Mac långsam? Prova dessa lösningar

Tyvärr händer det ibland att din MacBook, iMac, Mac mini eller Mac Pro är långsammare än du är van vid. Inte en katastrof för det mesta; många av problemen som orsakar en långsam Mac är lätta att fixa själv. Om din Mac är långsam kan du läsa vidare snabbt.

Vi fokuserar inte bara på programvaruproblem i artikeln, det finns också några kända hårdvaruproblem. I de flesta fall kan du fixa dessa problem själv, men ibland måste du öppna fodralet för din Mac.

Var medveten om att detta kan ogiltigförklara din garanti och att du också bör vara försiktig med att ladda dig själv statiskt innan du rör vid några komponenter inuti datorn. Som sagt, låt oss komma igång snabbt med att göra din Mac bättre!

Mac långsammare än vanligt

Ibland kan det hända att din Mac plötsligt saktar ner eller att du oftare måste ta itu med den så kallade spinning beach ball of death (bbod), ett något makabert namn för den snurrande strandbollen som macOS visar när en operation tar lite längre tid.

Först kan du försöka tvinga avsluta ett program, liknande Ctrl + Alt + Delete på en dator. På Mac trycker du på tangenterna Alt + Cmd + Esc samtidigt. Om ett program orsakar ett problem ser du inom parentes efter programmet (svarar inte) . Välj programmet och klicka på Force Quit .

Om detta fortfarande inte fungerar och du märker att din Mac i allmänhet är ganska långsam, kan du försöka fixa diskbehörigheterna. Du gör detta genom att välja Verktyg i programmappen och öppna programmet Diskverktyg . Välj den skiva du vill reparera till vänster, i de flesta fall kommer det att vara startdisken. Välj sedan Schijf-EHBO högst upp . Klicka på Kör och vänta några minuter tills kontrollen och reparationen är klar.

Programmet återställer läs- och skrivbehörigheter på din disk orsakad av installationer eller kopiering och flyttning av mappar och filer. En disk första hjälpen gör aldrig ont och är användbar att utföra då och då.

Återställ PRAM, NVRAM och SMC

Om skivans första hjälp inte hjälpte är det andra steget att återställa PRAM, NVRAM eller SMC. NVRAM och PRAM är små minnesbitar där inställningar lagras. Exempel är ljudvolymen, skärmupplösningen och vilken disk du använder som startdisk. Ibland blir dessa minnesstycken skadade och orsakar problem. Du kan enkelt återställa dessa minnesstycken till standardinställningarna.

Stäng av Mac och se var tangenterna Alt + Command + P + R finns. Sätt nu på Mac igen och tryck genast på dessa fyra tangenter samtidigt. Släpp knapparna efter cirka tjugo sekunder; på nyare Mac-datorer är det så snart Apple-logotypen visas för andra gången, på äldre Mac-datorer är det så snart du hör start-klockan för andra gången. Du måste återställa skärmupplösningen och systemvolyminställningarna i Systeminställningar efter start .

Du kan också återställa SMC-styrenheten. Detta är en styrenhet i din Mac som styr hårdvarukomponenter som batterilamporna, tangentbordets bakgrundsbelysning och sensorn för att öppna och stänga din MacBook. Stäng först av Mac: n. Om du har en Mac med ett avtagbart batteri måste du ta bort den. Hur du återställer SMC beror på vilken typ av Mac du har.

Uteslut hårdvaruproblem

Det är naturligtvis möjligt att din Mac har ett hårdvaruproblem och du kan kontrollera det med Diagnostic Information-programmet. Innan du kan göra detta måste du koppla bort alla externa enheter utom tangentbord, mus, bildskärm och nätström.

Placera din Mac på en plan yta och stäng av Mac. Slå på datorn igen och tryck omedelbart på D-knappen. Håll den intryckt tills en skärm visas där du kan välja språk. Välj nederländsk och diagnostisk information kommer att kontrollera inom två till tre minuter om din Mac har fel. Om testet hittar ett fel indikerar det en referenskod som du kan visa för en reparatör.

