Beslutsstöd: 10 bästa smartphones idag (december 2020)

Din smartphone är en mångsidig enhet: lyssna på musik, ta foton och videor, spela spel, strömma YouTube, WhatsApp, e-post, Instagram, Snapchat ... Och den här listan kan fortsätta länge. Men när du börjar leta efter en ny smartphone hamnar du i en skog med olika enheter. Vi hjälper dig att hitta den bästa smarttelefonen, med dagens bästa smartphones.

Topp 10 bästa smartphones
 • 1. Apple iPhone 11 Pro
 • 2. Xiaomi Mi 9T Pro
 • 3. Google Pixel 3A
 • 4. Apple iPhone 11
 • 5. Samsung Galaxy S10 +
 • 6. Asus Zenfone 6
 • Xiaomi Mi 9
 • 8. Motorola Moto G7 Plus
 • 9. Huawei P30 Pro
 • 10. Samsung Galaxy Note10 +
Tips för din smartphone
 • Är din nuvarande smartphone tillräcklig?
 • Vad använder du din smartphone till?
 • Budgetar smarttelefoner
 • Kinesiska smarthones
 • Kamera smarthones
 • iPhone
Vanliga frågor
 • Är smartphones säkra?
 • Hur överför jag mina data till min nya smartphone?
 • Vilken laddare behöver jag?
 • Hur mycket lagringsutrymme behöver jag?
 • Är Face Unlock Safe?
 • Vad gagnar dualsim?
 • Kan jag säkert köpa en Huawei?
 • Ska jag köpa en 5G-smartphone?

Topp 10 smartphones (december 2020)

1. Apple iPhone 11 Pro (Max)

Den bästa smarttelefonen 9 Betyg 90

+ Kraftfull och vacker

+ Kamera

+ Användarvänlighet

- Anslutningar

Vad gör en smartphone till 'Pro'? Det är en fråga som inte heller Apple svarar tydligt på. Vad som är slående med iPhone 11 Pro är dock att Apple har gjort en viss nödvändig ikapp i kameraområdet. De tre bakre kamerorna (teleobjektiv, vidvinkelobjektiv och standardobjektiv) tar riktigt vackra bilder. Precis som sin föregångare, iPhone XS, får Apple många poäng med prestandan, den vackra skärmen (med det mindre attraktiva men igenkännbara hacket) och imponerande byggkvalitet, som är ganska vattentålig. Trots att iPhone 11 Pro är den bästa smarttelefonen finns det betydande nackdelar som du måste ta hänsyn till. Apples girighet, vilket återspeglas i de extremt höga priserna och borttagningen av 3,5 mm-uttaget. Du kan också förvänta dig lite mer innovation från Apple,som att välja en modern USB-c-anslutning.

Läs vår recension av iPhone 11 Pro här.

2. Xiaomi Mi 9T Pro

Komplett smartphone, halva priset 9 Betyg 90

Valuta för pengarna

+ Komplett

+ Kamera

- Miui-programvara

Varje euro som du betalar för en annan smartphone som är dyrare än Xiaomi Mi 9T Pro är slöseri med pengar. Den här kinesiska smarttelefonen har allt, den kraftfullaste chipset, samma kameror som en smartphone som är dubbelt så dyra, en pop-up-kamera, lyxig design, snabb laddare ... Och jag kan fortsätta och fortsätta. Allt du behöver lära dig att leva med är den katastrofala Miui-programvarutvist som har rullats ut över Android och det faktum att fingeravtrycksläsaren under skärmen i första hand är en gimmick.

Läs recensionen av Xiaomi Mi 9T Pro här.

3. Google Pixel 3A

Inget nonsens bra 8 Poäng 80

+ Kamera

Valuta för pengarna

- Lite RAM

- Daterad design

Letar du efter en smart smartphone som du kan använda i många år framöver och som du inte behöver betala för mycket för? Välj sedan Google Pixel 3A. Visserligen har smarttelefonen inte den mest kraftfulla chipsetet och plasthöljet ser lite föråldrat ut ... Men du får en fantastisk kamera och du har den bästa och säkraste versionen av Android.

Läs recensionen av Google Pixel 3A här.

