På så sätt kan du använda din PlayStation 4 som mediaspelare

PlayStation 4 är en fantastisk spelkonsol. Men där dessa enheter egentligen bara kunde spela spel, är de idag kraftfulla och mångsidiga datorer som kan göra mycket mer. Använd den till exempel som en mediaspelare.

Tips 01: Optiska medier

PlayStation kan vara en modern enhet, men det betyder inte att du inte kan njuta av filmer på 'gammaldags' sätt, via en DVD. Du kan lägga både DVD och Blu-strålar i Sonys konsol för en trevlig kväll i soffan. Och det kan till och med vara skivor som du själv har bränt, så länge du har slutfört dem och de gäller inte icke-standardformat (till exempel mini-DVD som ibland följer med). Anmärkningsvärt så stöder PS4 inte CD-skivor, så du kan inte lyssna på din musiksamling på det här sättet.

Tips 02: Externt lagringsmedium

Har du en stor CD-samling hemma och är du besviken över att det inte är så lätt att lyssna på på din PS4? Digitalisera sedan CD-skivorna och spara låtarna på en extern hårddisk eller USB-minne. Din PS4 stöder både mp3 och aac, så kom ihåg detta när du rippar filerna. Dessutom kan du inte bara lägga alla dina filer på ett USB-minne eller en disk och förvänta dig att din PS4 förstår det. En disk måste formateras i fett eller exfat eftersom ntfs inte kan läsa din PS4. Dessutom måste du lägga alla musikfiler i mappen Musik. Alla videor som ska spelas måste också finnas i en separat mapp, men det behöver inte ha något specifikt namn. Slutligen, för att komma åt musik- och videofilerna från den externa enheten måste du först ladda ner den kostnadsfria Media Player-appen från PlayStation Store.

Det är mycket mer troligt att du har alla dina mediefiler på datorn eller NAS

Tips 03: Ström

Hur många CD-skivor och DVD-skivor har du faktiskt fortfarande hemma? Det är mycket mer troligt att du redan har allt på datorn eller nas nuförtiden. I stället för att lägga den på en skiva för din PS4 att spela, är det mycket effektivare att strömma mediefilen. Om du har laddat ner Media Player-appen på din PS4 behöver du inte göra mycket mer på konsolen. De flesta NAS-enheter har redan inbyggt programvara som låter dig strömma till enheter som stöder den. Om du har filerna på din dator måste du installera programvara på din dator så att din PS4 och din dator kan hitta varandra i nätverket. Den mest populära (gratis) programvaran inom detta område är Universal Media Server. Installera programmet, ange i vilka mappar filerna du vill dela finns och så länge servern är på,det dyker omedelbart upp i Media Player-appen på din PS4.

Tips 04: Live-spel

Vi skulle förmodligen inte ha trott på någon som hade sagt till oss för tio år sedan, men nuförtiden spelar du inte bara spel, att titta på dem är nu också en hobby. Och det är faktiskt inte förvånande. För varför ska vi titta på en match mellan Ajax och Feyenoord på en riktig gräsmatta, och inte en match av samma klubbar som spelas av spelare? Av den anledningen lanserade Sony Live från PlayStation för flera år sedan, en kanal som du kan hitta i avsnittet Bibliotek. På den här kanalen kan du kontrollera vilka spel som för närvarande spelas och du kan enkelt välja den utsändning du vill titta på. Och det speciella är att ta exemplet på fotboll igen, att grafiken i ett spel som FIFA 20 är så imponerande,att du inom några sekunder har glömt att du inte tittar på ett fysiskt spel.

Numera spelar du inte bara spel, att titta på dem är nu också en hobby

Tips 05: Musikappar

Det finns flera alternativ för att lyssna på musik på din PS4. Om en CD inte fungerar, men streaming via din dator fungerar, fungerar streaming via internet, är Spotify bättre sagt också. Den här tjänsten är inte installerad som standard på din PlayStation, men den är lätt att ladda ner från PlayStation Store. När du har gjort det, logga in med ditt befintliga Spotify-konto för att få tillgång till all musik du också har tillgänglig på din smartphone. Trevligt är att det också finns speciella appar som egentligen inte är spel, men som erbjuder speciella upplevelser med extrafunktioner, till exempel alla typer av musikaliska VR-upplevelser. På det här sättet lär du dig att uppleva musik på ett helt nytt sätt, även om vi vill tillägga att detta naturligtvis inte är fallet för alla.

