Övervaka din dator med en webbkamera eller IP-kamera

Om du vill övervaka ett hem behöver du inte omedelbart investera i ett mycket dyrt videoövervakningssystem. Med en billig IP-kamera eller webbkamera och gratisprogrammet iSpy kan du också övervaka din dator mycket enkelt. Från och med nu, håll helt enkelt ett öga på datorn!

Tips 01: Installation

Innan du börjar med iSpy är det klokt att ansluta kameran till din dator eller ditt hemnätverk. När det gäller en IP-kamera, anslut en Ethernet-kabel till höljets baksida eller logga in enheten på WiFi. Fortsätt genom konfigurationsinställningarna. Med de senaste produkterna görs detta vanligtvis via en mobilapp. Du kan ansluta en extern webbkamera till datorn via USB. Om det behövs kan du installera en annan drivrutin för detta. En stor fördel med iSpy är att den kan hantera praktiskt taget alla kameror. Det engelska språket är endast tillgängligt för Windows. Surf här och klicka på Ladda ner iSpy . Beroende på din dator kan du välja mellan en 32bit eller 64bit version av detta freeware. Packa upp den nedladdade zip-filen och dubbelklickaiSpySetup.exe för att starta installationen. Genom att markera kryssrutan godkänner du villkoren. Bekräfta med Installera och efter ett tag klicka på Starta för att öppna iSpy.

Tips 02: Lägg till webbkamera

Så snart du öppnar iSpy för första gången visas ett engelskspråkigt introduktionsfönster. Läs informationen och klicka bort den med OK . Du ska nu lägga till en kamera i programmet först. I händelse av en webbkamera, navigera till Lägg till / lokal kamera . Namnet på webbkameran listas bakom Video Device . Välj önskad upplösning vid Videoupplösning . Ju högre detta värde, desto tydligare blir videobilderna. Tänk på att skarpa bilder kräver mer lagringskapacitet. Detta är viktigt när du ska spela in övervakningsbilder senare i den här artikeln. Så se till att det finns tillräcklig lagringskapacitet på datorn med hög upplösning. Klicka slutligen på OK .

Tips 03: Lägg till IP-kamera

Att lägga till en IP-kamera är lite svårare än att registrera en webbkamera. Lyckligtvis har iSpy en omfattande databas med nästan alla tillgängliga IP-kameror. En fördel, eftersom du inte behöver ange alla typer av inställningar manuellt. Gå till Lägg till / IP-kamera med guiden och skriv in kameramärket efter Make , till exempel D-Link, Foscam eller Edimax. När du skriver visas en lista med kameramodeller. Välj rätt produkt och klicka på Nästa . Ange sedan användarnamnet och lösenordet. Om du aldrig har ändrat lösenordet hittar du vanligtvis inloggningsinformationen i manualen eller på baksidan av kameran. För övrigt är det säkrare att själv ange nya inloggningsuppgifter i kameran.

Via Nästa klickar du på Skanna lokalt nätverk . Alla IP-adresser till enheter i ditt hemnätverk visas på skärmen. Du anger din kameras IP-adress och väljer sedan Nästa . Om du inte känner till IP-adressen, läs först rutan "Hitta IP-adressen". Klicka på Ja för att begära en översikt med adresser till tillgängliga videoströmmar. I de flesta fall väljer du mjpeg-videoströmmen och klickar på Nästa .

iSpy har en databas med nästan alla tillgängliga IP-kameror

Skaffa IP-adress

För att konfigurera en IP-kamera behöver du enhetens IP-adress. Vet du inte? Om du har konfigurerat kameran med en mobilapp hittar du den aktuella IP-adressen i inställningarna. Alternativt kan du begära en enhetslista med motsvarande IP-adresser från routerns hanteringspanel. Du kan också installera en IP-nätverksskanner på datorn. Exempel är Angry IP Scanner och Advanced IP Scanner.

Tips 04: Rotera kameran

När du har lagt till en webbkamera eller IP-kamera visas ett inställningsfönster omedelbart. Du måste gå igenom detta helt för att konfigurera övervakningssystemet korrekt. Är detta inställningsfönster osynligt, men har du en bild? Högerklicka sedan på videoramen och välj Redigera . Speciellt när du lägger till flera kameror till iSpy är det användbart att ge varje enhet sitt eget namn. Fyll i ett logiskt namn vid Namn , till exempel trädgård eller garage. Det är ofta nödvändigt att rotera kamerabilden, till exempel när enheten är monterad på vägg- eller takfäste. I rullgardinsmenyn bakom Transform väljer du till exempel Rotate 180 Flipnär du vill rotera bilden 180 grader. Slutligen är det klokt att öka uppdateringsfrekvensen under inspelningar. Ange till exempel ett värde på 30,00 bakom inspelning för att spela in smidiga videobilder. Klicka på Nästa .

