Finetune Windows 10 med Ultimate Windows Tweaker

För att helt kunna anpassa Windows 10 måste du ibland gräva djupt för att hitta rätt alternativ. Ultimate Windows Tweaker 4.2.2 gör kort arbete med labyrinten av inställningar, flikar och undermenyer. Du kan göra justeringar från åtta tydliga fönster med bara några få flikar. Eftersom vissa tweaks är mycket djupgående, måste du veta vad du gör.

Tips 01: Bärbar version

Med varje Windows-uppdatering har Ultimate Windows Tweaker utökats och förnyats. Vi är nu på version 4.2.2, som innehåller mer än 200 justeringar för operativsystemet. Detta är en liten nedladdning som inte kräver installation eftersom programvaran är bärbar. Du kan också använda programmet från ett USB-minne om du tycker att det är användbart. Ladda ner zip-filen, extrahera arkivfilen och öppna programmet.

Operativsystemet varnar för att denna programvara kan ändra driftsinställningarna. Det är också avsikten med denna tweak-programvara. Kanske till och med ditt antivirusskydd låter larm, men det här är falskt positivt; falskt alarm. Var säker, Ultimate Windows Tweaker innehåller inte skadlig kod. Den enda risken du löper är att du gör ändringar själv utan att veta om fakta. Därför skapar programmet en återställningspunkt när den öppnas så att du kan rulla tillbaka tweaks.

Varje kategori är en logisk samling av kryssrutor och skjutreglage

Tips 02: Systeminformation

När du öppnar programmet för första gången får du en översikt av systeminformationen. Tweaksna är indelade i åtta kategorier. Experimentera inte riktigt och gör inte för många tweaks på en gång! Då vet du inte längre vad som är orsaken till ett oönskat resultat.

Varje kategori innehåller en logisk samling av kryssrutor och skjutreglage. Längst ner på skärmen ser du en rad: ”Det finns inget att visa just nu (…)”. När du omedelbart flyttar muspekaren över kryssrutan i en av de åtta kategorierna kommer du att läsa en kort beskrivning av tweak här.

Tillbaka till ruta ett

Ultimate Windows Tweaker är endast tillgängligt på engelska och på grund av de många alternativen är detta verktyg verkligen avsett för den avancerade Windows-användaren. Ultimate Windows Tweaker 2 är för Windows Vista och 7, Ultimate Windows Tweaker 3 är för Windows 8 och 8.1 och Ultimate Windows Tweaker 4 är för Windows 10. Windows 10-versionen betonar också många integritetsaspekter. Om du skulle fastna finns det lyckligtvis knappen Restore Defaults , som återställer allt till standardinställningarna.

Tips 03: Anpassning

Vi lyfter fram de mest användbara funktionerna i den här artikeln. Vi börjar med kategorin Anpassning . När du klickar på detta ser du fem flikar i den högra delen: Windows 10, Aktivitetsfält, File Explorer, Universal UI och den här datorn . På fliken Windows 10 kan du visa olika alternativ för att stänga av datorn. Det här är också platsen att stänga av grafikanimationen i startmenyn. Detta gör menyn mindre attraktiv, men den öppnas lite snabbare. På fliken Den här datorn bestämmer du vilka komponenter i Utforskaren som ska visas på Den här datorn .

Mörkt tema

Som standard visas inställningsmenyerna för Windows 10 i vitt. Men Microsofts utvecklare har också förberett ett dolt tema som heter Hidden Dark Theme. Som namnet antyder ändrar detta menyn till en mycket mörk nyans. För att få detta tillgängligt måste du normalt ändra registret genom komplicerade inställningar. I Ultimate Windows Tweaker öppnar du kategorin Anpassning där du flikar Windows 10 , väljer Aktivera mörkt tema kryss och starta sedan om datorn.

Tips 04: Aktivitetsfält

Den Aktivitetsfältet fliken för Anpassning gruppen innehåller alla tweaks för startfältet och systemfältet. Om startfältet är för litet eller för stort för din smak, justera dess storlek här. Eller vill du kontinuerligt ändra storleken på ikonerna? På så sätt skär du också antalet element i systemfältet: vill du att klockan, ljudvolymen, batterimätaren, nätverksikonen ska tas bort från systemfältet? Det är allt möjligt!

