Så här skapar du guider i Windows 10 med steg-för-steg-beskrivning

Windows 10 har ett praktiskt verktyg ombord med vilket du kan spela in en serie åtgärder i form av en serie skärmdumpar med tillhörande text: Stegbeskrivning. Perfekt för att förklara ett problem eller fel till en helpdesk, men också för att skapa din egen mini-workshop för att komma ihåg saker.

Ibland stöter du på ett problem eller fel när du använder ett program eller Windows själv. Och om det är svårt att förklara hur problemet uppstod har du ett extra problem. I ett sådant fall skulle en automatisk genererad färdplan vara till nytta. Också i ett annat scenario förresten. För om du bara ibland behöver utföra en viss mer komplex operation i Windows eller ett program glömmer du ofta exakt hur det ska göras igen. För att undvika det välkända ”hur var det igen?” Frågan, en mini-workshop för eget bruk är också mycket praktisk här. Det fina är att Windows 10 har ett relativt okänt verktyg ombord som passar perfekt som ett hjälpmedel i den här typen av frågor. Det heter Steps Description och du hittar det i 't Startmeny under Tillbehör. När verktyget väl startat manifesterar det sig som ett smalt, horisontellt orienterat fönster med knappen Starta inspelning tydligt .

Spela in

För att skapa en steg-för-steg-plan, klicka på Starta inspelningsknappen . Gör sedan din grej och klicka på Stoppa inspelningen efteråt . I vårt exempel lägger vi till startsidan för Computer Totaal till Firefox-favoriterna. Med andra ord: starta Firefox och besök www.computertotaal.nl. Klicka på knappen med de tre punkterna efter adressen och välj Bokmärk den här sidan i snabbmenyn som öppnas och klicka sedan på Klar . I slutet av den här åtgärden klickar du på Stoppa inspelningi fönstret Stegbeskrivning. Nu kommer du att se i detta verktygs fönster alla steg som utförs i form av skärmdumpar med tillhörande text. Tänk på att verkligen varje åtgärd - inklusive till exempel att dra ett fönster större eller mindre - spelas in. Så planera din inspelning väl för att undvika onödigt "buller" i form av "meningslösa" steg. Klicka på Spara för att spara en steg-för-steg-plan . Bläddra till en mapp och namnge filen. Helheten sparas som en zip.

Från Internet Explorer till PDF

Dubbelklicka på zip-filen och dubbelklicka sedan på MHTML-filen i zip-filen. Som standard öppnas detta i den antika Internet Explorer. Webbläsare som Firefox och till och med Microsofts egen Edge kan inte hantera det. Alternativt kan du packa upp zip och klicka sedan med höger musknapp på MHTML-filen. Klicka sedan på Öppna med i snabbmenyn. Du kan se att till exempel Word också kan öppna den här filtypen. Nackdelen med Word är att skärmdumparna visas avskurna. Så du måste dra dem manuellt bit för bit för att passa. Inte praktiskt, speciellt när det gäller en stor mängd skärmdumpar. Det är mer praktiskt att konvertera ärendet direkt från Internet Explorer till en universell PDF-fil. Detta görs enligt följande: i webbläsaren klickar du på kugghjulet längst upp till höger och sedan i den öppnade menyn under Skriv ut vid utskrift . Välj Microsoft Print to PDF som skrivare och klicka på Print . Spara PDF-filen med ett fängslande namn, i vårt exempel Lägg till favorit till Firefox. Från och med nu kan du öppna din steg-för-steg-plan i alla program som kan hantera PDF-filer, till exempel gratis Adobe Reader.