Med 300 euro i fickan kan du köpa många bra Android-smartphones. Motorola hoppas att du väljer One Vision, en enhet med solid hårdvara och långvarig mjukvarusupport. I denna Motorola One Vision-recension får vi reda på om mellansegmentet har en ny kung.
Motorola One Vision
Pris € 299, -Färger blå och brun
OS Android 9.0 (Android One)
Skärm 6,3 tums LCD (2520 x 1080)
Processor 2,2 GHz octacore (Exynos 9609)
RAM 4 GB
Lagring 128 GB (utbyggbart med minneskort)
Batteri 3500 mAh
Kamera 48 och 5 megapixlar (bak), 25 megapixlar (fram)
Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi, GPS, NFC
Storlek 16 x 7,1 x 0,87 cm
Vikt 180 gram
Annan USB-C, hörlursport
Webbplats www.motorola.com 8,5 Poäng 85
- Fördelar
- Android One-programvara (policy)
- Anständiga kameror
- Slät, komplett hårdvara
- Negativa
- 21: 9 skärmförhållande inte perfekt än
- Djupgivare har begränsad användning
- Stort kamerahål i skärmen
- Besvikande batteritid
The One Vision är efterträdaren till den som kom ut i slutet av förra året. Med en iPhone-liknande design, en skärm med låg upplösning, en gammal processor och en medelmåttig kamera var det en nedslående enhet. Motorola säger att man har lärt sig och främjar det konkurrenskraftiga förhållandet mellan pris och kvalitet för One Vision, som har ett rekommenderat pris på 299 euro. Hur bra är smarttelefonen?
Premium och solid design
I alla fall är vi mycket nöjda med utsidan. Motorola One Vision är tillverkad av glas och känns lyxig och robust. Den har en fin högtalare, 3,5 mm hörlursuttag och USB-C-port och är stänksäker. Motorola-logotypen har en pålitlig och snabb fingeravtrycksskanner på baksidan. I det vänstra hörnet hittar du en dubbel blixt och en lite utskjutande kameramodul. Det senare säkerställer att smarttelefonen inte är helt platt på bordet, men det stör inte.
Du kan köpa Motorola One Vision i två färger: blå och brun. Tillverkaren skickade oss den första versionen, som vi tycker är mycket vacker. De som letar efter en mindre slående enhet är bättre med den bruna versionen.

När du håller One Vision märker du att den är längre än de flesta andra smartphones. Motorola har valt ett skärmförhållande på 21: 9, vilket är längre än det vanliga 19: 9-förhållandet. Detta gör skärmen högre och det finns inga kanter när du tittar på film. Dessutom kommer mer text att passa på skärmen. En nackdel är att få appar och spel för närvarande är optimerade för förhållandet 21: 9, så att svarta kanter ofta syns överst och / eller längst ner. Detta problem påverkar också nya Sony-smartphones, som också har en 21: 9-skärm.
Anmärkningsvärt lång skärm
Skärmen på One Vision mäter 6,3 tum, vilket är betydande. I kombination med det långsträckta förhållandet är det svårt eller omöjligt att använda smarttelefonen med en hand. LCD-skärmen i sig är bra. Färgerna ser snygga ut, Full HD-upplösningen ger en skarp bild och betraktningsvinklarna är bra. Den maximala ljusstyrkan kommer att vara tillräcklig de flesta dagar, men dyrare enheter kan vara klart ljusare.

Ett Motorola-designval som vi är mindre nöjda med är kamerahålet längst upp till höger på skärmen. Detta inkluderar en 25 megapixel selfie-kamera. Fler och fler smartphones, inklusive Honor View 20 och Samsung Galaxy S10, har ett sådant kamerahål istället för en tjockare skärmkant eller hack. En bra lösning, om det görs korrekt. På Motorola One Vision är kamerahålet så stort att det distraherar och kommer i vägen för appar, spel och filmer. Konkurrerande smartphones har ett mindre kamerahål, vilket är mindre märkbart.

Hårdvara
Där de flesta Motorola-smartphones körs på en processor från Qualcomm använder One Vision ett Exynos-chip från Samsung. Det är speciellt eftersom Samsung huvudsakligen sätter sina marker i sina egna enheter. Exynos 9609-processorn i Motorola One Vision är en mycket okänd och när det gäller funktioner och prestanda liknar den 9610-chipet som bara finns i en smartphone, Samsung Galaxy A50.
Okänt kan göra älskade, men Exynos 9609 står på sin plats. Tillsammans med ett rymligt 4 GB RAM-minne går One Vision som en charm och vi har inget att klaga på prestanda. Visserligen kan de tyngsta spelen orsaka vissa hicka och den allmänna hastigheten är inte jämförbar med en toppsmartphone, men priset är därefter.
Den interna lagringskapaciteten på inte mindre än 128 GB är slående. Du kan lagra många appar, foton och spel på den. De flesta konkurrerande enheter har 64 GB minne, så One Vision har en fördel här. Det är trevligt att du kan öka minnet om så önskas med ett micro-SD-kort på upp till 512 GB.
När det gäller anslutningsmöjligheter är smarttelefonen också välutrustad. Förutom ett NFC-chip finns stöd för den snabbaste WiFi-standarden, Bluetooth 5.0, en FM-radio och dubbelt SIM-kort. Så du kan använda två SIM-kort samtidigt.

