Vad ska du vara uppmärksam på innan du importerar en kinesisk smartphone?

Självklart känner du till Huawei, och kanske ringer ett namn som Xiaomi, OnePlus och Oppo också. Men det finns många fler kinesiska tillverkare som säljer bra och konkurrenskraftigt prissatta smartphones. I den här artikeln förklarar vi allt om att importera en telefon och vi ger tips för de bästa kinesiska smartphonesna i olika kategorier.

Det blir lättare att beställa en smartphone från utlandet från soffan. Nu är den så kallade Chinaphone allt annat än ny, men den senaste utvecklingen gör det alltmer intressant att föredra en sådan telefon framför den senaste iPhone eller Samsung. Kinafoner är i allmänhet jämförbara i kvalitet och funktioner, men kostar mycket mindre. I den här artikeln förklarar vi vad du ska se upp för när du importerar en smartphone. Vi diskuterar bland annat pålitliga webbutiker, garantibearbetning, programvara, telefonmärken och frågor som 4G-support och ytterligare importkostnader. Vi avslutar med fem bra kinafoner i olika kategorier. Bara en anteckning i förväg: att importera en telefon är helt på egen risk.

01 Välj ett bra varumärke

Om du tittar på en kinafon kommer du att märka att det finns dussintals tillverkare som säljer sådana enheter. Hur känner du igen ett bra varumärke? Välj helst en telefon med ett mer känt namn med ett bevisat (bra) rykte och en online-närvaro. Du kan tänka på recensioner från kunder, diskussioner på forum och antalet (pålitliga) webbutiker som säljer telefoner av det aktuella varumärket. Smarttelefoner från stora partier som Oppo, Vivo, Xiaomi, Meizu, ZTE och Redmi, till exempel, är ett säkert köp. Det finns dock också många telefonmärken som säljer smartphones av lägre kvalitet eller besviker som företag, till exempel för att kundtjänsten är dålig eller för att telefonerna inte uppdateras.

02 Vilken enhet blir det?

De många bra telefonmärken säljer tillsammans hundratals intressanta smartphones i alla prisklasser och med mycket olika specifikationer. Allt det valet är naturligtvis trevligt, men vilken enhet passar dig bäst? Det är tillrådligt att i förväg kontrollera vilka specifikationer som är viktiga för dig. Hur stor ska skärmen vara minimal och möjligen maximal? Hur mycket lagringsminne behöver du åtminstone, och måste kameran vara "bara bra" eller letar du efter en telefon med en utmärkt kamera? Genom att lista egenskaper kan du filtrera sökresultaten på webbutiker och jämförelsesidor som www.kimovil.com och du kommer bara se smartphones som uppfyller dina behov.

Om vi ​​kan ge några tips: ta en enhet med minst 2 GB RAM, 32 GB lagringsutrymme och undvik modeller med en MediaTek-processor. Chiptillverkarens tekniska support är inte så bra, så att de flesta telefoner med en MediaTek-processor får få uppdateringar. Välj helst en smartphone med en Qualcomm-processor. Kom också ihåg att specifikationerna inte säger allt, speciellt när det gäller kamera. En trippel 20-megapixelkamera låter imponerande, men den säger lite om foto- och videokvalitet.

Nästan alla kinafoner är simlockfria, så du kan använda dem med alla nederländska leverantörer. Om du har en intressant smartphone i åtanke, rekommenderar vi att du kontrollerar om det redan finns expert- eller kundrecensioner (recensioner) online. Skriftliga artiklar, YouTube-videor, fotoalbum som visar kamerakvaliteten; det finns mer att hitta än du tror.

03 Programvara

Nästan alla kinafoner körs på Android, Googles operativsystem. Android stöder det nederländska och belgiska språket som standard, så att de flesta exotiska smartphones kan användas på nederländska / belgiska. Tillverkare får dock anpassa Android avsevärt till sin egen smak, och vissa märken går så långt att de tar bort stöd för nederländska och belgiska språket. Ett litet antal enheter kan därför endast användas på engelska och kinesiska. Meizu är en av tillverkarna som gör det. Xiaomi-smartphones med en '' global ROM '' stöder nederländska språket, men modeller med kinesiska ROM-skivor gör det inte. Så var noga med detta när du väljer en enhet.

En annan uppmärksamhet är att verkligt exotiska smartphones, avsedda för den kinesiska marknaden, vanligtvis inte har Google-appar ombord. Om du köper en sådan enhet saknas appar som Play Store, Photos, Gmail och Maps. Detta är obekvämt, för då måste du installera dem via inofficiella webbplatser eller till och med sätta helt annan programvara på enheten. Om du inte gillar det, rekommenderar vi att du letar efter en global rom-enhet som uttryckligen nämner Googles programvara. Detta kallas ofta 'GApps', kompletterat med termer som 'ota-uppdatering' - vilket innebär att smarttelefonen är lämplig för att installera programuppdateringar för den globala programvaran 'över luften'.

