Så här tar du bort dubbla filer

Oavsett hur organiserat du arbetar, i det långa loppet är det oundvikligt att vissa filer hamnar på flera ställen på din hårddisk. Slöseri med utrymme. Lyckligtvis finns det sätt att enkelt ta bort de dubbletterna, till exempel med ett program som Duplicate Cleaner Free.

Att ladda ned

Innan du laddar ner programmet är det bra att veta att det finns två versioner. Med den gratis versionen kan du enkelt hitta och ta bort dubbletter av filer på din hårddisk. Om du vill bli lite mer specifik och till exempel vill ta bort dubbla bilder och låtar från hårddisken behöver du Pro-versionen. Detta kostar knappt 28 euro; du kan prova programmet i 14 dagar först och du kanske kan få jobbet gjort under den tiden. Du kan ladda ner båda versionerna här. För den här artikeln testar vi den fria versionen.

Ställ in skanningsplats

När du har laddat ner programmet är det dags att ange var du vill söka. När allt kommer omkring är dubbla filer inte alltid en dålig sak: du kanske har en säkerhetskopieringsmapp och vill ha de dubbletterna där. Klicka på fliken Skanna plats . I den vänstra rutan ser du en lista över tillgängliga mappar. Navigera till de mappar du vill söka och klicka på högerpilen i mitten för att lägga till dem i listan. På det här sättet kan du specifikt ange vilka mappar som ska sökas. För varje mapp du lägger till kan du ange om dess undermappar också ska sökas.

Sökkriterier

Slutligen måste du ange exakt vad du vill att programmet ska leta efter. Det enklaste läget är att välja Samma innehåll . I det här läget bryr det sig inte om filnamnet är annorlunda: om innehållet är detsamma anses det vara dubbelt. Om du klickar på Ignorera innehåll kan du definiera alla typer av kriterier, till exempel duplicerat filnamn, samma filtillägg, samma skapande datum / tid och så vidare. Under rubriken Sök filter kan du ange ytterligare filter, så att vissa namn, förlängningar, etc. bortses. När du har angett allt, klicka på Starta skanning . Sökningen tar ett tag; då ser du omedelbart en lista med resultat och du kan bestämma vad du vill kasta bort.