På så sätt kan du lösa alla typer av tangentbordsproblem

Förutom musen är tangentbordet antagligen ett av de viktigaste tillbehören för din dator, så det är viktigt att du inte har några problem när du skriver. Har du fortfarande de nödvändiga problemen, medan tangentbordet i princip inte är fysiskt defekt? Vi ger några tips för att hitta en lösning.

Är tangentbordet defekt?

Innan vi börjar med symtom och kontrollerar dem är det först användbart att kontrollera att tangentbordet inte är fysiskt defekt. Upptäcks några tangenttryckningar alls? Om så inte är fallet kan du utesluta detta genom att ansluta ett andra tangentbord till systemet via USB.

Plötsligt olika tecken

Det kan ha hänt dig att du skrev och dina nycklar plötsligt verkade ha en annan funktion. Frågetecknet beter sig som ett = och ett snedstreck har ändrats till ett < . Orsaken är väldigt enkel: tangentbordet har bytt till en annan språkversion.

Detta händer ofta av misstag eftersom tangentkombinationen för detta ligger där du ofta vilar händerna på tangentbordet. Kombinationen av Ctrl + Skift gör att en annan språkversion för tangentbordet väljs. Lösningen är lika enkel: genom att trycka på Ctrl + Skift fungerar tangentbordet normalt igen. Du kan undvika detta problem helt och hållet genom att behålla endast ett språk och en tangentbordslayout. Kombinationen av holländska som språk och USA (internationellt) för tangentbordslayouten är den vanligaste (se även rutan Tangentbordslayout).

För att ändra denna inställning, gå till Kontrollpanelen och klicka under Klocka, Språk och Region of Change-tangentbord eller andra inmatningsmetoder> Ändra tangentbord . Klicka här på Engelska under Tangentbord och sedan på Ta bort . På det sättet raderar du vilket format som helst utom USA (internationellt) . Tangentbordet kan inte längre växla till en annan layout.

Tangentbordslayout

Tangentbord har två egenskaper under Windows: ett inmatningsspråk och en tangentbordslayout . Detta är inte helt logiskt: inmatningsspråket har lite att göra med själva tangentbordet, utan främst med funktionalitet. Word känner igen till exempel vissa språk och justerar dess automatiska korrigeringsfunktioner därefter. En irriterande bieffekt är att du ibland plötsligt slutar med en annan tangentbordslayout: om du skriver på engelska väljer Word också ett engelskt tangentbord, och om en annan tangentbordslayout är länkad till det händer plötsligt konstiga saker.

Om du har dina inställningar i ordning spelar det valda inmatningsspråket ingen roll. Poängen är att tangentbordslayout: om det inte matchar tangentbordet du vill använda, kommer tangenterna inte att göra vad du förväntar dig. Till exempel har ett belgiskt tangentbord en AZERTY-layout och en riktig holländsk tangentlayout har plustecknet (+) bredvid L-tangenten. Förvirrande använder nästan alla i Nederländerna numera ett tangentbord med tangentlayouten som kommer från USA (QWERTY med semikolon bredvid L-tangenten). Det finns bara flera versioner av den.

Särskilda skiljetecken och "döda nycklar"

Du kan vanligtvis skriva in särskilda skiljetecken som paraplyer och accenter (de så kallade diakritikerna) genom att skriva dubbla eller enkla citattecken, följt av en vokal. Efter skiljetecknet pausar tangentbordet (den så kallade ' dead key ') för att bestämma vad som ska göras beroende på nästa tangenttryckning. Inte alla gillar det. Om du till exempel skriver många texter med citattecken bör du alltid vara medveten om vad datorn kommer att göra av det, beroende på testet som följer: ett skiljetecken eller en accent. Du tänker skriva ett citattecken och ett e ('e) och få ett é. Därför använder vissa människor fortfarande Alt-tangentkombinationer för att återkalla specialtecken (som Alt + 130 för é).

Den döda tangentens 'hemlighet' finns i tangentbordslayouten (se även rutan Tangentbordslayout):

  • Du får tangentbordet utan en död tangent med layouten: USA
  • Tangentbordet med en död nyckel är försedd med layouten: United States (International)

Du kan ändra dessa språk- och regioninställningar via Kontrollpanelen, eller enligt följande: gå till Start , skriv run 'tryck Enter och skriv: control intl.cpl ,, 2 följt av Enter igen .