4. Apple iPhone 11

Den billigare iPhone 7-poängen 70

+ Kraftfull

+ Användarvänlig

- Skärm

- Anslutningar

Antag att du letar efter en iPhone, men att du inte vill betala för mycket. Du kan glömma det. Men med iPhone 11 har du en bra smartphone som du betalar mindre för än den bästa iPhone. Apples grymhet uttrycks i det faktum att mycket saknas, en snabbladdare, ljudport, USB-c, solid skärm ... Men när det gäller prestanda är den här iPhone (tillsammans med iPhone 11 Pro) den snabbaste smarttelefonen, du har en fantastisk batteritid och ett operativsystem som är användarvänligt (men begränsat).

Läs recensionen av Apple iPhone 11 här.

5. Samsung Galaxy S10 +

Smartphone med inget som saknas 8 Betyg 80

+ Prestanda

+ Komplett

- Fingeravtrycksläsare inga framsteg

- Bixby-knapp

Samsungs mest kompletta smartphone är Galaxy S10 +. Enheten är utrustad med kraftfulla specifikationer, en fin skärm och en bra kamera på baksidan; med tre kameralinser kan du ta vanliga, vidvinkel- och telebilder. Det finns också nackdelar, till exempel är fingeravtrycksläsaren under skärmen lite gimmick och Bixby-knappen på sidan tilldelas endast Samsungs mediokra röstassistent.

Läs recensionen av Samsung Galaxy S10 + här.

6. Asus Zenfone 6

Prisvärd, komplett och innovativ 8 Poäng 80

Valuta för pengarna

+ Lång batteritid

- Ingen trådlös laddning

- LCD skärm

För Asus Zenfone 6 måste du åka till Tyskland, Belgien eller en annan internationell webbshop. På grund av ett patentproblem är smarttelefonen (fortfarande) inte tillgänglig i Nederländerna. Det är synd, för smarttelefonen (med ett rekommenderat pris på cirka 500 euro) är mycket mångsidig. Kameran har ett innovativt roterande system, så det kan ta dina vanliga bilder, men kan också bli ett självkamera. Specifikationerna är i toppklass, byggkvaliteten är bra. Men bara skärmen, det är synd att Asus inte har valt en OLED-skärm.

Läs recensionen av Asus Zenfone 6 här.

7. Oppo Find X2

Bild tilltalar fantasin 7,5 Poäng 75

+ Skärm

+ Snabbladdare

- ColorOS är inte tillräckligt bra

- Inget 3,5 mm-uttag

Oppo Find X2 är en utmärkt enhet. Den vackra skärmen och den snabba laddningen gör detta till en solid konkurrent för Samsung och Apple. Kameran gör också mer än ett bra jobb. Bristen på trådlös laddning är en miss.

Läs recensionen av Oppo Find X2 här.

8. Motorola Moto G7 Plus

Mycket bra (köp) 8 Poäng 80

+ Bra valuta för pengarna

+ Lyxigt utseende

- Sårbart hus

- Uppdateringspolicyn kan vara bättre

Den mest prisvärda smarttelefonen från listan är Motorola Moto G7 Plus. När du tar händerna på smarttelefonen undrar du på allvar varför du skulle betala mer för en smartphone. Enheten ser anmärkningsvärt lyxig ut, du har en fantastisk kamera och skärm ... Även programvaran innehåller lite uppblåsthet. Regioner som ofta gör dyrare märken. Se bara till att du har ett fodral på din Moto-smartphone och kom ihåg att uppdateringspolicyn kan vara bättre.

Läs recensionen av Motorola Moto G7 Plus här.

9. Huawei P30 Pro

Osäkerhet med lysande kamera 8 Betyg 80

+ Kamera

+ Specifikationer

- EMUI och support

- Ingen hörlursport och NM-kortplats

Listan är ofullständig med en smartphone från Huawei. Eftersom de som handlar smart kan hitta en hel del för dessa kinesiska smartphones. Huawei P30 Pro är en enhet att hålla ett öga på på grund av sin utmärkta kamera. Den här smarttelefonen kan göra nattfotografering otroligt bra, men det går även att zooma upp till 50 gånger. Håll dock ett öga på uppdateringsosäkerhet på grund av det amerikanska handelsembargot, vilket hindrar Huawei från att samarbeta med Google. Det finns också andra brister i det. EMUI-programvarutvisten är mycket dålig, men det faktum att du bara kan använda Huawei NM-minneskort och inte har ett 3,5 mm-uttag till ditt förfogande är rent ut irriterande.

