De 12 bästa minidatorerna just nu

Hejdå stor grå garderob! Du behöver verkligen inte längre fylla ditt skrivbord med en enorm dator, allt kan vara mycket mindre. Mini-datorer är dagens datorfodral. Mångsidig, precis som ett vanligt skrivbord, men mycket mer kompakt. Bekvämt om du har begränsat utrymme och perfekt om du tycker att skärmen på en bärbar dator är för liten och uppskattar komforten hos en större bildskärm. Du kan också använda dem för många andra uppgifter. Din kreativitet är den enda gränsen!

 • WinDirStat - Fokus på rymdätare 12 januari 2017 07:01
 • Det här är de 10 bästa högtalarset för din PC 30 november 2016 14:11
 • MEmu -Android på din dator 25 november 2016 10:11

En dators struktur är nu mycket enklare och mer kompakt än för ett decennium sedan. Inget trassel av trådar och alla typer av insättningskort med. Vi är skyldiga denna förändring främst till den allt mer kraftfulla bärbara tekniken. Mindre delar, ekonomiska processorer och kompakt SSD och hårddiskar. Men de behöver inte anslutas direkt till ett batteri och en skärm, en låda och en adapter är också bra! Och det är precis vad du ser med minidatorerna.

Dessa datorer är i många fall baserade på tekniken som används i bärbara datorer. Detta ger stora fördelar: inte bara resulterar det i ett betydligt mer kompakt hölje, det säkerställer också att mindre värme genereras. Detta innebär att kylning är mindre intensiv, vilket gör den genomsnittliga mini-PC väldigt tyst. Den lilla storleken gör också mini-datorer som är bra att placera bredvid en TV, perfekt för att skapa en riktigt smart smart-TV.

Vilka är poängen att tänka på om du vill byta till något mindre, utan för många kompromisser? Vi ger några allmänna tips och jämför 12 modeller.

Kompakt

Vissa modeller är så kompakta att de också kan monteras bakom en bildskärm. För detta ingår ofta ett fäste som kan placeras på vesa-monteringspunkterna på en skärm. På detta sätt kan du enkelt skapa din egen allt-i-ett, som ofta är mer kraftfull och mångsidig än en allt-i-ett som du köper som en komplett dator från en butik.

Nackdelar

Minidatorer har naturligtvis inte bara fördelar. Nackdelen med en liten dator är att det finns mycket mindre utrymme för anslutningar. Om du jämför det med en vanlig stationär dator är antalet USB-anslutningar ofta mycket lägre. På en stor dator kommer du snart att ha åtta eller fler av dessa anslutningar till ditt förfogande. Med en minidator stannar den ofta bara på fyra. Även om man tittar på antalet bildskärmsanslutningar har de små ofta mindre att erbjuda, vanligtvis finns det två. Tillräckligt för de flesta användningssituationer, men om du vill ha en omfattande skärminställning hamnar du ofta med ett vanligt skrivbordsskåp.

Föredrar du en något äldre modell? Förra året gjorde vi samma test. Det var resultaten då.

Ren kraft

Du tappar också på ren kraft med en mindre dator. Om du behöver en extremt snabb dator med ett dubbelt grafikkort och en processor med tio datorkärnor får du ett klassiskt skrivbord. De flesta mini-datorer är baserade på mobila processorer, som är långsammare än vanliga skrivbordsmodeller. Du märker detta när du börjar arbeta med tung programvara som video- och fotoredigering. För spel är prestandan i de flesta fall också otillräcklig. En annan nackdel är att det vanligtvis knappast finns utrymme för förlängningar. Du kanske kan uppgradera minnet en gång eller byta disk med en annan, men det är det.

Afraders

Mini-datorer på nybörjar kommer ofta med mycket minimalistiska specifikationer. Till exempel är de utrustade med en Intel Celeron-processor eller en Pentium; marker som endast är lämpliga för mycket enkla uppgifter. Om du letar efter en dator som du bara använder för att surfa på internet kan du enkelt använda den. Men om du har fler önskemål behöver du en snabbare maskin. Till exempel baserat på ett chip från Intel Core-serien. Observera i allmänhet, ju mer energieffektiv en processor är, desto långsammare är den. En kärnprocessor från Y-serien är den långsammaste, processorerna i U-serien är något snabbare, T är lite kraftfullare och utan tillägg eller med bokstaven K snabbast. Tyvärr väljer vissa tillverkare fortfarande att utrusta sina mini-datorer med en hårddisk. Det gör dem irriterande långsamma.Det är bättre att välja en modell som har en SSD. Det erbjuder ofta betydligt mindre lagringsutrymme än en variant med HDD, men den högre hastigheten gör det till en mycket trevligare dator att arbeta med.

