På så sätt kan du starta din dator snabbare

När du trycker på startknappen på din dator vill du naturligtvis se skrivbordet på skärmen så snart som möjligt. En SSD som startdisk kan göra underverk, men det finns också några programvarutrick för att göra en snabbare start möjlig.

Tips 01: Mät båttiden

I den här artikeln ger vi dig tips och verktyg för att förkorta Windows starttid. Nu kan du naturligtvis använda ett stoppur för att registrera skillnaderna, vilket fungerar ganska tillförlitligt. Men då vet du bara den totala starttiden. Det finns ett annat sätt: med hjälp av det kostnadsfria verktyget BootRacer. Detta verktyg delar upp startprocessen i fyra på varandra följande steg: Preboot , Windows Boot , Password Timeout och Desktop . Preboot-fasen sker främst på bio-nivå och kan därför inte mätas av Bootracer (se även tips 7). Med lösenordsgränsenfas tar verktyget medvetet inte hänsyn till: det är den tid då Windows väntar på att du anger ditt lösenord (se även tips 5). Bootracer tillåter att de andra två faserna ingår i beräkningen av starttiden. Dessa är Windows Boot : systeminitieringen som huvudsakligen består av att ladda drivrutiner och starta upp tjänster och Dekstop : förbereda skrivbordet och köra program som startar automatiskt. Som standard utför BootRacer detta test varje gång Windows startar, vilket du kan inaktivera via Advanced / Options / Only once . Via knappen Historik BootRacer visar starttiderna för på varandra följande omstart: användbart för att räkna ut dina tidsbesparingar.

Tips 02: Stänger smart

Konstigt som det kan verka är en av de åtgärder som mest påverkar starttiden hur du stänger av Windows. Normalt bör Windows 10 ha funktionen Snabbstart aktiverad. Den här funktionen kombinerar element av normal avstängning och viloläge. Detta görs på ett sådant sätt att Windows inte längre behöver ladda kärnan, drivrutinerna och systemstatusen en efter en när de startas om, eftersom de lagras snyggt i en speciell fil när de stängs av. I sällsynta fall kan den här funktionen orsaka problem: vissa uppdateringar kommer inte att installeras, en dualboot-installation fungerar inte ordentligt eller din dator kan inte längre nå bios korrekt.

Så länge du inte upplever några av dessa nackdelar, bör du definitivt aktivera snabbstartfunktionen . Du kan göra detta på följande sätt: tryck på Windows-tangenten + S, skriv energi , välj Välj en kraftplan och klicka på vänster sida av skärmen på Välj beteendet för strömbrytarna . Klicka vid behov på Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga och se till att det finns en bock bredvid Aktivera snabbstart (rekommenderas) . Observera att detta bara ökar starthastigheten efter att ha stängt av Windows effektivt, inte vid en "varm" omstart.

Hur du stänger av Windows har stor inverkan på starttiden för din dator

Tips 03: Autostart timing

Ett annat ingripande som kan ha en märkbar inverkan på starttiden är optimeringen av de så kallade 'autostarts': program som automatiskt startar med Windows. Du får en snabb översikt över detta i Windows 10 via Ctrl + Shift + Esc, som tar dig till Aktivitetshanteraren. Klicka på mer information för att öppna fliken Startup . I kolumnen Inflytande vid start får du en uppfattning om varje artikels inverkan på starttiden ( Låg , Normal eller Många ).

Det finns verktyg som kan beräkna respektive andel av dessa autostarter ännu mer exakt, till exempel den tidigare nämnda BootRacer. För att göra detta, klicka på Avancerat / Alternativ i BootRacer och öppna fliken Startup Control längst ner . Klicka på Aktivera kontroll och se till att det finns en bock bredvid Mät programmets starttid och logghistorik för startade appar . Bekräfta med Spara . När du nu begär historik för efterföljande starttider, högerklickar du på en av posterna och väljer Startup Programs Run History , du kommer att läsa de exakta laddningstiderna för varje program som startar automatiskt.

