Framtiden för Windows 10

Enligt Microsoft är Windows 10 den sista versionen av det ikoniska operativsystemet. Även om detta uttalande var lite svårt att uppskatta 2015 vet vi nu vad det betyder. Det kommer inte att finnas några större nya versioner, men var sjätte månad går vi från Windows 10 till ett ännu nyare Windows 10. Räcker det eller är det dags för Windows 11?

Windows 10 är den längsta Windows-versionen efter Windows XP. Det har funnits i nästan fyra år nu och officiellt vet man inte om en efterträdare. Enligt Microsoft kommer den inte heller att finnas där, eftersom Windows 10 är 'software-as-a-service', en produkt som regelbundet uppdateras och förses med nya funktioner utan att vi behöver göra eller betala något för det. Men den "tjänsten" betyder att Microsoft ansvarar för ditt system.

Inte original längre

Windows 10 som nu finns på många datorer är inte längre den ursprungliga versionen, utan en version som sedan dess har uppdaterats med en novemberuppdatering, en årsdagsuppdatering, en skaparuppdatering, en fallskapareuppdatering, en apriluppdatering och en oktoberuppdatering. som blev en novemberuppdatering. Och i våras kommer nästa version att läggas till, nu känd som Windows 10 19H1, men snart bara nästa våruppdatering. Alla dessa uppdateringar har förändrat Windows 10 avsevärt: fler delar har flyttats från kontrollpanelen till inställningsfönstret, nya appar som Paint 3D, View 3D och Remix 3D har lagts till. Dessutom har PowerShell blivit den nya standardkommandotolken, sekretessalternativen har utökats, fler brickor passar i startmenyn och OneDrive visar nu också offlinefiler.

Microsoft måste övertyga inte bara konsumenter utan även företag med Windows 10. Microsoft vill att företag ska uppgradera snabbare och därför omedelbart köpa nya versioner av Office och Windows Server, eller molnprodukter som Azure och Office 365. Framför allt för molnprodukter är särskilt viktigt för Microsoft. Dessa produkter säkerställde att företaget var värt mer än Apple för första gången på åtta år i slutet av 2018.

Sedan lanseringen av Windows 10 har vi kommit ytterligare sex versioner.

Uppdatera problem

Ändå är det inte allt guld som lyser. Kvalitet och tillförlitlighet är avgörande för framgången för Windows 10: s uppdrag, och det var precis vad som gick väldigt fel i slutet av 2018. Version 1809 (oktoberuppdateringen) visade sig vara ett drama. Strax efter lanseringen klagade användarna på att de hade tappat program och till och med dokument med uppgraderingen. Microsoft stoppade sedan lanseringen och undersökte problemen. När den trodde att det löste orsaken i november och började aktivt distribuera uppdateringen, kom nya klagomål snabbt in, till exempel att inte kunna komma åt delade nätverksmappar och problem med iCloud. Den här gången påverkade emellertid problemen betydligt färre Windows 10-användare, vilket var anledningen för Microsoft att inte stoppa uppdateringen igen.

Utgåvorna för oktober gjorde inte Windows 10 bra. Medan den tidigare apriluppdateringen och Fall Creators Update var den snabbaste lanseringen av en ny version av Windows 10 någonsin, ligger den senaste oktoberuppdateringen långt efter. Uppdraget är därför klart, den kommande apriluppdateringen borde vara allt som föregångaren inte var: stabil, problemfri och packad med nya funktioner.

Nästa stora uppdatering av Windows 10 kommer i april.

Apriluppdatering 2019

Den nästa stora utgåvan av Windows 10 blir apriluppdateringen 2019. Denna version ger nya ändringar i systemet, ny funktionalitet och ytterligare förbättringar av användargränssnittet. De viktigaste ändringarna i användargränssnittet är det nya ljusfärgschemat som ger aktivitetsfältet och alla menyer och fönster ett ljusblått utseende med massor av vita accenter.

Samtidigt får många menyer en skuggeffekt och ett antal visningsproblem med det mörka temat för appar och Windows Explorer har fixats. Detta inkluderar rullningsfältet och visning av hyperlänkar. Emoji-verktygsfältet med vilket glada ansikten kan matas in i text eftersom Fall Creators Update kan flyttas. Dessutom har antalet emojier utökats.

En annan anmärkningsvärd förändring är hur datumfält för filer och mappar visas. Dessa visas nu på ett användarvänligt sätt som idag, igår, söndag kl 22:00 och 6 minuter sedan.

Ändringar

Det finns också förändringar i Windows djupare funktion. Det är anmärkningsvärt att ett antal appar som nyligen har lagts till i Windows 10 nu kan avinstalleras. Detta gäller till exempel 3D-visaren, räknaren, kalendern, Groove Music, Mail, Movies & TV, Paint 3D, Sticky Notes och Voice recorder.

