De 10 bästa mediaspelarna du kan köpa 2016

Den som vill spela upp alla videofiler på en TV kan fortfarande inte ignorera en separat mediaspelare. Filstödet för smarta TV-apparater är otillräckligt för att spela upp video och ljud i bästa kvalitet. Lyckligtvis finns det gott om prisvärda mediaspelare och mini-datorer där ute. Vi testar 10.

Många traditionella varumärken har lagt produktionen av mediaspelare på baksidan. Tänk bara på välkända namn som Mede8er, Eminent och Dune HD. En slående utveckling, för det finns fortfarande många poäng för förbättringar för många märken. Till exempel är behandlingen av Ultra-HD-bilder med hjälp av H.265-codec (hevc) fortfarande i sin linda. Dessutom är det fortfarande en ganska utmaning i praktiken att porta Android till en mediaspelare. Lyckligtvis har alla typer av exotiska märken dykt upp under den senaste perioden som utan problem fyller detta gap.

Tillgänglighet

I de välkända elektronikkedjorna finns ofta föråldrade mediaspelare i butikshyllorna som släpptes för några år sedan. Naturligtvis är den fjärde generationen Apple TV allmänt tillgänglig just nu, men den här kopian stöder väldigt få mediaformat. Inte intressant om du har en stor samling film- och musikfiler lagrade på en PC eller NAS. För att få de senaste mediaspelarna från detta test hamnar du ofta på specialiserade webbutiker. Lyckligtvis finns det många av dessa i Nederländerna, så det är inte nödvändigt att importera nya produkter från utlandet. Vissa mediaspelare från testet finns i olika fysiska butiker, till exempel Popcorn Hour VTEN och Cood-E TV.

Operativ system

Du kan välja mellan ungefär tre alternativ för operativsystemet för en mediaspelare på din TV. Vissa tillverkare bygger sitt eget operativsystem, vars grund utvecklas av leverantören av chipset. I de flesta fall är detta Realtek eller Sigma Designs. Idag visas fler och fler mediaspelare på marknaden som körs på Android. En positiv utveckling är att spelare med detta mobila operativsystem fortsätter att prestera bättre och erbjuda fler alternativ. Jämfört med några år sedan är operationen smidigare, användargränssnittet är renare och det finns färre buggar. Slutligen kommer fler och fler mini-datorer som är utrustade med en Intel-processor på marknaden i form av HDMI-pinnar.Fördelen med detta är att dessa enheter stöder användningen av Windows 10, så att du faktiskt har en fullfjädrad dator. Vi är nyfiken på hur dessa nya produkter fungerar i praktiken.

MINIX NEO X6

MINIX är en Hong Kong-tillverkare som tillverkar alla typer av mediaspelare med olika operativsystem. NEO X6 är en nybörjarmodell av varumärket som rymmer Android 4.4.2 KitKat. Det kompakta huset är tillverkat av plast och känns något billigt. På sidan har du möjlighet att ansluta externa lagringsbärare via två USB-portar och en microSD-kortläsare. På baksidan ser vi bara ett hörlursuttag, HDMI-port och Ethernet-port. Denna NEO X6 spelar de flesta mediefiler felfritt, även om det finns ett antal försiktigheter. Medan NEO X6 stöder den moderna H.265-codecen, är den maximala upplösningen 1080p. H.265-filer med högre upplösning, därför visas inte denna mediaspelare. Dessutom matar inte enheten en DTS-HD Master Audio-signal till förstärkaren.

MINIX har integrerat Android bra på den här mediaspelaren genom en meny med block. Installera nya appar är problemfri och den modifierade versionen av Kodi fungerar korrekt för att spela mediefiler. Förutom Ethernet-porten har tillverkaren också lagt till en WiFi-adapter. Det är dock bättre att använda en trådbunden anslutning för att strömma Full HD-filer från en NAS. Nätverkshastigheten för Ethernet-porten är tillräckligt snabb för att spela fullständiga Blu-ray-rippningar smidigt.