04 Android-version

Det är verkligen värt att kontrollera vilken Android-version som är installerad på telefonen. Google släpper en ny version varje år och den uppdateringen ger bland annat förbättringar och nya funktioner. Välkända namn som Huawei, Xiaomi och OnePlus säljer vanligtvis smartphones med den senaste Android-versionen, men inte alla märken gör det. I synnerhet mindre tillverkare installerar oftare en äldre Android-version på sina (nya) enheter för enkelhetens skull, och det vill du verkligen inte. I skrivande stund är Android 9.0 (Pie) den senaste versionen. Version 10 (Q) släpps i sommar. Om du köper en Chinaphone med Android 8.0 (Oreo) är du redan efter.

05 Uppdateringspolicy

Som en förlängning av den förinstallerade programvaran: se även uppdateringspolicyn för en tillverkare. En telefon som för närvarande fortfarande finns med Android 8.0 (Oreo) kommer antagligen inte att få en uppdatering till Android 9 förrän sent eller till och med ingen uppdatering alls. Chansen för en Android 10-uppdatering är då väldigt liten. Välj helst en smartphone från ett varumärke som tar Android-uppdateringar på allvar och ger hårda löften om supportperioden. Kontrollera också hur ofta och hur länge telefonen får säkerhetsuppdateringar. Google släpper en sådan uppdatering varje månad för att göra din Android-enhet säkrare, men inte alla tillverkare lanserar uppdateringarna till sina enheter varje månad.

I de flesta fall är denna typ av information lätt att hitta på internet, men du kan naturligtvis också kontakta varumärken direkt. I allmänhet får billigare Chinaphones versioner och säkerhetsuppdateringar mindre ofta och för kortare tid än dyrare modeller. Större och mer kända varumärken som OnePlus, Lenovo och Realme (en del av OnePlus) har vanligtvis en bättre uppdateringspolicy än tillverkare du aldrig har hört talas om.

Var uppmärksam på frekvensband

Ett viktigt övervägande när du väljer en Chinaphone är de stödda mobilfrekvensbanden. En enhet som inte stöder (alla) nederländska frekvensband erbjuder mindre bra täckning i vårt land och kanske inte kan ansluta (ordentligt) till mobilnätet. Särskilt billigare exotiska telefoner saknar ibland 4G-frekvenserna som vi använder här. Fem 4G-frekvenser är aktiva i Nederländerna: 800 MHz (band 20), 900 MHz (band 8), 1800 MHz (band 3), 2100 MHz (band 1) och 2600 MHz (band 7). Särskilt band 20 är en punkt att vara uppmärksam på. Kontrollera enhetssidorna i webbutiker och tillverkare, till exempel för namnet på smarttelefonen. Det är vanligtvis bäst att välja en 'global' telefon, inte en indisk, Kina eller amerikansk version.Det finns också flera webbplatser som anger om din favoritsmartphone stöder alla nederländska frekvensband. Vi använder huvudsakligen www.willmyphonework.net och www.kimovil.com.

06 Webbutiker

Nu när du har din smartphone i åtanke är det dags för nästa fråga: var ska du köpa den? Precis som med varumärken och enheter är utbudet av internationella webbbutiker överväldigande. Och här är inte alla digitala säljare lika pålitliga och bra. Välj helst en mer känd part där många (positiva) recensioner finns och där du kan betala med försäkring med ditt kreditkort eller PayPal. Om din telefon kommer skadad eller inte, får du tillbaka dina pengar.

Titta också på hur en webbutik hanterar garantianspråk. Anta att din smartphone går sönder och du tror att det är en defekt som täcks av garantin, vad då? Måste du skicka telefonen utomlands och i så fall vem betalar den och hur länge har du tappat din enhet? Om du går till den webbshop med lägsta pris, finns det en god chans att tjänsten också kommer att vara på en lägre nivå. Vi har goda erfarenheter med Banggood och Gearbest, två stora namn som erbjuder nästan alla kinafoner till konkurrenskraftiga priser.