Antalet alternativ för att skjuta upp Windows-uppdateringar i upp till sju dagar har ökats och förenklats. Dessutom kommer detta alternativ också för första gången till Home Edition av Windows 10. En annan ändring av Windows Update är att det kommer att reservera upp till 7 GB lagringsutrymme för systemcachar och nedladdade uppdateringar. För närvarande händer detta bara på nya datorer med följande Windows-version installerad från fabriken och efter en ren installation av nästa Windows-version.

Windows blir smartare

Artificiell intelligens (eller AI) är en dators förmåga att korrekt tolka data, lära av dem och vidta smarta handlingar från den själv. Microsoft använder redan AI för att avgöra vilka enheter som kommer att bli de första som får nästa Windows Update, nämligen de som Microsoft AI förväntar sig att ha "en positiv uppgraderingsupplevelse." Men AI används också alltmer i Windows, till exempel för att göra användarupplevelsen mer personlig. Till exempel kan AI sammanställa en personlig spellista baserad på användningen av PC: n eller föreslå appar som passar användningen av PC: n. Utvecklare kan göra sina appar smartare genom att använda out-of-the-box maskininlärningsmodeller (ML är tekniken bakom AI) som har funnits i Windows sedan uppdatering 1803 och som utvidgas ytterligare med varje version.

Logga in utan lösenord

Windows-säkerhet kommer också att ses över i apriluppdateringen. Detta gör det möjligt att logga in utan lösenord. Istället kopplar du ett telefonnummer till Microsoft-kontot du använder och loggar in med en unik kod som skickas via SMS. Den här möjligheten kommer troligen bara till Windows 10 Home, företagsanvändare har kunnat logga in med en Yubikey eller annan FIDO2-nyckel sedan den senaste uppdateringen. Med apriluppdateringen kommer användare av Windows 10 Pro att ha möjlighet att köra misstänkta applikationer eller riskabla åtgärder i Windows Sandbox: en behållare baserad på Hyper-V som kräver relativt lite systemresurser under användning och städas helt efteråt.

Den mer avlägsna framtiden för Windows 10

Längre fram och långt bortom apriluppdateringen finns det viktiga utvecklingar för framtiden för Windows 10. Det första är Microsofts val att befria den misslyckade Edge-webbläsaren från sin egen EdgeHTML-motor och byta till Chromium. Chromium är html-renderaren med öppen källkod som också används av Google Chrome och Opera som i princip är de facto-standarden för att visa webbsidor samt webbläsarinsticksprogram och webbapplikationer. Med Chromium hoppas Microsoft att ge användarna en bättre upplevelse, men också att vinna affärsanvändare och utvecklare för sin egen webbläsare. Till exempel måste utvecklare nu testa allt de utvecklar separat för EdgeHTML, medan få faktiskt använder den webbläsaren.Som ett resultat avstår många utvecklare från dessa tester och Edge tappar ännu mer mark. Valet för Chromium innebär också att Microsoft snart också kommer att kunna erbjuda den nya Edge-webbläsaren på Windows 7 och 8 / 8.1 och mycket viktigt, eftersom valet för Chromium tvingar Microsoft att ta bort det från operativsystemet, det kan också uppdatera det mycket snabbare och oftare. än vad som nu är fallet med Edge.

Windows Lite?

Så öppet som Microsoft handlar om Edge: s framtid, är det fortfarande lika stängt om Windows Lite. Windows Lite ryktas vara ett Windows Core OS-baserat operativsystem utformat för att konkurrera med Chromebooks. Windows Lite kommer förmodligen att köra Universal Windows Apps (UWP), känt från Windows Store, samt Progressive Web Apps (PWA), den senaste generationen applikationer för användning i webbläsaren, en Chromium-webbläsare. PWAs består huvudsakligen av html5, javascript och css3 och är därför lätta att porta mellan olika operativsystem, men de erbjuder också offline-funktionalitet, tillgång till online-lagring och till exempel push-meddelanden.

Windows Lite kommer att vara en kompromissfri version av Windows från vilken till exempel all gammal programmeringskod som är så sårt behövs för bakåtkompatibilitet på datorn har tagits bort och kanske inte ens kallas Windows. Lite kommer att köras på Qualcomm Snapdragon-processorer och de senaste generationerna av Intel 10nm-processorer som följer Ice Lake-arkitekturen.

Windows Insider-program

Vill du komma igång med nästa version av Windows 10 nu? Registrera sedan en av dina Windows 10-datorer med Windows Insider-programmet. Beroende på vilken typ av förhandsgranskningar och vilken hastighet du väljer får du en ny förhandsversion av nästa större Windows-version på din dator varje vecka. Deltagande är gratis, men kom ihåg att du inte använder slutgiltigt testad programvara, som därför kan innehålla fler fel. Du måste också godkänna Microsofts insamling av omfattande användningsdata.