Hur mycket RAM behöver du på din Windows 10-dator?

Windows 10 är ett relativt "ekonomiskt" system och kräver faktiskt inte så mycket RAM. Men om du ska kräva mer från din dator, till exempel när du vill redigera videor eller spela spel, är mer RAM önskvärt. Hur mycket RAM behöver du egentligen?

Microsoft själv rekommenderar en minsta mängd arbetsminne (RAM) på 1 GB för 32-bitarsversionen och 2 GB för 64-bitarsversionen av Windows 10. Det är ett mycket optimistiskt tillvägagångssätt som inte kommer att fungera bra i praktiken. För att verkligen göra något med ett Windows 10-system behöver du minst 4 GB RAM; i 32-bitarsversionen är detta också det maximala som kan uppnås. Du kan sedan arbeta rimligt med systemet, men multitaskar inte för mycket (dvs. kör för många program samtidigt). Om ditt system har så lite RAM-minne (och detta kan inte utökas), kan en sådan dator fortfarande förstärkas med en SSD istället för den traditionella hårddisken. 4 GB betyder att du kan surfa på nätet,kan köra e-postprogramvara och använda Microsoft Office (eller ett kontorspaket av ett annat märke). Tunga spel når gränserna, medan videoredigering är långt ifrån perfekt upplevelse. Fotoredigering är fortfarande möjlig, förutsatt att du inte använder för många lager och liknande.

Gyllene standard

Faktum är att 8 GB har varit "guldstandarden" för Windows 10 i några år nu. Det gör att du kan göra nästan vad som helst du behöver för att göra dagliga aktiviteter, inklusive att arbeta med Photoshop och Lightroom, till exempel. Videoredigering är också bra, förutsatt att du inte kör för många andra program samtidigt. De flesta spel är också nöjda med 8 GB RAM-minne. Så det betyder att du verkligen bara kan använda 64-bitarsversionen av Windows 10; bara det stöder mer än 4 GB RAM. Innan du kör till butiken för ytterligare minnesmoduler, kontrollera om du faktiskt kan utöka den befintliga mängden RAM i ditt system. Vissa budgetsystem stöder inte mer än 4 GB. Det är också ofta så att du måste byta ut de gamla minnesmodulerna (till exempel 2 x 2 GB) mot nya (2 x 4 GB) för att komma till 8 Gb;detta är ofta fallet med bärbara datorer. Med Windows-surfplattor är RAM vanligtvis inte utbyggbart eftersom det löds på moderkortet.

Mer arbetsminne?

Mer RAM är särskilt intressant om du vill köra mycket tung programvara samtidigt. Eller vill komma igång med virtuella maskiner. Det är till exempel trevligt att också tilldela en virtuell version av Windows 6 eller 8 GB RAM. Detta är bara möjligt om det verkliga RAM-minnet i ditt system är betydligt mer. Tänk på 16 GB eller till och med 32 GB om det behövs. Lyckligtvis är RAM-moduler inte extremt dyra idag, så det är bäst att göra det.

Vill du utöka ditt RAM, men du förstår inte riktigt termer som DDR, MHz, CAS Latency, SO-DIMM och 204-pins? I den här artikeln ger vi dig några tips om du vill utöka ditt RAM-minne. Vi går igenom de mest kända termerna och ger några uppmärksamheter om du vill installera ditt RAM i par, vilket ofta rekommenderas.

Men för de flesta är 8 GB precis rätt värde för att gå åt alla håll med Windows 10! Om du råkar ha en äldre 32-bitars bärbar dator med Windows 7 i bruk, kommer du bara att komma undan med 4 GB efter att du har uppgraderat till 10 (stöd för Windows 7 sedan januari i år!) Men tillsammans med den äldre processorn kommer detta sannolikt inte att producera en dator som fungerar som den ska.