12 tips för att dela videor med dina vänner

Efter en semester eller en trevlig kväll kanske du vill dela dina egengjorda inspelningar online med vänner. Lättare sagt än gjort eftersom videofiler vanligtvis är stora. Du skickar inte bara en film med några GB. Lyckligtvis finns det många andra alternativ.

Tips 01: YouTube

Om du snabbt och enkelt vill dela en trevlig video med en stor grupp människor, publicera videon på YouTube. Surfa till www.youtube.com och klicka på Logga in längst upp till höger . Logga in med ditt Google-kontos e-postadress och lösenord. Om du inte har ett konto ännu, klicka först på Skapa ett konto . Via Ladda upp kommer ett fönster att visas med vilket du kan skapa din egen YouTube-kanal. Ange ditt kön och födelsedatum.

Markera sedan rutan och klicka på Fortsätt . Nu kommer du till uppladdningsfönstret. Dra en eller flera videor från Utforskaren till uppladdningsfönstret. Alternativt kan du också välja önskad video i en mappstruktur. För att göra detta, klicka på pilen och välj filen. Klicka sedan på Öppna för att starta uppladdningsprocessen.

Tips 01 Ange vilken video du vill ladda upp till YouTube.

Tips 02: Sekretessinställningar

Under uppladdningsprocessen visas ett fönster där du anger olika egenskaper för videon. Som standard är videor på YouTube offentliga. Vill du inte låta alla se bilderna? Klicka bakom Public på pilen och välj Privat . Ange sedan alla e-postadresser till de personer du vill dela videon med. Du kan också ändra titeln och skriva en matchande beskrivning. Klicka på Dela för att permanent publicera videon på YouTube. En hyperlänk visas som gör det möjligt för inbjudna att öppna videon.

Tips 02 Förutsatt att du använder rätt inställningar är YouTube en utmärkt plattform för att dela privata videor.

Öka uppladdningsgränsen

Videor på YouTube kan vara upp till 15 minuter långa. Du kan höja denna gräns genom att ange ditt telefonnummer till videotjänsten. Om du inte har något emot detta klickar du på Öka din gräns längst ner i uppladdningsfönstret . Bestäm om du vill få verifieringskoden via telefon eller sms. Ange sedan ditt telefonnummer och klicka på Skicka . Ange verifieringskoden i det tomma fältet och välj Skicka / Fortsätt igen . Via uppladdning återgår du till uppladdningsfönstret. Du lider inte längre av begränsningar.

Tips 03: Facebook

Många av dina vänner och familjemedlemmar finns förmodligen på Facebook. Detta sociala nätverk är därför mycket lämpligt för publicering av dina videor. Gå till www.facebook.nl och logga in med dina inloggningsuppgifter. Överst på startsidan väljer du Lägg till foton / video / Ladda upp foton / videor . Välj rätt fil på din dator och klicka på Öppna . Alternativt kan du skriva en kommentar om videon. Du kanske inte gillar att alla Facebook-medlemmar kan se inlägget. Klicka i så fall på pilen bakom Alla . Du väljer alternativet Vänner om endast de personer du är vänner med på Facebook (till exempel familj och andra bekanta) får se bilderna.

Tror du fortfarande att den här gruppen är för stor? Klicka på Fler alternativ för att välja andra grupper, till exempel familj, kollegor eller bybor. Via Anpassad anger du manuellt med vilka personer du vill dela videon. Klicka på Spara ändringar . Bekräfta med Post för att publicera meddelandet med videon på Facebook. Du följer uppladdningsprocessen via förloppsindikatorn. Du kommer att meddelas när uppladdningsprocessen är klar. Tänk på att Facebook komprimerar videoklippen, vilket kan göra att bildkvaliteten försämras.

Tips 03 Lägg till videor i statusuppdateringar.

Tips 04: Microsoft OneDrive

En molntjänst är perfekt för att dela videor. Så snart du lägger upp videorna på en online-server bestämmer du vilka personer som har behörighet att ladda ner filerna. Microsoft OneDrive (tidigare SkyDrive) är en molntjänst som gör det enkelt att göra det. Surfa till www.onedrive.live.com och klicka på inloggningsknappen . Om du redan har ett Microsoft-konto anger du rätt e-postadress och lösenord.

Om det behövs kan du skapa ett nytt konto gratis via Registrera dig nu . I användarmiljön för Microsoft OneDrive väljer du Ladda upp högst upp . Välj en eller flera videor som du vill dela och klicka på Öppna . Vänta tills de valda filerna laddas upp. Tänk på att med Microsofts molntjänst kan du lagra 7 GB data gratis. Dessutom finns en filgräns på 2 GB.

Tips 04 Innan du kan dela en video, ladda upp filen till Microsoft OneDrive.

Tips 05: Välj delningsmetod

Markera en video i Microsoft OneDrive genom att markera kryssrutan i miniatyren. Välj sedan Dela högst upp . Du kan välja mellan tre delmetoder. Om du vill ge en utvald grupp tillgång till videon, ange önskade kontaktpersoner i fältet nedan till . Du kan enkelt välja e-postadresser från adressboken till ditt Microsoft-konto. Om den här adressboken fortfarande är tom kan du ange e-postadresserna manuellt. Lägg eventuellt till en anteckning och bekräfta med Dela . Microsoft OneDrive är också lämpligt för att distribuera dina egna inspelningar till en stor grupp. I så fall väljer du Skapa länk som delningsmetod .

Välj alternativet Visa endast och klicka på Skapa länk . En webbadress där videon finns tillgänglig visas. Du kan till exempel kopiera denna webbadress till ett e-postprogram eller ett socialt nätverk för att dela videon. Som en tredje delningsmetod är det också möjligt att publicera direkt på Facebook. Välj att ansluta Facebook till din OneDrive / Create-länk . Ange din kontoinformation för detta sociala nätverk och klicka på Registrera dig . Fyll i länken via OK / Klar . Ange en beskrivning om så önskas och slutligen klicka på Publicera . Vänta ett ögonblick och videon finns på Facebook.

Tips 05 Dela videon med specifika personer via Microsoft OneDrive.

Tips 06: MEGA

Dela via Microsoft OneDrive fungerar perfekt, men den maximala lagringskapaciteten på 7 GB för gratiskonton är fortfarande en nackdel. Nya Zeelands molntjänst MEGA är ett utmärkt alternativ. Med ett gratis konto kan du lagra upp till 50 GB data! Dessutom har denna leverantör ingen filbegränsning. Praktiskt när du vill dela stora videor över internet, till exempel Blu-ray-filer. Surfa till www.mega.co.nz och klicka på Meny / Språk högst upp till höger . Välj engelska och bekräfta med OK / Spara .

Av säkerhetsskäl har MEGA ett ganska omfattande registreringsförfarande. Välj Skapa konto längst upp till höger . När du har angett all efterfrågad information accepterar du användarvillkoren. Klicka sedan på Skapa konto . MEGA skickar ett e-postmeddelande för verifiering. Klicka på bekräftelselänken för att aktivera kontot. Du anger lösenordet igen, varefter du väljer Bekräfta ditt konto . Via Start Game lagrar MEGA musrörelser med vilka molntjänsten genererar en säkerhetsnyckel. När spelet är över, klicka på Fortsätt . Välj en gratis plan med 50 GB lagringskapacitet. Så snart du bekräftar med Slutförkommer du in i användargränssnittet för MEGA.

Tips 06 MEGA genererar en säkerhetsnyckel genom ett spel.