5 tips för Google Gboard på Android och iOS

På smartphones finns det många val i tangentbord, varav Google Keyboard är vanligt. Det virtuella tangentbordet, även känt som Gboard, läggs till via en app och med det har du ett omfattande tangentbord med GIF-förslag, ordförutsägelser och möjligheten att stödja flera språk. Hur kan du använda detta smarta tangentbord ännu smartare?

Gboard är standardtangentbordet på Android. Vissa Android-tillverkare föredrar sitt eget tangentbord. Men oroa dig inte, du kan fortfarande välja att installera Gboard själv från Play Store. Gboard är dock också tillgängligt för iOS. Om du vill ladda ner det virtuella tangentbordet för iPad eller iPhone installerar du det från App Store.

Omedelbart fler skiljetecken

Ibland klagas det över att människor i chattprogram och WhatsApp ignorerar skiljetecken för mycket. Det är inte alls nödvändigt med Gboard. Vill du ha fler skiljetecken samtidigt? Håll poängen nedtryckt och du får omedelbart en hel arsenal: inklusive procent, vid tecken och hashtag. Det finns fler knep i det här virtuella tangentbordet, och du behöver bara vila fingret på ett ställe för länge.

Du kan radera vissa ord

Ju mer du använder tangentbordet, desto bättre vet det vilka ord du använder ofta. Han kommer därför med allt bättre förslag för efterföljande ord. Till exempel, efter ordet smörgås får du antagligen ett toppningsförslag, för du säger ofta ostsmörgås. Men artificiell intelligens är inte allt. Ibland kommer han med förslag som är okonventionella eller med ord som du aldrig skulle använda (eller: ord som du felstavat en gång). Du kan sedan välja att radera ordet genom att trycka och hålla ned ordet i förslagsfältet. En papperskorg visas då för att radera det ordet.

Hitta din emoji genom att rita

Du måste vara snabb och ha rätt språkinställning vald, men du kan också söka efter emoji genom att rita dem. Du använder "handskrift" för detta, vilket du hittar under inställningar> språk> välj språk> handskrift . Du ser då en ruta med "skriv något här" där du kan rita vad som helst med fingret. Till exempel en smiley. Om du är snabb och kan rita bra kan du hitta den emoji du letar efter. Eller så kan du bara skriva dina meddelanden istället för att skriva så att du fortsätter att träna fingrarna i att skriva. Google Handwriting är väldigt smart, så det känner förmodligen till vad du menar ganska snabbt.

Ta bort mycket text på en gång

Du kanske var lite arg när du skrev ditt svar, eller så var det inte längre aktuellt: med ett enkelt svep kan du ta bort hela historien i inmatningsfältet. Allt du behöver göra är att trycka fingret på raderingsknappen och dra åt vänster. Se bara till att 'Swipe input' är aktiverat i inställningarna. Om du bara vill ta bort en del av meningen kan du också peka på knappen och långsamt flytta till vänster. Släpp när tillräckligt har valts och dina ord har tagits bort. Ångrar du dina raderade ord? De är fortfarande högst upp i baren en kort stund, så du kan snabbt trycka på dem.

Sätt enkelt markören på rätt plats

Vanligtvis kommer din markör på den mest uppenbara platsen, nämligen efter en mening, redo att fortsätta skriva. Om du vill ha markören någon annanstans, börjar du antagligen skriva lite besvärligt i ordet, eller du trycker flera gånger, vilket inte heller är det mest praktiska. Du kan påverka markören med mellanslagstangenten. Du lägger fingret på mellanslagstangenten där du vill markören och floppen, den är där.

Det finns många knep att hitta i Gboard, men det här är några trevliga som appen har att erbjuda just nu. Ibland läggs till eller tas bort något, inklusive det praktiska sättet på vilket du kunde synkronisera tangentbordet med ditt Google-konto, så att du på en ny telefon omedelbart hade ett tangentbord som omedelbart ger rätt förslag. Tyvärr finns det inte längre i den här annars så praktiska applikationen, men den kommer utan tvekan snart att komma tillbaka i en annan form.