Tips 06: PS Music

Som en förlängning av Spotify har Sony lagt till en intressant del i sin PlayStation Store, kallad PS Music. Namnet antyder att det är sin egen streamingtjänst som Spotify, Apple Music och Google Music, men det är faktiskt inte mycket mer än en översikt över intressant musik på Spotify (du måste ha den appen installerad först). Det låter lite dumt, men det är det inte. Spotify är en bra app, men operationen via din kontroller fungerar bara lite mindre bra än på din smartphone eller PC. Så Sony har gjort en översikt över spelrelaterad musik på Spotify, så att du inte behöver vända hela tjänsten för att hitta det du letar efter. PS Music är inte något du laddar ner, du bör alltid komma åt det från PlayStation Store.

Tips 07: Videoappar

För inte så länge sedan lanserade Disney sin Netflix-konkurrent Disney +. Du kanske redan har förgäves sökt efter kanalen i din digitalbox. Disney har inte en dedikerad kanal för Disney + och med stor sannolikhet kommer den inte heller att vara där, eftersom företaget positionerar tjänsten som en kabelskärare (det vill säga bli av med den kabeln). Det är just därför som företaget har skapat appar för olika plattformar, som iOS, Android och därför också för PS4. För att se Disney + på din PlayStation, ladda ner appen med samma namn från PlayStation Store. En ny kategori visas sedan i din huvudmeny, Video och TV, där appen kommer att finnas. Här hittar du också de andra videostreamingsapparna, som Netflix, NOS, Pathé Thuis, Film1 och så vidare.

Med Remote Play kan du starta ett spel på PS4 och fortsätta spela på din PC eller Mac.

Tips 08: Fjärrspel

För närvarande har vi i den här artikeln huvudsakligen fokuserat på media som du kan spela på din PS4, oavsett om du använder andra enheter eller inte. Men visste du att det också kan göras tvärtom? Tidigare användes din konsol inte om någon annan ville titta på TV, eftersom du behövde TV: n för att spela spel. Men Remote Play har förändrat det. Denna funktion låter dig starta ett spel på din PS4 och sedan fortsätta spela det på din PC eller Mac. För att göra detta måste du först aktivera Fjärrspelning i Inställningar / Anslutningsinställningar för Fjärrspel . Ladda sedan ner programvaran för din dator. Anslut sedan din handkontroll till din dator med en USB-kabel och följ instruktionerna på skärmen. PC och PS4 kommer nu att anslutas, varefter du kan spela spel från din PS4 på din PC eller Mac.

Tips 09: Fjärrkontroll

Så fantastiskt som vi tror att PS4 är som en mediaspelare, lämnar operationen mycket att önska. Vi är helt enkelt så vana vid fjärrkontrollen att det inte känns bra att manövrera den via en kontroller, även om den i princip är densamma. Lyckligtvis finns det företag som håller med, som PDP, som bestämde sig för att göra en fjärrkontroll för PS4. Denna fjärrkontroll fungerar inte med infraröd, utan bara via Bluetooth. Fördelen med detta är att du inte behöver sikta på din PS4 för att utföra ett kommando. Efter att du har köpt fjärrkontrollen måste du ladda ner PDP Remote från PlayStation Store, men efter det kan du komma igång direkt. PDP Remote kostar 27 euro i skrivande stund och kan beställas via olika kanaler, till exempel Bol.com.

Kodi?

I en artikel om mediaspelare kan vi uppenbarligen inte ignorera en app som Kodi. Och det är sant, du kan faktiskt installera Kodi på din PlayStation, det stöds bara inte officiellt, vilket innebär att du röra dig med din PS4-programvara, vilket inte alltid är utan konsekvenser. Letar du efter en Kodi-liknande lösning? Ladda sedan ner Plex-appen, som officiellt stöds av Sony.