Justera högerklicket: justera musens snabbmeny

Vi kan inte längre göra utan snabbmenyn: menyn som dyker upp när du högerklickar på skrivbordet, en disk, en fil eller en mapp. När allt kommer omkring ser du bara funktioner som gäller för objektet du klickar på. Är ditt högerklick 'förorenat' av onödiga alternativ? Eller finns det alternativ som du vill ha i det? Vi ska själva ställa in snabbmenyn!

1 Högerklicka Tweaker

För att lägga till dina egna alternativ till höger musknappmeny finns högerklickförstärkare 4.5.5. Grundversionen vi diskuterar här innehåller sju alternativ och är gratis. Efter installationen kan du lägga språket på nederländska. Den högra högra klick Tweaker- knappen lägger till nitton kommandon i snabbmenyn. Det är värt att ta en titt på dessa funktioner, eftersom de innehåller intressanta fynd. Till exempel kommandot att kryptera filer och mappar så att andra användare inte kan komma åt dessa objekt.

2 Skapa lista och Smart byta namn

  • Det finns fler smarta föremål bland de nitton uppdragen. Om du markerar kryssrutan för Kontrollpanelen i Högerklick Tweaker kan du öppna den menyn från och med nu med ett högerklick. Om du sätter en bock framför alternativet Skapa en lista med filer kommer det här kommandot att ge dig en textfil i Anteckningar där alla filer listas. Och om du har en mapp med till exempel jpg-filer som har ett kryptiskt namn i stil med DSC_0022, kan du ändra namnen på dessa filer till exempelvis BirthdayOma_0022 via funktionen Smart byte av namn .

3 Skicka till chef

Missa inte beställningarna till mappen Kopiera och flytta till mapp i snabbmenyn i Windows Explorer? Högerklicka Enhancer s Skicka till manager (från huvudmenyn) låter dig lägga till nya genvägar till snabbmenyn till platser eller filer på hårddisken. Länka till exempel alternativet Kopiera till mappar som inte finns i snabbmenyn. Du kan också använda Skicka till hanteraren för att aktivera applikationer så att du kan öppna filer direkt i dessa applikationer med höger musknapp.

4 Filtyperedigerare

Ett något konstigt alternativ inom högerklickförstärkare (eftersom det har lite att göra med snabbmenyn) är filtyperedigeraren . När du installerar ett program som VLC Media Player måste du välja om du vill öppna vissa filer i den här mediaspelaren eller i Windows Media Player när du dubbelklickar på en sådan fil. Om du till exempel vill att vanliga wmv-filer ska öppnas automatiskt i Windows Media Player och inte VLC, kan du ändra filassociationen i File Typ Editor . Du väljer önskad fillänk i den vänstra kolumnen och klickar sedan på kugghjulsknappen / Redigera filtyp .

5 Ny menyredigerare

Om du inte klickar på en fil eller mapp med höger musknapp i Windows Utforskare utan på ett tomt område kan du omedelbart starta en ny fil i ett program som finns i snabbmenyn via kommandot Nytt . Med den nya menyredigeraren ser du listan över applikationer där du kan skapa ett nytt dokument på detta sätt. Dessa applikationer listas som sanna . Om du vill ta bort ett program som du aldrig använder klickar du på det och använder knappen Ta bort . För att lägga till filalternativ från False- listan , gör det i motsatt riktning. Först väljer du filtyp och klickar sedan på knappen True .

Gudaläge

I Windows 10 delas inställningarna mellan Inställningar och Kontrollpanelen. Men det finns också ett så kallat 'God Mode' som samlar in många användbara funktioner för datorn, varav några inte finns på dessa två platser. Med högerklickförstärkare lägger du till gudläge i snabbmenyn genom att öppna högerklick Tweaker och aktivera det nedre alternativet där. I tidigare versioner kallades det alternativet också God Mode , nu kallas det Configuratiescher ++ .

7 Sex sammanhang

Easy Context Menu 1.6 anpassar snabbmenyn på ett annat sätt. När du öppnar programmet går du in i ett enkelt listningsgränssnitt som är uppdelat i sex rubriker. Varje avsnitt innehåller ett antal underavsnitt och hänvisar till det sammanhang där du använder höger musknapp: Skrivbord, Min dator, Diskar, Mappar, Filer och Exe-filer. För att lägga till några alternativ till snabbmenyn när du klickar på skrivbordet, öppna skrivbordets snabbmenygrupp. Om du vill lägga till funktioner när du högerklickar på en skiva öppnar du avsnittet Skivas snabbmeny.