Om ett fel hittas klickar du på Kom igång . Din Mac startas om och du kan boka en reparation direkt. Klicka på Apple-logotypen och välj Starta om för att starta om din Mac efteråt.

Ta bort cacheminnet

En cache används av ett program för att lagra inställningar eller för att snabbt kunna ladda vissa saker i ett program. Detta är vanligtvis användbart eftersom det sparar starttid, men ibland kan programmets cache skadas.

Du kan helt enkelt tömma innehållet i en cachemapp. Du gör detta genom att gå till din hemmapp i Finder (mappen till vänster med ditt namn). Klicka på Bibliotek och sedan Cachar . Om du redan har en aning om vilket program som inte fungerar ordentligt kan du leta efter motsvarande cachemapp. Till exempel för iTunes är detta mappen com.apple.itunes.

Lägg mappen i papperskorgen och starta om iTunes. Det tar lite längre tid att starta än vanligt och du kan behöva återställa vissa inställningar. Du kan naturligtvis också välja att kasta bort hela innehållet i Library, Caches. Detta kan lösa ett antal problem, men nu måste varje program skapa en ny cache.

Vilket program orsakar problem?

Så snart du märker att din Mac saktar ner eller att saker och ting inte går bra är det ofta svårt att avgöra exakt vilken process detta beror på. En användbar hjälp för att avgöra vilken programvara som orsakar problem är appen Aktivitetsövervakning . Du hittar detta i programmappen Utilities .

Du kommer att se fem flikar högst upp: CPU, minne, energi, disk och nätverk. Om du klickar på pilen bredvid CPU kommer det att visa uppifrån och ned vilket program som för närvarande kräver mest av din CPU. Detsamma gäller minnet när du klickar på triangeln. På det här sättet kan du avgöra om ett program är onormalt krävande för din hårdvara och kan vara anledningen till att din Mac körs långsamt. Ibland hittar du små program här som till exempel körs i bakgrunden. Avinstallation av ett sådant program kan fixa din Macs långsamhet.

Starta i säkert läge

Du kan starta macOS i felsäkert läge, en enkel version av macOS som bara laddar minimala drivrutiner och mjukvarukomponenter så att du kan identifiera eller isolera ett visst problem. Till exempel, ibland efter en programuppdatering, vill din Mac inte starta och du tvingas gå in i felsäkert läge.

Du gör detta genom att stänga av och starta om Mac. Håll omedelbart ned Skift-knappen tills inloggningsskärmen visas. Uppstart tar lite längre tid eftersom macOS kör några tester direkt. Du kan se att du är i säkert läge eftersom det står Säker startläge med röda bokstäver högst upp . Logga in med ditt lösenord och säkert läge startar.

Allt ser normalt ut, men du kan se på antalet objekt i menyraden längst upp att du är i säkert läge. Du kan nu försöka justera några alternativ som kanske inte varit möjliga normalt. För att återgå till normalt läge startar du helt enkelt om din Mac.

Gör maskinvaruändringar

Om du har en stationär Mac eller en något äldre MacBook kan du fortfarande byta ut en hel del maskinvara själv. Antag att du har en hårddisk som är för liten och att du vill uppgradera den till en snabb SSD med fler gigabyte. Det är smart att besöka webbplatsen ifixit.com. Här hittar du dussintals manualer för installation och borttagning av komponenter.

Om du är bra på engelska är det bäst att välja den engelska flaggan högst upp, för det finns många fler engelska manualer tillgängliga. I sökfältet anger du din Mac-modell, till exempel MacBook Pro 2015. Under Enheter väljer du rätt modell och under Ersättningsguider kan du se vilka komponenter du kan reparera eller byta i din Mac efter eget val. Klicka på den så ser du tydliga manualer med information om rätt verktyg du behöver för reparationen.

Du kan också omedelbart beställa verktyg eller delar via iFixit. Se detta som en möjlig lösning när programvaran inte längre kan lösas.