Loggar

Avancerade användare kan känna till Windows Event Viewer-funktionen. Den håller reda på de minsta detaljerna om vad som händer på ditt system ... inklusive båtprestanda. Tryck på Windows-tangenten + R och kör eventvwr.msc . Öppna loggapplikationer och tjänster / Microsoft / Windows / Diagnostics-Performance / Operational . Informationen är lite överväldigande, men du kan snabbt zooma in: i den högra rutan klickar du på Filtrera aktuell logg och anger följande data: Diagnostik-prestanda (för händelsekällor ) och 100-199 (för händelse-ID)). Nu ser du alla typer av feedback om båtens prestanda: klicka på ett objekt mer för detaljerad information. Med lite tur får du reda på vilka objekt som orsakar ytterligare fördröjning i startprocessen.

Tips 04: Autostartoptimering

BootRacer innehåller också ett verktyg för att inaktivera oönskade förrätter (permanent eller inte) och för att ändra den ömsesidiga startordningen. Klicka på Startup Control i huvudfönstret . För att tillfälligt inaktivera en sådan blackhead, ta bort bocken bredvid artikeln. Du kan också radera den permanent med knappen Radera , men naturligtvis gör du det bara om du är säker.

Du kan också justera startordningen för objekten. Klicka på Set Order- knappen , varefter du ställer in önskad ordning via pilarna till vänster och höger om objekten. Bekräfta med knappen Slutför ordning .

Förutom BootRacer finns det en annan, mer kraftfull starthanterare, som riktar sig till den mer avancerade användaren: HiBit StartUp Manager. Ladda ner programmet, välj den installerbara versionen; vissa alternativ saknas i den bärbara versionen. Det här verktyget ger dig också en lista över alla autostarter, men från snabbmenyn är det möjligt att bestämma dig själv via alternativet Lägg till fördröjning om du medvetet vill fördröja inläsning av autostarter och i så fall med hur mycket tid. På detta sätt ser du skrivbordet lite snabbare, eftersom det uppskjutna programmet bara startar efteråt. Via alternativet Automatisk fördröjning är det till och med möjligt att definiera förutsättningar för förseningen, till exempel 80% eller CPU måste vara inaktiv eller 60%eller Disk måste vara inaktiv .

Den kraftfulla starthanteraren HiBit StartUp Manager riktar sig till den avancerade användaren

Crapware

Om du har köpt en ny dator eller bärbar dator kan den redan vara utrustad med Windows. Praktiskt, men tyvärr använder många tillverkare detta för att installera alla typer av extra programvara. Dessa är ofta avskalade freemium-applikationer. Dessa kan också sakta ner starttiden och driften av ditt system. En bra hjälp för att snabbt bli av med den där röran är PC Decrapifier. Allt du behöver göra är att trycka på Analysera- knappen, välja de kränkande apparna (kanske särskilt de på fliken Rekommenderat ) och bekräfta med Ta bort markerad .

Tips 05: Optimering av tjänster

Windows laddar inte bara de automatiskt startande programmen i bakgrunden, det finns också många tjänster som automatiskt blir aktiva. Du kanske inte får mycket starttid genom att inaktivera överflödiga tjänster, men det kan göra ditt system lite snabbare eller mer stabilt. Du kan få en översikt över dessa tjänster från Aktivitetshanteraren (Ctrl + Skift + Esc) på fliken Tjänster . Du hittar också länken Öppna tjänster här som tar dig till Windows- modulen Services . Att stoppa en tjänst permanent är inte så svårt härifrån: högerklicka på tjänsten, välj Egenskaper och ställ starttypen till Inaktiverad.