Utseende

Du har minidatorer i ungefär tre olika former: nuc, barebone och stick PC. Nuc är en term från Intel och står för "nästa enhet för beräkning". Utseendet på en liten fyrkantig låda har imiterats av många tillverkare och det betyder att du inte bara kan gå till Intel för en dator i nuc-kategorin.

Stick-datorer är nyare. Dessa är datorer i form av ett något stort USB-minne. Istället för en USB-anslutning har de en HDMI-kontakt. De är avsedda att anslutas direkt till en bildskärm eller TV. De är så små att de blir nästan osynliga bakom skärmen.

En mer klassisk form är den så kallade barebone. Den mest kända tillverkaren av dessa är Shuttle, som gör mini-datorer med mogen expanderbarhet. En riktig stationär processor, ett grafikkort och mycket mer kan passa i en sådan barebone. Dyrare, större och kraftfullare. Perfekt för krävande användare!

Ockel Sirius B Black Cherry

Ockel Sirius B Black Cherry är den nyaste medlemmen i Ockel-fodralet, som till och med passar i fickan. Den är utrustad med Intel Atom X5-Z8300 och 4 GB RAM och har en inbyggd eMMC från Samsung på 64 GB som lagring. Detta kan utökas med ett micro-SD-kort på upp till 128 GB. Allt detta är tillräckligt för de vanligaste datoruppgifterna, till exempel text- och bildredigering, och för att spela musik och video. Det finns bara två USB-portar, varav en är 3.0-typen. Vi rekommenderar en USB-hubb för att ansluta mer än bara ett tangentbord och en mus. På grund av den lilla storleken på Sirius B Black Cherry saknas en nätverksanslutning, men lyckligtvis har den en WiFi-ac-modul ombord. Den har ingen aktiv kylning och är därför helt tyst.

Ockel Sirius B Black Cherry

pris

Hemsida

 • Fördelar
 • Kompakt
 • Tyst
 • Negativa
 • Få USB-portar
 • Ingen nätverksanslutning

MSI Cubi N-033WE

För knappt 250 euro är denna minidator från MSI din. För de pengarna får du bokstavligen och bildligt en minimalistisk dator. Den drivs av en Intel Celeron N3060-processor. Det är ett chip från grabbfacket hos Intel och otroligt långsamt. Det kompenseras något av lagringen. Det är bara 32 GB i storlek och baserat på blixt. Det är långsammare än en riktig SSD, men det säkerställer att Cubi fungerar ganska smidigt. På grund av den begränsade kapaciteten finns det knappast plats för dina filer. Om du är behändig kan du ändå byta ut den mot en större. Interiören har plats för både en mSata SSD och en 2,5-tums enhet. Den lilla standardlagringen är en nackdel. RAM-minnet fylls också snabbt, vilket bara mäter 2 GB.Endast den gamla 802.11n-standarden används för anslutning till ett trådlöst nätverk, kabelanslutna nätverk kan göras via gigabit. Totalt erbjuder boxen fyra USB3.0-anslutningar och för en anslutning till en skärm finns det HDMI och VGA.

MSI Cubi N-033WE

pris

Hemsida

 • Fördelar
 • Billigare är nästan omöjligt
 • Negativa
 • Väldigt långsam
 • Minsta specifikationer

Acer Revo-basen

Denna lilla kakburk har fått ett snyggt utseende. Kombinationen av vitt och silver betyder att det kan synas utan huvudvärk. Även om Revo Base är helt ny, har den relativt gammal teknik ombord: en Core i5-5200U. Det är ett chip från femte generationen, medan det sjunde redan finns på marknaden. Trots detta är detta fortfarande en ganska smidig processor. RAM-minnet är 8 GB, mer än tillräckligt och lagringsutrymmet är mycket rymligt med 1 TB. Tyvärr är det en vanlig hårddisk och det gör det långsamt i praktiken. Med fyra USB 3.0-portar har du enkla anslutningsalternativ till hands. Nätverk kan göras via gigabit och 802.11ac och skärmar kan länkas via HDMI och displayport.

Acer Revo-basen

pris

€ 599, -

Hemsida

www.acer.nl

 • Fördelar
 • Ser bra ut
 • Slät processor
 • Negativa
 • Ingen ssd

4Lansera Mini PC NUC 220 i3 120

Trots sitt miniatyrutseende har vi här en mjuk maskin att göra. Det är tack vare Intel Core i3-6100U-processorn. Detta är ett mobilchip från Intels Skylake-generation. I det här fallet är det kombinerat med 8 GB RAM, vilket innebär att det inte omedelbart börjar stamma, även om du utför ett något tyngre jobb. Lagringen är också snabb, eftersom en 120 GB SSD från Kingston har valts. Om du har många foton och videor kommer du snabbt att stöta på den begränsade lagringskapaciteten. Vi är mycket nöjda med anslutningsalternativen. Fyra gånger USB 3.0 och två skärmanslutningar (HDMI och mini-port). Nätverk är möjliga via en fast gigabit-anslutning och 802.11ac WiFi.

