Ger en SSD mening för dig?

I de bättre nas-enheterna är det möjligt att använda en SSD som cache. Ibland genom att offra en av dina enhetsfack för en SSD, men vissa NAS-enheter har till och med specifika platser för cache-SSD. Men hur användbart är det nu? Eller snarare: när är det vettigt? I två år använde vi en SSD-cache i vår NAS, nu gör vi status.

Begreppet "cache" har använts i datorer i årtionden. Till exempel har en modern processor något som cache, men mekaniska diskar och SSD-enheter (solid state-enheter) använder nästan alltid någon form av cache. En cache är helt enkelt en buffert, en buffert som är snabbare än resten av den underliggande hårdvaran. Genom att lägga till lite snabbare och dyrare cacheminne kan du dramatiskt förbättra en parts prestanda utan att kostnaden är extrem.

Cache kan användas för att läsa data snabbare, det vill säga den begärda informationen är tillgänglig snabbare, men också för att skriva snabbare, i vilket fall bufferten kan ta data snabbare innan den bearbetas.

Cache i en nas

En NAS som helt och hållet består av SSD: er är extremt snabb men också mycket dyr. Genom att ha en liten mängd SSD-lagringsfunktion som en cache för en större mängd mekanisk lagring kan du förbättra prestandan mycket. En läst ssd-cache i en nas kontrollerar vilka filer du använder mest och ser till att de är omedelbart redo att användas. Förutom hastighetsförstärkningen har detta en annan fördel: det faktum att dina mekaniska skivor måste utföra färre åtgärder är positivt för deras livslängd och bullerproduktionen. En SSD-cache för skrivning säkerställer att när du lagrar data så skriver du tydligen filerna snabbare, medan nas själv överför sedan data tyst från cachen till de mekaniska enheterna.

Snabbare och tystare, men ...

Under två år kördes två jämförbara NAS-system, ett med SSD-cache. Vi kan verkligen inte klaga på effektiviteten av cache-funktionen hos vår Synology DS918 +, en 4-fackig NAS med två cache-SSD-kortplatser. Efter ungefär två månaders användning kom ungefär en tredjedel av all data som vi begärde från cachen och den procentandelen har nu stigit till över nittio procent. Även om det naturligtvis kommer att skilja sig från användningsscenario, tycker vi fortfarande att detta är ett mycket positivt tecken. Och vi pratar bara om 256 GB SSD-cache på 32 TB hårddiskar.

Ändå undrar vi i vilken utsträckning den vinsten verkligen märks. Att öppna en mapp med foton på nas utan cache känns faktiskt bara smidigt också. Bara för att vi råkar kunna jämföra båda situationerna märks verkligen något av skillnaden, men vi uppskattar chansen att du som slutanvändare plötsligt blir entusiastisk över prestationsvinsten. Och medan SSD-cache nas definitivt är märkbart tystare är det fortfarande inte en enhet du vill placera inom hörselområdet. Vi är ännu mer kritiska angående skrivcache, vad är poängen med en extra snabb skrivbuffert när flaskhalsen i dataöverföringen är ditt gigabit-nätverk? Endast entusiaster med ett multi-gigabit-nätverk och multi-gigabit-NAS har verkligen nytta av ett sådant skrivcache.

Komplexa överväganden

Så verkligheten är att vinsten och användbarheten av en SSD-cache beror mycket på det scenario du befinner dig i. Är hårddiskchatter en sak i ditt område? Då är fördelen med en SSD-cache mycket intressant av den anledningen ensam. Om du inte planerar att uppgradera din gigabit nas och ditt nätverk är hastighetsförstärkningen inte precis något att springa till butiken för. Och för vissa nas-enheter spelar det också en roll att du måste offra en av dina normala enhetsfack för det. Så en SSD-cache är inte ens ett fungerande alternativ för alla.

Slutsats

Även om det finns några hakar i konceptet, bör vi inte glömma att SSD-enheter inte är särskilt dyra idag och att vi med en SSD-cache också gör något riktigt avgörande: vi lindrar en av de mest utsatta delarna med en relativt hög risk för fel: den mekaniska hårddisken. Nu ska du alltid ha en säkerhetskopia av din NAS hur som helst, men om du kan avlasta dessa delar för ett blygsamt belopp blir din tystare och du får lite extra prestanda, säger vi: om du har plats för en cache- ssd är verkligen inte en dålig idé!

Alternativ: ge en SSD en egen mapp

Istället för att använda en SSD som en cache för hela din NAS kan du också överväga att lägga till en SSD till din NAS och tilldela den en egen mapp i ditt nätverk. SSD-enheter har fallit i pris och modeller på 1 eller 2 TB är mycket överkomliga. På detta sätt kan du helt enkelt parkera dina mest använda och mindre filer på en SSD, med andra ord utan ljud och med maximal hastighet, medan du lämnar större mappar som dina videofiler, som normalt inte skulle cachas, på de långsammare hårddiskarna. En ytterligare fördel (eftersom SSD är en egen enhet inom ditt NAS-operativsystem) är att det också är möjligt att köra specifika applikationer som du kör på din NAS från SSD, till exempel Docker-behållare.