På så sätt gör du din dator tyst och cool igen

Om du köper en ny dator kan du anta att datorn är nästan ohörbar när du slår på den. Men ju längre du använder din dator, desto svårare blir det att kyla och utföra vissa uppgifter. Resultatet: din dator gör buller. Hur stoppar du din dator?

Tips 01: Identifiering

Om din dator gör för mycket buller är det viktigt att först kontrollera vilken del som gör för mycket buller. Du följer olika steg för varje del. Så skruva loss datorhöljet, sätt på datorn och undersök var ljudet kommer ifrån. Vanliga delar som kan producera mycket brus är hårddisken, CPU-fläkten, fläkten på PC-fodralet eller grafikkortets fläkt eller strömförsörjningen. Det kan också vara så att din dator bara gör buller under vissa omständigheter, till exempel när du spelar. Testa situationen med PC-skalet öppet. Baserat på vad du hittar följer du lämpliga steg i den här artikeln.

Tips 02: Damm

En viktig faktor för en tyst och cool PC eller bärbar dator är damm - och vi menar brist på det. Damm är dåligt för din dator eftersom den fungerar som ett isoleringsskikt och förhindrar att sval luft flyter genom datorn. Speciellt när din dator är på golvet kan den locka lite damm. Se till att du regelbundet gör att datorn eller den bärbara datorn är dammfri på insidan. Använd en sprayburk med tryckluft för detta. Stäng av datorn, koppla bort alla kablar och vrid strömbrytaren nära strömkabeln. Flytta PC-fodralet till ett väl ventilerat område. Skruva sedan loss höljet och gör datorn dammfri med aerosolen. Håll aerosolen på något avstånd från dina PC-delar och glöm inte att göra fläktarna dammfria. Du kan använda en liten, mjuk borste för att ta bort dammrester.Detsamma gäller för bärbara datorer. Du kan rikta burken med tryckluft mot fläkthålen och spruta ett par gånger - kort - så att dammet lossnar väl. Om du har en traditionell bärbar dator kan du kanske skruva av den. Se manualen för din bärbara dator för detta. Om du har en ultrabook blir det svårt att skruva bort och damma, för den typen av bärbara datorer är helt enkelt inte gjord för det. Det är bättre att återvända till tillverkaren för en tjänst.eftersom sådana bärbara datorer helt enkelt inte är gjorda för det. Det är bättre att återvända till tillverkaren för en tjänst.eftersom sådana bärbara datorer helt enkelt inte är gjorda för det. Det är bättre att återvända till tillverkaren för en tjänst.

Tips 03: Hårddisk

Om din hårddisk är den del som gör mest buller, är det inte bra. Det första du ska kontrollera är om skivan fortfarande är ordentligt ansluten till datorn. Om inte, dra åt skruvarna lite. Om du fortsätter att höra konstiga ljud, kör ett diagnostiskt test som kontrollerar om enheten fortfarande är OK. För att göra detta, ladda ner programvaran från tillverkaren eller använd till exempel SeaTools. SeaTools inkluderar Acoustic Test, som stoppar skivan helt. Är det konstiga ljudet borta? Då vet du att det verkligen kommer från din disk. Reparera skivan med programvara om möjligt, till exempel via Windows Explorer. Högerklicka på disken vid den här datorn och väljEgenskaper / Verktyg / Kontroll . Följ sedan stegen på skärmen. Om enheten fortsätter att göra ljud och du inte litar på det, gör en säkerhetskopia och byt ut enheten så snart som möjligt.

SeaTools för Windows

Western digital

Hitachi

Du kan också köpa ett bärbart stativ med en inbyggd fläkt

Tips 04: Kylning

Om du lyssnade på din dator i steg 1 och bestämde att det är en av fansen som kämpar har du ett par alternativ beroende på fläkten i fråga. Om det är processorfläkten eller fläkten i PC-fodralet kan du investera i en tystare fläkt. När du köper en fläkt bör du överväga dess storlek, ljudnivå, hastighet och vilka uttag fläkten är kompatibel med. Uttaget är CPU-anslutningen. I Task ManagerPerformance / Processoröverst ser du vilken processor du har. Google på det för att hitta uttaget på den processorn. Då kan du enkelt köpa en kompatibel ersättningsfläkt. I allmänhet producerar en fläkt 25 dB brus. Men om fläkten på ditt grafikkort eller din strömförsörjning ger mycket ljud, måste du antingen fixa det med programvara eller investera i en ny del.

