Trådlös utskrift: skriv ut från din smartphone

Att bara skriva ut något via din dator är väldigt enkelt, men tänk om du vill använda din telefon för att skriva ut? Det kräver lite mer kunskap. Trådlös utskrift: det fungerar så här.

Wifi-skrivare

Många skrivare har inbyggt WiFi. För det mesta behöver du bara trycka på en WiFi-knapp och välja önskat trådlöst nätverk för att ansluta. Om du använder ett autentiseringsläge med ett lösenord är det vanligtvis lättare att först ansluta skrivaren till din dator via en nätverkskabel och surfa till skrivarens IP-adress. Om det behövs kan ett gratis verktyg som Angry IP Scanner hjälpa dig att hitta denna p-adress snabbare. Du kan vanligtvis ställa in den trådlösa konfigurationen mycket enklare från det här webbgränssnittet än via skärmen på skrivaren.

Tips 01: Utskriftstjänst

Vi börjar med scenariot: utskrift från ditt nätverk på en nätverksskrivare med en Android-enhet. Android har en central utskriftsfunktion (från version 4.4). I Android kan du hitta den via Inställningar / Anslutna enheter / Skriv ut . Du hittar två alternativ här: Standard Print Service och Cloud Print. Vi börjar med det senare alternativet från tips 5. Se till att standardutskriftstjänsten är påslagen och att du har en skrivare redo att ta emot data via Wi-Fi.

Om du nu öppnar ett dokument i till exempel Microsoft Word-appen kan du välja Skriv ut via menyknappen och välja skrivare. Ställ in önskade utskriftsalternativ och tryck på skrivaren för att skicka utskriften till skrivaren.

Installera plugin-programmet som motsvarar ditt skrivarmärke från Play Store och aktivera det

Tips 02: Tjänster och appar

De flesta skrivartillverkare, som Brother, Epson och HP, har ett gratis plugin-program för att skriva ut på sina nätverksskrivare, även känt som ett "plug-in-program för utskriftstjänster". Installera plugin-programmet som motsvarar ditt skrivarmärke från Play Store och aktivera det sedan via Inställningar / anslutna enheter / utskrift . När du väl har aktiverat kan du skriva ut från vissa appar, till exempel Word. Aktivera bara de nödvändiga serviceprogrammen för att undvika att de använder ditt batteri i onödan.

Det finns också skrivartillverkare som erbjuder sina egna utskriftsappar för Android och iOS. Detta gör att du kan skriva ut e-post, dokument, foton och webbsidor inom samma trådlösa nätverk. Exempel på dessa appar är Brother iPrint & Scan, Epson iPrint och HP ePrint.

Tips 03: AirPrint

Sedan vidare till det andra scenariot: skriva ut från ditt nätverk till en nätverksskrivare med en iOS-enhet. Med iOS 4.2 (2010) kom Apple med AirPrint. Med denna teknik kan du skriva ut till en skrivare som är i samma WiFi-nätverk. Det finns två villkor för detta: skrivaren måste stödja AirPrint och appen måste också vara kompatibel. Då behöver du bara trycka på delningsknappen i den appen, välja din skrivare och trycka på Skriv ut . De flesta appar som levereras med iOS, som Photos, Mail, Notes och Safari, stöder AirPrint och många tredjepartsappar har också inbyggt stöd. Du kan ta reda på om din skrivare kan hantera AirPrint-protokollet här.

Tips 04: Alternativ

Men tänk om din skrivare inte stöder AirPrint? Här hittar du instruktioner för en Mac, men det finns också alternativ för en iOS-enhet. Ett första alternativ är att ansluta skrivaren till din Mac eller Windows PC via USB. Med rätt programvara är det då möjligt att lura en iOS-enhet att tro att den delade skrivaren är AirPrint-kompatibel. För Mac kan du använda det gratis handyPrint-programmet. För en Windows-dator kan du gå till O'Print, där du efter 30 dagar med testning måste betala cirka 22 euro för att fortsätta använda den.

Ett andra alternativ är att ladda ner en egen utskriftsapp, om en finns för din skrivarmodell, se även tips 2. Om du tycker att det inte är användbart eller inte fungerar, ta en titt på Cloud Print (se tips 9).

Nas och AirPrint

Du kanske också kan lägga till AirPrint-support via en nas. På den populära Synology DS214-modellen kan detta göras på följande sätt - i kombination med en nätverksskrivare. Öppna kontrollpanelen på din NAS och gå till externa enheter / skrivare . Klicka på Lägg till nätverksskrivare och ange skrivarens IP-adress (se även rutan 'Wifi-skrivare'). Ge din skrivare ett namn, välj LPR som protokoll och namnge också kön. Tryck på Nästa , markera Aktivera Apple Wireless Printing (du hittar också Aktivera Google Cloud Print här ) och välj rätt skrivarmärke och modell. Bekräfta medAnsök .

Tips 05: Google Cloud Print

Du kan nu skriva ut från ditt hemnätverk. Men det är också praktiskt att kunna skriva ut på din hemskrivare via internet, så att du också kan starta din skrivare på vägen eller till exempel från jobbet. En av de bättre och gratis tjänsterna som gör det möjligt är Google Cloud Print. Du registrerar dina skrivare med tjänsten. När du har loggat in med ditt Google-konto hittar du en lista över dina länkade skrivare. Du väljer en skrivare och dina dokument skickas till din skrivare via en https-anslutning.