Vill du ta bort klockan, volymen eller nätverksikonen från systemfältet? Som kan!

Tips 05: Windows Explorer

Vi kommer att stanna kvar i anpassning ett tag . På fliken File Explorer kontrollerar du Windows Explorer. Här anger du till exempel att de senast öppnade mapparna ska vara öppna igen när du startar om datorn, med Återställ senast öppnade mappar vid start . Använd aldrig Aero Snap, funktionen som ändrar storlek på fönster när du drar dem till kanten av skärmen? Eller bryr du dig mindre om Aero Peek, funktionen som gör att du tillfälligt kan se genom windows? Markera sedan alternativen Inaktivera Aero Peek Feature och Inaktivera AeroSnap Feature här .

Tips 06: Universal UI

Du använder fliken Universal UI för att ange hur länge aviseringarna finns kvar på skärmen. Här kan du till exempel ange hur länge bildspelet ska vara synligt på låsskärmen. Förresten, med en bock stänger du av låsskärmen så att du inte behöver logga in varje gång. Det är naturligtvis mindre säkert, men om du är den enda som arbetar på den här datorn hemma kan det vara mycket användbart. Och med SmartScreen- filtret kan du söka efter skadliga program från Windows Store.

Återhämtningspunkt

Det finns tre viktiga knappar i varje flik och kategori. Med knappen Skapa återställningspunkt skapar du en återställningspunkt. Om det behövs kan du alltid återvända till en sparad återställningspunkt via funktionen Systemåterställning . Knappen Tillämpa justeringar längst till höger använder alla justeringar du har ställt in. För vissa procedurer måste du starta om.

Tips 07: Användarkonton

Kategorin Användarkonton består av endast en flik som innehåller justeringar för att justera säkerheten genom välkomstskärmen, användarkontot och användarkontokontrollen. Alternativet Inaktivera information om senaste inloggning På inloggningsskärmen förhindrar välkomstskärmen att visa vilket användarkonto du senast loggade in med. Detta gör det svårare för obehöriga att logga in, eftersom de också måste veta användarnamnet utöver lösenordet. Alternativet Kräva att användare trycker på CTRL + ALT + DEL För att logga in kräver att användaren trycker på dessa tre tangenter innan de loggar in.

På den här fliken kan du också skriva in ditt eget meddelande som användaren kommer att se framför sig när han loggar in. Den stora blå knappen Aktivera inbyggt administratörskonto växlar till administratörsläge. Detta kan vara nödvändigt för att ändra säkerhetsinställningar, installera programvara och hårdvara och komma åt alla filer på datorn. Administratörer kan också göra ändringar i andra användarkonton. Använd bara det här kontot för felsökning! Om du använder det här kontot som standardkonto riskerar du av misstag att göra ändringar som skadar Windows-installationen. Lyckligtvis finns det också en andra knapp, Disable Built-in Adminstrator Account , så att du kan byta tillbaka till ett vanligt konto.

Detta gör det svårare för obehöriga att logga in

Tips 08: Prestanda

Vidare till kategorin Prestanda , där vi hittar skjutreglagen och rutorna för att förbättra systemets prestanda. Genom att låta Windows vänta för länge på att uppgifter ska slutföras eller på att processer som inte svarar stängs av kan du spara på systemresurser. Du kan ordna detta med skjutreglagen under Performance Tweaks . Se till att Starta om Shell är automatiskt efter att något fel har aktiverats . Detta gör att Windows omedelbart kan bygga om användarmiljön efter en krasch. Var försiktig med alternativet Auto-End Non Responsive Programs , eftersom automatiskt stängning av icke-responsiva program kan orsaka dataförlust.

Källkontroll

Via knappen Resource Monitor i Performance Tweaks öppnar du Source Control- funktionen där du kan läsa hur mycket minne som fortfarande finns tillgängligt och hur mycket minne varje aktivt program använder. I de flesta fall är en del av RAM-minnet också reserverat för hårdvara.