Det finns också flera tillbehör som du kan köpa för att hålla din PC eller bärbar dator sval. Om du har en bärbar dator kan du till exempel se till att din bärbara dator är utformad så att den ger kylning och bra luftflöde. Det finns också speciella kylare som kan förhindra att din bärbara dator eller dator blir för varm. I den här artikeln listar vi några möjligheter.

Vattenkylning

Med vattenkylning kyler du din dator med vatten. Du har allt-i-ett-kit med vattenkylning som gör att du blir klar samtidigt. Ett sådant kit består av en pump för att pumpa vattnet runt, slangar, ett vattenblock som du placerar på processorn, till exempel en kylare och fläkt och en vattenbehållare. Vattenkylning fungerar genom att cirkulera kallt vatten som absorberar värmen. Fläkten kyler sedan ner vattnet igen. Fördelen är att vatten kan absorbera värme mycket bättre än luft och därför svalnar mycket bättre. Nackdelar? Vattenkylning är dyrare (mellan 50 och 100 euro), du riskerar att läcka och installationen är svår.

Tips 05: Uefi

Innan du bestämmer dig för att köpa nya fans kan du först titta i uefi och justera ett antal inställningar där. Vad du bör vara uppmärksam på är Target Fan Speed , som är fläkthastigheten vid normal användning. Du kan ofta välja mellan ett antal nivåer. För optimal tystnad, ställ den här till den lägsta nivån, men dina temperaturer kan stiga lite. I uefi kan du också ställa in måltemperaturen: moderkortet försöker då inte låta din processor överskrida den temperaturen. Om du ökar temperaturen lite, kommer dina fans att starta mindre snabbt, men din dator blir lite varmare. För optimal livslängd, se till att din processor inte blir varmare än 65 grader.

Tips 06: Bärbar datorstativ

Problemet med en bärbar dator är att botten blir väldigt het. Så se till att värmen kan komma ut. Eftersom de flesta bärbara datorer har små fötter eller en minimal höjd i botten, hjälper det om du lägger den på en plan, hård yta. På så sätt kan lite luft cirkulera. Placera helst inte din bärbara dator på en kudde eller på din säng (eftersom det bara isolerar mer). Om du arbetar mycket vid ditt skrivbord kan du också använda ett specialställ. Med ett bärbart stativ frigörs mer utrymme och värmen kan spridas bättre. Du kan köpa ett bärbart stativ med en inbyggd fläkt, till exempel CoolerMaster SF-17. Du kan också köpa en kylmatta istället för en standard. En sådan matta är gjord av ett speciellt material som sprider värmen väl.Det finns också kylmattor med inbyggd fläkt.

Tips 07: Underklockning

Om du sänker klockhastigheten för din processor värms den upp mindre och fläkten behöver inte springa lika snabbt. Moderna datorer och bärbara datorer varierar kontinuerligt klockhastigheten, men om du använder datorn intensivt kommer den att köras maximalt. Om du underklockar sänker du den maximala klockhastigheten. För att underklocka är det nödvändigt att din processor stöder detta. Två faktorer spelar en roll för att ändra klockhastigheten: basklockan och multiplikatorn. Basklockan styr bland annat CPU-frekvensen och RAM-frekvensen. Så om du sänker basklockan blir ditt interna minne också långsammare. Multiplikatorn gånger basklockan ger dig din klockhastighet. Om du sänker någon av dessa två underklockar du din dator. Du kan bara justera multiplikatorn om din Intel-processor har ett K i typbeteckningen.Du kan söka efter termen i din uefiCPU-multiplikator eller CPU-förhållande eller basklocka och ställ den lite lägre. Testa sedan i Windows om allt fortfarande fungerar stabilt och om du inte får blå skärmar.

Tips 08: Windows-inställningar

Du kan ställa in Windows själv för att spara energi. För att göra detta, gå till Kontrollpanelen / System och Säkerhet / Energialternativ . Välj sedan ett lämpligt energischema, till exempel Energibesparing eller Balanserad . Om du klickar på Ändra planinställningar / Ändra avancerade ströminställningar kan du gräva djupare in i Windows-inställningar. Expandera alternativet för processorns energialternativ . Du kan sedan välja den maximala procentandelen datorkraft som får användas vid maximal processorstatus . Om du ställer in den procentandelen lägre blir din dator eller bärbara dator tystare. Du kan också välja mellan passiv och aktiv kylning här (se ruta).

