Det här är de bästa Adobe Illustrator-alternativen

Nu vet du tillräckligt med onlinealternativ till Adobe Photoshop för att förbättra dina foton, men tänk om du vill skapa en fin design baserad på digitala ritningar? Standarden för den professionella designern är Adobe Illustrator, men för hemanvändarna är detta paket för dyrt och för komplext. Lyckligtvis finns det en mängd onlineapplikationer för att skapa vektorritningar som inte ens kräver att du installerar någonting på din dator. Vi ger dig åtta program som du kan komma igång med utan för mycket studier.

Tips 01: Gravit Designer

Vi letar fortfarande efter den fångsten i gräset. Det verkar för bra för att vara sant att en snabb och kraftfull vektordesigner som Gravit Designer är helt gratis. Ändå är det så. Gravit Designer förvärvades i juni av Corel, en konkurrent till Adobe. Webbappen fungerar i alla större webbläsare och det finns skrivbordsversioner för Mac, Windows, Linux och Chrome OS. Du kan säkert kalla programmet en grundversion av Illustrator. Dessutom använder detta program ett antal genvägar som är identiska med Adobe-programvaran. Biblioteket med instruktionsvideor hjälper dig att behärska programmet. Förutom den omfattande uppsättningen verktyg får du en komplett samling förutformade former, illustrationer, ikoner och linjer att använda i dina mönster.Du kan enkelt lagra din design i Gravit Designer-molnet så att du kan fortsätta arbeta med ditt projekt på vilken tänkbar plats som helst.

Du kan säkert kalla Gravit Designer en grundversion av Illustrator

Tips 02: Konvertera till vektor

Gravit Designer har en smart funktion för att konvertera raster- eller bitmappsbilder till vektorbild. Använd bildfunktionen Modify / Path / Vectorize för detta . Med detta kan du enkelt konvertera en jpg- eller png-bild till en vektorritning som du sedan kan redigera vidare som sådan. Du kan spara resultatet av ditt projekt som en pdf, som jpg eller png eller svg (skalbar vektorgrafik), vilket är ett vanligt vektorformat.

För din bekvämlighet har Gravit Designer nitton förinställda layouter för att skapa mönster på papper, femton förinställningar för socialt medieinnehåll, åtta för webbdesign, sju för surfplattor och sex för smartphones. Allt är lättillgängligt, vilket gör plattformen till ett bra alternativ för nybörjare. En studiekväll räcker för att kunna göra vackra saker med detta program.

Vektor eller raster

Den här artikeln handlar specifikt om applikationer för att skapa och redigera vektorgrafik. Till exempel är ett foto en rasterbild och inte en vektor. Men vad är skillnaden mellan de två? Många användare översätter denna fråga som: vad är skillnaden mellan Adobe Photoshop och Illustrator? Det första programmet är i stort sett slagskeppet för att göra fotoredigeringar, medan illustratörer och tecknare vänder sig till det andra programmet. När en raster- eller bitmappsbild består av pixlar, punkter av en viss färg, är en vektor en linje mellan två punkter, baserat på en matematisk formel. Med vektorer kan du skapa olika former, till exempel genom att rita en linje från punkt A till punkt B i en vinkel på 42 grader.Programvaran drar linjen med hjälp av en beräkning mellan de två punkter som skapats istället för pixlar. Denna teknik visar omedelbart varför foton aldrig kan byggas från vektorer.

Tips 03: Vectr

Om Gravit Designer-inlärningskurvan är för brant för dig kanske du gillar Vectr bättre. Programmet är tillgängligt för Windows-datorer, datorer med Linux och Chromebooks. Du kan ladda ner Vectr gratis till din dator eller använda den online. Vectr förlitar sig främst på sin enkelhet när det gäller att skapa snabba vektordesigner. Detta kan ses omedelbart, eftersom endast en minihandledning erbjuds när det gäller förklaringar. Vectr är speciellt lämplig för att skapa sociala mediesidor. Det finns förinställda dokumentmallar och det är enkelt att importera foton eller lägga till text. I det här fallet betyder "lättare" också mindre funktionell än med Gravit Designer (se tips 1). Det som är nytt i Vectr är att varje bild har sin egen unika internetadress som du kan dela med alla.Det är också användbart det rutnät som du kan placera på duken där du kan klicka på objekten. Dessutom kan Vectr hantera lager bra. Med en enkel dragrörelse placerar du ett objekt ovanför det andra. Naturligtvis kan du exportera färdiga mönster till png, jpeg eller svg.

Fördelar med vektor

Vektorgrafik består av geometriska objekt som linjer, cirklar eller kurvor som definieras av parametrar som startpunkt, slutpunkt, radie, kantlängd, linjetjocklek, färg och fyllningsmönster. Moderna vektorritningsprogram visar till och med färggradienter och transparens. Den stora fördelen med vektorbilder jämfört med rasterbilder är att du kan förstora en sådan vektor som önskas utan kvalitetsförlust, eftersom de lagrade parametrarna helt enkelt omvandlas till den nya storleken. Visningsstorleken för en vektorbild påverkar inte filstorleken, vilket bestäms av antalet sparade parametrar.

Figmas inlärningskurva är brant, men det är lite du inte kan åstadkomma med programmet

Tips 04: Figma

Figma riktar sig till användaren som faktiskt redan är bekant med Illustrator. Detta program kommer också med både en stationär version (macOS, Windows och Linux) och en webbutgåva. Med ett gratis medlemskap kan du skapa tre projekt och arbeta i ett team med två medlemmar. Figma är byggd för att designa gränssnitt och arbetar mycket nära filer som skapats i Sketch. Det finns också mobilappar för iOS och Android så att du kan se dina mönster på plats eller visa dem för andra. Figmas inlärningskurva är brant, men det är lite du inte kan göra med Figma. Programmet stöder Google-teckensnitt och alla dina importerade offline-teckensnitt. Dessutom kan du spara komponenter för senare användning i andra projekt. När du har slutfört en design kan du exportera ditt arbete som png,jpg eller svg eller så kan du kopiera stilen som css-kod.

