Säker och anonym sökning med DuckDuckGo

Det finns en sökmotor som inte lagrar några personuppgifter: DuckDuckGo. Den här utmärkta sökmotorn behöver en snabbguide innan du hittar det du letar efter. Men när du väl har fått tag på sökmotorn är du fri från Google och dess extrema datahunger.

01 DuckDuckGo?

Www.donttrack.us och www.dontbubble.us förklarar hur Googles söksystem fungerar. Dina sökord sparas och läggs till i den profil som Google har om dig. Baserat på detta kommer du att presenteras med annonser på nästan alla webbplatser. Nya sökningar matchas också med tidigare sökresultat och webbplatsbesök. En person får till exempel se nyheter när man söker efter Egypten, medan den andra får se resebyråer. Ditt internetliv är som en, enligt DuckDuckGo, i en filterbubbla.

02 Ddg.gg

Namnet DuckDuckGo är inte lika enkelt som Google. Det kommer inte heller att göras till ett verb (bara duckduckgo'en). Domännamnet är också lite längre. En förkortning används också: ddg. .Com- och .nl-domänerna har redan tagits, så företaget valde www.ddg.gg. Det är en inte så vanlig toppdomän, avsedd för den engelska kanalön Guarnsey. Men ddg.gg är lättare att skriva. Ett enklare alternativ är att integrera DuckDuckGo i din webbläsare.

03 Jag känner mig duck

En rolig hänvisning till Google är alternativet Jag känner mig duck , med en nick till att jag känner mig lycklig. Precis som med Google går du direkt till den webbplats som ligger högst upp i sökresultaten och därför är den mest sannolika. För att göra detta kan du klicka på pilen till höger om sökfältet och sedan välja det nämnda alternativet, men den pilen finns inte längre. En annan, fortfarande arbetsmetod är att sätta ett "snedstreck" framför nyckelordet, till exempel: \ computertotaal (som tar dig direkt till www.computertotaal.nl).

04 OCH och ELLER

Varje ord du skriver in betraktas av DuckDuckGo som en kombination med andra ord. Om du anger ditt för- och efternamn kommer sökmotorn alltid att leta efter webbplatser där en kombination av dessa två namn används. Du kan också göra detta genom att placera ordet OCH mellan nyckelorden. En kombination med OR är också möjlig, i vilket fall det är bäst att använda parenteser. Till exempel: (den OR: s) OCH (haag ELLER gravenhage). Du kan också använda citattecken för att söka efter en exakt text, till exempel "Den Haag".

05 Utelämna resultat

Det händer också att du söker efter något, men sedan vill utelämna vissa resultat. Du kan ange detta med minustecknet framför ordet. Ordet ska vara i slutet av nyckelorden. Till exempel, billig kamera -sony visar inte resultat från eller om Sony. Det kan också vara flera ord som du vill utelämna från resultaten. Du kan också använda en menings- eller ordkombination som du sätter i citattecken, med ett minus framför. Till exempel: systemkamera - "nikon 1" .

06 Integrations Wikipedia

DuckDuckGo försöker dra nytta av de senaste innovationerna som också har introducerats på Google. När du söker efter ett ord som har en specifik betydelse på Wikipedia visas ett fönster med kort information ovanför sökresultaten. Till exempel att Amsterdam är huvudstaden och den största staden i Nederländerna eller att Anne Frank är ett av de mest kända offren för Förintelsen. För mer information eller för föreningar kan du klicka genom rutan. Eller så kan du naturligtvis gå igenom de vanliga sökresultaten.

07 Genväg: nyheter

Om du letar efter något ström som har att göra med nyheter, kan du använda tillägget nyheterna . Sökmotorn visar sedan senaste och populära nyheter som är länkade till ämnet högst upp i en ruta. Antalet nyheter varierar, du kan ofta klicka på flera "sidor" i ramen. De vanliga sökresultaten visas nedan, mestadels från kända nyhetskällor. En nackdel är att främst internationella engelskspråkiga nyhetskällor används och inte holländska.

08 Genväg: mapp

På samma sätt som i steg 7 kan du även lägga till ordet kartan till dina sökord. Om du till exempel skriver in Amsterdam-kartan ser du en karta över Amsterdam i den övre ramen. Direkt zooma in och ut som med Google Maps är inte möjligt. Om du klickar på kartan kommer du fram till ganska detaljerade kartor från Mapquest Open. I rutan ser du också länkar till andra karttjänster från Bing, Google och OpenStreetMap. Nedan finns andra relevanta sökresultat, till exempel en interaktiv karta.