På så sätt synkroniserar du e-post på alla dina enheter

Självklart vill du ta emot din e-post på alla enheter, såsom en PC, bärbar dator, surfplatta och smartphone. Det här är en bit av en tårta via en webbmailtjänst som Gmail eller Outlook.com, eftersom du bara behöver logga in på rätt webbadress. Det fungerar annorlunda med e-postadresser från din internetleverantör.

01 POP3 eller IMAP?

Det är viktigt att du kollar med internetleverantören vilket protokoll e-postservern stöder. Om det bara är POP3 kan du bara ladda ner meddelanden från servern med enheten och spara dem lokalt. Så snart du laddar ner meddelandena till din dator via detta protokoll är e-postmeddelandena inte längre tillgängliga på servern. Läs också: 15 tips för ditt trådlösa nätverk.

Andra enheter kan därför inte längre hämta e-postmeddelanden som din dator redan har sparat. Av den anledningen är POP3 olämplig för synkronisering av e-post. Ett bättre alternativ är IMAP. Med detta kan du enkelt visa alla meddelanden med ett e-postprogram, medan e-postmeddelandena fortfarande finns kvar på servern. Detta innebär att olika enheter kan komma åt e-postservern för att öppna meddelanden. Ändringar som du gör till exempel på datorn syns också omedelbart på andra länkade enheter.

Det betyder att du aldrig behöver ta bort ett e-postmeddelande två gånger. Tänk på att inte alla internetleverantörer stöder IMAP. XS4ALL, KPN, Telfort och Online.nl kan i alla fall hantera detta protokoll mycket bra.

När din leverantör accepterar IMAP kan du enkelt synkronisera e-post mellan enheter.

02 Ange IMAP-information

För att konfigurera ett e-postkonto baserat på IMAP-protokollet behöver du olika information. Med en e-postadress, lösenord, server för utgående e-post, server för inkommande e-post och portnummer kan du enkelt konfigurera vilken enhet som helst. Du hittar vanligtvis denna information på din leverantörs webbplats. Ofta är det inte ens nödvändigt att ange e-postservrarna manuellt, eftersom e-postprogrammet hämtar dessa data på egen hand.

Tyvärr går det också ibland fel, så kontrollera alltid inställningarna själv. Till exempel använder du Thunderbird eller MS Outlook för att hämta e-post via IMAP-protokollet. Smartphones och surfplattor har också alltid en e-postapp som du kan läsa e-post med baserat på detta protokoll.

Kontrollera alltid att de föreslagna inkommande och utgående e-postservrarna är korrekta.