Frågan är, hur vet du vilka tjänster som är överflödiga? Läs: inte nödvändigt för (korrekt funktion) ditt system eller vissa applikationer? Här kan Google vara din vän, men det finns också anständiga webbplatser som kan hjälpa dig med dina val, inklusive den här (för Windows 10). Bläddra ner för att se listan över Windows-tjänster som ingår i Windows. Obs! Det finns flera sidor tillgängliga, klicka på Nästa längst ner för att bläddra bland dem. I kolumnen Safe for Laptop och Safe for Desktop kan du läsa vilken tjänst du normalt kan inaktivera ( Inaktiverad ). Vid minsta tvivel är det bättre att lämna den aktuella statusen orörd.

Tips 06: Omstart av bil

Om du är den enda användaren av din dator behöver du inte nödvändigtvis logga in på Windows med ett lösenord - om du själv inte ser några säkerhetsproblem. Du kan ställa in Windows så att systemet automatiskt startar om med ett specifikt användarkonto. Detta kan spara lite tid igen. Tryck på Windows-tangenten + R och kör netplwiz . Välj ditt eget konto i fönstret Användarkonton och avmarkera Användare måste ange ett användarnamn och lösenord för att använda den här datorn . Bekräfta med OK och ange motsvarande lösenord två gånger. Tryck på OK igen : från och med nu fortsätter Windows med ditt konto.

Dualboot

Har du installerat mer än ett fysiskt operativsystem på din dator och måste starta om datorn för att starta från det andra operativsystemet? Då kan du också spara lite tid med följande tips. Som standard installerar en sådan dualboot-installation en startmeny som frågar dig vilket operativsystem du vill starta från, med en timeout på 30 sekunder. Det kan vara lite kortare, eller hur? Som administratör går du till kommandotolken och kör följande kommando: bcdedit / timeout x (där x är önskad timeout i sekunder, varefter standard-operativsystemet startar).

Ett annat användbart verktyg är iReboot, som är gratis för icke-kommersiellt bruk. Efter installationen klickar du på motsvarande ikon i Windows systemfält och placerar en bock vid Starta om vid val . Från och med nu behöver du bara ange i denna popup-meny vilket operativsystem du vill starta om datorn med. Du kommer att se: det går märkbart snabbare än på normalt sätt.

Tips 07: Bios

I tips 1 har vi redan diskuterat din dators bios (basic input output system) ett tag och vi uppgav att BootRacer inte kan beräkna den tid det tar för bios att förbereda saker. Det beror på att Windows (tillsammans med alla applikationer inom detta operativsystem) bara blir aktivt efter att bios-startfasen har slutförts. Under den här fasen identifieras och initieras bland annat de närvarande enheterna och ett POST-test (power-on self-test) utförs också. Om den upptäcker en giltig systemdisk läses den associerade startposten, varefter facklan slutligen överförs till det installerade operativsystemet.

Det finns inte mycket du kan göra för att påskynda denna fas. Det är viktigt att du förser alla hårdvarukomponenter med den senaste firmware. Du skulle också göra det bra att kontrollera bios-inställningarna. Hur exakt du kommer till installationsfönstret för din uefi / bios beror på ditt system: se manualen för ditt system, ofta är detta en F-tangent eller Escape.

Exakt vilka alternativ som finns i din uefi / bios beror på tillverkaren och bios-versionen. Tips att ta med är redan: aktivera ett alternativ som Snabbstart eller Snabbstart vid självtest (om tillgängligt), så att POST-testet slutförs lite snabbare. Dessutom bör du helst ställa in startordningen så att den försöker starta från din hårddisk först, så att bios inte behöver söka efter ett lämpligt startmedium. Det är bäst att inaktivera oanvända hårdvarukomponenter i din bio så mycket som möjligt.

Tips 08: Mät igen

Alla dessa tips möjliggör mindre optimeringar, men tillsammans kan det ge en hel del acceleration. Och även om det bara är några sekunder, lägg upp hur många gånger om året du väntar på att ditt skrivbord ska visas och du kommer att inse att varje sekund är vinst.

Följer du alla tips? Mät sedan starttiden för ditt system igen! Detta är återigen möjligt med stoppuret eller med ett verktyg som BootRacer. Hur mycket snabbare har din dator blivit vid start?