Designa ditt eget hus med Sweet Home 3D

Planerar du att renovera ditt eget hem eller funderar du på att köpa en fastighet och göra den till en mysig bostadsyta? Med gratis Sweet Home 3D kan du kasta din egen fantasi i en riktig 3D-miljö, inklusive virtuella promenader.

Tips 01: Installera

Du kan ladda ner Sweet Home 3D här. Programmet låter dig också arbeta direkt från din webbläsare med hjälp av JavaScript och Java 6, men vi föredrar den något mer solida och snabbare metoden: en installation på ditt eget system. Läs också: Vad ska du skriva ut i 3D?

Eftersom Sweet Home 3D fungerar under med Java spelar operativsystemet ingen roll: det körs på Windows, OS X och Linux. Gå till nedladdningssidan på webbplatsen. Om du har Java 6 eller högre installerat på ditt system kan du välja Java Web Start-versionen. I det andra fallet väljer du installationsprogrammet för ditt operativsystem, Java installeras också omedelbart. Installationen är enkel. Den kostnadsfria versionen av detta program begränsar dig till en katalog med cirka hundra möbler. Om du är mer förtjust i cirka 1200 möbler, bör du gå till den betalda versionen (cirka 15 euro).

Tips 02: Utforska

När du startar Sweet Home 3D ser du fyra paneler framför dig. Överst till vänster i katalogen med föremål (som möbler, dörrar, fönster och belysning), uppe till höger designutrymmet, längst ner till vänster en översikt över de objekt som redan har lagts till och till höger om 3D-bilden av din 2D-design. Naturligtvis finns det fortfarande lite att göra just nu, men det kommer vi naturligtvis att ändra i den här artikeln. I princip kan du börja lägga till väggar och andra föremål direkt, men det fungerar mycket lättare om du redan har skapat en ritning eller planritning på papper eller med ditt favoritritningsprogram.

Du kan sedan (tillfälligt) använda den digitala eller digitaliserade (läs: skannade) planlösningen som bakgrund för din design i Sweet Home 3D. Du kan läsa hur du gör det i nästa tips. Om gränssnittet fortfarande verkar vara på engelska kan du snabbt justera det via Arkiv / Inställningar / Språk . Se till omedelbart att enheten också helst är inställd på centimeter här . Det är bäst att låta magnetism , linjaler och rutnätkomponenter vara aktiverade här. Bekräfta med OK .

Tips 03: Importera karta

Gå nu till kartmenyn , där du väljer Importera bakgrundsbild . Klicka på Välj bild och hänvisa till din karta (i png-, gif-, jpeg- eller bmp-format). Tryck sedan på OK och Nästa . Ett viktigt steg följer nu. Verktyget ger dig möjlighet att ställa in skalan på den importerade bilden. Du gör detta genom att placera slutpunkterna på den blå linjen mellan två punkter på din karta där du vet exakt längd. Du anger den längden vid ritlinjens längd (cm) .

I nästa steg flyttar du den blå pricken till den punkt där du vill ha (0,0) punkten i din 2D-design i Sweet Home 3D. Det kan till exempel vara en vinkel mellan två väggar. Använd förstoringsglasikonen för att placera denna skärningspunkt mer exakt. Avsluta med Finish : din planritning kommer nu att visas som bakgrund i designpanelen.

Tips 04: Installera väggar

En logisk start för din 2D-design är installationen av väggar, där vi för närvarande inte bryr oss om några fönster eller dörrar. Så se till att du har zoomat in tillräckligt på din plan och att du redan har åtminstone hela den första väggen. Tryck sedan på Skapa väggar i verktygsfältet och klicka exakt på målväggens startpunkt med vänster musknapp. På detta sätt kan du avsluta alla väggar, klicka alltid på nästa hörnpunkt. Om du vill placera en sluttande vägg, håll ner Alt-tangenten så att du inte längre är begränsad till steg på 15 °. Om du vill (tillfälligt) sluta rita väggar trycker du på Esc.

Tips 05: Redigera väggar

Dina väggar har placerats och 3D-vyn ger redan ett bra första intryck. Du kan dock fortfarande justera alla typer av egenskaper hos en vägg. Eller från ett urval av väggar: håll ned Skift-tangenten medan du klickar på önskade väggar med hjälp av pilknappen Välj objekt i planritningen . Klicka på din vägg (markering) med höger musknapp och välj Redigera väggar . Från den här dialogrutan kan du färga på båda sidor om väggarna eller ge dem önskad struktur, som marmor eller små röda stenar .

Det är också möjligt att förse rummen med väggsocklar och ge dem ett anpassat utseende och önskade dimensioner via knappen Redigera sockel . En sluttande vägg är också möjlig: det räcker att ställa in höjden i början annorlunda än höjden i slutet . Och en böjd vägg är också möjlig, beroende på vad du anger vid bågens grad (°) . Om du gjorde ett misstag, inga problem: Sweet Home 3D innehåller pilknappar med Ångra och Gör om för nästan alla åtgärder .