Jämföra priser

När du väl har valt en kinafon är det dags att skaffa den. Men var gör du det? Som en riktig holländare är du naturligtvis uppmärksam på priset. Som du kan läsa i steg 4 (Webshops) är den billigaste webbshoppen ofta inte det bästa valet. Större och mer kända plattformar som Gearbest, Banggood, Geekbuying och Honorbuy är säkra val med konkurrenskraftiga priser. Aliexpress är också intressant: tusentals säljare erbjuder telefoner på denna plattform. Ta en titt på säljarens rykte. Inte alla är lika bra. Det finns flera sätt att spara i större webbutiker. Via nyhetsbrev via e-post får du ofta exklusiva kuponger för rabatter och smartphones säljs regelbundet billigare genom så kallad flashförsäljning, där principen '' gå ut '' gäller. Onlineforum är också en bra resurs för att hitta erbjudanden,precis som speciella webbplatser som //nl.pepper.com. Ovannämnda www.kimovil.com är en praktisk webbplats som visar priserna på nästan alla internationella webbbutiker och har också en sektion för specialerbjudanden. Och via cashback-webbplatser som CashbackXXL och Shop Discount får du ofta några procent av inköpsbeloppet via affiliate-länkar. Om du köper en enhet för 300 euro kan det enkelt ge 8 euro rabatt.då kan det bara resultera i 8 euro rabatt.då kan det bara resultera i 8 euro rabatt.

07 Tillbehör

Om du köper en smartphone från en holländsk (webb) butik behöver du inte tänka på tillbehören i lådan. Pluggen passar och manualen är på nederländska (eller åtminstone på engelska). Dessa värdepapper är inte självklara när du importerar en kinafon. Om du köper en icke-europeisk modell av en smartphone behöver du förmodligen en alternativ kontakt eller en plug-converter. Ibland skickar säljaren en eller båda av dem, vilket han ofta gör klart som en extra tjänst (som vanligtvis ingår i priset). Många webbbutiker ger också ett tips för att beställa en lämplig kontakt (omvandlare) till en (så kallad) reducerad pris.

Är det inte så eller vill du hellre ordna en originalkontakt själv? Då har vi tipset att ta hänsyn till den maximala in- och utgången för originalkontakten. Välj helst en identisk laddare eller en laddare med något lägre effekt. På det här sättet kan du vara säker på att batteriet inte överstiger sitt maximala under laddning.

08 Undvik merkostnader

Har du en webbutik i åtanke där du vill beställa din nya smartphone? Ta en titt från vilket land enheten levereras (gratis). Detta är vanligtvis Kina eller Hong Kong, vilket innebär att ditt paket kommer att vara på väg i två till fem veckor. Denna långsammare fraktmetod ökar chansen att holländska tullar kontrollerar din beställning. Om din smartphone kostar mer än 150 euro (exklusive försäkrings- och transportkostnader) måste du betala 21 procent moms och godkännandekostnader. Tullklareringskostnaderna skiljer sig åt per transportör men brukar vara cirka 15 euro. Och gör inget misstag: 21 procent moms på en kinofon på 400 euro är 84 euro! En bra webbplats för att beräkna importkostnader för elektronik är www.invoercalculator.nl.

Du kan undvika extra kostnader genom att välja en alternativ leveransmetod. De mest populära webbutikerna erbjuder ett så kallat prioriterat direktalternativ som kostar i genomsnitt mellan 10 och 30 euro. Du kommer att få din enhet snabbare (vanligtvis inom två veckor) och du betalar inga importkostnader eftersom smarttelefonen levereras från ett EU-land. Om ditt paket kommer från Kina återbetalas eventuella tullkostnader till dig, vanligtvis via PayPal. Vi föredrar säkerheterna med den här snabba metoden framför gratis långväga frakt, särskilt med dyrare kinafoner.

Spel: Huawei Mate 20 X (650 €)

Om du letar efter en kinafon som är perfekt för spel kan du välja att köpa Huawei Mate 20 X. Till skillnad från Mate 20 och Mate 20 Pro är denna enhet inte till salu i Nederländerna utan kan importeras. Mate 20 X har ett vattentätt glashölje med en enorm (7,2 tum!) Full HD-skärm som tar upp nästan hela fronten. OLED-panelen levererar vackra färger och har en högre kontrast än en LCD-skärm. Huawei-telefonen körs på det snabba Kirin 980-chipsetet som också finns i andra Mate 20-modeller och har visat sig vara en utmärkt processor för intensivt spel. Arbets- och lagringsminnet på Mate 20 X är 6 GB respektive 128 GB. Det stora 5000mAh-batteriet låter dig spela i timmar, varefter batteriet laddas snabbt via USB-C.Huawei hävdar att telefonen är utrustad med ett avancerat kylsystem. Det finns en trippel kamera på baksidan. Intressant är att företaget säljer en valfri gamepad som du fäster horisontellt till Mate 20 X. Denna styrenhet är utrustad med en d-pad och ett analogt stick så att du kan spela ännu bättre och mer exakt.