4Lansera Mini PC NUC 220 i3 120

pris

€ 549, -

Hemsida

www.4launch.nl

 • Fördelar
 • Trevligt och snabbt
 • Tillräckliga anslutningsmöjligheter
 • Negativa
 • Begränsad lagringskapacitet

HP Elite Slice

HP Elite Slice är en mycket speciell dator eftersom du kan stapla den. Slice levereras som standard med en Core i3-6100T-processor, 4 GB minne och en långsam 500 GB hårddisk. Du kan också välja en 220 euro dyrare variant med en i5-processor och en SSD på 256 GB. Du kan stapla mini med en Bang and Olufsen-ljudmodul, DVD-ROM-modul och en vesa-platta för montering. Det som är speciellt är att skivan kan säkras med den inbyggda fingeravtrycksläsaren. Du kan ansluta kringutrustning via de välbekanta USB-anslutningarna. Dessutom erbjuder den två USB-c, och HDMI- och displayport är tillgängliga för bildskärmar.

HP Elite Slice

pris

€ 725, -

Hemsida

www.hp.nl

 • Fördelar
 • Stapelbar
 • USB-C
 • Negativa
 • Ingen ssd

Lenovo ThinkCentre M700

Denna mini-dator är avsedd för företagsmarknaden och har därför fått ett mindre oseriöst utseende jämfört med de andra modellerna i den här artikeln. Detta innebär att den kan levereras inte bara med Windows 10 utan också med Windows 7. Den äldre versionen av Microsofts operativsystem används fortfarande i många företag. M700 är standardutrustad med en Core i3-6100T-processor och en 128 GB SSD. Det gör det till ett smidigt arbetsfack för inte alltför tunga uppgifter. För bara cirka 100 euro extra har du det med en mycket snabbare i5-6400T. Det finns också varianter med en hårddisk, men vi skulle inte rekommendera dem.

Lenovo ThinkCentre M700

pris

€ 549, -

Hemsida

www.lenovo.nl

 • Fördelar
 • Massor av anslutningar
 • Negativa
 • Tråkigt utseende

Intel Compute Stick STK2M364CC

Det är förmodligen en av de mest anmärkningsvärda mini-datorerna i detta test. Vi pratar om Intel Compute Stick STK2M364CC. Där de flesta av dessa stickdatorer drivs av superlånga Intel Atom-processorer, har den här modellen en riktig Intel Core-processor ombord. Det är en Core M3-6Y30. Det är ett chip som också används i många smala bärbara datorer. De kyls ofta passivt, tyvärr är denna pinne inte. Då och då hör du den lilla fläkten spinna. Om pengar inte är ett problem: de finns också med den snabbare Core M5, som kostar cirka 200 euro extra. Lagringen är bara 64 GB stor. Inte tillräckligt för många mediefiler som filmer, foton och musik. Anslutningsalternativen är begränsade. Det finns en USB3.0-anslutning, micro-sd och naturligtvis HDMI. Den drivs via USB-C och det finns två USB 3 på adaptern.0 anslutningar tillgängliga. Praktiskt för till exempel en extern hårddisk. Naturligtvis kan du också ansluta pinnen till ett trådlöst nätverk, för vilket den har en snabb 802.11ac-adapter ombord.

Intel Compute Stick STK2M364CC

pris

€ 299, -

Hemsida

www.intel.nl

 • Fördelar
 • Lågt pris
 • Fantastiska specifikationer
 • Negativa
 • Fläkten gör ljud

4Lansera Mini PC NUC 230 i5 120

Grunden för denna mini-dator från 4Launch är en Intel-nuc. Den har en snabb Core i5-6260U med en Intel Iris Graphics 540. Den gör mycket bättre än standardgrafikchipet i enklare Intel-processorer. Om du inte är för krävande kan du fortfarande leka med det här lite. För den här modellen har 4Launch valt en SSD på endast 120 GB. Om du beställer det skulle vi välja en något större. 8 GB minne och tillräckliga anslutningsalternativ finns tillgängliga. Det gör det till en praktisk minidator som är lämplig för många uppgifter.

4Lansera Mini PC NUC 230 i5 120

pris

€ 649, -

Hemsida

www.4launch.nl

 • Fördelar
 • Snabb processor
 • Lämplig för (nybörjar) spel
 • Negativa
 • Begränsad lagringskapacitet

MSI Cubi 2-002EU

Cubi 2 är av en helt annan kaliber än den också diskuterade Cubi N från MSI. Den långsamma Celeron har bytts ut här mot en helt ny Core i5-7200U. Den är standardutrustad med bland annat hårdvaruavkodning för Ultra HD-video. Det gör honom intressant som htpc. Som arbetsdator tycker vi att det är mindre intressant på grund av det enda 4 GB RAM-minnet. SSD är också väldigt liten med bara 128 GB. Trots den lilla storleken är anslutningsalternativen på en hög nivå: fyra USB 3.0-anslutningar, en extra USB 2.0 och USB-C-anslutning på framsidan. På baksidan hittar du två HDMI- och displayportar. En mångsidig enhet.

