Android är ett mycket tillgängligt operativsystem. Du hittar Googles operativsystem på telefoner, surfplattor, smartklockor, smarta glasögon och till och med i fotokameror. Varför inte på datorer? I den här artikeln förklarar vi hur du kör Android-appar på din dator.
Du använder antagligen fler appar på din smartphone en dag än du använder program under Windows. Många av dessa appar har blivit en permanent fixtur i ditt liv. Skulle det inte vara användbart om du också kunde köra dem på din dator och inte bara på din smartphone eller surfplatta? Detta är möjligt med Android. I den här expertkursen visar vi dig hur du kör Android-appar på din dator på två sätt: virtualiserad i Windows eller till och med som ett separat operativsystem.
Varför
Men varför skulle du vilja köra Android-appar på din dator? Å ena sidan kanske du redan är vana vid dessa appar och vill köra dem på alla dina enheter för enkelhets skull. Å andra sidan har en dator också en stor fördel: du har en större skärm. Dina favorit Android-spel kommer att se mycket mer imponerande ut på din dator. Och din dator kan vara ansluten till din stereo, vilket också gör ljudet mer imponerande än vad som kommer ut ur din smartphone.
Förresten, något som kan vara både en fördel och en nackdel är skillnaden i ingångsenheter. Om du inte har en dator med pekskärm måste du styra dina Android-appar med musen, vilket inte alltid är vettigt. Å andra sidan har du ett tangentbord på din dator, vilket gör appar som kräver lite mer textinmatning mycket snabbare att hantera.

Del 1: Virtualisering
I den här första delen kommer vi att visa dig hur du kör Android-appar i en virtuell maskin på Windows. Vi gör detta med virtualiseringsprogramvara från BlueStacks. På så sätt kan du också fortsätta använda Android-appar samtidigt som dina Windows-appar.
01 BlueStacks App Player
En betaversion av BlueStacks App Player-programmet (baserat på Android 4.0.4 i skrivande stund) är tillgänglig för gratis nedladdning från BlueStacks webbplats och stöder Windows XP, Vista, 7 och 8. Klicka på den gröna nedladdningsknappen på hemsidan. Kör installationsprogrammet och klicka på Fortsätt . Klicka på Nästa . I nästa fönster ska du kontrollera att App Store-åtkomst och Appaviseringar är markerade. Om du är intresserad, lämna också Prenumerera på Spotlight markerad: du får gratisappar varje dag. Spotlight är dock ganska påträngande.

Efter installationen startar BlueStacks Player automatiskt. Du kommer att se ett slags startskärm. Detta gör det klart att det inte handlar om den vanliga Android. App Player har ett eget gränssnitt, bara för att ge dig tillgång till dina appar. Till exempel, längst upp ser du de nyligen körda apparna, nedanför de populära apparna, nedanför de appar som Spotlight erbjuder idag och många fler kategorier nedan. Längst ner till vänster har du de tre knapparna som du är vana vid från Android: att gå tillbaka, att gå till startskärmen och visa de nyligen körda apparna. Till höger ser du klockan, vilket också ger dig tillgång till aviseringar och inställningar. Då har du en knapp för sociala medier (med vilken du kan ta en skärmdump och dela) och bredvid den finns knapparna för att växla till helskärmsläge och för att stänga BlueStacks.

Du kan också se från inställningarna att det inte är en standardinstallation för Android. Möjligheterna är helt klart mindre omfattande. Vid någon tidpunkt kommer App Player att visa ett fönster med meddelandet att det är bäst att aktivera App Store och App Sync. Klicka på Fortsätt . Lägg sedan till ditt Google-konto. När det är klart, logga in på ditt konto för att aktivera App Sync. Från och med nu kan du installera appar i BlueStacks App Player från Play Store. Detta kan enkelt göras genom att klicka på Sök på startskärmen och ange en sökterm.

Annan virtualiseringsprogramvara
Det finns fortfarande många lösningar som liknar BlueStacks App Player, men de är inte kända eftersom de ofta ännu inte är lika kompletta eller inte lika stabila. Ändå kan det vara användbart att visa dem, eftersom BlueStacks-lösningen inte fungerar lika bra på alla datorer. Genreken är ett populärt alternativ. Den erbjuder en nyare Android-version och är främst för Android-apputvecklare som vill simulera olika enheter, men den är perfekt användbar för att bara köra Android-appar på Windows.
Du kör Genreken som en virtuell maskin i VirtualBox. YouWave och Windroy var också populära tidigare, men de erbjuder nu Android-versioner som är för gamla. En annan sak du alltid kan göra är att ladda ner den officiella Android SDK från Google. I SDK Manager skapar du sedan en virtuell Android-enhet som du kan starta och installera appar i.
02 Synkronisering
Om du klickar på Anslut till moln i inställningarna i BlueStacks kan du synkronisera din Android-telefon med BlueStacks App Player. Du måste registrera dig (gratis) på BlueStacks för detta. Ange din e-postadress och telefonnumret på din Android-telefon. Klicka på Registrera , varefter du får en PIN-kod via e-post. Installera nu BlueStacks Cloud Connect-appen på din Android-telefon. I BlueStacks Cloud Connect-appen anger du pinkoden som du fick via e-post.

