Test: 14 smarta produkter från Action

Efter att fester som Philips, Ikea och Trust redan bidragit till att göra ditt hem 'smart', lanserade Discounter Action också sin egen serie smarthome-produkter i slutet av 2019. Med LSC Smart Connect-sortimentet försöker den ursprungligen nederländska detaljhandelskedjan att erbjuda billiga alternativ för ditt smarta hem. Dags att se hur du installerar dessa produkter och hur de jämför med andra produkter på marknaden.

Discounter Action har fört ett ganska brett smart utbud av smarta produkter till marknaden, under namnet LSC Smart Connect. Kedjan levereras med ett ganska stort antal smarta lampor. Det introducerar inte bara en enkel smart LED-lampa utan har också fem olika typer av smarta glödlampor (lampor som ser ut som gammaldags glödlampor) i sortimentet. Dessutom finns två typer av flerfärgade LED-lampor och en flerfärgad spotlampa med GU10-montering. Det finns också en taklampa och en smart LED-remsa.

Förutom lamputbudet ingår även en siren, en rörelsedetektor, en dörrsensor, en fjärrkontroll och en smart kontakt. Så du kan inte bara tända ditt hem smart, det finns också andra alternativ för att göra ditt hem smartare. Detta gör Actions samling av smarta produkter till ett helt komplett paket.

Alla dessa produkter kan styras via en app på din smartphone eller surfplatta. Du hittar hela sortimentet på www.lsc-smartconnect.com.

Test procedur

Vi har köpt och testat fjorton av de femton LSC Smart Connect-produkterna hemma. Olika kombinationer av produkter har provats. Lamporna och sensorerna placeras totalt i två rum. Detta gjordes för att se hur produkterna fungerar i samma, men också i två olika utrymmen. Alla produkter har lagts till i den medföljande appen och, om möjligt, även till fjärrkontrollen. Där det är möjligt har varje scenario, tema och schema försökt att kartlägga alla funktioner.

Installationsförfarande och app

Installationen av produkterna är ganska enkel. Instruktionerna börjar alla på samma sätt. Först och främst måste du installera appen via Play Store, App Store eller den medföljande QR-koden. Skapa först ett konto. Då måste du lägga till varje produkt. Det talar faktiskt för sig själv, men appen ger också tydliga instruktioner. Sedan slår du på enheterna. Lamporna blinkar och är sedan redo att användas. Du måste först återställa de andra enheterna, till exempel dörrsensorn och sirenen, via en knapp på enheten.

Du kan sedan styra enheterna i appen. Du måste antagligen göra en liten firmwareuppdatering per lampa och sensor. Den här uppdateringen tar ungefär tio sekunder.

För att koppla lamporna till fjärrkontrollen måste du slå på och av lamporna en gång. Enheterna går sedan in i 'lärande läge' i tjugo sekunder. Håll sedan strömbrytaren på fjärrkontrollen intryckt, den blinkar tre gånger när parningen lyckas. Nu har du möjlighet att slå på och av lamporna, skapa grupper eller justera ljusstyrka och färg.

Automatisering

Olika alternativ för automatisering finns tillgängliga via LSC Smart Connect-applikationen. Du kan göra specifika inställningar per lampa eller per grupp. Du kan skapa grupper mellan lamporna via appen. Här kan du urskilja rummet där du har placerat lamporna, såsom vardagsrum, sovrum osv. På så sätt kan du automatiskt slå på och av lamporna vid olika tidpunkter. Du kan till exempel låta detta bero på tid på dagen eller vädret.

I appen har du också möjlighet att ställa in scenarier. Med ett sådant scenario kan du länka vissa åtgärder tillsammans. Om du har både sirenen och dörrgivaren i appen kan du använda detta för att skapa ett scenario som fungerar enligt följande: om dörren är öppen kommer sirenen att gå av. Perfekt för när du åker på semester!

Röst kontroll

Smarthome-produkterna kan också styras med din röst. Enheterna har stöd för Google Assistant och Amazon Alexa. Logga in på ditt Google Home- eller Alexa-konto och länka LSC-produkterna till din tjänst. Via Smart Life kan du logga in med det konto du har skapat för att använda LSC Smart Connect-appen. Smarthome-produkterna kan nu styras med din röst. Du kan till exempel dimma, slå på eller ändra färg på lamporna.

IFTTT

Scenarierna och scheman kan också ställas in via IFTTT (If This Then That). Denna plattform gör det möjligt att ansluta olika smarta hem enheter med varandra. På så sätt kan du också ansluta dina produkter från LSC med produkter från andra märken, till exempel Philips Hue-produkter. IFTTT-appen innehåller redan olika förprogrammerade "applets" med vilka du kan ställa in fina saker. På det här sättet kan du till exempel stänga av alla dina lampor så fort du lämnar huset eller få en lampa att blinka när du får ett e-postmeddelande. Du kan bestämma och ställa in dessa typer av scenarier och villkor själv.

