Jitsi: ett säkert alternativ till Zoom och Microsoft Teams

Nu när vi alla måste arbeta hemifrån under koronakrisen ökar användningen av program som Zoom och Microsoft Teams snabbt. Dessa är dock inte alltid de mest stabila, snabba eller säkra metoderna för möten. Jitsi, ett open source-projekt, kan förbättra dina samtal på alla dessa punkter.

Oavsett om du ringer till din mormor för att du inte längre får delta eller träffas online eftersom kontoret är stängt, alla letar efter en pålitlig och säker metod för att visa sitt ansikte. Whatsapp, Skype och FaceTime är de vanligaste metoderna för att ringa familj och vänner. Dessa applikationer finns ofta redan på datorn, telefonen eller surfplattan och är därför uppenbara att använda. Tyvärr är ljud- och videokvaliteten ofta så nedslående att dina hörselskadade föräldrar inte längre förstår någonting om det. Företag använder idag massivt Zoom och Microsoft Teams, men om du uppskattar integritet och säkerhet, verkar de inte som bra alternativ längre. Speciellt zoom har nyligen attackerats regelbundet för problemen kring videosamtalens säkerhet.

Lyckligtvis finns det många alternativ som inte bara erbjuder bättre kvalitet utan också kan garantera din integritet bättre. Ett exempel på ett sådant alternativ är Jitsi. Programvaran är gratis och öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan kontrollera programmets kod för fel och bakdörrar.

Till skillnad från de flesta andra alternativ buntar Jitsi inte först video- och ljudsignalerna innan servern vidarebefordrar dem till de andra deltagarna. Istället skickas alla signaler direkt till alla deltagare, med ett snabbare och mer stabilt resultat. Dessutom har det också en fördel om du är värd för Jitsi själv (mer om det senare), eftersom det avlastar servrarna, vilket gör det lättare att använda programmet i stor skala inom ett företag.

Alla plattformar

Det spelar ingen roll vilken dator eller telefon du använder för dina möten eller konversationer, för Jitsi stöder nästan allt. Det finns en webbversion av Jitsi Meet som du kan använda i din webbläsare, men det finns också applikationer tillgängliga för Windows, OSX, iOS, Android och till och med Ubuntu eller Debian. Oavsett vilken plattform du vill använda programvaran på behöver du aldrig ett konto för att inleda eller delta i ett samtal. För den enklaste användningen, gå till meet.jit.si, skapa ett namn för mötet och tryck "GO". För att lägga till personer behöver du bara dela länken och för att göra anslutningen säkrare är det klokt att skapa ett lösenord. Om du använder Slack eller Google Calendar är det möjligt att länka den till Jitsi för en bekväm integration.

Kommersiell användning

Jitsi är försedd med en kryptering som standard, men det är inte en end-to-end-kryptering. Det betyder att Jitsi (eller ägaren till servern du använder) teoretiskt kan se dina konversationer. Naturligtvis lovar Jitsi att inte göra det, men det är klokt att inte lita på det blint. Dessutom erbjuder Jitsis servrar begränsad bandbredd, vilket innebär att möten med video mellan tio eller fler personer kan orsaka signalfördröjningar.

Ändå är Jitsi en mycket intressant mjukvara för företag. Programvaran är öppen källkod, så alla kan enkelt starta sin egen server och ändra tjänsten vid behov. Det betyder att ett företag kan vara värd för Jitsi-samtal, så det finns inte längre någon risk att en extern part lyssnar. Dessutom erbjuder den möjligheten att justera programvaran och till exempel lägga till end-to-end-kryptering. Detta kräver teknisk kunskap, men kan säkert löna sig för företag som arbetar med känslig data.

Extra funktionalitet

Förutom (videosamtal) erbjuder Jitsi extra funktionalitet som många andra tjänster ännu inte erbjuder. Överväg till exempel att dela din skärm för att ge en presentation eller visa ett dokument. Dessutom kan du se omfattande statistik över alla deltagare om deras talstid och anslutningens kvalitet.

Mer professionell funktionalitet är också tillgänglig, som att streama och / eller spara mötet på Youtube Live. Om det gäller sekretess-känslig information kan ett företag använda Jibri. Detta är en separat tjänst för Jitsi Meet och gör det möjligt för företag att spara mötet lokalt så att de inte behöver använda YouTube.