På så sätt kan du fjärrstyra din dator

Ibland är det bra att styra din dator eller bärbara dator från en annan dator. I den här artikeln visar vi hur du styr den datorn från Windows 10, till exempel med Remote Desktop, VNC och TeamViewer.

I den här artikeln visar vi dig hur du fjärrstyr en annan dator oavsett Windows-versionen eller ens om den kör Ubuntu eller OS X. Vi kommer att göra detta med hjälp av ett antal program, till exempel Microsofts egen Remote Desktop, men också VNC och TeamViewer. Dessutom visar vi dig hur du till och med kan använda din dator från din smartphone och surfplatta. Läs också: Hur man loggar in hemma med TeamViewer.

Windows fjärrskrivbord

01 Ställ in Remote Desktop

Om du kör en Pro-utgåva av Windows på den dator du ska ta över är den inbyggda Microsoft Remote Desktop-lösningen trevlig och enkel att använda. Det är då bara möjligt att ansluta till den här datorn inom ditt lokala nätverk. Du ställer in Externt skrivbord enligt följande (delvis beroende på ditt operativsystem).

För Windows 7 klickar du på Start , högerklickar på Dator och väljer Egenskaper . Klicka sedan på Inställningar för externa anslutningar till vänster . Kontrollera det sista alternativet som heter Endast tillåt anslutningar till datorer som kör Fjärrskrivbord med nätverksnivåautentisering (säkrare) så att du kan logga in. Ditt eget användarkonto ges sedan åtkomst som standard. Om du vill att andra användare ska kunna logga in på distans, klicka på Välj användare och sedan på Lägg till . Ange användarens användarnamn här eller ange Allaför att ge åtkomst till alla användare. Klicka på OK och sedan på OK igen för att spara ändringarna. På Windows 8.1 är stegen i stort sett desamma. Innan vi kan fortsätta är det nödvändigt att spara namnet på datorn. Med detta kommer ditt Windows 10-system snart att veta vilken dator du ska ansluta till. Du hittar datorns namn genom att återkalla datoregenskaperna via startmenyn . I detta systeminformationsfönster är datorns namn mitt på skärmen .

Externt skrivbord per Windows-utgåva

Tyvärr är Remote Desktop inte tillgängligt för alla Windows-utgåvor. Det är bara möjligt att ansluta till en dator om den kör minst en Pro-version av Windows, dvs. Windows 7 Professional, Windows 8.1 Professional eller Windows 10 Pro. Med Home-utgåvorna är det möjligt att ansluta till en PC som körs på en Pro-utgåva, men det går inte att logga in på en PC med en Windows Home-utgåva. För att du bättre ska komma igång med TeamViewer på Windows.

02 Registrera dig

För att ansluta till den dator där du har aktiverat Fjärrskrivbord, se till att den här datorn är påslagen. Gå sedan till Start på ditt Windows 10-system och öppna programmet Remote Desktop Connection . Ange namnet du just hittade på ditt andra system vid datorns namn . Klicka på Anslut . Windows kommer nu att be om dina referenser eller ditt användarnamn och lösenord. Klicka på Använd ett annat konto och ange inloggningsinformationen. Markera alternativet Kom ihåg mina referenser för att undvika att behöva ange dem hela tiden och klicka på OK . En varning visas nu, du kan ignorera den, kryssaFråga inte för anslutningar till den här datorn tilloch klicka på Ja . En anslutning upprättas och den andra datorns skrivbord visas. Stäng sessionen genom att klicka på korset längst upp i det blå fältet.

03 Optimala inställningar

För att ställa in anslutningens kvalitet, klicka på Visa alternativ innan du loggar in. Gå sedan till fliken Användarupplevelse för att ställa in kvalitet och prestanda. Som standard försöker Windows bestämma den optimala upplevelsen själv, men du kan avvika från det. Klicka på Upptäck automatiskt anslutningskvaliteten och välj till exempel LAN (10 Mbps eller snabbare), vilket snart kommer att vara fallet i ett lokalt nätverk med en router av god kvalitet. Om du har problem med din anslutning kan du också välja en lägre hastighet från listan.

04 Åtkomst från mobil

För att komma åt den dator som du har aktiverat Fjärrskrivbord via en smartphone eller surfplatta, börja med mobilapparna. Först behöver du datorns IP-adress. Vi kunde inte ansluta med bara PC-namnet. Du hittar IP-adressen till den dator du vill logga in på genom att öppna kommandotolken och ange kommandot ipconfig . IPv4-adressen listas sedan . För Android hittar du den officiella appen från Microsoft här och för iOS kan du ladda ner den här.