Svg

De typiska vektorformaten är svg, eps, ai, cdr och wmf. Som standard går nästan alla onlinevektorredigerare för svg-format. Det fina med detta är att du enkelt kan kopiera koden till den eller de skapade illustrationerna och klistra in den på vilken webbplats som helst. Svg är ett XML-markeringsspråk som används för att beskriva tvådimensionella vektorbilder, så en sådan fil består endast av text. Bilden är därför uppbyggd på grundval av textdata, inte en enda pixel används.

Tips 05: Boxy SVG

På tal om svg, Boxy SVG är en online svg-redigerare som fungerar på Chromium-baserade webbläsare. Så det är främst Chrome, men också Opera, Vivaldi och några mindre kända webbläsare som Yandex och Brave. Fördelen är att du aldrig behöver exportera bilderna till svg, för det här är standardformatet för Boxy SVG. Detta innebär omedelbart att du kan kopiera HTML-koden från bilderna och klistra in den direkt på en webbsida. Boxy SVG har alla grundläggande verktyg för att rita former. Mycket trevligt är integrationen med Google Fonts, vilket ger dig tillgång till en nästan oändlig samling av gratis typsnitt. Det finns också en stationär version för Windows, Mac och Chrome OS, men de är inte gratis. MacOS-versionen kostar till exempel 10,99 euro.

Tips 06: Generatorer

Boxy SVG ser enkelt ut, till och med lekfullt, men det här onlineverktyget erbjuder många funktioner och intressanta möjligheter. Till exempel hittade vi en direkt anslutning till Open Clipart-biblioteket. Uppsättningen av generatorer innehåller en omvandlare för att rastera svg-design och ett verktyg för att komponera QR-koder och streckkoder. Den innehåller också ett antal specialgeneratorer, till exempel en generator för att skapa bakgrunder baserade på trianglar och Parliamant-diagrammet, med vilka du kan visualisera sammansättningen av ett plenarmöte med blixtens hastighet.

Den som är lika kreativ som en tegelsten kan fortfarande komma med professionellt design med Canva

Tips 07: Canva

Canva är en outsider i denna serie. Och av tre skäl. Canva är skyldig sin popularitet eftersom användaren faktiskt inte behöver rita någonting. I det här webbläsarrelaterade designverktyget använder du de 50 000 tillgängliga mallarna som du justerar och slår samman lite. På det sättet skapar du logotyper, e-bokomslag, affischer och annonser. För det andra har Canva en specifik intäktsmodell. Många mallar är gratis, men ofta hamnar du med element som du måste betala för. För det tredje lämnar Canva användaren lite utrymme för kreativitet. Det finns inga ritverktyg, så det är inte möjligt att skapa något helt nytt. Kort sagt, alla som är lika kreativa som en tegelsten kan fortfarande komma med professionellt design via Canva.

Tips 08: Inkscape

Inkscape har länge haft rykte om att vara det bästa gratis Illustrator-alternativet. Medan det alltid har varit ett skrivbordsprogram tillåter Inkscape dig att arbeta online via RollApp-tjänsten. RollApp är en molnplattform för applikationer som du kan komma åt via din e-postadress, Facebook eller Google-konto. När du öppnar Inkscape i webbläsaren kommer det att vara något konstigt eftersom hela arbetsmiljön är klämd i det ena webbläsarfönstret. Allt ser mycket bättre ut när du sätter webbläsaren i helskärmsläge. Inkscape kan vara ett kraftfullt program, men det är inte lätt att använda och känns också lite långsamt. Det är bäst att använda Inkscape när du vill redigera en fil när du är på språng,men på grund av programmets struktur är det inte precis inbjudande att starta ett projekt från grunden.

Tips 09: Janvas

För några år sedan var Janvas en mycket populär svg-redaktör. Online-redaktören ser fortfarande bra ut, men tyvärr har utvecklingen stoppats ett tag. Janvas innehåller funktioner som former, text, ritverktyg, masker och lager och har ett bibliotek med ikoner, användargränssnittselement och fotobokmallar. Du kan också använda de färdiga texturerna och filtren på din design med ett klick. Vi gillar det mörka gränssnittet som gör att färgerna dyker upp snyggt, men du måste titta noga för att böja programmets layout lite. Det finns en stor nackdel med Janvas: onlineprogrammet stöder inte kortkommandon. Janvas är ett anständigt val för små, snabba projekt, men det saknar komplicerat arbete.

Det finns en stor nackdel med Janvas: onlineprogrammet stöder inte genvägar

Tips 10: Vecteezy

Vecteezy är ett bra val om du vill ändra en befintlig svg-fil. Detta onlineverktyg kommer i en gratis och premiumversion. Om du väljer den betalda versionen ($ 9 per månad på årsbasis) har du tillgång till hela biblioteket med premiumbilder. Vecteezy fungerar enkelt. Du får penna- och skrivverktyg och en uppsättning ritade illustrationer som du kan importera till projektet. Vecteezy Vector Editor är laddad med 800 teckensnitt och mer än 25 000 designelement, så att du kan justera vektorgrafiken nästan oändligt utan att använda dyra program från tredje part. Det är också enkelt att spara filerna. Du exporterar designen till svg, jpg eller png så att du omedelbart kan ladda ner bilden.