Läs recensionen av Huawei P30 Pro här.

10. Samsung Galaxy Note10 +

Megalomaniac 8 Poäng 80

+ Kraftfullaste hårdvara

+ S-Pen för entusiasten

- Ingen ljudport

- Kamera i mörkret

Samsungs Note-serie har alltid varit känd för sin mångsidighet. Den mest stora och kompletta enheten, inklusive penna till ett mycket högt pris. Den mest mångsidiga smarttelefonen är inte Note10 +. Men de som gillar att använda en stor skärm och pennan har inget val. Då bör du verkligen välja Note10 +.

Läs recensionen av Galaxy Note 10+ här

Tips för din smartphone

Är din nuvarande smartphone tillräcklig?

Du är benägen att omedelbart slå upp prisjämförare och leverantörer som erbjuder när det är dags för en ny smartphone. Men innan du gör det är det viktigt att ställa dig själv några frågor. Först och främst: räcker din nuvarande smartphone fortfarande? Du kan vara van vid att förnya din prenumeration vartannat år med en ny enhet. Men du betalar fortfarande hela beloppet för smarttelefonen, fördelat över din prenumerations varaktighet. Om du köper enheten separat kan du ofta hitta ett bättre erbjudande och ta ett billigare SIM-abonnemang. På det sättet kan du också vänta med att köpa en ny smartphone tills du hittar det bästa ... Så länge din nuvarande enhet naturligtvis fortfarande räcker!

Det kan naturligtvis hända att du är benägen att köpa en ny smartphone eftersom batteriets livslängd på din nuvarande enhet inte längre är så bra eller att enheten inte svarar lika snabbt. Ett nytt batteri eller en återställning (din smartphone som en tom skiffer) kan se till att din smartphone fungerar som ny.

Vad använder du din smartphone till?

Innan du kastar dig in i djungeln av smartphones är det också viktigt att tänka på vad du använder din smartphone mest. Vill du WhatsApp, bläddra, lyssna på musik och dela foton? Då behöver du inte en iPhone till ett värde av 1200 euro. Då kan du redan få en slående lyxsmartphone för 250 euro. Om du vill ha de vackraste bilderna, bästa (spel) prestanda och de vackraste skärmarna, hamnar du i de dyrare prisklasserna. Tänk också på hur länge du vill använda en smartphone under. iPhones är de mest framtidssäkra, med anständigt uppdateringsstöd. Men se till att packa din smartphone bra, eftersom Apple har ett ökänt rykte för att göra reparationer omöjliga.

Budgetar smarttelefoner

En smartphone behöver inte vara extremt högt. Faktum är att det 2019 är svårt att kunna motivera en prislapp på över 500 euro för en smartphone. Bra smartphones (som du kan använda i minst två år) finns redan från 200 euro. Dessutom behöver du inte kompromissa med någonting: kamerorna tar fantastiska bilder, alla appar körs som vanligt och enheterna ser otroligt lyxiga ut. I denna priskategori kan du inte få en iPhone, men utbudet av Android-smartphones är mycket bra. Speciellt Motorola och Nokia erbjuder imponerande bra smartphones i denna prisklass. Den senare har ofta Android One installerat på sina smartphones: en speciell Android-version som garanteras med uppdateringar tack vare stöd från Google.

Kinesiska smartphones

De som handlar smart köper en kinesisk smartphone. När du tänker på en kinesisk smartphone tänker du förmodligen på Huawei och du kanske känner till varumärken som Oppo och OnePlus, som redan erbjuder sina smartphones i Nederländerna. Men det finns också mindre kända märken som Xiaomi, Vivo och Meizu, som erbjuder mycket bra smartphones till en bråkdel av det pris du förväntar dig. Det kräver dock viss undersökning, eftersom smartphones inte finns i hyllorna i holländska butiker. Du är därför beroende av gråimport. Var uppmärksam på vilken webbshop du beställer från och kontrollera garantin och risken för en importavgift.