8 Avstängningsalternativ

Med de nittio alternativen som du kan lägga till med det här verktyget kommer du inte att sakna mycket. Du hittar kommandon som klisterlappar , visa dolda filer , kopiera mapplistans innehåll , ta äganderätt och många fler. Exempelvis innehåller skrivbordsmenyn tre undergrupper Verktyg , Systemverktyg och Avstängningsalternativ. Via den senare använder du höger musknapp på skrivbordet för att låsa datorn, sätta den i viloläge, stänga av den eller starta om den. Enkel snabbmeny ger dig åtkomst till funktioner med ett minimum av musrörelser. Glöm inte att klicka på den första knappen högst upp varje gång du har markerat eller avmarkerat de alternativ du vill ha: Använd ändringar .

9 Lägga till program

Med det här verktyget kan du enkelt lägga till ett program i höger musmeny. På det sättet använder du faktiskt höger musknapp som en launcher. För att göra detta, öppna Listeditor : det är den tredje menyknappen från vänster. Dra sedan önskat program till platsen i listan och släpp det. Klicka på knappen Spara ändringar och stäng Listredigeraren. Klicka sedan på knappen Ändra ändringar längst upp till vänster. Du kommer att se att det nyligen tillagda programmet nu är en del av din högra musknapps meny.

Beskära snabbmenyn

Hittills har vi gjort högerklickmenyn längre och längre. Dessutom händer det alltför ofta att mjukvaruleverantörer lägger till "sina" objekt i den här menyn utan att bli ombedd. Context Cleaner låter dig ta bort snabbmenyobjekt i Windows. Du väljer först ett kontextobjekt till vänster, sedan visas alla aktiva snabbmenyalternativ i den högra panelen. Du kan välja och inaktivera, aktivera och ta bort dessa objekt. Det är en bra idé att inaktivera ett objekt innan du raderar det permanent, eftersom raderade objekt inte bara kommer tillbaka. Om du efter några veckor inte märker en negativ inverkan på din dagliga funktion kan du alltid ta bort dessa föremål permanent.

10 Lägg till undermeny

Om du vill placera olika applikationer i snabbmenyn är det användbart att lägga till undermenyer. Du kan till exempel hålla alla grafiska program tillsammans i en undermeny och även alla webbläsare. För att göra detta, öppna Listredigeraren och välj sedan en av de sex huvudavsnitten högst upp i kontextuell målfil . Ge den nya undermenyn ett namn i rubriken Titel . Du kan också ange att den nya undermenyn visas högre eller lägre i listan. Du måste spara dessa ändringar två gånger igen.

11 Rengöring av snabbmenyn

Om du har arbetat lite för flitigt och snabbmenyerna har blivit alltför långa på grund av de extra funktionerna? Easy Context Menu erbjuder också Context Menu Cleaner- funktionen för att ta bort objekt från den här menyn på ett mycket enkelt sätt. Knappen med kvasten används för detta. Välj bara det alternativ du vill förlora, vilket ger dig möjlighet att inaktivera menyalternativet (tills du senare aktiverar det igen på samma sätt). Eller så använder du Ta bort- knappen för att permanent radera det här menyalternativet.

12 Ta bort allt

Om du vill gå tillbaka till grundinställningarna för snabbmenyn i Windows, klicka på den andra knappen: den med förbudstecknet. I den nederländska översättningen av programvaran har denna knapp fått fel namn. När du svävar över den läser du Context Menu Exe-filen . Om du ställer in språket för det här verktyget till engelska via alternativen läser du rätt namn på den här knappen: Avinstallera alla .

13 Spara inställningar

Easy Context Menu är ett bärbart program, vilket innebär att det är möjligt att använda appen från ett USB-minne. Alla inställningar hamnar också i mappen där programmet finns: mappen EcMenu_v1.6. Om du är nöjd med alla inställningar du har gjort kan du spara dem via Arkiv / Spara dina inställningar . Senare kan du alltid återgå till de sparade inställningarna via Arkiv / Ladda upp med ett musklick. När du fortsätter att experimentera med det här verktyget kan du också återställa ändringar till den sparade statusen via F5 eller Scan . Förresten är det inte möjligt att spara olika inställningar i profiler eller uppsättningar, så du kan bara behålla en grupp inställningar åt gången.