Budget: Redmi Note 7 (från € 160)

Den nya Redmi Note 7 är utan tvekan det bästa exemplet på en Chinaphone som erbjuder mycket för lite. För cirka 160 euro kan du få versionen med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme, men det finns också dyrare modeller med mer arbets- och lagringsminne. Not 7 är den första smarttelefonen från den fristående Redmi, som tidigare var en del av Xiaomi. Varumärkena arbetar fortfarande mycket tillsammans, vilket är anledningen till att du till exempel hittar Xiaomis Android 9.0 (Pie) MIUI-skal på not 7. Smarttelefonen har ett glashus med en nästan frontfylld LCD-skärm på 6,3 tum. Tack vare full HD-upplösning ser skärmen snygg och skarp ut. En smidig Snapdragon 660-processor går under huven. Slående är det stora batteriet (4000 mAh) som också kan ladda snabbt via USB-C. Av prisskäl levererar Redmi dock en långsammare laddare,så du måste köpa en Quick Charge 4-laddare (18 watt) själv. Redmi Note 7 har en dubbel kamera på baksidan, varav en är 48 megapixel. När du tar ett foto kombinerar kameran alla dessa detaljer till ett skarpare 12-megapixelfoto. Den största bristen på smarttelefonen verkar vara bristen på ett NFC-chip, även om det är en förståelig skärning.

Pris / kvalitet: Pocophone F1 (från € 260, -)

Xiaomi har varit kung av smartphones med ett utmärkt värde för pengarna i flera år. Förra året tog företaget ett steg längre genom att grunda dotterbolaget Pocophone. Den första telefonen blev en omedelbar hit. Pocophone F1 ses av många som smarttelefonen med det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Även om det finns en god chans att en Pocophone F2 kommer att visas om några månader är F1 (fortfarande) ett mycket bra köp. För priset på en budgetenhet får du ett (plast) flaggskepp med en supersnabb Snapdragon 845-processor och minst 6 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Den frontfyllda LCD-skärmen har en full HD-upplösning och den främre kameran och den infraröda sensorn ger relativt säkert ansiktsskydd. Pocophone F1 stöder dual-sim, micro-sd, bluetooth 5.0 och alla nederländska frekvensband. Ett NFC-chip saknas dock. Oroa dig inte för batteriets livslängd, för det stora 4000mAh-batteriet håller i minst en och en halv dag. Laddningen går snabbt och snabbt via USB-C. Det finns en dubbelkamera på baksidan. Enheten körs på Android 9.0 (Pie) med en lättare version av Xiaomis MIUI-skal. Pocophone lovar att F1 kommer att få en uppdatering till Android Q, som kommer att släppas senare i år.

Specsmonster: Honor Magic 2 (från 499 €, -)

Om du vill ha en slående chinafon med de bästa specifikationerna kan du överväga Honor Magic 2. Den här smarttelefonen är inte officiellt till salu i Nederländerna - Honor säljer bara billigare och mellantelefoner i vårt land. Magic 2 har ett glashölje med en frontfylld OLED-skärm i full HD på 6,39 tum. Det finns en fingeravtrycksläsare under skärmen. Via en skjutmekanism kan du trycka fram en stapel med tre främre kameror ovanför skärmen. Det finns också tre kameror på baksidan, inklusive en vidvinkelobjektiv och en svartvitt sensor. Telefonen körs på den supersnabba Kirin 980-processorn som också finns i Huawei Mate 20 (Pro). RAM-minnet är 6 eller 8 GB, vilket inkluderar 128 eller 256 GB lagringsminne. Magic 2 är utrustad med ett 3500 mAh batteri som laddas super snabbt via USB-C. Tack vare 40W-laddaren är batteriet fullt igen på mindre än en timme.Ett 3,5 mm hörlursuttag saknas på Magic 2. Honor installerar Android 9.0 (Pie) med moderbolaget Huaweis EMUI-skal på telefonen.

Phablet: Xiaomi Mi Max 3 (från € 230)

Letar du efter en smartphone med en gigantisk skärm? Titta på en enhet med en skärm på cirka 7 tum, som brukade vara en populär storlek för små surfplattor. Huawei Mate 20 X (se ruta) är ett bra val 2019, men dess kraftfulla hårdvara gör den också dyr. Ett billigare alternativ är Xiaomi Mi Max 3, en telefon som släpptes sommaren 2018. "Phablet" är konkurrenskraftigt: cirka 230 euro för 4 GB / 64 GB-versionen med stöd för alla nederländska frekvensband. LCD-skärmen mäter rejäla 6,9 tum och ser skarp ut tack vare Full HD-upplösningen. Under huven körs en smidig Snapdragon 636-processor, en octacore-chipset (klockad på 1,8 GHz) som klarar de mest populära spelen perfekt. Du behöver inte oroa dig för ett tomt batteri:det enorma 5500mAh-batteriet kan enkelt hålla en lång dag med normal användning. Laddningen går snabbt via USB-C-anslutningen. Mi Max 3 har också en dubbel kamera på baksidan och körs på Android 9.0 (Pie) med MIUI-skalet från Xiaomi. Tyvärr saknas ett NFC-chip.