Kom igång med Plex Media Server

Med en Plex Media Server kan du strömma dina favoritfilmer och serier på alla skärmar i huset. Det tar lite tid och ansträngning att ställa in din egen server, men då har du också något. I den här artikeln hjälper vi dig med det.

Med Plex-appen behöver du inte längre växla mellan olika appar för dina nyheter, podcasts, musik, serier eller filmer. Allt kombineras i en tydlig digital miljö i appen. Plex erbjuder ett stort antal filmer, serier, dokumentärer och webbserier gratis.

Så det lönar sig att ta en titt på möjligheterna med Plex. När du väl har bestämt dig för att använda appen är det klokt att skapa din egen server.

01 Installera Plex Media Server

Plex Media Server finns för olika plattformar och operativsystem, inklusive Windows, Mac, Linux och FreeBSD. Applikationen är relativt lätt och fungerar på system med minst en Intel Core i3-processor och 2 GB RAM. För den här artikeln laddar vi ner Windows-versionen. Klicka på Alternativ under installationen för att välja var du vill installera appen. Installationen tar en minut; tryck sedan på Starta för att starta Plex Media Server. Logga in med ditt Plex-konto eller skapa ett nytt med ditt Google-konto, Facebook eller din e-postadress.

02 Gratis eller betald

När du är inloggad kan du ställa in din Plex Media Server. I början ser du en popup som försöker locka dig att ta ett Plex Pass-abonnemang. En sådan prenumeration (4,99 euro per månad) låter dig strömma på din mobil, synkronisera media via molnet - praktiskt om din dator inte är på - och spara videoklipp lokalt för offline-användning. Klicka bort meddelandet med korset i det övre högra hörnet, ge din mediaserver ett namn och avgöra om det också kan nås utanför hemmet. Tryck sedan på Nästa .

03 Ställa in mediaservern

På nästa skärm kan du lägga till lokala mappar med media till din Plex Media Server. Klicka på Lägg till bibliotek och välj mediatyp (till exempel filmer, serier eller musik). Bläddra till den mapp du vill ha och tryck på Lägg till bibliotek för att bekräfta ditt val. Allt tillagt? Klicka sedan på Nästa för att slutföra processen. Du kan behöva vänta ett tag tills allt material indexeras. Plex lägger automatiskt till information, filmaffischer och (album) omslag för en fin och fullständig översikt.

04 Föräldrakontroll

Även om ett Plex Pass inte krävs för de flesta funktioner, är ett betalt konto användbart om flera personer använder Plex Media Center. Utan prenumeration får du inte lägga till fler användare och gäster via Inställningar / Användare . Även om alla användare har standardåtkomst till samma miljö har alla sina egna preferenser och (ytterligare) visningshistorik. Om du väljer ett hanterat konto när du lägger till användare kan du blockera visst innehåll. Tänk på filmer eller serier som är olämpliga för barn.

05 Dela medieserver

Du behöver också ett Plex Pass för att dela din mediaserver. Via Inställningar / Användare / Vänner har du möjlighet att bjuda in användare till ditt bibliotek. Om det inte finns något Plex-konto länkat till din väns e-postadress, har de möjlighet att skapa ett. Som huvudanvändare kan du tillämpa begränsningar och bestämma exakt vem som har tillgång till vad. Om du delar din mediaserver med någon utanför ditt nätverk, gå till Inställningar / Server och aktivera alternativet Fjärråtkomst .

Plex och 4K

Plex Media Server stöder många filformat; för video, till exempel populära format som mkv, mp4, mov och avi. Videor i 4K (3840 x 2160 pixlar) med H.264 (avc) eller H.265 (hevc) codec stöds också, förutsatt att din dator är tillräckligt kraftfull för att avkoda dem. Dessutom fungerar Plex med 3D- och flerkanalsljud (ac3, eac3, dts), även om det beror på din utrustning om du kan använda den. För ljud stöds mp3 och m4a som standard. Musik i ett annat format (flac eller alac) konverteras automatiskt. Mer information finns här.

06 Mappstruktur

Vid indexering av filmer och serier gör Plex Media Server sitt bästa för att hämta rätt information, affischer och undertexter. Databasen för TheTVDB.com används för matchning. För bästa resultat är det en bra idé att ordna allt innehåll snyggt och ge det rätt namn. Gör Plex enkelt genom att till exempel kategorisera den 22: e episoden av den nionde säsongen av Modern Family som TV-serie / Modern Family / Säsong 09 / Modern Family - s09e22.mkv . Ge motsvarande undertexter samma struktur: Modern Family - s09e22.eng.srt .

07 Ladda ner appar

Efter att ha ställt in mediaservern är det dags att ladda ner Plex-spelare på de enheter du vill använda för streaming. Plex finns bland annat för Android (TV), iOS, Apple TV, Xbox och PlayStation. När du har loggat in med ditt Plex-konto har du direkt tillgång till hela biblioteket. Med Android- och iOS-apparna kan du strömma gratis till exempelvis en Chromecast. Innan du kan titta på en smartphone eller surfplatta måste du aktivera Plex-appen eller ta ett Plex Pass.

08 Spelar media

Oavsett om du använder skrivbordsversionen, mobilappen eller Plex på din smart-TV är medieavspelning ungefär densamma. I Android- och iOS-apparna visar huvudskärmen nyligen visade och tillagda media och du kan växla mellan filmer, musik och foton längst ner. Mer- knappen ger tillgång till andra mediatyper, till exempel nyheter och podcasts. Under streaming, förutom de vanliga uppspelningskontrollerna, har du också möjlighet att växla ljudspår och undertexter och justera videokvaliteten. Det senare är användbart om du lider av en långsam internetanslutning.