Gå till fliken Tangentbord och språk och tryck på knappen Ändra tangentbord . Gå till fliken Allmänt .

Under Installerade tjänster ser du nu vilka tangentbordsinställningar du redan har tillgängliga. Lägg till det du kanske saknar - och särskilt det du inte behöver! Du kan alltid installera om dem om du saknar dem.

Kontrollera att under standardinmatningsspråk har du valt språk / formatkombination som du vill använda och klicka på Apply / OK .

Genvägar

Ibland kan det vara användbart att ha flera tjänster installerade, och ibland hamnar du plötsligt fast med dem av oförklarliga skäl. Lyckligtvis, om du vill växla mellan olika installerade 'standardinmatningsspråk', behöver du inte nödvändigtvis använda ovanstående rutt - du kan också göra detta via genvägar:

  • Byt inmatningsspråk: vänster Alt + Skift

  • Byt tangentbordslayout: vänster Ctrl + Skift

Anmärkning: Ofta är det just de genvägar som är ansvariga för konstiga tangentbordsbeteenden när de trycks obemärkt.

Skiftknappen förblir aktiv efter ett tryck

Normalt håller du ner Skift-tangenten när du vill skriva en stor bokstav. Om du trycker på Shift-tangenten en gång kan du dock också skapa en stor bokstav om du redan har släppt Shift. Om du också hör ett kort pip är funktionen Sticky Keys påslagen. Detta händer automatiskt om du trycker på Skift-tangenten fem gånger i rad (du måste fortfarande klicka på Ja , men du kunde ha gjort det av misstag i stridens hetta). Lösningen är väldigt enkel: tryck på Skift fem gånger tilloch funktionen stängs av igen. Denna funktion ingår i alla Windows-versioner, från XP till Windows 10. Du kan också inaktivera funktionen permanent.

För att stänga av den, bläddra till Kontrollpanelen / Enkel åtkomst / Enkel åtkomstcenter / Gör tangentbordet lättare att använda . Där tar du bort bocken från Aktivera klibbiga nycklar .

Multimedia-tangenter fungerar inte

Du har installerat om eller uppdaterat Windows och plötsligt slutar tangenterna som styr volymen, startar ditt e-postprogram osv. Anledningen till detta är att det förmodligen finns specifika drivrutiner för tangentbordet som definierar funktionerna för dessa tangenter. Gå till tillverkarens webbplats och ladda ner tangentbordsdrivrutinerna igen.

Det kan också vara så att andra program eller drivrutiner relaterade till tangentbord stör ditt tangentbord. Avinstallera dem om problemet kvarstår.

Ibland fungerar multimedietangenter bara när du använder specifika program. Speciellt om du redan har ett något äldre tangentbord kan detta ofta inträffa. Ibland ger tangentbordstillverkaren några programtips för optimal kompatibilitet.

Tangentbordet (och musen) svarar inte efter anslutningen

Detta problem blir mindre vanligt eftersom nästan alla möss och tangentbord idag har en USB-anslutning istället för det gamla PS / 2-systemet. Om du fortfarande har en PS / 2-mus och ett tangentbord och de slutar svara efter att du har anslutit dem igen, se till att du inte har anslutit musen till tangentbordet och tvärtom. Förutom färg är de identiska pluggar.

Den första tanken: ett virus! Verkligheten visade sig vara mycket mer oskyldig ...

Saknade brev

Du gör plötsligt ett slående antal skrivfel i de texter du producerar. Vid ytterligare undersökning verkar det som om dina färdigheter inte har minskat, men att tangentbordet inte registrerar vissa slag. Om det alltid är samma nyckel, är antingen nyckeln defekt eller så finns det smuts däremellan (dra bara ut nyckeln om möjligt och rengör den). Om det alltid är en annan bokstav och du har ett trådlöst tangentbord är det troligtvis dags att byta ut batterierna.

Trådlös bråkmakare

Problem kan ibland ha orsaker som du verkligen inte kunde komma på. Det finns till exempel ett exempel där alla slags konstiga karaktärer plötsligt dykt upp på skärmen utan att användaren skrev något. Den första tanken: ett virus! Verkligheten visade sig dock vara mycket mer oskyldig. Två trådlösa tangentbord på samma frekvens, varav den ena var i garderoben. Ett föremål som föll på tangentbordet och därmed tryckte på tangenter gjorde resten.