Tips 09: SpeedFan

Om du redan har försökt sakta ner fansen med uefi men vill ha ännu mer kontroll kan du kolla in SpeedFan. Som namnet antyder är detta verktyg speciellt för fansen. Ladda ner programmet och kör det. Klicka på Jag godkänner / Nästa / Installera . Öppna programmet efter installationen och klicka bort ledtråden vid första start. Du ser de aktuella temperaturerna på din processor och de olika sensorerna på ditt moderkort i mitten till höger. Till vänster ser du den aktuella hastigheten i rpm (varv per minut) för fläktarna på din dator.

Ibland kan det hända att SpeedFan inte kan läsa data från moderkortet eller visa konstiga data, som extremt låga eller extremt höga temperaturer. För att låta SpeedFan hantera dina fans automatiskt markerar du Automatisk fläkthastighet . Det räcker dock inte. Klicka på Konfigurera . Alla dina PC-delar finns på fliken Temperatur . Genom att klicka på ett objekt kan du ställa in önskad temperatur och varningstemperatur längst ner. När du expanderar en del kan du välja vilken fläkt som ska slås på om den delen blir för varm. Du kan hantera fansen på fliken Fans och ställa in hastigheterna på fliken Hastigheter. Om du inte vet vilken etikett som tillhör vilken fläkt, kan du slå på eller stänga av en fläkts hastighet ett ögonblick och se vilken det är i ditt PC-fodral. Tänk på att SpeedFan är avancerad programvara, så hantera den med försiktighet.

Om du sänker klockhastigheten för din processor värms den upp mindre

Passiv kontra aktiv kylning

Passiv kylning saktar ner processorn innan fläkthastigheten ökar, till skillnad från aktiv kylning där fläktarna påskyndar. Med andra ord händer inte mycket med passiv kylning. Fördelen med detta är att fansen startar mindre snabbt och ibland inte alls. Vissa Intel-chips, Intel Core m3, m5 / i5-Y eller m7 / i7-Y, kyls passivt. Det betyder att de inte behöver fans, men kommer automatiskt att sänka sin klockhastighet när de blir för heta. Nackdelen är att din prestanda kommer att försämras lite, men som användare av trädgård och kök kommer du förmodligen inte att märka det mycket snabbt.

Tips 10: Program

En hög dator med fläktar som körs kontinuerligt kan också orsakas av att din dator körs kontinuerligt. Det kan hjälpa till att öppna Aktivitetshanteraren och hålla koll på vilket program som använder så mycket datorkraft. Du kan enkelt sortera efter processoranvändning per program i Aktivitetshanteraren. Det kan också hjälpa till att inaktivera onödiga program. För det kan du öppna Aktivitetshanteraren och sedan gå till fliken Startup . Hitta sedan programmen från listan som du knappast använder eller som inte behöver vara på kontinuerligt. Välj en i listan och klicka på Inaktivera längst ned till högerför att förhindra att programmet startar med Windows. Det är också tillrådligt att regelbundet ta bort program som du inte använder. För att ta bort programvara, gå till appen Inställningar och sedan System / Appar och funktioner . Bläddra igenom listan och ta bort det du inte längre använder.

Tips 11: Olika operativsystem?

Windows 10 är ett relativt tungt operativsystem och om du har en hög PC eller bärbar dator kanske du inte har den senaste hårdvaran. Så det kan vara värt att överväga att titta på ett annat operativsystem. Du kan till exempel välja CloudReady, som är baserat på Chromium OS. Med det praktiska verktyget från CloudReady kan du enkelt skapa ett USB-minne för att testa Chromium OS. Klicka på Ladda ner 64-bitars CloudReady och extrahera * .bin-filen från zip. Ladda sedan ned återställningsprogrammet för Chromebook från Chrome webbutik. Öppna det och klicka på växeln längst upp till höger. Välj Använd lokal bild och välj bin-filen. Anslut ditt USB-minne och klicka på Nästa . Vänta medan USB-minnet skapas. Klicka sedan påAtt avsluta . Anslut ditt USB-minne till datorn eller den bärbara datorn som gör mycket buller och startar från pinnen. Du kan behöva ändra startordningen i uefi först. Du kan sedan välja att testa Chrome OS först. För att göra detta, följ stegen på skärmen, till exempel att välja språk och ansluta till ett nätverk.