Markera Synkronisera SMS till BlueStacks om du också vill få meddelanden på din dator när du har fått ett SMS på din Android-telefon. Slutligen, tryck på Login . Nu ser du alla appar du har installerat på din telefon. Du kan kontrollera dem en efter en och sedan trycka på Sync- knappen för att installera dessa appar i BlueStacks App Player på din dator. Eller så kan du kryssa för alla appar för att molna i inställningarna för Sync- appen , varefter du alltid har samma appar tillgängliga på din dator som på din Android-telefon.

03 Begränsningar
I praktiken verkar appar i BlueStacks App Player vara för långsamma för att svara, vilket är synd eftersom det är lätt att använda. Dessutom hanterar inte alla appar skärmstorleken lika bra. I inställningarna under Change app storlek kan du välja per app om den ska visas i standardformatet (för en smartphone) eller i en tablett-format, men en hel del apps verkar inte kunna hantera det senare. Om du högerklickar på Bluestacks ikonen i aktivitetsfältet och välj den Enabled alternativet enligt Rotera stående Apps , apps som är i stående läge som standard kommer också att arbeta i stående läge nästa gång på din dator. Men tyvärr fungerar det inte bra för alla appar.
En annan nackdel är att du bara kan köra en Android-app åt gången i BlueStacks App Player. Detta är faktiskt normalt, för i Android kan du bara se en app åt gången, men på en dator skulle det vara användbart att kunna visa flera Android-appar på skärmen samtidigt bredvid dina Windows-applikationer. Eftersom detta inte är möjligt förblir programmet bara användbart om du till exempel verkligen inte kan missa en Android-app på din dator eller om du regelbundet gillar att spela ett Android-spel.
Del 2: Operativsystem
I den här andra delen installerar vi ett helt Android-operativsystem på datorn, eventuellt i en dualboot-konfiguration tillsammans med Windows. Vi illustrerar det med Android-x86.
04 Android-x86
Om du vill ha ett komplett Android-system på din dator som du är van vid på din smartphone eller surfplatta måste du ta en annan väg. Google utvecklar bara Android för ARM-processorer som finns i mobila enheter, men Android-x86-projektet gör också Android tillgängligt för x86-processorarkitekturen på datorer. Med Android-x86 installerar du ett komplett operativsystem på din dator, som en ersättning för (eller utöver) Windows. Du förvandlar faktiskt din dator till en Android-surfplatta, men med en större skärm, ett tangentbord och en mus.
Den senaste stabila versionen av Android-x86 är baserad på Android 4.0, som redan är ganska gammal. Därefter pausade Android x86-projektet uppenbarligen ett tag. Ladda ner iso-filen, som är en bild av en startbar CD-ROM. Bränn nu iso-filen till en CD-ROM. Du kan också lägga den på ett USB-minne. Tillverkarna av Android-x86 rekommenderar LinuxLive USB Creator för det, men UNetbootin fungerar också. Båda programmen fungerar på samma sätt: du väljer isofilen och du väljer USB-minnets enhetsbokstav. Var försiktig så att du inte av misstag väljer hårddiskens enhetsbokstav, annars skrivs allt på den över! När du har skapat CD-ROM eller USB-minne startar du upp datorn från det här mediet.

Dualboot
Du kan också installera Android-x86 tillsammans med Windows i en dual-boot-konfiguration. Först öppnar du Skapa och formatera hårddiskpartitioner i Windows i Windows , vilket öppnar programmet Diskhantering. Välj din Windows partition, högerklicka på den och välj Krymp volym . Ange hur många megabyte du vill krympa partitionen med och därmed hur många megabyte du vill ge till Android-x86. Klicka på Krymp och avsluta sedan programmet. Stäng sedan av Windows och starta om datorn med Android-x86-installationsprogrammet som du placerade på en CD-ROM eller ett USB-minne (se steg 4, Android-x86). Dina Windows-partitioner visas som HPFS / NTFS.
Välj Skapa / modifiera partitioner , välj ledigt utrymme (titta på antalet megabyte du har släppt i Windows) och använd piltangenten till höger för Ny . Välj Primär , bekräfta storleken och välj sedan Skriv och sedan Avsluta . Välj sedan den nyligen skapade partitionen och fortsätt med installationen. I slutet frågar installationsprogrammet om du vill inkludera Windows-partitionen i startmenyn. Bekräfta genom att trycka på Enter.

