Avinstallera Windows 10-uppdateringar

Microsoft skjuter alltmer "panikuppdateringar". Och lika ofta leder Windows 10-uppdateringarna till fler problem än de löser. Hur blir du av med en sådan buggyuppdatering när den är installerad?

Varje Windows 10-användare känner skräck från de tvingade uppdateringarna. Flera månatliga korrigeringar visas nu. Officiellt endast den andra tisdagarna i månaden, men nu har en tredje tisdag (eller fjärde beroende på väder och månens position) tagits i bruk för "kvalitetsförbättringar". Ytterligare en uppdateringsrunda. Dessutom ser vi nu också att .NET också har haft en egen uppdateringsrunda, vanligtvis tisdag före patch tisdag. Alla kräver en omstart av ditt system. Och så finns det de konstiga mellanliggande fläckarna, ofta inte ens dokumenterade.

Nyligen gick det illa med KB4524244. Microsoft har fortfarande inte officiellt meddelat exakt vad den korrigeringen skulle ha gjort, åtminstone något med (U) EFI-bios. Plåstret visade sig dock vara så buggy att en mängd olika system slutade starta. Säkert läge fungerade ibland, men oftast ropade det och började om. Även med andra lösa eldade fläckar utanför den månatliga "officiella" uppdateringsrundan är det bra att vara mycket försiktig. Speciellt om Microsoft inte dokumenterar dem.

Alltför ofta är det en paniklösning på ett problem som bara uppstår i mycket exotiska fall. Det stämmer: buggen kommer att fixas på en handfull berörda system, men alla andra kommer att få buggar. Kort sagt: hur tar du bort en oavsiktligt installerad "out of band" -uppdatering som verkar orsaka fler problem än att lösa den?

Släng det!

Starta appen Inställningar från Start-menyn och klicka på Uppdatera & säkerhet . Klicka sedan på Visa uppdateringshistorik i panelen till höger . Du kommer då att se en lista över installerade uppdateringar. Nu blir det lite ologiskt: för att ta bort en uppdatering, klicka på länken Avinstallera uppdateringar . Du kommer att se listan över uppdateringar igen, men nu i en annan miljö. Välj den uppdatering som ska tas bort och orsakar problem och klicka sedan på Ta bort . Vänta en stund (för större uppdateringar, vänta lite längre ...) tills uppdateringen tas bort.

För att vara helt på den säkra sidan är det klokt - även om det inte begärs - att starta om ditt system efter att uppdateringen har tagits bort. Och vad gäller det ologiska av hela: efter borttagning har uppdateringen försvunnit från det här fönstret. Men om du tittar på standardöversikten över de installerade uppdateringarna listas den fortfarande som installerad. Så inget meddelande visas i listan att en uppdatering har tagits bort. Detta är ologiskt, för det första är det skillnad mellan de två listorna med uppdateringshistorik, men det gör det också mycket oklart för slutanvändaren.

Hur som helst: sådana ologiker är inte konstiga för Windows 10, kom ihåg det. Den enda giltiga listan över faktiskt installerade uppdateringar finns under länken Avinstallera uppdateringar ...