Fjärrkontroll

Som beskrivits tidigare kompletteras lampområdet med fem andra produkter, nämligen tillbehör och sensorer. Den första produkten är fjärrkontrollen. Detta är en ganska enkel modell med en på / av-knapp och två knappar för att justera ljusstyrkan. Den fungerar inomhus upp till tjugo meter och levereras med två AAA-batterier. För övrigt fungerar fjärrkontrollen bara med lamporna eller lamporna som är anslutna via smartkontakten. Du kan inte justera ljusstyrkan på lamporna som du har anslutit till smartkontakten: du kan bara slå på och av lamporna. Tyvärr kan sensorerna inte alls styras med fjärrkontrollen. Det är ibland lite svårt att länka lamporna till fjärrkontrollen: fjärrkontrollen upptäcker inte alltid lamporna.Detta kan lösas genom att slå på och av lampan i fråga tre gånger.

Dörrsensor

Dörrsensorn består av två element som enkelt kan fästas på dörren med en limremsa. Först verkar detta som ett ganska värdelöst tillägg. Sensorn registreras bara när dörren öppnas och stängs och meddelar dig via appen. Du måste göra sensorn mer meningsfull genom scenarierna och länka den till andra enheter. Att tända lamporna så snart du öppnar dörren är väldigt praktiskt! Sensorn är därför bara ett tillägg till intervallet.

Siren

Sirenen i LSC-serien är en av 110 decibel, som kan ställas in i tre lägen. Med dessa positioner bestämmer du ljudets höjd. Du kan ställa in via appen om larmet ger ljud, ljus eller båda. Vår erfarenhet är att ljudet inte är särskilt högt. Du behöver inte vara i samma rum när det går, men vi tror inte att grannarna hör alarmet precis så.

Rörelsesensor

Både sirenen och dörrsensorn kan kopplas till rörelsesensorn. Den rörelsesensorn var överlägset den värsta i vårt test. Under testet placerades sensorn i ett hörn av rummet, bredvid dörren. Sensorn registrerade dock inte rörelser. Den rörelsen registrerades först när sensorn vändes i handen. Sensorn skulle via appen indikera om liten eller mycket rörelse har upptäckts, tyvärr kunde detta inte testas.

Uppdatering: Action har meddelat att en ny version av rörelsedetektorn kommer. Den här ska vara i butiker någon gång i maj eller juni i år. Denna version av rörelsesensorn har ett uppladdningsbart batteri som kan laddas direkt via mikro-USB. Dessutom utökas detekteringsvinkeln till 150 grader. När vi har haft den nya versionen kommer vi naturligtvis tillbaka till detta.

Uppdatering 2 : Vi har ännu inte informerats om detta. Coronavirus kan spela en roll i denna fördröjning

Smart kontakt

Den smarta kontakten är fortfarande ett välkommet tillskott. Med den här kontakten säkerställer du att produkter som normalt inte kan användas med en app kan drivas via Smart Connect-appen. På så sätt kan du fjärrstänga av och på en gammal skrivbordslampa eller kaffemaskin.

LSC Smart Connect dörrsensor

pris

9,95 € 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Lätt att installera
 • Känner utmärkt
 • Negativa
 • Kan bara länkas via scenarier eller IFTTT

LSC Smart Connect rörelsedetektor

pris

9,95 € 4 Poäng 40

 • Fördelar
 • pris
 • Negativa
 • Detekterar inte ordentligt

LSC Smart Connect fjärrkontroll

pris

9,95 € 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Enkel design
 • Möjlighet att dimma lampor
 • Negativa
 • Kan bara kopplas till lamporna

LSC Smart Connect smart plug

pris

8,49 € 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Lätt att installera
 • Integrerar äldre enheter
 • Negativa
 • Kan bara slå på eller av

LSC Smart Connect smart siren

Pris 8,49 € 7 Poäng 70
 • Fördelar
 • Kan kopplas till andra sensorer
 • Val av ljud och ljus
 • Negativa
 • Relativt mjukt ljud

Glödlampor

LSC levererar olika smarta lampor. Det finns fem typer av smarta glödlampor. Dessa är alla guldfärgade LED-lampor, vars ljusstyrka och färgtemperatur kan justeras via appen. En lampa har E14-armatur, resten E27-armatur. Skillnaden i utseende: en är rund och den andra är mer spetsig i form. Lamporna har en mycket fin varm glöd, speciellt när du justerar färgtemperaturen. Vissa lampor verkar inte byta eller byta mindre än andra lampor i samma grupp. När du har skapat en grupp och justerat ljusstyrkan håller i vissa fall inte alla lampor på samma nivå.

Du har många alternativ när det gäller scenarier. På så sätt kan du låta lamporna tändas eller släckas vid specifika tider. Tyvärr kan du inte ställa in lamporna via appen så att de tänds långsamt på morgonen, varigenom ljusstyrkan byggs upp långsamt. Detta gäller även alla lampor i sortimentet.