MINIX NEO X6

Göra

4/5

pris

94,95 €

Fördelar

Stor Android-integration

Bra nätverkshastighet

Utmärkt förhållande mellan pris och kvalitet

Negativa

Plasthölje

Inget DTS-HD Master Audio

H.265-stöd utan Ultra HD

NÄSTA PC-stick

Med NEXXT PC Stick får du faktiskt en fullfjädrad mini-dator som du kan ansluta till HDMI-ingången på en datorskärm eller skärm. Höljet bakom HDMI-kontakten är ganska brett, vilket innebär att inte alla tv eller förstärkare har tillräckligt med utrymme. Lyckligtvis levererar tillverkaren en adapter för detta. Till skillnad från den jämförbara Intel Compute Stick saknar den här kopian en fläkt, så det finns ingen bullerproduktion. HDMI-pinnen har en ren version av Windows 10 ombord som du kan designa efter dina egna önskemål.

Det finns en WiFi-antenn för anslutning till nätverket. Anslut ett tangentbord och en mus för att hantera användarmiljön. Du kan använda Bluetooth eller en USB-port för detta. När du har slagit på NEXXT PC Stick kommer du in i den välkända Windows-miljön. Genom att installera ett program som Kodi eller VLC mediaspelare fungerar denna enhet helt enkelt som en mediaspelare. Det går bra att spela lokala mediefiler, delvis på grund av ljud- och videokodecerna som mediamjukvaran som används stöder. Intel Atom-processorn är tillräckligt snabb för att bearbeta bilderna. Tyvärr är strömmande mediefiler mindre framgångsrika på grund av bristen på en Ethernet-port. Speciellt för streaming av full HD-bilder är en trådlös anslutning mycket känslig för störningar.

NÄSTA PC-stick

Göra

3/5

pris

€ 159, -

Fördelar

Fullfjädrad minidator

Välj ditt eget medieprogram

Passiv kylning

Negativa

Olämplig som en streamer

Windows kräver antivirusprogram

Zappiti Player 4K Duo

Om du letar efter en enhet för att lagra och spela mediefiler har du kommit till rätt plats med Zappiti Player 4K Duo. Du kan montera två 3,5-tums enheter via praktiska klaffar på framsidan. Lagringskapaciteten är då maximalt 16 TB. Om det inte räcker finns det inte mindre än fem USB-portar redo att ansluta externa enheter. Zappiti har valt ett hölje med en standardbredd på 43 centimeter för hi-fi-komponenter. Det är synd att den franska tillverkaren inte har sett en chans att integrera strömförsörjningen i huset, trots de stora dimensionerna.

Så snart vi slår på spelaren visas tre alternativ på skärmen. Du kan bygga ett Zappiti-mediebibliotek med filminformation och bilder. En förutsättning för detta är att den exakta filmtiteln visas i varje filnamn. Det andra alternativet är att öppna en filwebbläsare där du kan spela mediefiler.

Player 4K Duo gör det perfekt, varigenom enheten skickar ljudformat som DTS-HD Master Audio och Dolby TrueHD till en förstärkare. Dessutom är visning av H.265-filer i Ultra HD inget problem alls. Tyvärr känner inte filwebblaren igen nätverksresurser på egen hand, så du måste ange IP-adresser för mediaservrar manuellt. Det tredje alternativet är Google Play. Du kan installera alla typer av appar, inklusive Kodi. Detta medieprogram är dock inte anpassat för användning på en mediaspelare, så inget ljud skickas till förstärkaren. Förutom en vanlig fjärrkontroll levererar tillverkaren också en så kallad 'air mouse' med ett QWERTY-tangentbord på baksidan.