Kamera smartphones

Smartphones har länge tagit över den kompakta kameran när det gäller att ta vackra bilder. Många smartphones levereras med flera kameror på baksidan, vilket tack vare en kombination av teleobjektiv och vidvinkelobjektiv möjliggör zoomning utan kvalitetsförlust. Tack vare smarta algoritmer kan skärpedjupseffekter också tillämpas på till exempel porträttfoton. Men en dubbelkamera betyder inte alltid bättre foton: två dåliga linser tar mindre bra foton än ett bra.

Vilken smartphone tar de bästa bilderna? Det är en enkel fråga som inte är så lätt att bedöma. Apples senaste iPhone 11 Pro tar utan tvekan de vackraste bilderna. Men funktionellt är det igen mil bakom Huawei P30 Pro. Den här smarttelefonen har en periskoplins, vilket gör det möjligt att zooma in upp till 10x och till och med att zooma digitalt upp till 50x - tack vare bildstabiliseringen är dina foton också borttagna. Men speciellt nattläget på P30 Pro sätter tävlingen långt. Nattfotografering och till och med fotografera stjärnhimlen? Inga problem!

iPhone

Många människor svär vid iPhone och letar därför efter en ny iPhone när de letar efter en ny smartphone. Det är inte förvånande, operativsystemet (iOS) är otroligt användarvänligt, den senaste iPhone 11 (Pro) fungerar bra och Apple gör verkligen allt för att hålla dig som iPhone-användare (och i tillägg AirPod, Mac , Apple Watch och iPad-användare). Allt från Apple fungerar sömlöst tillsammans. Vilket är väldigt trevligt, men du stöter på en kostnadspost som är oproportionerlig och därför inte kan motiveras med argument som "Jag använder den mycket" eller "Jag använder den länge". Priserna på de senaste iPhonerna har stigit avsevärt, vanligtvis långt över tusen euro. Om du väljer en ny iPhone är de äldre modellerna som iPhone 8 ett bättre alternativ.Kvalitetsskillnad märks knappast och Apple ser till att din smartphone kommer att få uppdateringar i många år framöver.

Vanliga frågor

Är smartphones säkra?

En smartphone är packad med mycket personlig information, från whatsapp-samtal till foton och ofta e-post. Att skydda din smartphone skiljer sig lite från att skydda din dator: en antivirusapp hjälper dig inte. Säkra åtminstone din enhet med ett lås, som kan vara ett fingeravtryck, lösenord, pinkod eller till och med ansiktslåsning. Det hindrar andra från att komma åt dina data i händelse av stöld eller förlust, men det hindrar också tjuven från att återställa din enhet för att sälja den igen. Varje smartphone har också inbyggt skydd mot stöld eller förlust. Via 'Hitta min iPhone' eller 'Hitta min enhet' (för Android-smartphones) kan du hitta din enhet, göra ett ljud eller i extrema fall till och med radera data på enheten.En annan säkerhetsaspekt som du måste ta hänsyn till är nätfiske: ange därför inte dina data överallt. Det finns fortfarande många missförstånd om Android och säkerhet. Du kan läsa hur det fungerar i artikeln "Hur säker är Android?".

Hur överför jag mina data till min nya smartphone?

Många smartphones har en inbyggd app som hjälper dig att överföra data steg för steg. Faktum är att när du byter från Android till Android eller iPhone till iPhone är allt du behöver göra att logga in med ditt Google- eller Apple-konto. Det är så enkelt. Från Android till iPhone och vice versa är det ibland svårt att överföra vissa applikationsdata. Det är lättast att förlora dina kontakter online på accounts.google.com så att du kan synkronisera dem med både din iPhone och Android. En praktisk tjänst för att säkerhetskopiera dina foton är Google Photos-appen, som också är tillgänglig för både Androids och iPhones. WhatsApp har också en inbyggd säkerhetskopieringsfunktion. Tyvärr kan den inte användas när du byter från Android till iPhone - eller tvärtom.

Vilken laddare behöver jag?