En del som gör Motorola One Vision mindre imponerande är dess batteritid. Det icke-avtagbara batteriet har en kapacitet på 3500 mAh, vilket är genomsnittet för denna typ av smartphone. Ändå är batteriets livslängd lite nedslående och du måste ladda enheten innan du lägger dig om du använder den intensivt. Om du tar det långsammare sparar du en hel dag utan laddning däremellan, men det finns inte mer. Det är synd, för många enheter kan hålla en till en och en halv dag utan bekymmer. Motorola One Vision visar sig också vara mindre energieffektiv än konkurrensen i standby.
Lyckligtvis går laddning via USB-C smidigt. Den medföljande TurboPower-laddaren har en effekt på 15W, vilket är detsamma som för dyrare enheter som Samsung Galaxy S10. Inom trettio minuter går batteriet från 0 till 40 procent, vilket är användbart om du vill fylla på. Det tar ungefär två timmar att ladda batteriet helt. Trådlös laddning är inte möjlig och det är en förståelig nedskärning på en mellansmartphone.

Kameror
Den främre kameran på 25 megapixlar i skärmhålet tar fantastiska selfies under dagen. De är tillräckligt skarpa, har bra färger och den automatiska HDR-funktionen förbättrar det dynamiska omfånget. I mörkret kan du få skärmen att lysa upp kort och det är ett användbart tillskott.
En dubbel kamera är placerad på baksidan av Motorola One Vision. Den primära linsen är en Samsung GM1-sensor med en maximal upplösning på 48 megapixlar. Som standard skjuter den dock in 12 megapixlar och kombinerar fyra pixlar till en större pixel, vilket borde resultera i bättre foton. Vi ser också den så kallade fyrbäddstekniken på konkurrerande smartphones med en 48 megapixelkamera.
Fotoprestanda för One Vision besviker inte och det beror delvis på den automatiska HDR-funktionen som förbättrar bildkvaliteten. Under dagen tar kameran skarpa foton med exakta färger och bra dynamiskt omfång. Det som är slående är att kameran inte omedelbart tar ett foto när du trycker på avtryckaren. I rörliga situationer, till exempel med husdjur, får du ibland rörliga bilder.



På kvällen klarar kameran sig klart mindre bra, men du kan fortfarande ta användbara bilder. Använd det speciella nattläget för detta. Det tar några sekunder att ta flera bilder och sedan kombinera dem till en ljusare bild, även om det finns buller, särskilt på sidorna.
Motorola förser kameran med optisk bildstabilisering (OIS), en teknik som motverkar hackiga foton och videor. OIS är inte standard i denna prisklass och därför ett trevligt tillskott. Kameran filmar i 4K-upplösning med 30 bilder per sekund eller i Full HD med 60 bilder per sekund. Bildstabiliseringen fungerar bäst i full HD-läge. Med tillräckligt med (dagsljus) gör Motorola One Vision utmärkta videor.
Den andra kameran på baksidan är en 5 megapixeldjupssensor. Det fungerar när du tar ett porträttfoto och gör bakgrunden suddig medan objektet eller personen i förgrunden förblir i fokus. Du kan ställa in hur dåligt oskärpa ska vara per foto i kameraappen och det är kul att experimentera med detta. Porträttfunktionen fungerar bra, men den är verkligen inte perfekt. Speciellt med blommor går kameran ibland fel genom att suddiga löv om det inte är meningen, eller tvärtom. Det är en rolig funktion, men i den här prisklassen finns det också smartphones med vidvinkelobjektiv som fångar mer bild i fotot. Vi tycker att en sådan lins är mer användbar.



Android One-programvara
Motorola One Vision är - precis som sin föregångare - utrustad med Android One-programvara. Detta innebär att smarttelefonen kör en praktiskt taget icke-modifierad version av Android och har en garanterad uppdateringspolicy. Fram till juni 2022 får du en säkerhetsuppdatering från Google varje månad och du kan också räkna med två Android-uppdateringar. På referensdatumet 26 juli körde smarttelefonen säkerhetsuppdateringen den 5 juni.
Eftersom enheten nu körs på Android 9.0 (Pie) får du snart Android 10.0 (Q) och nästa år Android R. Det kan finnas en tredje uppdatering, men det är fortfarande osäkert. Den långa och konsekventa uppdateringspolicyn är jämförbar med den för mycket dyrare Android-smartphones. Vem - med rätta - värdesätter bra programvarusupport men inte vill spendera tusen euro på en smartphone, ska köpa en Android One-enhet.



Förresten, Motorola är inte den enda tillverkaren som släpper Android One-smartphones, eftersom märken som Nokia och Xiaomi också erbjuder olika modeller.
Motorola har knappast förändrat Android-programvaran på One Vision. Vissa färger och inställningar har justerats och två Motorola-appar har installerats. En av dem är Moto, med vilken du kan ställa in alla typer av åtgärder för att använda smarttelefonen. Den här appen är tillgänglig på alla Motorola-enheter. Skaka två gånger för att starta kameran, vrid två gånger för att slå på eller av ficklampan och vinka handen över skärmen i standby-läge för att se tid, aviseringar och batteriprocent.

Slutsats: köp Motorola One Vision?
Den som vill spendera upp till 300 euro på en ny smartphone bör definitivt överväga Motorola One Vision. Enheten har en vacker design, bra skärm, anständiga kameror och kapabel hårdvara. Batteriets livslängd är lite nedslående, men är inte dåligt. Det stora kamerahålet på skärmen är också en nackdel, men vissa kommer att ha mer problem med det än andra. Ett stort plus är Android One-programvaran, som garanterar en trevlig användarupplevelse med en lång uppdateringspolicy. I slutändan är Motorola One Vision en av de bästa prisvärda smartphonesna från 2019.
Intressanta alternativ är Motorola Moto G7 Plus, Samsung Galaxy A50, Nokia 8.1 och Xiaomi Redmi Note 7 (Pro).