Zappiti Player 4K Duo

Göra

3,5 / 5

pris

€ 349, -

Fördelar

Två hårddiskar

Stöder alla videoformat

Negativa

Extern strömförsörjning

Att lägga till nätverksresurser är besvärligt

pris

Ockel Nebula

Ockel-nebulosan är inte officiellt tillgänglig i skrivande stund, eftersom tillverkaren fortfarande arbetar hårt för att förbättra användargränssnittet. Huset på denna mediaspelare är gjord av aluminium och känns väldigt robust. Med drygt ett kilo är nebulosan därför inte precis lätt. På sidan finns det plats för en 3,5-tums enhet via ett lock. Det finns också fyra USB-portar för anslutning av externa lagringsbärare eller styrenheter. Denna kopia har en vacker frontpanel där en skärm och beröringskänsliga kontrolltangenter har införlivats. Kort sagt, ett vackert utseende!

En slående funktion är närvaron av en HDMI-ingång med vilken det är möjligt att spela in videofiler via den inbyggda inspelaren. Frågan är om någon fortfarande väntar på detta i en värld av otaliga missade tjänster. Tyvärr är det ännu inte möjligt att testa nebulosan, eftersom spelaren ger ett felmeddelande då och då. Vi kan inte debitera spelaren för detta eftersom produkten ännu inte har släppts officiellt. Vi såg en glimt av en anpassad meny med en förinstallerad version av Kodi. Det rekommenderade priset för Ockel-nebulosan har ännu inte fastställts.

Ockel Nebula

Göra

ej tillämpligt

pris

Fortfarande okänt

Fördelar

Starkt hus

Vacker skärm

Negativa

Innehållstestning är inte möjlig

Popcorn Hour VTEN

Popcorn Hour har varit en high-flyer i flera år när det gäller mediaspelarutveckling. Företaget använder traditionellt chipsets från Sigma Designs och det ger alltid utmärkt bildkvalitet med ljusa färger. Logiskt sett fungerar Sigma Designs också mycket med tv-tillverkare. Utformningen av dessa VTEN är i linje med tidigare Popcorn Hour-produkter. Huset är inte särskilt glittrande, men tack vare användningen av aluminium är det extremt starkt. Endast en HDMI-utgång är tillgänglig för överföring av bilder. Förutom HDMI kan du också skicka ljud till en förstärkare via en optisk eller koaxial utgång. Endast en USB-port är tillgänglig för anslutning av USB-källor.

Dessutom har Popcorn Hour utrustat enheten med en SD-kortläsare och eSATA-port. Den senare anslutningen är användbar om du vill ansluta en intern hårddisk direkt till VTEN.

Den snygga menyn är ganska statisk och huvudsakligen fokuserad på visning av dina egna mediefiler. Spelaren tar denna uppgift mycket seriöst. Oavsett vilken mediefil vi släpper på den här enheten visas bilderna på skärmen i utmärkt kvalitet. Med H.265-stöd i en maximal upplösning på 3840 x 2160 pixlar är denna mediaspelare framtidsskyddad.

VTEN vet också vad man ska göra med fullständiga 3D-rippar och dsd-ljudfiler (sacd). Det är trevligt att nätverkshastigheten är tillräckligt hög för att ladda ner strömmar av full Blu-strålar från en NAS utan avbrott. Det finns inte heller någon anledning att klaga inom ljudstöd, eftersom VTEN överför filmkodeks som DTS-HD Master Audio och Dolby Digital till den digitala domänen på en ansluten förstärkare. Popcorn Hour har möblerat ett hörn med nedladdningsbara appar, men det är inte mycket. Dessa appar är utvecklade av tredje part och är vanligtvis av dålig kvalitet. Priset på den här mediaspelaren är lite på högsidan. American Sigma Designs tar helt enkelt ut en hög avgift för användningen av sina mediechips och detta pris överförs till konsumenten.Den som har lite extra pengar för ett mycket brett codec-stöd och optimal videouppspelning med varma färger kommer förmodligen inte ångra det.

Popcorn Hour VTEN

Göra

4/5

pris

€ 133, -

Fördelar

Starkt hus

Spelar allt

Utmärkt bildkvalitet

Negativa

Dåliga appar

Endast en USB-port

pris