och klicka på Bekräfta igen. I den högra delen av fönstret hittar du knappar med vilka du kan kopiera nedladdningslänken, till exempel för att ladda ner isofilerna via webbläsaren.

Välj vilken Windows-version du installerar själv

Tips 06: Förbered pinnen

Nu är det viktigt att göra USB-minnet lämpligt för att starta datorn. Olika "scheman" är möjliga; vilken du väljer beror på vilken typ av dator du använder. För vår steg-för-steg-plan organiserar vi den externa pinnen så att den fungerar på så många datorer som möjligt. Vi använder en mbr-partition för detta. Öppna Start-menyn och skriv Diskmgmt.msc . Klicka på OK . Fönstret Diskhantering öppnas. I den övre delen av fönstret hittar du en översikt över tillgängliga diskar. Däremellan hittar du också datorns hårddisk. Sök nu efter USB-minnet och välj det. Högerklicka på partitionen (längst ner i fönstret) och välj Ta bort volym. Se till att alla partitioner raderas. Efter detta högerklickar du på disken och väljer Konvertera till MBR-disk . Skapa sedan en ny partition på USB-minnet: högerklicka på disken och välj Enkel volym . Följ guiden och skapa en ny partition.

Systempartitioner och startpartitioner

En partition är ett "avgränsat" område på en disk. Partitioner har en teknisk funktion, men kan också ge ordning. Till exempel kan du dela en disk med en partition för dina data och en separat partition för operativsystemet. En systempartition är den primära partitionen som används som den aktiva partitionen. En disk kan bara ha en systempartition. Windows är installerat på startpartitionen. Den innehåller mappen med Windows-filer. En partition kan vara både ett system och en startpartition.

Tips 07: WinToUSB

Vi använder WinToUSB-programmet för vår steg-för-steg-plan. Som namnet antyder hjälper det här programmet till att placera Windows på ett USB-minne. Hämta den senaste versionen. Flera utgåvor finns tillgängliga; försök först med funktionerna via den fria versionen. Efter installationen startar du programvaran via Start-menyn: skriv WinToUsb och klicka på programmet.

WinToUSB finns i flera versioner, inklusive en gratisversion. Som du har läst kan du prova dessa för att bekanta dig med konceptet. Men du kommer snart att stöta på begränsningar i den kostnadsfria utgåvan. I skrivande stund stöder det till exempel att skapa en Windows 10-installation, men att göra en pinne baserad på den senaste versionen (1809) är reserverad för Professional-utgåvan. För detta betalar du cirka 30 euro, inklusive livslånga uppdateringar. Vi rekommenderar därför denna version. Du hittar en översikt över skillnaderna på Easyuefi.com.

WinToUSB hjälper dig att skapa en bärbar installation

Tips 08: Utse Iso

Programmet består av två delar. Till vänster hittar du tre knappar, för tre sätt på vilka du kan placera Windows på ett USB-minne: via en isofil, via en installations-DVD eller via en hårddisk. Vi klickar på den första knappen. I den högra delen av fönstret anger du var iso-filen finns. Klicka på knappen Bläddra och peka på isofilen. En iso-fil kan innehålla flera Windows-versioner. WinToUSB öppnar filen och kontrollerar vilka Windows-versioner du kan installera med den. En lista över tillgängliga installationer visas (i avsnittet Välj det operativsystem du vill installera . Välj den Windows-version du vill sätta på USB-minnet (till exempel Windows 10 Home ) och klickaNästa .

Tips 09: Lägg på pinnen

I nästa fönster anger du var Windows ska installeras. Detta är naturligtvis vårt USB-minne. Vid alternativet Välj måldisk, välj rätt USB-minne. Välj WinToUSB att formatera USB-minnet. Klicka på Ja . I nästa skärm anger du var systempartitionen och startpartitionen finns. Dessa är färgade röda. Under installationsläget väljer traditionell . Klicka sedan på Nästa . WinToUSB installerar nu Windows-versionen på USB-minnet. Tålamod är en dygd. Installationen kan ta upp till en timme beroende på Windows-versionen, den externa enhet eller stick som används och datorn. Efter detta är USB-minnet klart för användning.

Glöm inte att ändra datorns startordning

Tips 10: Boot-sekvens

För att kunna använda Windows från ett USB-minne måste datorn starta från det USB-minnet. Du kan ordna detta i datorns bios-inställningar. Starta om datorn och använd kortkommandot för att komma åt bios-inställningarna. Den exakta genvägen varierar beroende på dator, till exempel F10 eller F8. Gå till Boot-inställningarna i bios och välj att låta datorn starta från USB. De exakta stegen varierar beroende på datortillverkare och bios-version. Sök efter termer som Boot Order och se till att USB-enheten är högst upp i startorderlistan. Spara ändringarna och starta om datorn med det externa minnet.

Nu är det dags att testa din bärbara installation av Windows. Anslut det externa USB-minnet eller den externa enheten till datorn och starta om datorn. Den ska nu starta från det externa mediet. Om enheten inte startar, kontrollera startordningen för enheter i datorns bios och se till att du har skapat och valt rätt startpartition.

Hjälp och råd

På webbplatsen för tillverkarna av WinToUSB hittar du ett stort antal praktiska råd och hjälp för situationer där du stöter på problem. Du kan också läsa om de olika partitionerna på webbplatsen och i vilken situation du väljer en specifik partition. Det är tillrådligt att kolla in den här webbplatsen om Windows inte vill starta från ditt USB-minne.

Bärbara appar

Inte bara kan du köra ditt operativsystem på ett USB-minne utan även appar. Du behöver inte installera programvaran på din dator: med bärbara appar behöver du bara ett USB-minne eller något molnlagring. Vilka program är lämpliga för detta? Vilka är alternativen och vilka är begränsningarna? I den här artikeln kommer vi att diskutera detta mer detaljerat.