05 Installation
När du startar din dator från Android x86-installationsmediet får du en startmeny. Använd piltangenterna för att gå till Installation och tryck på Enter. Om din dator redan har Windows och du vill installera Android-x86 dessutom, läs först Dualboot-rutan. Annars skapar du en partition här med Skapa / modifiera partitioner . Du kommer att se ledigt utrymme på hårddisken och eventuellt de aktuella partitionerna. Kontrollera storleken för att se till att du är på rätt enhet eftersom all data på den raderas. Om du inte längre behöver de aktuella partitionerna markerar du dem med piltangenterna och väljer Ta bort .
Använd piltangenterna för att gå till Ny , välj Primär , bekräfta storleken och välj sedan Startbar / Skriv (bekräfta med Ja ) / Avsluta . Välj nu den nyligen skapade partitionen, välj ext3 som filsystem och bekräfta med Ja att du vill formatera partitionen. På frågan om du vill installera startladdaren GRUB svarar du jakande. Vi svarar också positivt på frågan om du vill kunna skriva till systemkatalogen, för då har du bara lite mer rättigheter. Efter det kommer Android-x86 att installeras på några sekunder och du kan starta om din dator utan CD-ROM eller USB-minne och du ser den välbekanta Android-logotypen.
06 Konfiguration
Nu måste du konfigurera din Android-installation i några steg. Du väljer sedan ditt språk, väljer ett WiFi-nätverk, länkar ditt Google-konto till Android, konfigurerar Googles tjänster och konfigurerar datum och tid. Efter det presenteras Android-startskärmen och du kan komma igång.
De mest kända apparna från Google är redan installerade som standard. De flesta appar anser att ett Android-x86-system är en surfplatta, så att du till exempel ser det praktiska surfplattans gränssnitt för Gmail och datorn! Totaal Magazine-appen fungerar också. Appar som kameran och telefonen fungerar uppenbarligen inte. Telefonappen ändrar också plötsligt skärmen till stående läge, vilket gör kontrollerna oanvändbara, eftersom musen fortsätter att arbeta i liggande läge.


07 Vad ska jag göra?
Beroende på din hårdvara kommer du också att märka att ett antal saker inte fungerar eller inte fungerar optimalt. Android-x86 har huvudsakligen testats av utvecklarna på ett antal något äldre netbooks och Intel-surfplattor. Saknade förare kan därför ibland kasta en nyckel på fabriken på andra enheter. Om ditt ljud inte fungerar, ditt trådlösa nätverkskort inte känns igen eller din bildupplösning är för liten, måste du be om hjälp i projektforumet.

För resten måste du göra det. Att söka efter skrivardrivrutiner för Android är till exempel fruktlöst. Men med Google Cloud Print, som är aktiverat som standard i Android x86, kan du skriva ut till vilken skrivare som är länkad till ditt Google-konto från en annan dator. Ett annat problem är att skärmen blir svart som standard efter två minuter och tydligen kan du inte slå på den igen. Den bästa lösningen är att välja alternativet Never time out i inställningarna under Display under Sleep.
Android-x86 har alla inställningar du är vana vid från Android, så systemet är mycket mer anpassningsbart än BlueStacks App Player. Du kan enkelt installera ytterligare appar med Google Play. Sammantaget är Android-x86 mycket mer användbart i praktiken än BlueStacks App Player. Apparna svarar snabbare och det hela verkar mer stabilt, även om frågan kvarstår om Android-appar är tillräckliga för att göra allt på din dator som du normalt gör i Windows. En dualboot-konfiguration ger dig alltid valet, men då måste du starta om emellan.

08 appar
Om du vill köra både Windows- och Android-appar samtidigt kan du också köra Android-x86 i VirtualBox. Det fungerar till och med smidigare än BlueStacks App Player. Ett antal appar fungerar dock inte längre i en virtuell miljö eftersom de till exempel inte upptäcker WiFi. Computer! Totaal Magazine-appen vill till exempel bara ladda ner tidskrifter via en WiFi-anslutning, medan nätverksanslutningen av Android-x86 i VirtualBox är en virtuell Ethernet-anslutning.
Android-IA
Android-x86 är den mest kända Android-versionen för datorer, men Intel har också utvecklat sin egen version speciellt för nya Intel-baserade datorer med UEFI-firmware. Projektet heter Android på Intel Architecture eller kortfattat Android-IA. Intel erbjuder ett installationsprogram som installerar Android på en Windows 8-kompatibel enhet. Det kommer till och med att fråga dig om du vill behålla den befintliga Windows-installationen eller inte. En dualboot-konfiguration skapas därför enkelt.
Kom bara ihåg att detta är ett annat experimentprojekt. För närvarande stöds endast fyra enheter, alla hybridtabletter med en Intel-processor. Dessa är Acer Iconia W700, Lenovo X220T och X230 T och Samsung XE700T. Om du råkar ha en av dessa enheter kan det vara intressant att testa Android-IA.