Så här använder du BitLocker, krypteringsverktyg i Windows 10

Du kanske inte behöver någon extern programvara för att kryptera filer på din dator. Windows 10 själv har ett inbyggt krypteringsverktyg som heter BitLocker, med vilket du kan kryptera hela enheter. Vi förklarar hur du kommer igång.

BitLocker är endast tillgängligt på datorer som kör Windows 7 Ultimate eller Enterprise, Windows 8.1 Pro och Enterprise eller Windows 10 Pro. Tänk på att hemutgåvor av Windows inte ingår.

Dessutom måste du ha en lagringsenhet med minst två partitioner och en Trusted Platform Module (TPM), ett speciellt chip som kan utföra kontroller av din hårdvara, programvara och firmware. Om en obehörig ändring hittas startar din dator i ett begränsat läge så att skadliga parter kan göra lite extra skada.

För att säkerställa att BitLocker kan köras på din dator kan du köra själva programmet när du startar BitLocker.

Är BitLocker säkert att använda?

Vissa människor gillar inte tanken på att använda BitLocker eftersom de inte kan vara säkra på att Microsoft inte ger tillgång till myndigheter och liknande. BitLocker är inte ett öppen källkodsprogram, så människor som känner till kod kan inte gå igenom det för att kontrollera om det är möjligt att komma åt bakdörren.

Å andra sidan erbjuder programmet skydd mot andra skadliga parter. Så om du inte bryr dig om regeringen eventuellt kan komma åt ditt hårddiskinnehåll, är BitLocker en bra lösning. Om du fortfarande är orolig, prova ett program som VeraCrypt.

Tips: Innan du börjar med BitLocker rekommenderar vi att du säkerhetskopierar dina viktiga filer.

Aktivera BitLocker

I Windows 10 kan du aktivera Bitlocker genom att gå till Kontrollpanelen . Sedan skriver du texten BitLocker i sökfältet och tryck på Enter eller lokalisera Bitlocker Drive Encryption ikonen . Klicka sedan på Aktivera Bitlocker .

Programmet kontrollerar sedan om din dator är lämplig för BitLocker. Om du har en TPM-modul men den inte är påslagen måste din dator startas om helt för att aktivera modulen. Ta först bort USB-minnen eller externa enheter från datorn.

Får du ett meddelande vid start om att ändringar har gjorts på din dator? Tryck sedan på F10 för att bekräfta ändringen. När din dator har startat om visas BitLocker-fönstret omedelbart. TPM-hårdvaran är nu aktiverad. Du kan kontrollera detta i BitLocker-fönstret genom att kontrollera om det finns en bock bredvid den.

Välj lösenord

Välj ett säkert lösenord innan du krypterar din enhet. Du måste ange detta lösenord varje gång du startar din dator innan inloggningsskärmen för Windows 10 visas. Du kan välja att ange lösenordet manuellt eller använda en USB-enhet.

Därefter måste du spara en återställningsnyckel som kan låsa upp din dator i en nödsituation. Du kan spara den här nyckeln i ditt Microsoft-konto, i en fil eller på en flash-enhet. Du kan också skriva ut återställningsnyckeln. Det rekommenderas att du väljer minst två sätt om du förlorar ett.

Om du sparar nyckeln i ditt Microsoft-konto kan du låsa upp dina filer från Windows-servrarna om du förlorar dina egna sparade versioner. Men du är då beroende av integriteten hos Microsofts servrar. Du vet aldrig exakt vem som har tillgång till Microsofts servrar.

Om du har valt två eller flera lagringsalternativ klickar du på Nästa för att fortsätta.

Använda BitLocker

Nu ska du välja hur mycket av din hårddisk du vill kryptera. Om du har en ny dator är det bättre att kryptera den del av enheten som används, eftersom alla nya filer sedan krypteras automatiskt. Om du har en äldre dator är det klokt att kryptera hela disken. Välj det som passar bäst för din dator och klicka på Nästa .

Sedan Windows 10 väljer du ett krypteringsläge: nytt eller kompatibelt. Kompatibelt läge är främst för flyttbara enheter som används med äldre Windows-versioner där det nya krypteringsläget inte är tillgängligt. Så om det är en intern enhet eller en flyttbar enhet som du bara använder på Windows 10-datorer, är det bäst att välja det nya läget. Klicka på Nästa .

Din enhet är inte krypterad förrän du startar om datorn. Från det ögonblicket behöver du också ditt lösenord eller USB-enheten för att låsa upp din dator. Kryptering kan ta ett tag beroende på formatet på din enhet och de val du har gjort. Du kan fortsätta använda din dator under den här processen och du kommer att hållas informerad om framstegen. Det är en bra idé att bara köra uppgifter som inte tar upp för mycket av dina systemresurser.

När krypteringsprocessen är klar är du klar. Alla filer du skapar från och med nu krypteras automatiskt och varje gång du startar din dator behöver du ditt BitLocker-lösenord eller USB-enhet.