Flerfärgad LED-lampa

Förutom glödlamporna finns det tre flerfärgade LED-lampor. Dessa finns i en E14-, E27- och GU10-version. Tyvärr kunde vi inte testa GU10-versionen. Det är slående att dessa RGB-lampor faktiskt har ett ganska stort färgintervall. Som med de andra lamporna kan du ställa in scenarier och scheman. Med dessa lampor kan du också ställa in teman där färgen ändras efter några sekunder. Appen i sig har redan en mängd olika teman, men du kan också välja att bestämma färggradienten själv och skapa ditt eget tema.

Flerfärgad LED-remsa

Du kan också ställa in en färggradient med den flerfärgade LED-remsan. Det låga priset på mindre än två dollar gör detta till en riktigt bra affär. Alternativa flerfärgade LED-remsor med 1500 lumen kostar vanligtvis ungefär dubbelt. Längden på fem meter är tillräckligt med LED-remsor för att placeras bakom din TV för en vacker ljuseffekt, eller för att belysa snyggt på till exempel ett skåp, hylla eller vägg. Remsan kan visa vackert varmt vitt ljus och alla typer av andra färger.

Takljus

Det senaste tillskottet kommer i form av taklampan. Denna 1400 lumen taklampa ger vackert varmt och vitt ljus. En annan fördel är att lampan kommer ihåg inställningarna. Om du justerar ljusstyrkan eller färgtemperaturen behåller lampan dessa inställningar när du stänger av enheten. En liten sidoteckning är att lampan inte har rätt hål för direkt montering på en central låda.

LSC Smart Connect smart glödlampa LED-lampa

pris

7,95 €, 8,95 € och 9,95 € 9 Poäng 90

 • Fördelar
 • Fin varm färg
 • Stort sortiment
 • Ekonomisk
 • Negativa
 • Inte varje lampa byter med den

LSC Smart Connect smart flerfärgad LED-lampa

pris

7,95 € 10 Poäng 100

 • Fördelar
 • Färgspektrum
 • Ställa in teman
 • Negativa
 • Nej

LSC Smart Connect smart flerfärgad LED-remsa

pris

19,95 € 10 Poäng 100

 • Fördelar
 • pris
 • Längd
 • Teman och scenarier
 • Negativa
 • Nej

Takljus

pris

16,95 € 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Lagrar inställningar
 • Varm färgtemperatur
 • Negativa
 • Hål passar inte

Tuya-plattformen

Många smarta produkter vi känner, särskilt belysning, fungerar med en bro eller ett nav. Du ansluter smarta produkter till ditt hemnätverk och internetanslutning via denna bro. De testade Action-produkterna fungerar direkt på en WiFi-anslutning (2,4 GHz). Detta påverkar dock produktens tillförlitlighet. En brygga kan spara inställningar som tidsplaner lokalt. Om internetanslutningen misslyckas eller avbryts ett ögonblick kommer bron fortfarande att komma ihåg alla regler du har ställt in. Har du till exempel ställt in att du vill ha lamporna i vardagsrummet varje kväll runt 18:00? Då fortsätter detta att hända trots att anslutningen försvinner. Eftersom Action-produkterna fungerar på WiFi i kombination med relativt enkla marker, om anslutningen misslyckas,dina förinställda regler försvinner också.

Den medföljande appen och (programvaran på) WiFi-mikrokontrollern i de smarta produkterna har utvecklats av Tuya. Detta är en kinesisk molnplattform för smarta hemprodukter. Andra tillverkare använder också Tuya-teknik. Du kan till exempel använda HiHome Smart- eller Woox-hemapparna för drift. Alla dessa appar har olika namn och logotyp, men är gjorda på samma arkitektur och fungerar på samma sätt. Efter en firmwareuppgradering använder Tuya kryptering för all trafik mellan enheter, appen och den underliggande molntjänsten.

Slutsats

En sak är säker: priset kunde lätt ha angivits som ett plus för varje produkt. Action erbjuder extremt billiga alternativ och ett ganska komplett paket. Dörrsensorn, sirenen och fjärrkontrollen fungerar fint med lamporna. Rörelsesensorn lämnar mycket att önska. Lamporna fungerar mycket bra och LED-remsan rekommenderas starkt när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet. Dessutom är det möjligt att integrera dessa billigare produkter via IFTTT med andra smarta enheter som du redan har hemma. De kan också styras med din röst via Google Assistant eller Amazon Alexa.

Appen erbjuder tillräckligt med alternativ för att ändra färg, ljusstyrka och andra inställningar. För en perfekt justering måste du dock skapa dina egna scenarier eller leta efter extra funktionalitet i appar som IFTTT.

Hur som helst, tack vare det låga priset är LSC Smart Connect en utmärkt uppsättning för att upptäcka vad som är möjligt med ett smart hem. Även om du bara köper ett ljus kan du inte riktigt skada dig i det avseendet. I vilket fall som helst kan Actions LSC Smart Connect-produkter inte avvisas som skräp.