MSI Cubi 2-002EU

pris

Hemsida

 • Fördelar
 • Massor av anslutningar
 • Lämplig som HTPC
 • Negativa
 • Endast minne 4 GB
 • Begränsad lagringskapacitet

ASUS GR8-R124Z

En kraftfull speldator, mindre än en PlayStation. Det är ASUS GR8. Den är bara 4,4 cm bred, 23,8 cm hög och 24,5 cm djup. Den version vi tittar på är toppmodellen, utrustad med en fin och snabb Core i7-processor. Tyvärr en äldre modell, men ändå går den ändå snabbt från startblocken. Detta beror delvis på 128 GB SSD, tyvärr ett något begränsat lagringsutrymme. Den speciella punkten för denna modell är GTX 750Ti-grafikkortet. Det räcker för inte alltför krävande spel på Full HD. Tyvärr är detta också en äldre modell. Till exempel, om du letar efter en kompakt dator för din TV att spela spel, är detta ett mycket attraktivt val. Om du tycker att SSD är för liten är det mycket enkelt att byta ut det mot en större.

ASUS GR8-R124Z

pris

€ 899, -

Hemsida

www.asus.nl

 • Fördelar
 • Snabb processor
 • Anständigt grafikkort
 • Negativa
 • Begränsad lagringskapacitet
 • Dyrt

Shuttle R8 1710GA

För dem som verkligen vill ha den snabbaste mini har Shuttle R8 1710GA i programmet. Det här är en mycket exklusiv modell och görs endast på beställning. Detta har delvis att göra med prislappen på nästan två tusen euro. Specifikationerna är att dö för. En supersnabb desktop Core i7 6700K (som du kan överklocka) och 16 GB RAM-minne betyder att få uppgifter blir för mycket för honom. Grafikprestandan ligger i händerna på en GTX 1080. Det är ett toppkort och du kan spela mycket tunga spel med det. Systemet erbjuder mer än tillräckligt med utrymme för dina spel: tack vare en 2 TB hårddisk och en 256 GB SSD. Den kompakta storleken gör det också till ett idealiskt system att ta med sig, till exempel till ett LAN-parti.

Shuttle R8 1710GA

pris

€ 1894, -

Hemsida

www.shuttle.eu

 • Fördelar
 • Superspecs
 • Perfekt dator för ett LAN-party
 • Negativa
 • Högt pris

MSI Trident-007EU

Detta är kanske den mest intressanta bomben i detta test. MSI Trident är ett kompakt system som var tänkt som en minidator för på ditt skrivbord eller som en Full HD-speldator med din TV. Grafikeffekten kommer från ett snabbt Nvidia GeForce GTX 1060-grafikkort, som kombineras med en i5 6400, 128 GB SSD och en 1 TB hårddisk för alla dina spel, videor och andra saker. Du kan ansluta den trådlöst till ditt nätverk tack vare den inbyggda 802.11ac-adaptern. Det finns också en mer lyxig version med en i7 och 256 GB SSD. Det kostar cirka 200 euro mer.

MSI Trident-007EU

pris

€ 1299, -

Hemsida

eu.msi.com

 • Fördelar
 • Kompakt spel
 • Massor av anslutningar
 • Negativa
 • Dyrt

Slutsats

Mini-datorer finns i olika prisklasser och för många olika ändamål. För mindre än 300 euro har du en bra skola- eller kontorsmaskin som du kan gömma dig bakom din bildskärm. Men vi har också sett att mini-datorer inte behöver ha minimalistiska specifikationer. Om du spenderar lite mer är även bra spel inom räckhåll. Den kraftfullaste kommer från Shuttle och det är R8 1710GA, som är en superkraftig maskin, lämplig för även de tuffaste uppgifterna och spelen. Men om vi också tittar med plånboken ser ASUS GR8 också bra ut. Det kostar bara 899 euro och har fortfarande en hel del grafisk kraft ombord, tack vare GTX 750Ti. Den perfekta men ändå prisvärda minidatorn för spel är MSI Trident. Vill du ha en trevlig mediaspelare,då är Intel Compute Stick med Core M bra för en vanlig HD-TV. Förutsatt att du inte är irriterad av fläkten, för då är det bättre att du handlar på Ockel. Om du behöver lite mer kraft, till exempel för din 4K-TV, välj Cubi 2 från MSI med sin helt nya i7 ombord.

I tabellen (pdf) hittar du testresultaten för de 12 testade mini-datorerna.