Nas-system testade: Vilken är den bästa NAS?

Molnet har förändrat vårt sätt att säkerhetskopiera, men ändå har det verkligen inte blivit slutet på nas. Tvärtom: behovet av massiv lagringskapacitet i ditt eget nätverk ökar bara. Dessutom erbjuder en nas fortfarande mycket mer funktionalitet än något moln. Du måste bara välja rätt, för valet för en NAS är ofta ett val i flera år. Vi har testat sexton system. Vad är den bästa NAS?

Det faktum att en nas fortfarande kallas "en nas" beror främst på att vi aldrig använder namnet helt. En "nätverksansluten lagring" (en hårddisk med en nätverksanslutning) har sedan länge upphört att täcka belastningen. Även den billigaste NAS är redan en miniserver med mer funktionalitet än någon annan enhet i hemnätverket. Och ja, den innehåller också minst en hårddisk. Det faktum att NAS lätt överlever alla förändringar, såsom Mac-uppgången i hemnätverket och den enorma tillväxten av smartphone och surfplatta, beror på dess flexibilitet. Nas-leverantörer upptäckte tidigt att användaren vill ha allt utom kostnaden och komplexiteten i samband med en riktig server. Leverantörer investerar fortfarande mycket i programvaran på NAS och allt som följer med det. Ändå är en NAS definitivt mer än programvara, hårdvara är fortfarande viktig.En NAS måste vara snabb, helst kunna koda en film direkt för uppspelning på en surfplatta, lagra flera säkerhetskopior och helst säkert, så över flera skivor.

Ingen WD och Seagate i testet

Även om Western Digital ingår i nas-programvarutestet saknas varumärket i detta nas-hårdvarutest. Western Digital ville uppdatera sitt erbjudande kring IFA-mässan i Berlin. Testkopior fanns ännu inte tillgängliga. Ett annat saknat namn från den här artikeln är Seagate. Denna lagringstillverkare har slutat utveckla nas-enheter.

ARM kontra Intel

Separationen mellan ARM och Intel, eller snarare, mellan system med en processor enligt ARM-arkitekturen och system med en processor enligt x86-arkitekturen, går rakt igenom nas-erbjudandet. Vi känner till x86-processorerna från AMD och Intel, men kommer nästan alltid från Intel. ARM-processorer har inte en tillverkare, eftersom ARM är en processorarkitektur som en chiptillverkare kan licensiera. Marvell har en sådan licens, precis som Freescale, som ägs av den holländska NXP, och till och med Amazon. Den senare köpte israeliska Annapurna Labs 2015 och både Synology och QNAP har en NAS i testet med ett sådant Amazon-chip.

En ARM-processor fungerar fundamentalt annorlunda än en x86-processor. En ARM-processor kan utföra enkla uppgifter snabbt och ekonomiskt, men måste först dela upp komplex i mindre komplexa åtgärder. En x86-processor behöver inte, den kan utföra mycket komplexa operationer. Men för detta behöver en x86-processor fler transistorer: den är därför större, förbrukar mer energi och producerar mer värme. Därför användes initialt huvudsakligen ARM-processor i nas-enheter.

Tvingad av ökningen av smartphones och surfplattor har Intel också börjat utveckla mer energieffektiva processorer, och Intels roll i nas-enheter ökade också. Mer än hälften av de testade NAS-enheterna har nu en Intel-processor. Det betyder inte att ARM: s roll är klar. Det är dock begränsat till användning i billigare modeller som Asustor AS1002T och Synology DS216j, särskilt med de mindre modellerna.

Var är AMD?

Även om AMD också tillverkar processorer med en x86-arkitektur och dessa ofta är billigare än jämförbara modeller från Intel, kommer du inte lätt att möta varumärket i en NAS. Endast QNAP har NAS-system med en AMD-processor, men allt i det dyrare segmentet. Och så kommer den nyligen meddelade TS-x77-serien, den första med AMD Ryzen-processor. Den levereras endast i modeller med 6, 8 och 12 enheter och med upp till 64 GB DDR4-minne.

Antal diskar och minne

En viktig faktor i köpet är antalet skivor. En nas med plats för fler enheter är dyrare vid inköpstillfället och blir ännu dyrare på grund av det större antalet enheter som måste köpas. Ändå är en nas med fler skivor ofta mer förnuftig i slutändan. Detta beror på att fler diskar leder till mindre förlust av lagringsutrymme när du väljer raid och du kan skapa en större lagringsvolym med relativt billigare diskar.

När en NAS laddas tyngre spelar mängden minne också en roll, både när det gäller energiförbrukning och prestanda. 2 GB minne är nu standarden för 2bay-nas-enheter, som med de billigare 5bay-modellerna. 4 GB blir alltmer standard för 4-fackmodeller, med Asustor AS6404T som outlier med 8 GB.

Skivformat

RAID är en metod för att skydda data på en NAS mot hårddiskfel. Det är nödvändigt att använda raid1 eller högre för detta. Raid1 kan redan använda två diskar, men kräver sedan hälften av den totala lagringskapaciteten. Från fyra enheter kan du välja en högre raid som kräver en relativt mindre del av lagringskapaciteten för skydd. Om du tycker att raid är svårt eller om du vill kombinera olika enheter väljer du ett av de flexibla raid-alternativen: Synology SHR, Drobo BeyondRAID eller Netgear X-RAID.

Testmetod

För detta test valdes 16 nuvarande nas-enheter med plats för 2, 4 och 5 enheter (kallade vikar). Urvalet görs baserat på pris och tillgänglighet. Ett försök gjordes också att inkludera fler nyare modeller i testet.

Varje NAS är utrustad med den senaste firmware och testas sedan för hastighet och funktionalitet. Nas finns därför i ett separat testnätverk tillsammans med testsystemet och en gigabit switch från Linksys. För hastighetstestet använder vi Intel NAS Performance Toolkit som simulerar verkliga situationer som att spela en HD-film och arbeta med Office-filer. Detta görs för jbod och raid0, och raid1 eller raid5. Seagate 2TB NAS-enheter användes för lagring. Dessa skivor är utrustade med special firmware för att ge år av pålitliga och ändå över genomsnittliga belastningar och är därför idealiska för användning i en NAS. All data från de olika testerna finns i tabellen som åtföljer den här artikeln.Det ger också en översikt över de viktigaste funktionerna och tillhörande alternativ som antalet paket och appar. Granskningen av nas-enheter som listas i tabellen, men som inte diskuteras separat, finns online på www.computertotaal.nl.