De allra flesta smartphones idag har en USB-typ-c-anslutning för att ladda enheten. Denna port kan också användas för extern lagring och andra USB-enheter. Det är bekvämt att många smartphones med en USB-typ-c-laddare också har en snabbladdare i lådan. Detta gör att du kan ladda upp till 40 procent inom en halvtimme. Vissa budget smartphones använder fortfarande den föråldrade mikro-USB-anslutningen. Apple är också ett undantag, de använder fortfarande sin egen (även föråldrade) blixtanslutning. Fler och fler smartphones kan nu också ladda trådlöst. Du placerar telefonen på en (ansluten) tallrik eller stativ och enheten laddas utan att behöva ansluta den.

Hur mycket lagringsutrymme behöver jag?

Hur mycket lagring du behöver på din smartphone beror naturligtvis på din användning. Tar du många bilder? Lagrar du mycket musik och spellistor? Installerar du många appar och spel? Antag att du behöver minst 32 GB lagringsutrymme. Men många Android-smartphones erbjuder också möjlighet att sätta in ett minneskort i enheten, så att du kan utöka ditt lagringsminne och enkelt överföra filer från till exempel din kamera eller dator. Om du har en smartphone i åtanke utan stöd för ett minneskort (som en iPhone) är det alltid bättre att säkert välja alternativet med mer lagringskapacitet.

Är Face Unlock Safe?

Många smartphones erbjuder numera möjligheten att låsa upp enheten. Det är så enkelt, andra kan inte bara komma in i din enhet och du behöver inte anstränga dig för att låsa upp din smartphone. Men det är inte särskilt säkert, trots allt är du beroende av smarttelefontillverkarens teknik. I vissa fall är det till och med möjligt att låsa upp en smartphone med ett tryckt foto. Apples ansiktslåsning, som marknadsavdelningen kallar Face ID, är lite säkrare eftersom den använder en infraröd skanner för att mäta djup förutom den främre kameran för ansiktsigenkänning. Ändå är Face ID inte det säkraste låset heller. En fingeravtrycksskanner är mindre benägen för fel, men du är fortfarande beroende av teknik. Dessutom bör du känna dig bekväm att lämna biometriska data.Det säkraste låset är därför fortfarande en pinkod eller ett lösenord som är svårt att gissa.

Vad gagnar dualsim?

Fler och fler smartphones med dubbla simfunktioner dyker upp. På så sätt kan du placera två SIM-kort i din smartphone. Detta är till exempel användbart för dem som använder sin smartphone för både affärs- och privata ändamål och därför inte vill ha två enheter i fickan. Det kan också vara av mervärde för resenärer. När du reser utanför EU blir roamingkostnaderna snabbt bättre. Ett lokalt data-SIM-kort är mycket praktiskt. Vissa smartphones som de från OnePlus och Huawei erbjuder till och med möjligheten att installera appar två gånger, till exempel kan du använda WhatsApp på båda telefonnummer på en smartphone. Med tiden kommer SIM-kortet att ersättas av e-SIM, ett slags inbyggt SIM-kort.

Kan jag säkert köpa en Huawei?

Huawei och dess dotterbolag Honor har ett stort problem. På grund av ett handelsembargo kan det kinesiska varumärket inte använda Android som du är van vid, eftersom det inte är tillåtet att samarbeta med Google. Det finns också många rädslor för kinesisk spionage. Vad detta innebär? Huawei beror på en öppen källkodsversion av Android utan Googles tjänster. Uppdateringar är inte längre en självklarhet. Men kan man lita på Huawei? Det är en svår fråga. Företaget har inte fångats för att göra någonting. Faktum kvarstår att Huaweis EMUI Android-skal är mindre säkert än Android-skal från Android-tillverkare. Tyvärr finns EMUI också på Honor-smartphones.

Du kan läsa mer om detta i vår artikel om Huaweis spionageanklagelser och handelsförbudet.

Ska jag köpa en 5G-smartphone?

Det svaret är enkelt. Nej. Utvecklingen av 5G i Nederländerna står inför alla typer av snubblar. Även om leverantörer börjar testa och annonsera sina 5G-nätverk är dessa nätverk fortfarande begränsade eftersom de inte kan använda alla nödvändiga bandbredder. Det kan ta år innan vi har full 5G i Nederländerna.