Tips: Så här får du Flash på iPad

Bristen på Flash-stöd är en stor irritation för många iPad-användare. Det är ändå möjligt att få appar, webbplatser och spel som använder Flash på Apple-surfplattan genom några omvägar. Vi visar hur!

Om du vill se webbplatser skrivna i Flash på iPad, spela Flash-spel eller öppna en Flash-video kommer du hem från en oförskämd uppvaknande på iPad: enheten stöder inte Adobes teknik. Men oroa dig inte: det är möjligt att trolla fram Flash på iPad. Ett antal appar i App Store kan hjälpa till med detta.

Varför stöder inte iPad Flash?

Apples tidigare VD Steve Jobs såg inte något i hans ögon som alltför otrevlig Flash för mobila enheter och vägrade därför att tillåta det på iOS-plattformen. Istället valde Job den alternativa HTML5-standarden, som långsamt ersätter Flash på webben.

Ett antal webbläsarappar för iPad låter dig spela Flash-videor och köra Flash-spel. De viktigaste är Photon Browser, Puffin, Skyfire Browser och iSwifter Browser. Webbläsarna kör den underliggande Flash-koden för webbplatser på sina egna servrar och skickar sedan resultatet till din iPad.

Photon Browser är den mest populära av de fyra nämnda webbläsarna. Appen kostar 4,49 euro och fungerar som ett bra alternativ till Safari. Appen erbjuder ett Flash-läge som du kan aktivera genom att trycka på blixtikonen längst upp till höger.

Ovan: Moshi Monsters fungerar bra i Photon Browser-appen. Nedan: Moshi Monsters fungerar inte alls med Safari.

Vi lyckades besöka webbplatserna för Moshi Monsters, Disney Fantasyland och Flash Driving Game utan problem. Ibland går operationen lite långsamt, men du kan spela med inställningarna för att optimera hastigheten och upplösningen på de webbplatser du besöker.

Puffin är gratis att prova och kostar 2,69 euro i den fullständiga versionen. Vi måste säga att Moshi Monsters (nedan) och Flash Driving Game fungerar fantastiskt. Ändå kunde den inte hantera Flash-versionen av Disney Fantasyland. Alternativet att testa appen först är en stor fördel, eftersom det hjälper dig att avgöra om programvaran uppfyller dina behov.

I augusti 2012 beslutade Adobe att inte längre stödja Flash-installationer via Google Play Butik, vilket också gjorde slut på Flash på Android-enheter.

Skyfire ($ 4,49) fungerar bra för att titta på Flash-video, men det stöder inte webbplatser, spel eller animationer, så det är inte ett fullfjädrat alternativ till Flash på PC.

ISwifter är också utformad för Flash-spel och kan användas i tio minuter i sju dagar. Efter det kostar en fullständig version av appen 6,99 euro. En stor nackdel är att du måste vara ansluten till WiFi för att använda iSwifter, eftersom appen inte fungerar med 3G- och 4G-anslutningar.

Ovan: Moshi Monsters i webbläsaren iSwifter för iPad.

Källa: