GIMP som ett gratis alternativ till Photoshop

GIMP (GNU Image Manipulation Program) är ett grafikprogram med öppen källkod som fungerar bra som ett gratis alternativ till det dyra Adobe Photoshop. Du kan redigera foton med det, men du kan också göra teckningar själv.

Tips 01: Vad är GIMP?

GIMP är en akronym som står för GNU Image Manipulation Program. Det är ett kostnadsfritt bildredigeringsprogram. Programvaran kan bäst jämföras med programmen Adobe Photoshop och Corel PaintShop Pro. Du kan redigera foton, skapa egna bilder eller måla och rita. Många av funktionerna i Photoshop finns i GIMP, inklusive användning av lager, lagermasker, banor och markeringsverktyg, så att växla är relativt enkelt.

GIMP är öppen källkod och kan användas gratis, både hemma och på kontoret. Även om programmet inte ser så professionellt ut som till exempel Photoshop, är möjligheterna stora. Extra funktioner kan till och med läggas till manuellt genom att installera plugin-program och skript (se även tips 13). GIMP är tillgänglig för nedladdning från många webbplatser, men för den mest aktuella och stabila versionen (och utan tillägg av skadlig kod och verktygsfält) kan du gå hit. GIMP fungerar för Windows, OS X och Linux.

Tips 01 GIMP är grafisk programvara för amatörer och proffs.

Specifikationer

GIMP fungerar på nästan alla system: på gamla system som Gnome 2, KDE 3.2 och Windows 2000, och på alla nyare versioner av Linux (inklusive Android), Windows och OS X (och allt däremellan). GIMP behöver bara 20 till 30 MB lagring och fungerar redan på ett system med bara 128 MB RAM.

Tips 02: Fördelar

Den största fördelen med GIMP jämfört med Photoshop är naturligtvis priset: GIMP är helt gratis. Så du behöver inte hantera en 30-dagars testversion. Adobe Photoshop kostar enkelt flera hundra euro. Creative Cloud-versionen av Photoshop kan endast köpas som prenumeration. En sådan prenumeration kostar minst 147 euro per år i ett speciellt fotograferingspaket med Lightroom.

Dessutom kan GIMP utökas som du vill. Programvarans källkod är offentlig och kan därför ändras av vem som helst. Detta ger ett brett utbud av plugin-program och skript som kan laddas ner gratis. Ett stort och fanatiskt samhälle utvecklar ständigt programmet. Projekt som skapats i GIMP kan sparas i olika filformat, inklusive även Photoshop-filformat. En teknisk fördel med GIMP är att du kan zooma in till hela 25600 procent, medan Photoshop inte går längre än 3200 procent. GIMP fungerar alltså mycket exakt.

Tips 02 GIMP är gratis, Adobe Photoshop är mycket dyrt.

Tips 03: Nackdelar

GIMP är helt annonsfritt och tillägg är gratis. Bristen på ett dyrt utvecklingsteam hos skaparen översätter bara till en aning kaotisk layout av programmet. Programmet består av många menyer och knappar. Kryddade Photoshop-användare känner snabbt igen vad alla klockor och visselpipor är för, men för en nybörjare fotoredigerare är gränssnittet ganska överväldigande. Vissa funktioner, som att skissera text, är också onödigt besvärliga. Trots den aktiva gruppen är uppdateringar av GIMP sällsynta. Den senaste versionen av GIMP, version 2.8.10, släpptes i november 2013.

Tips 03 Standardlayouten för GIMP är inte användarvänlig.

Tips 04: Installation

GIMP är lätt att installera. För Windows-versionen, surfa till www.gimp.org: klicka på länken Nedladdningar eller den stora orange nedladdningsknappen i menyn och klicka sedan på länken Hämta GIMP 2.8.10 på nästa sida (eller den senaste versionsnummer om det finns en nyare). Dubbelklicka på filen gimp-2.8.10-setup.exe för att starta installationen. Om du klickar på Installera- knappen installeras GIMP på en gång. Men om du klickar på Anpassa knappen får du en mer avancerad installation rutin där man kan till exempel kryssa filformat som ska öppnas som standard med GIMP.

För alla andra operativsystem klickar du på länken Visa andra nedladdningar på GIMP-hämtningssidan .

Tips 04 Genom den anpassade installationen bestämmer du vilka filformat som ska öppnas som standard med GIMP.