I princip måste din skrivare vara kompatibel. Surf här och hitta din skrivare. Om det står (v2) efter skrivarnamnet är det en molnskrivare version 2.0. Om inget nämns har du en molnskrivare version 1.0. Om din skrivare inte ingår har du ingen molnskrivare. Oroa dig inte, du kan fortfarande göra en sådan skrivare lämplig, se även tips 6. Du måste sedan ansluta en dator (Windows eller macOS) med samma WiFi-nätverk som din skrivare.

Bra att veta: när du har öppnat avsnittet med skrivarens märkesnamn på webbsidan hittar du länkar längst ner till onlinehandböcker för konfigurationen.

Det är också användbart att kunna skriva ut till din hemskrivare via internet

Tips 06: Registrera skrivaren

Du kan fortfarande använda en skrivare som i princip inte stöds som en molnskrivare. På en dator inom Wi-Fi-nätverket som skrivaren också är ansluten till, öppnar du Google Chorme-webbläsaren och anger chrome: // -enheter i adressfältet . Under Klassiska skrivare för att lägga till skrivare . Välj skrivaren och bekräfta med Lägg till skrivare .

Om du har en Cloud Print version 1.0, följ instruktionerna från din skrivartillverkare för att registrera din skrivare. Detta görs vanligtvis via skrivarens webbgränssnitt med hjälp av en guide. Ett exempel: med vår Brother HL-L2365DW gick det via inställningarna för protokoll / Google Cloud Print / Advanced .

Om du har en Cloud Print version 2.0 startar du också Google Chrome och anger chrome: // -enheter . Du hittar din skrivare under Nya enheter . Klicka på Hantera och registrera bredvid din skrivare .

Om du har slutfört någon av de tre procedurerna ovan, gå till den här länken och klicka på Skrivare för att verifiera att registreringen lyckades.

Tips 07: Testa bara

Vi antar att din skrivare verkligen har dykt upp i listan. Hur skriver du ut till ett sådant Cloud Print? Du kan utföra ett första test från Google Chrome. Surfa till en webbsida och tryck på Ctrl + P. De Print dialogrutan visas, där du går till Google Cloud Print avsnitt via Change och väljer skrivaren via filter knappen . Bekräfta med Print . Detta fungerar nu också från vilken dator som helst med internet, åtminstone från applikationer som Google Chrome och olika mobila Google-appar, som Gmail eller Google Drive. Du måste logga in med det Google-konto som du använder för Cloud Print.

Tips 08: Molnskrivare Android

För att skriva ut från en smartphone eller surfplatta behöver du en app som kan hantera Google Cloud Print. Här hittar du en översikt. På din Android-enhet inkluderar dessa PrinterShare (Mobile Dynamix), Fiabee och naturligtvis Google Cloud Print (en Android-systemapp, som kan laddas ner separat). Som beskrivs i tip 1 och tip 2 måste du aktivera denna utskriftstjänst via Inställningar / Anslutna enheter / Print . Här kan du också använda menyknappen och alternativen Inställningar / Hantera skrivare för att kontrollera vilka skrivare som är tillgängliga.

Tips 09: Molnskrivare iOS

Tyvärr tillhandahåller Google inte en officiell Cloud Print-app för iOS. Men denna funktion är också inbyggd i själva Googles appar för denna plattform (se även tips 7). En av de bättre apparna som också gör det möjligt att skriva ut till en molnskrivare från andra appar är PrintCentral Pro. Denna app kostar 6,99 euro för iPhone och 8,99 euro för iPad. Det fungerar bra och bra, men det kostar lite pengar. Det finns också en gratis app för iPhone och iPad: CloudPrint från ameu8. Vi visar hur du kommer igång på en iPad. Efter registrering med Google, kommer ett fönster med tre paneler visas: Pågår , och bearbetade . För att lägga till ett utskriftsjobb, tryck på plusknappen och klicka sedan på Välj filvälj en fil eller lägg till urklippsinnehållet via Skriv ut urklippsinnehåll . Ange slutligen önskat Google Cloud Print. Tänk på att den här appen inte är lika tillförlitlig som PrintCentral Pro.

Tips 10: Hanteringsmodul

Du kan hantera dina skrivare såväl som dina utskriftsjobb via webbgränssnittet samt från mobilapparna för Google Cloud Print. Metoden talar för sig själv via apparna. Vi kommer att dyka in i ledningsmodulen via webbgränssnittet. Gå till www.google.com/cloudprint och klicka på Skrivare . Välj en skrivare, varefter du bland annat kan ändra namn, begära information, visa utskriftsjobb eller ta bort skrivaren. Om du vill visa utskriftsjobb från alla molnskrivare samtidigt klickar du på Utskriftsjobb i den vänstra rutan .

I menyn hittar du också alternativet Dela . Detta gör att du kan låta andra skriva ut på dina skrivare. Som standard är en skrivare inställd på Privat , men via Ändra kan detta ändras i Alla som har länken kan komma åt skrivaren. Bakom Link för delning ser du en länk. Lyckligtvis kan du ställa in hur många sidor som ska skrivas ut dagligen. Det är också möjligt att endast ge åtkomst till vissa användare. Ange namnen eller e-postadresserna till dessa personer i Bjud in personer . Slutligen, använd knappen Utskriftsrättigheter för att avgöra om dessa personer är medadministratörer för din skrivare eller om de bara får skriva ut.

Skriv ut foton när du är på språng

Om du också vill skriva ut utomhus kan du överväga en så kallad fickskrivare. Med en så liten skrivare, som, som namnet antyder, bokstavligen passar i fickan, kan du skriva ut foton på ett ögonblick. Praktiskt om du tar ett fint foto på en fest och vill skriva ut det omedelbart.