Nas eller Raspberry Pi som en mediaserver

Du är inte bunden till en dator för att köra en Plex Media Server: en NAS eller Raspberry Pi kan också köra appen. Om du vill använda en nas för mer än bara medielagring är det viktigt att kontrollera om din modell stöds. Nas måste vara tillräckligt kraftfull för att konvertera och spela stora filer. Kolla in Flexes supportsida för mer information. Den billiga och energieffektiva Raspberry Pi är också perfekt för att köra en mediaserver. En Raspberry Pi 3 med det förinstallerade operativsystemet Raspbian rekommenderas.

09 Lyssna på (och titta på) podcaster

Plex erbjuder också möjligheten att lyssna på podcasts. Du hittar alternativet i huvudmenyn för både skrivbordsappen och mobilversionen. För närvarande finns det huvudsakligen engelskspråkiga podcasts att välja mellan i kategorier som nyheter, politik, kultur och komedi. Du kan söka i erbjudandet och lägga till podcaster till dina favoriter.

10 automatiska undertexter

När du tittar på utländska filmer och serier är det trevligt att ha undertexter. Plex Media Server stöder alla vanliga format, inklusive srt och smi. Även om undertexter ingår i vissa nedladdade filmer och serier är det inte uppenbart. Därför erbjuder Plex möjligheten att automatiskt ladda undertexter. Gå till Inställningar / agenter , klicka på fliken Filmer eller serier och sedan Plex-film . Sätt en markering framför Opensubtitles.org och dra det här alternativet uppåt. Kontrollera även under Inställningar / språk Markera ljud- och undertextspår automatiskt .

11 Fler möjligheter med plug-ins

Med plug-ins kan du utöka möjligheterna för Plex Media Server. I den vänstra menyn klickar du på alternativet Plugins och väljer Install Plugins . Klicka på Mer ... och Alla tillgängliga plugin-program för att se hela sortimentet. Det är inte bra, men förutom välkända namn som Twitch och Vimeo hittar du också holländska alternativ som NPO, NOS, Dumpert, RTL XL och MovieMeter. De är enkla i designen och ger snabb åtkomst till medieutbudet för den relevanta tjänsten. Du kan titta på strömmar lokalt eller skicka dem till en annan skärm.

Strömma med ett webbläsartillägg

Har du en Chromecast eller en TV med Android TV? Då kan du också använda Chrome-tillägget Videostream för att strömma dina favoritfilmer och serier. Den är tillgänglig gratis i Chrome Web Store och kan användas direkt från din webbläsare. Det finns också en separat app tillgänglig för Windows och macOS, även om du fortfarande behöver Chrome för det. Välj en enhet att casta till och videon du vill streama från Video Stream. Nästan alla populära filformat (som mkv, mp4 och avi) och undertexter stöds. Premium-versionen ($ 1,49 per månad) laddar undertexter automatiskt och är utan reklam.

12 Ladda ner inofficiella insticksprogram

Även om utbudet av officiella insticksprogram är litet finns det fler alternativ att utöka Plex Media Server. För att komma igång behöver du programvaran WebTools, nedladdningsbar från Github. Placera den extraherade WebTools.bundle-filen i mappen% LOCALAPPDATA% \ Plex Media Server \ Plug-ins \ på din dator och öppna Plex. I Plugins visas WebTools som ditt nya alternativ. Starta den och öppna kanalen genom att klistra in den föreslagna länken i ditt webbläsarfönster. Logga sedan in med informationen om ditt Plex-konto.

13 Plex stöds inte AppStore

WebTools ger dig flera alternativ. På så sätt kan du konsultera loggar och hantera undertexter. Du öppnar den så kallade UnsupportedAppStore med plugin-program genom att klicka på UAS i den vänstra menyn . Här hittar du cirka 175 insticksprogram från till exempel Facebook, Spotify, BitTorrent och Popcorn Time. Installationen görs med ett knapptryck och plugin-program visas automatiskt i menyn med samma namn som Plex Media Server. Tyvärr fungerar inte alla plugin felfritt, men lyckligtvis har du tagit bort dem på nolltid.

14 Plex Media Optimizer

Plex Media Optimizer skapar enkelt optimerade versioner av dina videor. När allt kommer omkring behöver du inte en 4K-upplösning för att titta på en film på din smarttelefonskärm. Klicka på knappen Mer ... för önskad video (igenkännlig med tre punkter) och välj Optimera . Efter detta kan du välja titel, lagringsplats och kvalitet. Att konvertera en 6 GB-fil tar ungefär tio minuter och den konverterade versionen finns under Inställningar / Server / Optimerade versioner . Plex spelar automatiskt rätt version på en mobil enhet.

15 Skapa en biokänsla

För den riktiga biokänslan kan du spela trailers före varje film. Gå till Inställningar / Server / Extra och markera rutan Visa trailers av kommande filmer i teatrar . Du kan göra detsamma för filmer som snart släpps på Blu-ray. Du behöver ett Plex Pass för den här positionen. Om du inte har en prenumeration kan du alltid ladda ner och lägga till trailers manuellt. Glöm inte att markera Lokala mediatillgångar (filmer) i Inställningar / Server / Agenter .