Tips 05: Rörelsedetektering

Du kommer nu till fliken för att konfigurera rörelsedetektering. Denna funktion är redan aktiv som standard. Så snart iSpy upptäcker rörelse blir videoramens kant röd och det finns en inspelningsikon längst upp till höger. Du ställer in några saker efter dina egna önskemål. Freewaren stöder olika detekteringsalternativ. Om du lämnar den här inställningen på två ramar, jämför iSpy kontinuerligt de två sista bilderna med varandra. Så snart programmet upptäcker avvikelser startar inspelningen omedelbart. Detekteringsalternativet fungerar bra, så du behöver inte ändra något här. Via skjutreglaget under Trigger Rangeställa in känsligheten för rörelsedetekteringen. Börjar inspelningen när ett blad faller från ett träd? I så fall är det bättre att flytta den vänstra skjutreglaget något åt ​​höger. I avsnittet Detekteringszoner kan du se en förhandsgranskning av kameran. Du får bara ha iSpy detektera rörelse på en viss del av videobilden. Använd musen för att rita en rektangel över det område du vill kontrollera. Klicka på Nästa .

Låt iSpy skanna en viss del av videobilden för rörelse

Tips 06: Varningar

Så snart iSpy upptäcker rörelse kan programmet eventuellt varna dig. Markera vid behov alternativen Varningar aktiverade och Meddelanden högst upp. I läge, se till att alternativet Rörelse är valt. Klicka på Välj åtgärd längst ner . Som du kan se finns det flera alternativ för att få en varning. Välj Spela ljud om iSpy måste spela upp ett ljudfragment på din dator under rörelsedetektering. Du bekräftar detta val med Lägg till och välj en wav-fil på hårddisken. Klicka sedan på OKför att aktivera den här varningstypen. Du kan också välja att starta en viss fil eller öppna en webbplats när du flyttar. Ett betalt iSpy Connect-konto krävs för att få ett e-postmeddelande eller ett sms, så du kan inte bara aktivera dessa funktioner. Klicka på Nästa .

Tips 07: Inspelningsinställningar

På fliken Inspelning kan du justera inspelningsinställningarna efter eget tycke. Det är viktigt att under inspelningsläget är alternativet Record on Movement Detection aktiverat. Vidare vid Max. Inspelningstid valfritt i hur många sekunder en inspelning kan ta. På så sätt förhindrar du iSpy från att lagra mycket tunga videofiler. Under kvalitet anger du önskad videokvalitet med skjutreglaget. På Profile kan du justera videoformatet om det behövs. Standardinställningen ( H264 MP4 ) erbjuder också utmärkt videokvalitet. I avsnittet Timelapse inspelningDu kan också göra videoinspelningar baserat på tidsintervall, även om den här funktionen inte är särskilt intressant för övervakningssyfte.

Tips 08: Andra alternativ

Du kan justera några fler alternativ i de återstående flikarna i inställningsfönstret. PZT- fliken är mycket användbar när du använder en så kallad pan & tilt-kamera . Detta ändrar kameravinkeln med hjälp av piltangenterna. Du använder också förstoringsglasen för att zooma in och ut. Gå till fliken Schemaläggning om du vill spela in enligt ett fast tidsschema. Via Lägg till väljer du vid Åtgärd med inspelning: Start och inspelning: Stoppa önskade tider. Det är användbart att du också kan ange separata antagningsdagar i veckan. Gå slutligen till fliken Lagring . Bakom Media Locationdu kan se i vilken mapp iSpy lagrar inspelningarna. Standardmappen är ganska olycklig, eftersom den ligger djupt i systemet. Klicka på knappen med de tre punkterna och lägg till . Du kan välja en annan plats med knappen med de tre punkterna. Bekräfta ditt val med Välj mapp och klicka två gånger på OK . Bakom Media Location väljer du den nya filplatsen via den lilla pilen. Stäng inställningsfönstret med Slutför . Alla ändringar har nu sparats. En ytterligare åtgärd krävs efteråt för att aktivera tidsplanen. Högerklicka på videoramen och bekräfta med Apply Schedule .

Tips 09: Visa inspelningar

Alla bilder visas som miniatyrer i den nedre rutan. Programmet fungerar tillsammans med den välkända mediaspelaren VLC för att spela upp bilderna. Du kan också använda din egen mediaspelare istället. Högerklicka på en miniatyrbild och välj Spela i standardspelare . Standardvideospelaren på din dator öppnar nu inspelningen direkt, till exempel Windows Media Player.