Optimera din Android-enhet i 7 steg

Många tycker att du ska hantera en Android-smartphone eller surfplatta på samma sätt som en gammal Windows-dator. Play Store är därför full av appar för att städa upp minne, skydda mot virus, uppgiftsdödande och jag stötte till och med på en defragmenteringsapp. För Android är dessa appar dock helt onödiga, till och med skadliga. Dags att ta bort det elände och verkligen optimera din Android.

Innan vi förklarar hur du optimerar din enhet, låt oss kort förklara hur Android fungerar. Du installerar programvara i form av appar. Dessa appar installeras i behållare, vilket innebär att de inte kan ändra systemet eller påverka andra appar. Appar kan komma åt tilldelade systemresurser som kameran, internet, kontakter och så vidare, men de behöver behörighet för att göra det. De begärda systemresurserna visas innan du installerar en app. Läs också: De 10 bästa Android-apparna i oktober.

Installationen startar inte förrän du godkänner behörigheterna. Det skiljer sig helt från Windows, där program kan sätta sig in i systemet obemärkt, påverka andra program eller installera andra saker. Via fel i annan programvara som Internet Explorer eller Flash kan skadlig kod infektera ett system så att säga när du besöker fel webbplats. Detta gör en virusscanners vaksamma öga absolut oumbärlig för Windows.

01 Ta bort din virusscanner

Det leder oss till vårt första enkla tips: installera inte en virusscanner på din Android, eller om du redan har en, ta bort den. Eftersom en sådan virusscanner också finns i en behållare är möjligheterna att ingripa för begränsade. Dessutom kan ett virus bara komma in i systemet i form av en app, och det är därför borta igen när du tar bort appen. Det betyder inte att du kan installera allt utan skam.

Många appar samlar väldigt mycket personuppgifter. Var därför mycket kritisk mot behörigheterna som en app kräver för installation och avbryt installationen i förtid om du inte litar på den. Det är också alltid klokt att titta på antalet installationer och betyg för en app. Play Store avvärjer skadlig kod genom sin egen skanner som heter Bouncer, men när du installerar appar utanför Google Play har du inte det extra säkerhetsskiktet. Det är därför klokt att inte ladda ner appar utanför Play Store. Genom att utelämna antivirusappen sparar du också systemkapacitet, som du bättre använder för mer användbara saker.

02 Större rengöring

Android-enheter levereras alltid med en rad förinstallerade appar, även Nexus-enheter är fulla av Googles tjänster. Du kan också enkelt få kvasten genom den. Gå till Inställningar / appar för en översikt över alla tillgängliga appar. Under den nedladdade fliken kan du säkert stänga av det du inte använder (tryck på appen och tryck på Inaktivera ). Under fliken Alltnaturligtvis hittar du ännu fler appar. Här kan du arbeta lite mindre noggrant. Sök på internet efter varje systemapp för att se om du kan ta bort den utan problem. Appar från Google själv (oavsett om det är News & Weather, Google+ eller Googles sökapp) kan lyckligtvis alltid stängas av utan problem. Speciellt på enheter från Samsung, LG och HTC ser du regelbundet att många appar inte kan stängas av. Det enda sättet att neutralisera dem något är att låta dem vila, du kan läsa mer om detta i steg 4, Greenify.

Appar

Det säger sig självt att en stor mängd installerade appar påverkar batteriets och systemets prestanda. Så kontrollera i förväg om du verkligen behöver en app som du vill installera. Till exempel har många appar också en utmärkt mobilwebbplats. Du kommer att spara din enhet mycket om du till exempel använder Facebook-mobilwebbplatsen istället för appen (du ger dessutom inte Facebook tillgång till den enorma mängden personuppgifter som finns på din Android-enhet). Men Nu.nl, Weeronline, Marktplaats och många andra välkända webbtjänster har också en utmärkt mobilwebbplats. Lägg till dessa webbplatser i Chrome: s bokmärken och placera bokmärkena i en widget på din startskärm så kommer du inte att missa apparna alls.

03 Wakelocks

Vissa appar är bara aktiva i minnet när du startar dem, andra appar förblir aktiva i bakgrunden. Det är till exempel vettigt med WhatsApp. Men det finns många fler appar som håller sig aktiva, till exempel för att ge dig push-aviseringar eller skicka och ta emot data i bakgrunden. När du stänger en sådan app som körs i bakgrunden (i appinställningarna för Android eller via en aktivitetsdödare eller rambooster) startar appen helt enkelt om. Så du frigör faktiskt RAM under ett mycket kort ögonblick, men omstart av dessa appar kostar i slutändan mer systemkapacitet och därmed batteri. Appens stabilitet är inte heller fördelaktig. Så lämna gärna uppgiftsdämparen och minnesoptimeringsfunktionen för appar som CCleaner.

Appar som är aktiva i bakgrunden adresserar också systemet när du har enheten i beredskap. När Android är i beredskap gillar det att gå in i en slags djup sömn, där processorn är inaktiv, så att knappast något batteri används. Bakgrundsappar väcker dock systemet från en djup sömn, till exempel e-postappen som kontrollerar om ett nytt e-postmeddelande redan har kommit. När en app väcker enheten från djup sömn kallas den en wakelock och speciellt när detta händer regelbundet har det en dramatisk effekt på batteriets livslängd. Du märker detta särskilt om du märker att batteriet tappar snabbt utan att använda enheten.

Om du har fått rootåtkomst på din Android kan du få lite djupare inblick i wakelocks på din enhet. Med Wakelock Detector-appen kan du se exakt hur din Android sover: hur stor andel av tiden du inte använder enheten är enheten faktiskt upptagen? Vilka appar orsakar dessa wakelocks? Och vilken typ av wakelocks orsakas: en wakelock där endast processorn adresseras eller en (sällsynta, men mer batterivänlig) wakelock som också får skärmen att hoppa?

Widgets

En av de stora fördelarna med Android jämfört med konkurrerande operativsystem är widgets som du kan placera på dina hemskärmar. Tänk dock på att widgetar gör att den medföljande appen körs mycket i bakgrunden. Ta bort oanvända widgets så märker du snart en skillnad i batteriets livslängd och hastighet. Detsamma gäller även dynamiska bakgrunder. De ser och lyser, men tar sin vägtull på systemet.

04 Gröna

Taskkillers rekommenderas därför inte på din Android-enhet. Men hur ser du till att appar i bakgrunden inte äter för mycket och orsakar wakelocks? En app som Greenify kommer till nytta här. Greenify sätter också bakgrundsprocesser i en slags djup sömn, vilket minskar belastningen på systemet. Greenify fungerar bäst om du har rotat din enhet och installerat Xposed, men det fungerar bra utan den. I appen ser du en lista över alla appar som körs i bakgrunden. Välj de appar du vill snooze och tryck på sömnknappen. Widgeten är också praktisk, till exempel har du en knapp på din startskärm som låter dig omedelbart snooze de tidigare valda apparna.

Känna igen batteriladdare

Vill du ha inblick i vad de viktigaste batteriätarna är på din enhet? Gå sedan till Inställningar och välj Batteri där . De största konsumenterna listas här. Ju lägre andelar de största konsumenterna desto friskare är din enhet. Skärmen rapporteras ofta som en av de största konsumenterna. Du får denna procentsats sänkta genom att naturligtvis ha skärmen på mindre ofta och länge, men också genom att ställa in ljusstyrkan lite lägre. Du gör detta under Inställningar / Display .